Зелен или црн. Јас вака правам: во 3 литра вода варам 12 мали лажички рефусен чај со 200 грама шеќер. Кога ќе се олади го мешам чајот со габата и пола шолја од претходната комбуха (габата секогаш мора да стои во комбуха). Некои додаваат и 5-6 зрнца суво грозје, јас до сега немам пробано. Ставам газа на отворот од теглата и оставам 15 дена да стои, теглата на потемно место, да не биде изложена на сонце.
Зелен има на Виталиа и GoodNature во сите маркети. Но јас земам во оние продавнци за здрава храна, конкретно во една во Капиштец во белите згради спроти министерство за економија.
Se vari 2 supeni lazici crn caj vo 250ml. Voda I 2/4lazici.seker se oladuva I se preliva gabata taka stoi 4-6dena, skiseluva I tecnosti se pie zdrava e I e eden vid probiotik.
Здраво,дали има некој комбуха габа што одгледува,сакам да почнам да ја користам.Благодарам многу унапред.
@Gordana10 itno mi treba, ja imav godini, ama nesto se rasipa, morashe da ja frlime, ako se ushte majka ti ja odgleduva, te molam odgovori mi, da se dogovorime kako da ja zemam, pozdrav, Viktorija.