Зелен или црн. Јас вака правам: во 3 литра вода варам 12 мали лажички рефусен чај со 200 грама шеќер. Кога ќе се олади го мешам чајот со габата и пола шолја од претходната комбуха (габата секогаш мора да стои во комбуха). Некои додаваат и 5-6 зрнца суво грозје, јас до сега немам пробано. Ставам газа на отворот од теглата и оставам 15 дена да стои, теглата на потемно место, да не биде изложена на сонце.
Зелен има на Виталиа и GoodNature во сите маркети. Но јас земам во оние продавнци за здрава храна, конкретно во една во Капиштец во белите згради спроти министерство за економија.
Se vari 2 supeni lazici crn caj vo 250ml. Voda I 2/4lazici.seker se oladuva I se preliva gabata taka stoi 4-6dena, skiseluva I tecnosti se pie zdrava e I e eden vid probiotik.
Здраво,дали има некој комбуха габа што одгледува,сакам да почнам да ја користам.Благодарам многу унапред.