Jas bev minatata godina nekolku pati kaj Dr Cepriganov i toj istoto mi go kaza kako i prethodno od nevrologija, nisto poopsirno iskreno
Zdravo jas imam epi 10 godini i piev tegrt 400 mg sega gi menuvam so keppra navodno za pobezbedna bremenost vo idnina ama od kiga pocnav da gi pijam kepra 2 pati na den po 250 levoto oko me bolki i malku mi igra zenicata iskustvo nekoe so lekot ve molam i dali ima nekoj kako mene bidejki koga piev tegr vo 10 gofd imav eden napad a sega imam simptomi na golemite tonic clonic napadi.
Zdravo, 15 godini pijam tegretol, bidejki nema mi gi smenija so Oxalept koi gi piev edna nedela i dobiv napad najgolem go sega. Seuste ne mozam da se sozemam site eeg ispituvanja se vo red ama jas psihicki ne sum podgotvena za realniot svet. (Plus dobiv i otkaz od rabota neli pod dogovor nema bolovanje eden mesec) Pij gi tegretolot ne pravi zamena nikako.
Super pa i jas ke si go isklucam noviov lek Keppra posto momentalno pijam zaedno so tegretol 400mg ama od ovie novive 500 na den i srcevo ke mi iskoci od gradi 90 puls a nizok pritisok mn i bev na lekar velat od terapijata nova
Како така ги прекинуваш како ти текне. Можеш да добиеш напад не дај Боже. Оди си на невролог па ќе ти каже
Ne ne, si teram kako sto mi dade nevrologot, nedelava ke idam da vidam imam praveno mr na glava pa so rezultati ke odam i se ke i kazam. Cuvstvuvam i otsutnost na levata strana nekako, dali ti go imas istoto?
Zdravo dali moze nekoj da mi kaze kade mozam da si nabavam tegretol 400 vo mk posto gi nema nikade vo Debar?
Zdravo sakav da prasam dali vie sto koristite terapija podolgo vreme imate tahikardija ili bradikardija?
Дали има некој шо има искуство со лекот FRISIUM 10mg, , немам епилепсија али имам друга мака за која ми беше препишано хелекс во македонија, тука во германија неможев да дојдам до термин за на психијатар и го пуштив мм до еден матичен лекар да му ги препише хелексот а тој му ги дал овие frisium, и му кажал дека ова било хелекс и дека само дрогирашите го земале овој лек. Јас имам анксиозност со блага депресија и прочитав дека овој лек е за луѓе со епилепсија, незнам дали би можело и на мене да ми прие, три дена ги пиев и ептен западнав во депресија плачев од утро до мрак а пред нив не ми беше така. Дали овие се користат и за луѓе со анксиозност или се стриктно за епилепсија?
Татко ми имаше мозочен удар пред 2 години и му имаа препишано тегретол. Ги пиеше до јануари годинава и неврологот одлучи да му ги прекине. По околу 2 ипол месеци му се слоши и се онесвести, со брза помош го однесоа во болница. Таму мислеа дека е од притисокот, меѓутоа пред неколку дена пак се случи истото, со тресење и испадна дека било епилептичен напад. Му препишаа депакин, почна да ги пие меѓутоа мене ме јаде анксиозност. Знам дека под терапија не би требало да има напади, ама се плашам дека доколку се случи нема да знам како да му помогнам, со оглед на тоа дека само јас сум најголем дел од денот со него. Читав на интернет што би требало да направам, ама ич не ми ја смирува анксиозноста.
Знаеш веројатно во која положба треба да го свртиш ако има напад. Не додека се грчевите , но после , нели паѓаат во сон ако е гранд-мал напад. Знам дека е страшно, сум била сведок, ужасна глетка , особено од близок. Пробај да си дадеш кураж дека ќе направиш се што трева ако си прибрана бар малку. Брза помош обично се вика ако не запре нападот за брзо, минута две... Јас искрено пробав да гледам видеа за да се дезензитивирам, но на близок р ужас. Мајка ми од метастази во мозокот ги доби , баба ми имаше епилепсија со ретки но гранд мал напади и покрај лекови. Треба да се избегнуваат тригери: трепкачки светла , неспиење, гладување , но некогаш е непредвидливо. Пробај да се смириш ако се деси, и пази ако поврати на пример да го свртиш во страна...кај деца има чепчиња, но кај возрасни не знам. Со лесно, се надевам нема да има повеќе.
Здраво Сакам да се прилучам на темата и би сакал да прашам дали бебиња со епилепсија понатака имаат аномалии или заостанување во растот и развивањето?