Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Епилепсија

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од katka-slatka, 4 јули 2010.

1. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    60.077
    Мислам дека на државно се чека за резултатите, не ги даваат веднаш.

На krofnicka27 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.922
    Допаѓања:
    3.853
    ne se gledaat odma otposle gi cita nevrolog , ako pravis drzavno jas nedela dena sum cekala, a privatno ke pocekas malce ke vidat.

3. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Колку се плаќа на државно знаеш ли? Мене утре ми бил терминот сепак, сум побркала датуми малце:rofl:

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    8.278
    Okolu 500 den, pravev lani vo noemvri, vo bolnica 8 septemvri, za edna nedela ima rezultati.
    Privatno okolu 5000-6000 den. e, i odma gi citaat rezultatite.

5. krofnicka27

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Ве молам некој што има откриено епилепсија преку ЕЕГ да ми каже што пишува на резултатите?
    Мене ми излезе дека имам некои остри спори бранови на наодот, на интернет читам дека тоа го покажувало кај лица со епилепсија…
    Знам дека не треба да читам по интернет, ама немаше невролог на смена во моментот ми кажаа да одам утре а до утре ќе скренам од паника додека отидам…

6. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Јас имам детенце со епилепсија, најдобро само невролог може да ти каже, кај над на еег не пишува туку на извештајот од неврологот.
    Во моментот кога добива напади еег линијата е како големи бранови, слично како кај бремените жени контракциите што ги дава ако добро ти објаснив

На krofnicka27 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. krofnicka27

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Па отприлика такви ми се линиите, испреплетени и како бранови..
    Фала ти многу, ќе видам утре со неврологот :)

8. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Најдобро ке ти кажат утре, неврологот ке ти објасни се убаво зависи и колку секунди се брановите, на колку време се појавуваат, дали се повторуваат во текот на снимањето...
    Само со добра мисла се ке биде во ред:hug:

9. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Jas sum nova i ne mozam da prifatam deka i mene mi se slucuva iako ja pijam redovno terapijata pak imam napadi

10. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Мораш да се помириш со тоа, јас сум мајка на детенце кое има 10 год и од 6 години доби епи, на почеток и јас така, но мора да ја прифатиш и да научиш да живееш со нејзе,можеби ќе дојде ден кога нападите ке ги снема, мора да бидеш малку позитивна.
    Доколку ти треба разговор, совети, прашања слободно пиши ми порака, бидејки јас многу ноќи непроспиени, истражувања а можеби можам и да помогнам со совет или да те насосочам кои испитувања да ги направиш дополнотелно.
    Поздрав

11. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Znam deka ste vo pravo ama jas na 40 go ja dobiv edna godina odev na ispituvajna ne znaea so mi e vo skopie mi otkrija simptomatska epilepsija G40.21

I mi rekoja so redovno zemajne na terapijata nema da imam napadi a pak imam nekogas po dva vo denot

Kaj mene ne e taka pijam lekovi i pak imam napadi

12. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Незнам колку време сте под терапија но треба време да почне да дејствува. Доколку поминале месец два од терапијата отидете повторно можеби тој лек не ви одговара или треба комбинација со друг лек. Што терапија примате?

13. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Prvo bev na tegratol i diezapam 4 meseci pak imav napadi potoa bev skopie mi dadoa citaloparm i tie 4-5 meseci pak imav napadi od koga me zaprea na bolnica mi vovedoja kepra od 250 2*1 tegretol 3* 400 i asentra od 50 3 meseci bez napadi sega pak mi gi zgolemija keprata na 2* 500 i pak imam napadi cetvrtoko petoko 2 i nedelata 1 i neznam dali da odam pak

14. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Незнам зошто ти ја промениле дозата кога 3 месеци си била добро со таа терапија и си немала напад. Кај нас се случи исто со зголемување на дозата, но ние по една недела ја прекинавме и се вративме на стара. Доколку и овие денови имаш напади консултирај се пак со неврологот не би требало да имаш.

15. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Ovie dva meseci imav napadi zatoa mi ja zgolemija dozata

16. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Јас пак разбрав дека си немала, тогаш мора да почекаш уште барем една недела и да видиш дали ке ги снема ако не се намалат веднаш оди бидејки најверојатно не е соодветна терапијата. Доколку си во можност оди кај Демирџиев во Систина, скоро повеќето имаат позитивно искуство, ние сме сеуште мали за кај него, чисто за консултации да видиш и тој што мислење има.

17. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Kaj mene problemo e so ne moza da mi ja pogada terapijata zosto sum rezistentna na lekovi i e malku potesko odreden period deluva terapija potoa ne a gi otkazav cigarite kafeto go nalaliv na dve iako sum naviknata na poveke kafe od kafe mat ne pijam ot togas malku mi e podobro ama uste sum so napadi

Samo ne znam zosto eden period terapijata deluva potoa ne

Ne znam zosto pocna da ne mi deluva terapijata pocna isto kako na pocetoko a i poloso deneska imav napad se gledav matno kako belo da stanuva

18. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Магнетна дали имаш правено?
    Нечекај штом се влошува оди веднаш на невролог.

19. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Se javiv kaj doktorkata mi rece da vnesuvam vo kalendar koga imam napadi a skoro sekoj den imam po 2 napadi ne se opasni kako so bea ama mi e strav da ne se vlosi kako so bea so gubejne svest i na nisto ne se sejcavav od rabota kolku pati sefo me nosese na brza pomos mi e stram pak da pominuvam niz istoto

I ne znaat site mi e stram da zboruvam za ova a i site me prasuvaat so ti e mu velam deka mi varirat pritisocite samo eden kolega me seti i morav da mu priznaam zosto mi rece deka i toj imal i so pravolna terapija nema napadi 9 godini a mi pomogna razgovorot so nego da ne padnam pod depresija a idma me sejcava koga imam napad i samo mi zboruva neznam kako me sejcava.

A i dobro e so se sejcavam pred da imam napad mi idi za povrajcajne ama ne mozam da povratam i mi studi mnogu nekogas imam kako svetulku ama ne stalno i koga ke se setam sednuvam da ne se povredam koga ke pocni napado

20. Nat-asha

Nat-asha Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Ddli enogu 750 mg kepra doktorkata mi prepsa