Каков одмор? Да бе ај на меден месец Бог да чува. Зошто преовиличувате за една седенка од 4 саати? Не ви е вас толку за раѓањето отколку што сте болни љубоморни и не сакате маж да пуштите сам да излезе. Пиша една членка претходно дека и било страв дане направи глупост. Од една страна дете му раѓа, од друга страна доверба 0. За тие 4 саата ти и бебето ќе спиете а тој ќе си прослави, и што ќе ти смени тебе то? Како ти што си станала мајка, тој станал татко твоите и неговите баба и дедо, другите тетки чичковци и сл. Секој може да си прослави и за тоа не му треба дозвола од тебе ако е се во ред, бидејќи никој не го поседуваш.
А дали смеат бабите и дедовците да прослават? Дали е проблем само мажот или општо прославата? Стварно не ми е јасно на кој би му сметало прослава за раѓањето на своето бебе,нормална прослава не свињосување
Абе со солзи се смеам. У шатори кампувале Џизс, како бе, како Јас сфаќам да е некој болен, операција, неизвесност па ајде и 3 дена ќе се јадосуваш како прошло. Раѓање на дете бре, мајка и дете добри, не знам дали постои поубав настан за прослава.
Баш пишав пример едно 20 страни назад дека за братучетка ми далечна, нејзините родители во двор организираа со сватови и други роднини, а мажот не беше, не знам кај бил. Инаку јас се предомислив, као во право сте дека ако мажот чим не може во болница да седи, нека слави. Ама па жал ми е за мајката вие ептен бесчувствителни.
И само да си кажам. За раѓање на дете нема кај не сум отишла а ме викнале. Скоро во сред работна недела возев до Битола и назад по тој повод. Свадби сум откажувала присуство, ама раѓање на дете е најголема радост, таткото, бабите, дедовците не може да бидат посреќни од тоа и свесна сум колку сакаат таа радост да ја споделат. Не сум чула до сега на мајка да и' смета прослава, ама па и за волја на вистината кога требало да се оди по неа и да се грижи за неа, не знам ни маж од моја околина што не отишол здрав, прав, трезен и ПРЕСРЕЌЕН што конечно ќе си го земе детето и жената дома.
Абе Срц, ако таа не е добро, или бебето, нема никој да слави нормално. Ама кога веќе слават значи дека се добро, имаат нега повеќе него дома што ќе имаат, одмараат и уживаат во новата улога. Не одиме на колење или рак вадење, на раѓање дете одиме, не е болест па да не' жалат (се разбира, ако сме добро, а 99,99% сме, фала Богу сите од мајка сме родени и многу не' има)
Vaka: Prvo voopshto ne e ljubomora vo prashanje, iskacha sam so drugari, nikogash ne sum ljubomorela. Ama ima razlika od iskachanje so drugari i slavenje zq ragjanje I NA MOE dete. Tochno, nikoj ne poseduvam ni jas ni ti, ama ako te pochituva nema da pravi raboti koi mu smetaat. Da, jas sum stanala majka. Ne zasluzhuvam li i jas da proslavam?
А кој кажа дека ти не смееш да прославиш после? Јас кога ќе се породам не сакам никој да има околу мене за да се одморам, а другите сакам сите да слават. Е после 2-3 недели кога ќе се средам дома, ќе излезам со најблиски и земја ќе се направам. Не знам што толку ти смета ако за 4 саата се собери маж ти со твојата и неговата фамилија и другари? Демек готово не те сака и не те почитува? Па чукни си малку во главата, слават поради тебе. Ти си родила дете, сите се среќни за то. Јас би била премногу навредена доколку сите се онака мхх како сеедно да им е.
Edna chlenka ponazad spomna deka toa bi bilo obichen semeen ruchek, i, da, taka e obichen semeen ruchek, a ne proslava.
Не срцка, нема да биде семеен ручек. Со другарки ќе идам во кафана и ќе пијам до сабајле пошо ми се може. Тој не ми забранува и не ме ограничува, исто и јас него.
А не може така, ако не се свињосаат и како пиша некоја ако не стасаат тој и гостите во кал да се ваљаат не ја признавам таа прослава за задоволителна. Ох за мене и моево лимитирано издание дупла јас има свињосување до калосување само да очекувам да се случи, се друго не го признавам за прославено на нивоу.
Тоа ти сакаш. Има членки кои мислат дека не е во ред мажот да слави во кафана, а жената уште во болница. И јас мислам и не би сакала мажот ми да слави во кафана, а ние со бебето уште дома да не сме дојдени. Едноставно не ми е во ред и нема потреба од понатамошни објаснувања.
Каков жал и бесчувствителни, она едно лајфче од соба ќе им мавне и одма ти апни две три мекички, ребренца, ќебапи, зелчиња кој по што е во режимот на исхрана, ај ти една, две, тринајсе ж'тки на екс за мене и малово. Шо бесчувствителност? Кажи Камелија еве и јас се прашувам дали има поубав настан од ова во животот. По се што прочитав најискрено да ви кажам мене дента ако некому му се родило дете и е онаков као ах да еј денес ус пат да ти кажам ми се роди дете и онаква фаца мртваца, глас монотонија јас лично би избегавала контакт и дружба во иднина со ваков. Нешто чудничко ќе ми падне ептен, да ти се роди дете и да не ти потскокне срце од радост, да не посакаш у кафана или било каде знајни и незнајни да почастиш со што сакаш, дури и до свињосување еве не знам ќе се запрашам дали е се ок со таква личност.