Не мора до толку де Соте *Шо ти е гајле шо мислат(мислиме) другите? Ако ти се слави-слави си. Реков дека треба помалку да се плеткаме во туѓи есапи...
Па така е. Се оде од крајност до крајност. Или е црно или е бело. Ако нивните мажи се такви,не значи сите се. Господ да чува
Зашто по дифолт славењето е во ресторан со мени со 100 души? Славењето е спонтано...за другарка ми спонтано се собравме друштвото само , маж и ни се јави и беше преубаво,весело, бевме со неа 3 саати на камери. Она беше најсреќна зашо славевме ...ај да не дишиме ако е лебот 64 денари. Остајте ги луѓето нека се радуваат и нека слават,зашто на крај само тоа останува важно.
Ама има крајности за се. Тоа: Колко људи, толко чуди - е буквално, не преносно. 8 милјарди сме. И сите различно размислуваме. И нема ништо лошо во тоа, се додека не повредуваме некого. Толку е просто!
Јас кога се пораѓаше лебот беше 20денари. Мислам, стварно кој како сака нека си прави. Ама сите што славиле да ги нарекуваш индирекно пијаници и нетатковци е многу ниско
Јесте..не ми се верува дека цената на лебот ја ставаме за споредби во тема која треба да е најсреќната Еј ,славење по повод раѓање на дете. На ДЕТЕ. Па ја да можам 5 дена нема да излезам од кафана ,ке се качувам по маси и столови...ама не можам тоа е ,у болница ке си седам. Ама на другите таа радост нема да им ја скратам.
Оти сите 'гледаме' различно на нештата. Тоа што за тебе е 'нормално', за некого е 'ненормално' и обратно. *Ако некој за себе рече: Не сакам да се пијани - не ти вели тебе, или другому. ** Ми е мрза да објаснувам... а имам уште многу да кажам. Само ќе сумаризирам во: Се расправаме за банални работи.
И кога сме веке кај давањето пари и трошењето пошто спомнавте цена на леб...јас коа сум се родила ,адет било ,дедото ,на првиот кој ке му ја соопшти веста да му дава пари ,да го дарува ... незнам дали уште постои тоа како адет..али ајде пошто е скапо се ,да го скратиме ако постои
Ама види ние тука 5 дена дискутираме оти оние што мислат дека не треба да се славе, всушност мислат дека мажот тогаш се свињосува, пијанче до степен да не знае за што славе, да не е достапен за жената и слични измишљотини. Мислам, тоа не сум го видела до сега а на многу вакви дешавки сум била.
Како нема повредени? Може да има повредени,бидејки некои случувања во животот немаат реприза. Еднаш,тогаш се. Ако таткото замислувал и сакал да го прослави тој момент, а мајката не го пушта. Бидејки секој треба да си прослави ако сака,а не радоста да ја потиснува поради договор. Вие го опишуватее тој момент на раѓање на нов живот,па добро се родило дете мажот бидејки не раѓал ке си оди дома и ќе си чита книга. Што има да се радува и слави. Па и не ,не е “нормално”да не сакаш да прославиш нов живот,радоста те тера и притиска да славиш и да ја споделиш радоста. И да треба да се слави зошто животот се слави .
Форум е си кажав мое мислење на темата. Не ги ставам сите во исти ќош, јас зборам за моја околина и искуство од блиски околу мене не за мажот на форумче. А тоа со лебот не сте во право, на оваа скапотија и сиромаштија ми е бесмислено и на оваа криза. @forumce ја сум го видела тоа што го пишав затоа и не реплицирав никому директно пример за тебе или твојот. И одвратно е да дадеш 2000еу а после од касичката да броиш ситни за кравјо млеко за 2м бебе. Ама битно народот.
И за то постои компромис. Пошто ете спротивно, мајката го сака мажот покрај себе, а тој в кафана. Та си "замислувала" како ќе е и ете тој неќи така. И са? Кај шо само еден е апсолутно среќен не е компромис и е длабока непочит за партнер. Зато партнери се договараат. За шо им одговара. И така нема повредени. Јбг. Дали то било славење, специфично славење или не славење, е нешто за шо партнерите се договараат и нема шо некој од страна да му е грижа друг шо прај и навреден да е во туѓо име. Не ми е доволно гајле шо друг мисли дека е ненормално пошто во сериозна дискусија кај мене то како 'аргумент' не постои, пошто не е. Така да овај дел нема како да го коментирам. Преѓе праев паралела оти бев расположена за нормално и ненормален став или какоидабеше. Поќе не сум.
Некој ако собира стотици луѓе, не му е битно дали лебот е 50 или 30 ден. Секој со можностите. Зошто се мисле дека частењето е за да виде народот не знам. Од моето опкружување сите имале нормални частовки во кафана или дома со најблиските. Ни пијанчење,ни 2000 евра трошок(дури смешно ми е ова), ни бутур. Најнормална седенка со пеење,музика. Мислам,убаво се слави и за убаво. Овде што се преувеличува сѐ е друго. Ти имаш едно,јас друго искуство и тоа е.
Знаеш како за вас е ненормално да се слави,така за некои е ненормално да не се слави.Со оглед на тоа дека кај вас не постојат мекици не ми е чудно дека сте на таков став.Јас памтам од мала кога сум била ме носеле на мекици.Од памтивек постои тој адет.Некогаш се правело по дома,па почнало во кафана.Најмногу од практични причини.
Ако ви велат вас дека мажите ви се свињосвале и пијанчеле, имате право да се лутите. Ама ако рекле дека не сакаат нивниот да се свињосва и пијанчи, тогаш немате. Првото е навреда, второто е мислење базирано на личниот поглед кон 'проблематикава'. И плус имаш и такви кои се пронаѓаат во се'! Знам, оти јас бев една од нив. ... ми требаше време да сфатам, дека некои само си кажуваат за себе, мене не ме ни помислиле ... Дека, Его и тие работи
Zivotot se slavi be lugje. Zeni, a tolku sebicni... bre bre ke slavel mazot, i toa vo kafana,a vie ke dremete vo bolnica ko kazneti ispagja muabetot. Slavese soprugot i toa so site saltanati i so ziva muzika duri,mi e sram da kazam kolku se potrosi,kolku sto go plativ poroduvanjeto,ete tolku. Ne se osetiv deka ne sum ispocituvana i nitu eden moment ne pomisliv da mu zabranam kao ke sedis doma dodeka si dojdam ... Zosto? I jas se raduvav zatoa sto se slavi ragjanjeto na nase dete. Koga treba da se proslavi? Koga ke ima detevo 2,4 , 6 meseci? Se znae koga e momentot . Ne me cudi zosto ima se poveke nesrekni brakovi . Jas znam, iako sum zena, deka zenite se sebicni po priroda,ama edno da znaete - soprugot ne vi e sopstvenost. A od druga strana znam zeni na koi najgolemo zivotno dostignuvanje im e sto rodile dete pa taka da ve razbiram deka ste tolku nesrekni , pa da mora da se vrzat site za vas tie 5 6 dena , pa makar i da treba soprugot doma da dreme vo tie momenti i sreka da ne spodeluva so nikoj, posto neli vie iznamaceni dremete vo bolnica i nikoj ne zasluzuva da slavi. I za kraj, mislam temava da se izbrise najdobro, da ne mora da citame ogorceni mislenja, ke pocnam da se sramam sto sum zena.
Апсолутно се согласувам. И мене не ми пречи дали некој славел и како. За мене, не би сакала таква прослава. Што и не беше ни прашање меѓу нас, пошто и маж ми го дели истиот став со мене. И всушност, тоа е најбитно. ти со партнерот да се сложиш. Па другите дали мислеле нешто, или не мислеле...
Еве и ова може некој да го види како навреда. Оти нарекуваш некого себичен, само заради тоа што не сакал да слави мекици... скопски измишљотини (според мене- па ај и за то изнавреди ме)? Кој шо сака, ќе си прај!
Така е ,непочит е за таткото. Ти си родила ,си се соочила со најсилни можни емоции,си ја доживеала најголемата прослава во животот ,ама мажот не смее да слави,каков црн компромис. Не да може да има повредени туку може доживотно да има повредени. Да не ти дозволи сопругата да прославиш раѓање на дете кое е и твое не е само на мајката. Многу од неискуство пишувате. Не е “нормално” да не се радуваш на раѓање на дете. А бидејќи радоста е тесно поврзана со славењето не е нормално да го спречуваш тоа.