Исто како што членки што нит минале низ развод нит биле дете на разведени родители коментираат за развод.
Ko kje ti dojde (ako ti dojde) toa kje znaesh, dali ti se slavi, dali ti se plache, dali ti se spie, dali ti se skoka od radost (ama ne mozes, fizichki, jbg)... dali ti e merak da se raduva celo selo oti TEBE ti se rodilo dete, a niv im e radost... ili sho i da e... i site varijanti se mozni Mene na primer ne mozes da mi zabranish da se raduvam, if-than, pa ako treba i pola kafana da iskrsham za tebe...pa i za @Celltica ako treba. I @NarCis@ kje ja viknam normalno, da ne krsham sama
И тоа е побогу, сосема во ред. Не е во ред омаловажување на традиција која е и те како променета денес за да не биде мајката исклучена И не е. Барем јас каде што сум била, татково нон стоп бил до телефон или на телефон, за секоја потреба и за што и да е. Верувам имате и други искуства тие што оделе, кај што татковци се влечат по земја, и не знам што веќе се случува, ама околу мене не сум била сведок на такви екстреми едноставно. Ако некој не сака прослава, не сака, ако некој не сака адет, не сака, ако некој не сака никакво споделување по социјални мрежи - не сака. Симпл. Нема потреба од омаловажување или одење во екстреми кои апсолутно немаат никаква логика, од тоа дека мажите се свињосуваат или треба да кампуваат пред болница, до тоа дека не е ништо, баш имаат право да се ошљокаат, оти таткоооо станал. Да може да одберам идеално, би одбрала да е со мене во болница цело време, и дур раѓам, значи цело време. Чим си заминеме дома, после ден два, нека прави мекици, без мене, оти веројатно нема да сакам да мрднам без бебе, а бебе од 5 дена, не е за меѓу народ. Ама ова може да ми смета само ако сум во состојба 5 саати да не можам да се грижам за себе. Ако сум ок, не гледам зошто да не. И мене мекици нека ми донесе
@CameliaMiller Од толку што ги збориш мекициве и мене ми се пријаде па за бебе поготово. Секако можат да коментираат што и како би направиле,но не можат да планираат што да прават со радоста на партнерот . Тоа кога ке дојде,здравје.
Никоја не може да знае како ќе се осеќа, секое раѓање си е своја приказна. И мекици за викенд правам, шо сака нека е, ми се јадат
Чекај чекај сега ми текна ти беше со темата одење на свадба со партнерот,ама па таму нели тврдеше обратно дека не сме обврзани секаде да се влечкаме заедно..."влечкаме" баш пиша
Мојов па , од што му е дозволено секогаш кога сака, у последно време од дома не можам да го изнесам. Иди бре у кафана викам, неке
Па за детето оти е ваше треба двајцата да славите. Ова како на свадба само невестата или само младоженецот да е присутен, а и другиов се мажи/жени
Факт е дека темава стана дискусија стриктно со сарказам за колку се захтевни жените и некои некултурни коментари што ја омаловажуваат улогата трудница и мајка. Буквално нема разбирачка, некој ќе спомне за потешкотии после бременост и потреба од физичка и емотивна помош, вие не, еуфоријата на раѓање бебе лечи се. Па маме ви го нејќам да читам такви работи. Ако јас на мој партнер му кажам дека ми треба, на било каков начин и со било какви можности, ќе биде тука за мене. Некој спомна дека намерно ќе сме се жалеле на мажот за да не слави, again, извадете ги ваши бедни бракови од дискусија, постои отворена комуникација и компромис, тоа само на вас може да ви текне. И уште нешто, славење е нешто позитивно и треба да се слави, ама во исто време во нашата култура постојат некои традиции и срамота-ако-не-викнам-гости менталитет што приметувам дека влијае врз многу од вашите ставови, онака суптилно, што демек вау ако не се слави. Ќе прави секој како ќе му прдне. Поздрав.
Некој спомна и бројки на луѓе. Живи и здрави баби и дедовци се вкупно 4-ца. Додај на тоа браќа и сестри и уште ако имаат нивни фамилии, најмалку уште 8 луѓе. Роднини, и под роднини не мислам на оние шо еднаш на свадба ги гледате, туку тетки, вујковци и чичковци, братучеди, односно баш блиски. И не знам за вашите пријатели, ама ние имаме, кои ни се дури и поблиски од некои наши роднини. Ко ништо се збираат 50 луѓе. Е сега кој сака дома само со бабите и дедовците, ок. Кој сака со истите во кафана, е исто ок. Кафана се одбира од практични причини, како ограничено време и без заседнување, храна која е во мени веќе, пијачки, и се разбира услуга. Кој правел било каква прослава дома, ете и обична собиранка нека е, знае колку работа има пред и после тоа. А седењето на гостите може да трае подолго, па така таткото да биде "понедостапен". Кафана не е свадба или развратност некаква, кафана е помало "малтретирање". Секако, кој нема финансиски услови, ништо од тоа не мора и не треба да прави, се знае дека приоритетот е бебето и оно да си добие сѐ што му е потребно. Ама греота е да им лепите епитети на татковци дека се пијаници и неспособни родители, лоши сопрузи, оти имале можност и желба да си прослават раѓање на чедото.