Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    7.363
    Јас не знам што воопшто се води дискусија на темава.

Кога се запнало мајка, па мајка. Па била добра мајка ако не работела, и била дома со децата :D Како па да не.

Реално, за колкав процент од популацијата може да се каже дека мажот е со нормални работни саати, со само негова една плата може да ја гледа фамилијата, да си дозволи сопругата да биде домаќинка цел живот, таткото да биде константно со децата и да не биде исклучен од нивниот живот, и да си живеат среќно и финансиски стабилно до крајот на животот?
    Не можам со мајкиве дека домаќинка е full-time работа, повеќе посветени мајки се тие, супер е кога таткото заработува.
    Па како му е на тој татко? По кое правило тој е родителот кој поминува помалце време до децата?
    Дали мајките кои имаат работа и кариера се помалку мајки, бидејќи не се full-time домаќинки, посветени 24/7 на домот и децата?
    Глупости во боја...

Тие се во глобала мајките кои ги прават децата синчиња на мама, и кога ќе се оженат децата се мешаат кај што не им е местото. Немаат со што да си го исполнат денот, немаат цел кога се будат наутро, ограничени се да верглаат се во исто место, иста рутина со години.

Сум пробала да сврзам конверзација со такви жени. Па освен за прашок, средства за чистење, како тие посветено ги одгледале децата и манџи, не сум можела да зборам за друго нешто. И да не сака, отупува човек. Па оди ти докажи му на таков дека мозочните клетки и за друго треба да ги користи.

Среќа па сите блиски ми се луѓе со поширок видик од домаќинлукот.

На Tanjamm, Miss666, marsilia и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Neka trepka!

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.317
    Се осети подобра од другите? Ако, супер барем вечер насмеана да си легнеш.

На M.B., CameliaMiller, Pa8la и 6 други им се допаѓа ова.
  4. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    7.363
    Мене не ми е целта да се осеќам подобра од другите. Целта ми е да се чувствувам среќна и задоволна од самата себе.
    Ако ти се пронаоѓаш во нешто (а мислам дека се пронајде според репликава) и те погаѓа, најверојатно не си ти задоволна од самата себе. И ако мислиш дека со тоа што ќе напишеш коментар како овој што си го пишала сега, и ќе смени нешто, не си во право. Повеќе звучи на исфрустрираност. Ама ако за секунда се чувствуваш подобро со коментари од тој тип, слободно пишувај. Што да ти кажам, форумот е за тоа. :)

На Just.do.it и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.317
    Па зошто не прифаќаш дека и на другите целта им е да бидат среќни? Кој фактор си ти да кажеш која каква улога има, да се потсмеваш, да вреѓаш суптилно демек, а толку провидно?
    Препрочитај се и види која е исфрустрирана. Запрашај се од каде ти доаѓа потребата толку да навредиш. Од среќата сигурно не ;)

На LUCI 99, MacenceEna, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Никој не ве нападна. Се изнапишаа повеќе од 100 страни и ниедна од вас што е фул тајм домаќинка не ги кажа позитивните страни од тоа, а кога ќе ги кажеме негативните страни, се чувствувате нападнати.

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.692
    Финансиски зависна може да биде и жена што веќе работи со ниски примања. Финансиски зависна може да биде и жена со поголеми примања, но загалавена во кредити. Финансиски зависна може да биде и жена со високи примања, вработена во фирмата на маж и. Секаков облик на финансиски зависни жени постојат. Односно жени кои не можат да се разведат поради некаква финасиска пречка.

Ако веќе подлабоко навлеземе во темата, причината за тие жени што не можат да го напуштат мажот, е многу поголема отколку финансиска зависност. Затоа што секоја може кога сака да се вработи. Најголемиот проблем е самодовербата што ја немаш, дека си способна да живееш надвор од тој пеколен живот.

А друг проблем е баш тоа ,,немам каде да одам". Каде се фамилиите на тие жени и зошто да не им се помогне.

Значи самиот чин ,,домаќинисување" не значи дека е предуслов да не можеш да се разведеш доколку е потребно, туку психолошката состојба на жената и поддршката од нејзината фамилија.

На Iva2020, LUCI 99, Pa8la и 4 други им се допаѓа ова.
  8. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    7.363
    Жено, кој те навреди тебе па ми се обраќаш директно? Нити те знам, нити знам дали имаш кариера или си од 24/7 мајките. И не ме ни интересира искрено.

Јас си кажав мое мислење, моја констатација, и мое лично искуство, related to the topic. И си стојам на тоа.

Ако ти се пронајде некаде и се навреди, твој проблем. Значи сепак има вистина во кажаното.

Од каде па на тебе за право да мислиш дека секој мора да се согласи со твојот став или избор?

Дискутирај на темава ако ти се дискутира, ако си против мојот став кажи го тоа со аргументи и факти.
    Не да ми реплицираш поради комплекси или која и да ти е причината.

На Just.do.it и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  9. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Pa, zatoa treba da se stremat zhenite kon osmostojuvanje i finansiska nezavisnot.
    Na zhena pred razvod koja nema denar, a ni den stazh, a ni kade da odi ne znam bash dali edinstvenot problem da izleze od toj pekolen zhivot e samodoverbata, ili nemanjeto pari, nemanjeto kade da ide, nemanjeto kako da decata da im dozvoli i ovozmozhi povekje neshta vo zhivotot, stravot od toa deka nema da go dobie staratelstvoto bidejki nema uslovi za zhivot so decata.
    Ova se realni problemi na finansiski zavisna zhena koja saka da izleze od toj pekolen zhivot.

10. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Жена што работи со ниски примања не е зависна жена, е вработена жена. Зависна жена е жена со никакви примања, работоспособна, чека од мажот и да и даде пари.
    Најголемиот проблем е тоа што нема каде да идат, затоа тие жени трпат секакви идиоти. Ти може да развиваш нови теории, ама во суштина е тоа, има семејства кои не ги примаат назад после разводот. Затоа најдобро е жената да не биде зависна од мажот.

11. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.692
    Одговори ми.
    Таа жена не може да се вработи?
    Како ќе биде поразлична од жена со минимална плата при развод?
    Како ќе биде поразлична од било која од наведените?
    Што ти е со стажот? Ќе те прашам и тебе, за некоја конкретна жена правиме муабет или? Бидејќи невозможно е сите домаќинки да немаат ден стаж. Во приказнава, домаќинката никогаш нема ден стаж, да знам и јас кои глупости да ги пишувам.

На Pa8la, Mnik и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.059
    Допаѓања:
    36.100
    Немаат каде да одат затоа што оставено е се на братот. Знам за такви случаи. И така жената ќе седи во лош брак и ќе трпи. А со минимална плата да седиш под кирија :x

Некои жени се приморани да седат дома. Нема кој да им чува деца. Во градинка тешко се доаѓа до место.

13. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.692
    Сите домаќинки нема каде да одат?
    На сите им е забрането да се вратат кај родителите?

14. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.692
    Сите домаќинки имаат брат и нема каде да одат поради братот?

15. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Temata e za zheni koi cel zhivot nishto ne rabotat.
    Inaku, za da pochnesh na rabota sekade imaat prednost kandidati so iskustvo, sekade.
    Kako 35god zhena pred razvod bez den stazh ke se vraboti bez nikakvo rabotno iskustvo?

16. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.692
    Како се вработи ти на првото работно место?

На Pa8la, Anyshka и Adidas888 им се допаѓа ова.
  17. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Отвори ја темата, дали да се разведам, ќе видиш колку често ги има.

18. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Друго е да се вработиш на 25 години, друго е на 35 и притоа да си пред развод.

На Tanjamm и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.317
    Ама многу сте досадни со тоа ‘се пронајде’.
    Јас не мислам дека секој мора да се согласи со мене, напротив баш ме заболе да ти кажам кој ќе се согласи.
    Изнавреѓа куп жени дека не знаеле повеќе од прашок и не знам што друго беше, јас еве со баба ми имам далеку попаметни муабети.

Дали си свесна дека донесе заклучок за група жени какви се како мајки, па како свекрви, па каков им е животот итн само од некои твои претпоставки? Многу си давате за право, многу сте безобразни и без осет.
    И не, да ти ги скратам маките не се пронајдов само сакам да ти укажам дека можеш да згрешиш. Искуси нешто од животот, па дојди суди.

Една жена кога е задоволна од животот, среќна, нема желба ни време да се замара со туѓите животи и која како живее, уште помалку да суди и да се фали сама како е таа подобра од другите.

На Iva2020, moonlight-girl.55, MacenceEna и 16 други им се допаѓа ова.
  20. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.692
    Како па да не. Имав колешка на 38 години, прво работно искуство со висока плата.
    35 години стар си?
    Уште 30 години ти останува да бидеш работоспособна.

На Pa8la, LiquidLuna, Mnik и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.