Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.111
    Допаѓања:
    179.465
    Сите ги бираат/ме децата. Некој ги бира децата и има избор да работи од дома, некој ги бира децата ама единствен избор е фул тајм надвор. Колку од нас можат да си дозволат да уживаат секакви луксузи и притоа да не работат? Или задоволување на најосновни потребштини а да не работат? Може дел да, ама со многу стискање. Затоа работиме, за да не стискаме и да не ги ускратуваме децата од ништо. И работиме за други, за оној мал процент што можат утре да си дозволат да се разбудат на Комо.

Другите домаќинки се привремени. Дал ради деца, дал ради промена на работно место, дал и само оти сакале одмор некој период. Еден многу мал процент оти се во договор со мажите. Ама ниедна не заслужува етикета.

На IRBBB, Anyshka, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.703
    Допаѓања:
    253.491
    Пак ќе кажам, не етикирам, ни осудувам, личен избор е, само дискутираме на темава

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.346
    Допаѓања:
    182.280
    Има овде неколку проблеми.
    Прво, не е многу реално дека жената ќе се осамостои док кажеш швец, ако влегла во тој брак ол ин, со идеја јас ќе месам колачиња, тој ќе заработува. Ако тој брак стане насилен, или се игнорирале црвени знаменца од порано, или што и да е, еве неверство на пример. Што апсолутно не значи дека е сценарио што се случува во сите бракови, ама апсолутно во сите бракови од кои жената нема излез, тој излез не постои заради креираната зависност.
    Второ-колку станови треба да имам за издавање за да имам за пристоен живот со дете? Еден во кој ќе живеам, плус уште колку?
    Во кратки црти, немаме многу избор. Или ко што рече погоре, од амерички трендови глумиме дека имаме избор во немањето избор.

Проблемот со америчкиот тренд на ,,избор,, е што е све освен тоа. Настрана од класичните housewifes кои се тоа заради тоа што децата се луксуз, има тука два стрима на тренд. Едниот беше екранизиран во некое видео по социјални мрежи, као бирам да бидам сопруга од кариера, наместо да се нервирам и трчам по шефови, шеф ќе ми биде сопругот (нормално, треба да има мнооогу пари). Другиот тренд, она што го спомна Некстред, тредвајф или традиционална сопруга е некој филм на бивање сопруга ко што биле во 50 тите (со се визуелен и веројатно аудио вајб, ала Мерлин(facepalm)). Ова вака многу површно што имам видено, и тренд како тренд, промовиран од млади жени во рани 20ти. И сега, вака кога го мотам филмот, па и локални и регионални трендови се појавија последнава година, те за трофејна девојка, те за маж да ти купи стан у Београду ко ќе му родиш дете, те за таа со инструкции за маж као препишани од 1956. И сите овие ,,избори,, промовирани од локални, регионални ,,инфлуенсерки,,.
    Јас не тврдам дека овие ,,трендови,, фатиле замав, ама малку повеќе ми се проблематични искрено.

На BlackNight, Tanjamm, sweet-cherry и 4 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.122
    Допаѓања:
    269.150
    Можеби можело, можеби не можело, постојат многу "можеби".
    Ама осудувачкиот став и некои глупави стереотипи, не лично твои, туку на темава, се далеку од ок, за било чиј избор како ќе го живее сопствениот живот и како ќе си го организира сопственото семејство.
    Родители со кариера, без кариера, седачи дома или копачи на нива, се' додека лично не ми влијае, не знам зошто би осудила било кого.

Едно е да дебатираме, сосема друго муабетов на @Cosmi за партали и слично, кога ниту една не рече е баш ќе спијам цел ден, напротив, повеќето кажавме работи што сметаме дека интелектуално, духовно и социјално ќе не надградат.

На пример јас да не зависам од работа, утре ќе се селам на море, пример Сплит, ќе цртам и фотографирам зајдисонца, и ќе пробам да ги продадам, ама без стрес дека без леб и кров ќе останам ;)
    Дете наместо да растам у смрдливо загадено Скопје, ќе растам во природа и на море ете.
    Ама, зависам од работата, и го немам тој луксуз. Да речеме наоѓам маж што може да се пресели со работата и заработува стабилно, зошто не би го пробале ова, под услов двајцата да сме согласни и договорени?

Последна измена: 4 јануари 2024
    На Anyshka, Annath, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.122
    Допаѓања:
    269.150
    Некои не сфатиле дека Степфорд вајвс е сатира, шо да ти кажам.

На Annath, Чанта и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    jas za ovaa tema vaka razmisluvam,
    jas moite so denovi ne gi gledav,,niedni pari i pokloni nemozat da zamenat nekoi raboti, porasnavme so baba i dedo voopsto ne sum bliska so moite, brat mi stom zavrsi sredno ne mu dadoa ni 2 meseca da odmori, odma go vrabotija i toa vo fabrika i na prilicno tesko rabotno mesto deka e debel demek da oslabnal, ima 19 god a veke pritisok kaci, jas mislam deka e od nervoza , sakase na fakultet a ovie go namestija da raboti, e jas ne sum ko brat mi i ne gi slusam ama bas nisto i zasega seuste nemam stalno rabotno vreme, onaka podrabotuvam na kompjuter za mene dovolno, ne sum nekoja lakoma za pari
    i sakam da kazam deka ona sto pisite pari, pari, pari, dovolno e da se ima da zivees mene krajno glupo mi e da rabotis za da kupis pr marka obleka za sebe ili deteto demek nekoj si?
    jas ako eden den stvoram semejstvo bi rabotela samo skrateno, nikako poveke od 4h i ne gledam nisto loso ako nekoja e domakinka, sekako dokolku platata na mazot e dovolna da se pokrijat site trosoci

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    И да имаат партнерски договор каков е тој договор во кој жената треба доживотно да остане дома?
    Многу не е фер и ги уназадува потенцијалите на жената.
    Башка не можеш да имаш доверба во ниту еден брак,партнерски однос и сл за да една жена толку се жртвува и се откаже од се.
    Ете и ти можеше да се занимаваш со хоби,бившиот да те финансира нели?
    Ти не, избра да работиш.
    Исто и со твоите,Ако не си дете,за нив си,има твои врснички кои уште ги финсираат,можеше да имаш занимации,твоите да ти плаќаат.
    Ти пак избра да работиш.
    Не мора да бркаш криера,ама не си мрза која чека на некој.
    А ти можеби и ке бркаш кариера кога ке пронајдеш што би била среќна да работиш.
    Па и во Сплит да црташ и да продаваш,што да не?!
    Ете сепак имаш амбиција.

На IRBBB и fana им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.122
    Допаѓања:
    269.150
    Абе Косми, ако тој договор им одговара на двајцата, како да ти кажам, не мора да резонира со мене и моите сфаќања, ме разбираш?
    Чисто како пример, знаеш каде учам и спремам испити сега? Живеам сама и никој дома не ми смета, па учам навечер во канцеларијата каде што работам (смеам да ја користам кога сакам, и за викенди) или по кафичи. Еве денес вечерва во кафич семинарска пишував :) Од друга страна, со години ти работеше од дома, можеби уште работиш. Еве јас би работела фриленсер, ама не можам од дома, ме фаќа живец, сакам да излезам. Како ќе го објасниш тоа што работиш и заработуваш од дома, со маж, две деца, две кучиња, очигледно цело домаќинство, и од друга страна моево надвор од дома што ми е полесно да се фокусирам?

Убавината на феминизмот е што можеме да БИРАМЕ дали и колку од своите потенцијали ќе користиме. Дали жената ќе остане дома 2 или 20 години, се' додека е нејзин избор (и маж и' е ок да е тој што го издржува финансиски семејството), не знам зошто би мислела дека не е исполнета и дека не живее БАШ како што сака да живее. Чии очекувања треба да исполни? Мои не, твои не. Свои да, на своите деца да. Што и да и' се очекувањата од себе, дали најдобра пита да замеси, да работи како главен хирург или да отвори пекара, се' додека е НЕЈЗИНО, во рамки на нејзината лична замисла и сатисфакција, ок е.

Јас избрав да работам, зборувам за мене лично, затоа што тој иако заработуваше повеќе од доволно за двајца, 1. не беше доволно стабилен 2. не бевме во брак т.е. немаше основа врз која би бил легално обврзан кон мене во случај на разделба (што придонесе па ете, сама да се изборам за многу повеќе кога останав без тој прилив и каква таква сигурност) и 3. работата го врзува овде, а и овде сам сака да биде. Значи мојата замисла за идеално што би правеле не можеше да се оствари секако :)

Да, имам амбиција, ама за таа амбиција да ми обезбеди живот, прво треба солидно да бидам "поткована" или да имам некој да е ок со тоа да ме издржува делумно или потполно на неодредено време. Не можам да ги спакувам вечерва куферите и ајде, појдов јас :)

На Anyshka, Chantal и Polyincognito им се допаѓа ова.
  9. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Еве што значи за тебе домаќинка?
    Ти значи не си, кој ти ги пере гаќите тогаш, некоја жена платена за ова?

10. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Да не ти е гајле тебе во што ќе се реализираат, гледај си го твојот двор. Која си ти да кажуваш дали жената треба да работи? Работи, никој не ти брани, ти плачеш да не работиш, ама немате толку примања па мораш да работиш.

11. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Кој ти прави ручек тебе, или не јадеш? Печи мафини бе хаха, а како ќе ги изедеш некој да ти испече, маф ќе ги направиш.
    Многу навредуваш, темава треба да се заклучи. Претеризам.

12. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    А што значи рамноправност?
    Да бидете барабар со мажите, еве бидете, целете дрва и слично штом сакате рамноправност.
    Рамноправни биле они, а кога се работи за машка работа не се.
    Двојни аршини.

13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    Ама Не мора ни со моите ни со твоите сфаќања ,не ни збориме конкретно за некоја личност,па се мешаме во некакви туѓи избори,но прашањето е баш тоа.
    Зошто една жена избира да биде домаќинка и финансиски зависна личност денес.
    Да не придонесува ,а да користи пари.Тоа е потчинетост.
    Каде е феминизмот тука?
    Штом е во старт зависна од сопругот и несамостојна ни своите очекувања не ги исполнува.
    никој Каме слободно не избира да биде зависен од некого.
    Нема тука никаков феминизам без разлика на договорот.
    А битно влијае на самодовербата на една личност.
    Затоа јас лично и не верувам во слободен избор, туку едноставно се подразбира и очекува мајката да е таа што се грижи за децата, се очекува мажот може физички повеќе да издржи па он работи, и затоа е тој договор мажот да биде жртвата што ќе работи и придонесува, а жената да биде само мајка.

Затоа и 99%се мајки оние кои не работат.

Да уште работам, си имам студио на кат, обврзана сум со договор , а имам и друга работа, повторно се вратив на работа како педагог до 14 саат физички.
    За да се дотерам:D
    Нит мојов стана домаќинка, нит јас.
    Двајцата си ги обожаваме работите и не ги оставаме, а уште имаме доста до пензија :Dупте 18 год. Таман работа домаќинка да бидам,скраја да е8)
    Еве сега бев на боледување,едвај чекам да си се вратам во колосек и на работа.
    Од досада ја отворив и темава.
    @Pa8la
    Не мораш 6 пати да ме цитираш:D
    Не е темава за тебе.
    Не работи ако не ти се работи,седи до пензија дома.

Последна измена: 4 јануари 2024
    На hellocity и Just.do.it им се допаѓа ова.
  14. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Стабилен маж? Не биди наивна

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.761
    Допаѓања:
    116.859
    Јас би полудела цело време да сум дома. Ама па и 20 години корпоративно ме исцеди. Идеално би било да имам партнер кој ќе има доволно средства за јас да не морам да одам 40 + саата неделно на работа и да се цедам психички од се и сешто, а јас да си работам нешто што ми е кејф и да си имам ем социјалзиација, ем свои пари, ем да се осеќам корисна. Ама да бидам 24/7 дома не би можела. Мислам дека после еден месец ќе шизнам.
    Ама на кој му одговара.. изволте.

На riba79 и Cosmi им се допаѓа ова.
  16. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Дај не се заебавај 21 век да се покоруваш на маж и да му тражеш пари за улошки

Затоа што сака да биде доминантен да изневерува да прави шо сака па кога ќе си дојде дома да има кој мочаните гаќи да му ги пере

17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.778
    Допаѓања:
    24.191
    Покорување? Јас на маж ми секој ден пари му барам( или он ќе остави сам) дали за јадење, дали за шопинг, дали за шетња. Не за улошки, му барам и за многу поскапи работи. И ми дава без да каже збор. Оти тоа ни беше договорот, он ќе работи а јас како сакам и кога сакам. Моментално сум домаќинка рашетарка, и никогаш поубаво не ми било. Времето квалитетно си го поминувам со децата, си одмарам, си уживам. Планирам и на работа да тргнам, ама не сега. Уште некоја година, да ми порасне малото.
    Абе не се криви домаќинките, туку вие не сте се омужиле добро. :D

На Curious cat, Anyshka, Pa8la и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Што назад, па бабами беше правник пред 50 години…

Жално, јас срцка имам пари и се сум направила од мои пари така да утре нема кој да ми вика јас ова направив за тебе она..

На Miss666 и riba79 им се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.778
    Допаѓања:
    24.191
    Па викам, не сте се омужиле добро.

На Curious cat, Anyshka, Pa8la и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Колку сакам вакви луѓе со неиспран мозок и јака психа. Браво за мислењето директ у центар

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.