Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Грешка си, на нив жена сето тоа им го прави за пари.

На Anyshka и No Makeup им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.410
    Допаѓања:
    287.164
    Причини зошто некоја останала дома има многу. Голем дел и се набројаа.

Кој бараше одговор, ќе го прочита.
    Кој сака да лепи сочни епитети и да бере туѓо гајле може до бескрај.

На do-re-mi, emiliana, Adidas888 и 17 други им се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.100
    Работам сис, научи дека не мора да припаѓаш на одредена категорија луѓе,а да ете немаш лошо мислење за нив.
    Опушти се, глеј си работичето

На Bezimenka90, Annath, Anyshka и 4 други им се допаѓа ова.
  4. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    58.156
    Супер тема, се изначитав доста мислења..
    Секој својот став го изнесува според свои лични убедувања , можности и желби.

Јас не би можела да се замислам само како мајка и домаќинка, многу поорганизирана сум кога сум на работа и тоа од ручек спремање, куќа средена и јас спастрена. Покрај тоа, вложена и посветена макслимално на работата со надоградба и доедукација не би се менувала за домаќинка дома.

Исто така за сите примери што ги навдеувате се од ваша околина, блиска или подалечна, еве во моето опкружување мажите и помалку заработуваат од жените, така да многу е неблагодарно за една жена да седи дома и да вели е па така си сакам имам пари , луксуз ми е сега и ќе си седам ќе бидам домаќинка. Денешните жени се мајки/домаќинки/професионалци на работно место, значи макслимално реалзиирани на секое поле...

На Just.do.it, Ambitious, hellocity и 6 други им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    7.998
    Пример за тоа како не се води дискусија си!
    Толку грди зборови употребуваш постојано, што многу за тебе кажува.
    Еден пост немаш кај што не ти фрчи фрустација, без да омаловажиш и исмееш некој.
    Не сакам да се пуштам на твое ниво да ти ја направам анализата, ама најдобронамерно погледни малку покритички кон себе.

На Bezimenka90, IRBBB, theowndemon и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Не сите жени имаат бизниси, да не се оние во маркетите, нема да купиме за јадење, а после работа кој ти чисти, кој ти пере, кој ти готви? Ќе биде платено на друго место да, ама маста ќе ти ја извадат, работиш за газдата да има, а како може да споредуваш готвење, чистење и перење на деца, сигурно нема тоа комшиите да го прават, јас за моите деца готвам со љубов и мерак, најбитно ми е да се најадени, во чиста облека, за другите не знам, не сакам друга жена да ми чува деца, сакаат мајка, не туѓинец, одат во градинка и после работа ги земам.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.345
    Допаѓања:
    182.267
    3 деца по 3 години заокружувам на 10. Можеби 8 години биле, не и мерев, небитно. И да, осигурување па банка, своеволно менува работа во краток период, не разбирам која е поентата со деталите.

А Мирка и Серена имаат фирми и работат 8 саати со бебиња или како? Зошто да работат во фирма ако сонот им бил тенис? За кое следење сон збориме? Или се менуваат соновите? Мирка и Серена го имаат луксузот наречен избор. Самохраните мајки го немаат тој луксуз, пошто сигурно не е следење сон да возиш такси за нова година, дури две малолетни деца се сами дома. Да, знаат да си намачкаат леб, не им треба мајка 24/7 , ама за празници и викенди се сами, не оти мајкава следи сон, туку оти заработува за задоволување на основни потреби. За скалило 2, а не 4 од пирамидата.

На IRBBB, Annath, Adidas888 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.275
    Допаѓања:
    136.874
    Да. Верувам дека и ако ме удри мозочен и се посирам он ќе биде до мене. И ако заборавам која сум он ќе биде тука. И ако сум у количка, он ќе ме бутка.

На човек на кој сум родила дете, на човек до кој мирно спијам, кој дал се за мојата среќа, со кој имам кредити од 30 години, му верувам со сето мое битие.

Ако се мажите а не им верувате на мажите, ми е жал. Јас не се омажив со непознат, туку со најдобриот другар у животот. И не земав само маж, туку и татко на моето дете. Ако не му верував, не се мажев.

На IRBBB, moonlight-girl.55, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  9. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.337
    А зошто татковците го немаат тој "луксуз"?
    Од моето лично искуство. Маж ми мораше да работи повеќе за да ме "покрива" мене во месеците кога останав без плата. И цел финансиски терет паѓаше врз него. Кога ќе си дојдеше дома беше преморен и нормално не можев ништо повеќе од 1 час време за нас да очекувам од него.
    Сега кога се поделени обврските функционираме поубаво. И тој има квалитетно време поминато со децата и јас сум поисполнета и супер функционираме.

Познавам многу мајки домаќинки, се зачудив колку ги има, и ретко која од нив е среќна. Сите го чекаат тој некојси ден да тргнат на работа. А да бидеме реални како што врви времето поминато како домаќинка тешко се стигнува до посакувана работа. 10 години се премногу според мене. Има исклучоци, ама ретки се.

Имам повозрасна комшивка, која ете од тоа "да пораснат децата" останала дома. Сега децата и се на моја возраст и не ја ценат како што заслужила, како што се потресени по татко им.

Набројав само примери што познавам, иако има и од оние каде домаќинките се најсреќни и се им е нај нај. Ама реални да бидеме поретки се.

А на децата им треба и таткото исто толку колку мајката. Себично е од наша страна да им го скратиме сето тоа и да ги гледаме само како некој кој носи пари дома

На Just.do.it, friendy, Cosmi и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.119
    Допаѓања:
    56.176
    Да, секој си поаѓа најпрво од себе на темава, проблемот е кога се почнува со осудувања кон оние кои не живеат според нашите замисли. Буквално се направи темава жена на жена волк. Која е таа што се замислува што сака да е домаќинка бе, лол. Ептен затуцани се тие што работат во маркети, конфекции и сл. и што би одбрале да поседат дома дури се мали децата наместо да се исцрпуваат физички и психички и покрај тоа дома да ги чекаат обврски. Оти ова е Македонија, не знам колку жени имаат јаки кариери каде со нетрпение чекаат да се појават на работа и секогаш се спремни за нови предизвици таму. А исто така, избор имаат многу малку за тоа дали ќе работат или ќе се домаќинки. Ама фала богу не сме Америка и имаме барем некакво породилно отсутство.
    Така да полека малку, треба еден добар reality check за тие што изнакажаа осуди. Па дури феминизам се спомна, феминизмот не осудува избори на други жени, не осудува што секоја жена ја прават среќна различни работи. Некогаш жената ќе е едно, некогаш друго, некогаш од двете по нешто. И се е океј, додека е нејзин избор и е среќна со тоа.

Не е лошо и клипчево да се изгледа, без разлика дали сте го гледале веќе филмот или не:

На Annath, Lianna Anna, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  11. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    2.053
    Чекај од каде сега самохрани мајки,нели муабетот е за затупавени неедуцирани домаќинки кои се мрзи што живеат од парите на сиротиот сопруг? Инаку темава да се преимени во Свој леб јадам,туѓо гајле берам:wasntme:

На Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    Кои грди зборови?
    Домаќинка е сега грд збор?
    Што тебе те повредува толку?
    Зошто мене не ме повредува кога ќе ми пишеш дека сум фрустрирана и не плачам?
    Па ти од прв пост лично ме навредуваш.
    А кога јас ќе пишам дека домаќинките с фрустрирани,реагираш?!
    Форум е ова.
    Не е живот па ќе се грижам з атвоите чувства додека пишувам.
    Не знам зошто се чувствуваш исмевана и понижена.

На Just.do.it и Feminka22 им се допаѓа ова.
  13. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Пишува дека домаќинките биле фрустрирани, а таа најфрустрирана од сите е, ако работела две работи, ќе нема време за ништо, а не да се расправа на форумов, сите постови и се со навреди, едно те исто само зошто не работат, изговор не требало да им бидат децата, што ја интересира не знам, неа ќе ја прашаат, и ние што ги поддржуваме, одма не стави во ист ќош, дека не работиме си мисли.
    Секоја жена е домаќинка, дали ќе седи дома или ќе работи, кога ќе дојде дома мора ручек за децата, сега ќе има а каде е мажот, па и тој готви, ама ако дојдам порано од работа нема да го чекам него, а децата гладни да бидат, нема да го чекам за машина да пуштам.

На Anyshka и No Makeup им се допаѓа ова.
  14. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.589
    Се гледа дека не работите во маркет /конфекција / мол и сл каде не се разликува празник делник , прва па втора па меѓусмена а најчесто иде втора па прва смена па чуди се што попрво дали да спиеш дали дете да видиш со маж 2 реда муабет да сврзеш , а дома те чека дете со свои потреби , домаќинство , а да не збориме и треба малце време и за себе да заличиш на нешто. Така да ги оправдувам жени што можат и сакаат дома да седат , реално на пазар на труд освен рмбач да бидеш друг да се богати и нема по огласи

На Bezimenka90, IRBBB, cooll и 9 други им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    7.998
    Уште да ја сфати суштината и во ред ќе беше. Терај како сакаш.

На Anyshka, Polyincognito и Pa8la им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Шо не ќе прочита чоек
    Оправдувања оправдувања..
    седете дома, ама не се љутете утреден ако некој ви рече ,,па шо не работеше”
    Ја колку поише ве читам овде као се карате за имот, за свекори, свекрви, итн, уште толку сакам да учам и да иам свои пари. Неќам да ме заебава или да зависам од некој

На Just.do.it, hellocity, Miss666 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.486
    Допаѓања:
    127.312
    Реално, така е.
    Ако е толку супер да се биде домаќинка, тогаш зошто сите домаќинки што ми се во фамилија ми велат „ти не биди“ ? :?: :D
    На домаќинка може да ѝ биде супер додека не ѝ го задеси нешто семејството.
    Арно рече некоја поназад.
    Зошто повеќето сопруги на функционерите работат?
    Иако не мораат со оглед на убавото покачување на платите на мажите?
    Или нервите нема да им издржат дома или се свесни дека тие пари можат да секнат. :D

На tanjaaa и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.100
    Тоа е нејзин комплекс. Очигледно е дека си има проблем со фактот што она баш мора да работи, па криво и е што некои како вели БИРААТ да не работат

На Pa8la и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    2.120
    Животот е полн со изненадувања и според мене успешна жена е жената која има спсобност да се прилагоди на дадената ситуација и да го извлече најдоброто од таа ситуација за себе и за своето семејство. Се додека го правите она што е добро за вас и вашето семејство не е битно што ќе кажат другите. Секој има право да бира и да си го живее животот така како што сака, или како што мора затоа што животните околности така наметнале. И никој не треба да се правда заради тоа.

На MarijaMi90, IRBBB, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.760
    Допаѓања:
    116.854
    Мислев да сум само со домаќински работи зафатена.. морам да имам нешто мое, пари мои за не дај боже.. можеби дека 20 години заработувам па не можам да замислам да немам мои лични примања, ма колку стабилен партнер да имам..

На SummerGirl, hellocity, andrejko82 и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.