Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.865
    Па нема вечно децата да бидат мали, ама ако после некоја не сака да работи не значи дека ќе седи дома и ќе гледа тв по цел ден, а и на крај крајот ако се дог така со сопругот, зошто би немала пари гаќи да си купи? Парите од сопругот каде се? Вајда за гаќи има штом решиле дека имаат доволно таа да не работи.

На LiquidLuna, Annath, Adidas888 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Кој рече дека не работам, напротив, не дремам дома, баш заради тоа што не сакам само тој да работи и мислам на иднината. Ама, мојата и неговата работа се дијаметрално спротивни, не само поради одговорноста, туку и поради тоа за кого работиме, има разлика кога работиш за странска фирма и за македонски газди. Не сум за тоа жената да седи дома и да не работи, порасната сум во работничко семејство, каде што сепак имаше време за се', оти имаше нормално работно време, со слободни викенди и празници. Моите деца се големи, јас седев дома само првите две години од бракот, односно додека првото дете не наполни две години. Оттогаш сум во постојано барање на добра работа, притоа стекнав солидно искуство, а никој не цени ништо, дури и кога ќе се докажеш дека вредиш.
    Ако живееме во некој идеален свет каде што секоја професија е вреднувана и платена според одговорноста што ја носи, јас нема да киснам од јутра до сутра на работа, ќе земам петпати поголема плата од сопругот и нема да мора тој да работи, а јас ќе уживам во работата без да морам да бидам достапна кога ќе му текне некому. Ама реалноста е обратна, со тоа што мојов не кисне 24/7 на работа, слободен е кога треба, има флексибилно работно време кое го искористува кога нему му одговара. А јас имам фиксно време, често и прекувремено, со голема одговорност и внимание да не се случи грешка која може не дај Боже да биде фатална.

Види, јас не барам никој да ме финансира, свое имам, плус работам. А маж бирав, не завршив со првиот што го сретнав, па сега да се каам или да имам нереални очекувања. Не ми беше целта да се омажам по секоја цена, туку ако најдам рамноправен партнер, така што на погрешно дрво лаеш.

Е па затоа не ми кажувај како треба. Јас знам како треба, ама реалноста која не зависи секогаш само од тебе самата е друга.

На Bezimenka90, IRBBB, la.malparida и 8 други им се допаѓа ова.
  3. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.670
    Свашта, да барам пари од друг цел живот и татко да ми е, не би сакала утре ден да немам своја пара, секоја чест вие што можете така...
    Утре ден кога ќе му биде роденден на мажот, од негови пари купувате поклон? :rofl:

На Miss666 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  4. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.180
    Прво види на што ти реплицирам па посакај ми убав ден!
    Никаде не реков дека е во ред гаќи да немаш да си купиш, друг муабет праам, прочитај два пати може ќе ти стане јасно. И дома работата е работа, домаќинките не се принцези и не лежат да ги јадат парите.
    А за гаќите е друга тема и скроз друг муабет, ќе треба оф топик да одам за да ти објаснам.

На Annath, Polyincognito и Anyshka им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    23.411
    Од заедничките пари душо, оти ко сме одлучиле едниот да седи дома, другиот не си ги ставил сите пари у џеб и да се мољакаме за пари оти имаме нормални партнери.

На IRBBB, theowndemon, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.161
    Допаѓања:
    35.963
    Немам готвено 2 недели, освен за Нова година што направив крем салати и кифли, а од дома работам за себе и имам време, ама ете таков период ми е што ништо не ми се прави, а инаку имам мерак за готвење, да испробувам разни специјалитети, ама јас кога сакам, не знам зошто им е чудно што некои жени уживаат во готвење и чистење, сакаат да им биде чисто, некои не сакаат да плаќаат жена да им чисти. Има мажи ако нема зготвено нешто веднаш урлаат зошто немало, знам примери каде жената работи 8 саати и плус 2 саати пат натака навака, тоа ти се 10 саати, па кога ќе дојде од работа веднаш се фаќа за ручек, и што е таа жена, не е домаќинка? Сите жени што само на нив се чека дома се домаќинки, ем одат на работа, за среќа моја јас немам такви проблеми со мм да мора секој ден да има зготвено, или тој кога ќе дојде од работа ќе направи нешто набрзина, или ќе порачаме нешто.
    И не ги осудувам тие што седат дома и не работат, па ако детето им оди во градинка немало потреба дома да седат, па и да седат дома, не земаат од вас, на детето му треба социјализација, не да седи дома, и што прочитав во животот на децата им биле потребни баби и дедовци, да, ама да го причуваат, не да ги чуваат 24/7, не се должни да чуваат внучиња, туку ако сакаат.
    Во друга тема се буневте дека бабите и дедовците не се должни да чуваат внучиња.
    Едит:и децата ќе затупават дома со баби и дедовци гледајќи турски серии.
    Познавам деца што одат во градинка, и што ги чуваат баби, вториве кога дојде ред да одат на училиште плачеа, не знаат да си играат со деца, исто плачеа ако не им дадат топка, играчка, на децата им треба социјализација, и да не работат мајките треба да одат во градинка.

Последна измена: 4 јануари 2024
    На Adidas888 и Viveki им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.865
    А мажена си? Пошто јас во брак мислам дека нема мое негово, се е наше, нема да се негови пари, наши ќе се. А татко е друго, од него ниту треба да бараш цел живот, ама маж е партнер, животот во е заеднички, едно сте.

На IRBBB, theowndemon, anggell и 11 други им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    7.997
    Од кој одговор бегам бе Косми? Ти кажав уште вчера, мене може некој да ми влијае на распололожение онолку колку ќе му дозволам. На некој од форум сигурно нема да му дадам таква привлегија.
    Првиот пост ми беше чиста констатација, моја и субјектвна, со оглед на тоа како и во кој правец тргна темата и твоето модерирање на истата.
    А шо не си кажа ти дека уствари темата ја отвори да ги оговараш твоите познанички, ич немаше да пишувам тогаш.
    Бесни биле членките, де квичеле, де вознемирени биле, изразување за пример. Не мора да се однесува нешто за мене, за да ми биде неубаво за читање.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.670
    Браво. Нека земе пример секоја млада девојка да се гордее дека не работи и нема еден ден стаж затоа што нашла нормален маж, ние што работиме, кој ни е крив.
    Не дискутирам повеќе, вие сте најпаметните, сите што работиме сме глупави, нема проблем.

На Asja, Spicy Senorita, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.100
    Паразит?
    Хм, и после домачиците биле зли...Косми косми, тејк а чил пил

На Anyshka, Amellie13 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  11. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    Па не е баш така. Во една врска, брак, работите се 50:50. Може ваши заеднички се парите, но партнерот ги заработува, се гледа кој придонесува, а кој дреме дома по цел ден.

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.180
    Како мислиш дреме дома по цел ден?

13. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.670
    Е, сега, немој така, не дремат, чистат, готват, воспитуваат дете, знаеш од тоа потешко нема, кој им е крив на тие што лошо се омажиле хехе
    а реално дете ако не иде во градинка утре ден ќе нема појма да се социјализира со луѓе.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.865
    Јас пак сметам како возрасна особа секоја треба да си знае за себе, пример не сакам никому да бидам, освен на децата, макар и нив се надевам ќе ги израснам добро да сфатат што е добар пример што не. Никој не треба да биде одговорен за туѓата среќа, ако возрасна млада особа смета дека сака или не сака да биде домаќинка не сметам дека јас треба да сум и личен пример зошто сака или не сака.

На Anyshka и Annath им се допаѓа ова.
  15. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    7.430
    Па од аргументите пишани овде, така излегува.
    Секој аргумент даден беше поврзан со мажот, не нејзината среќа и добросостојба.
    Па според многу теми овде, не би рекла дека не се чувствуваат загрозени, туку гледаат милион црвени знамиња и се надеваат дека нема да е така во брак, дека со раѓање на дете “ќе се смени”, дека неговите “го натерале” на такво однесување и слично.

16. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    А што прави дома?
    Ако не и се чисти денес, ќе исчисти утре. Ручек се спрема за 1 саат.
    Другиот дел од денот?
    Ако детето може да иде во градинка, што би правела дома мајката цел ден?

17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.865
    Епа ако е се 50:50 како дреме дома? 50:50 е ако он работи 8 саата на работа, јас работам 8 саата дома, после тоа и двајцата 16 саата ги делиме пола пола.

18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    Требаше да читаш.Тие што ги познавам,не си ти,нели,зошто тебе ти смета ?
    Ако не му даваш на форум да има таква привилегија да ти влијае ,зошто се караш со мене и лично ме навредуваш?

19. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    8 саати дома работа секој ден? :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

20. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.150
    Разбираме сите дека домаќинките со богати мажи по своја волја седат дома и разбираме дека се многу среќни со тој живот и не им треба ништо друго. Ама не можете да ме убедите дека нема некоја иронија во тоа да останеш изолиран дома во име на посветување на децата, за истите тие деца после да одлучат место да му го понудат на светот она што го знаат и можат, да се затворат дома на 30 години и да го прават истото како нивните мајки. И така во круг. Треба да се запрашаме каков е тој идеал што им го продаваме на децата, какви идеи за среќа и исполнетост им продаваме. Врти сучи сè се сведува на тато носи мама меси. И ако ја погледнеш големата слика, женските деца колку и да се убаво израснати на крај пак најбитното нешто што ќе го направат е одгледување на способни машки деца што треба пари да прават. И мило ми е што ви одговара тој систем, ама тоа не го менува фактот дека системот е ужасен и додека не се уништи од корен нема да има слобода за жените.

И пред да ми се пушти некој, многу добро знам дека одење на работа во секоја смисла е практично робување за други, па дури и за работи што не се физички тешки, дури и за работи што ги сакаме со цело срце, дури и за работи што доброволно би ги работеле. Ама пак, во овој контекст, во огромното мнозинство од случаи, одење на работа значи имање каков таков карактер надвор од мајчинството, имање вредност надвор од одгледувач на деца, и имање цел и значење во поголем размер.

А за сите што се потсмевате на тоа каква кариера ќе сме имале во државава, не знам, можеби иста како на мажите ваши што прават доволно пари да ве издржуваат и вас и децата. Која навреда е ова, не само кон вас самите, туку и кон сите други жени во државава што ги поистоветувате со вашите желби и способности. И ако веќе сте решиле цел живот на деца да си го посветите, пробајте барем да не им го пренесете тој мајндсет на вашите ќерки.

Мислам дека имам и порано кажано, сите им должите на децата да имате живот надвор од нив, за да не пробате после да го живеете преку нив.

На Angie1432, Asher, Ambitious и 16 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.