Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.128
    5 год?
    Збориме за пауза од 10-20 год.
    Цело време работам во струка,друго немам работено, едната или другата или паралено,и бебе имам оставено за да работам во струка.
    Оваа сега ми е по струка но малку поинаква,затоа и ми беше предизвик да ја прифатам.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.120
    Допаѓања:
    269.136
    Можеби тогаш погрешно сум те разбрала години наназад, за што однапред се извинувам, мислев дека работиш фриленс фул тајм. Ако не е така, погрешно сум мислела.

И 5 и 15 години Косми не се трагични, луѓе од 0 почнуваат на 40+. Го спомнав роднината мој, ни факултет до 40+ немаше, тогаш почна со студирање, кога детето веќе средно беше. Никогаш не е доцна да се вратиш, да се доквалификуваш, или преквалификуваш и почнеш од ново.

На Anyshka, Alm., Cutiepie1 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.273
    Допаѓања:
    136.850
    Успеваме. Знаеш која е цената?
    Депресија, психички и физичи пад на жената и мажот.
    Оти мраш секој ден у 5 да станеш и да спремиш за дента, алишта, појадок, или ручек. Да облечеш дете, да се облечеш ти, да одиш на работа до 5.
    Стасувате дома сите заедно, ручате и у 6 пушташ машина за алишта, у 7 сте на роденден кај некое дете/тренинг/курс/домашно или едноставно сакаш со детето да се видиш, да знаше како му е у животот. У 9 си дома, тушираш дете, раскреваш хаосот низ дома. Маж ти средува двор, или прави вечера, или мине со правосмукалка или џогер оти кога имаш мало дете, секој ден усисуваш.
    У 10 си кома.

Детето те буди цела ноч. еднаш сака вода, еднаш му се мочало, ако доиш цицка даваш. Ти се крши сон и од 2 до 5 скролаш.

Одиш пак на работа и на никој не му е гајле дали си спиел ти ноќеска. Пазиш на бројки. Сакаш кариера. Требаат пари.

По една недела имаш болно дете, Работиш од дома у исто време додека бришеш повраќаница. Ама сакаш кариера, жена со кариера не работи две недели у месецот оти две детето е болно. Работи 4.

Те боли глава, пиеш кафетин, па кетонал. Ти идат светки оти немаш време да јадеш и биташ глупост. Пиеш вештачки витамини за да се одржиш. Често пијат дијазепам. Ама нели тајна е тоа. оти сите коски умускуи болат.

Немаат секс со мажот од умор. Секоја вечер кога пеглаат аишта за утре за градинка и за на работа, си викаат дека можеле да направат нешто друго. Мажот за тоа време собира алишта од надвор и успива дете.

Среќа е тоа?
    Знаете кој ви кажува дека не е?

Жена што има кариера, што учела и работела додека имала дете и што се борела со се ова. Знаете како ми било додека сум на 1000 км од дома, а детето има сипаница? Има грип и 41 тем, а јас на испити?
    Да, има татко кој се направил, давал лекови, мачкал сипаници, ладел, одел по доктори... ама мене како ми беше? Душата ми гореше. Се каам до секој атом во мене дека не сум била до неа кога и било тешко. Знаете дека не се сеќавам ни као сум учела на првиот мастер? Оти ич не ми беше тешко, немав дете. работа и факс. Лук и вода. Ама кога имаш дете, не е исто.

Знаете колку сакам маж ми да заработуваше милиони за јас да бидам со детето?
    Силна жена да. Ама роди, рачепи се, и за пари остај си го детето друг да ти го гледа болно. Нема шанси.

Затоа, кога ќе ви ги видам теорииве, додека не сте сте родиле, и не сте седеле константно две години со цицката у уста на детето и да работите како несалам за да имате кариера, не ми кажувајте што е поубаво. Оти видов се, осетив се и сакам да бев и јас издржувано лице. Среќа што моето помина, детето ми е веќе големо, назад нема, ама затоа секоја секунда е посветена на неа после работа.

На Lizi, Vikktorr, theowndemon и 23 други им се допаѓа ова.
  4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Утре ти тоа бебе ке го запишеш на колеџи скапи а не да кукаш дека животот не ти дал повеќе, ќе бидеш ти обезбедена и нема да те е страв дали еден маж ќе те остави.

На Tanjamm, Spicy Senorita, Cosmi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    21.790
    Ќе нема мое твое само ако и он придонесува. 200 евра, 200. Ама да знам дека сака да заработува.
    Ама да рече аа јас нема да работам (со години), ти земаш огромна плата а што е твое е и мое, е ќе му покажам врата богами.
    Нема да мерам кој повеќе литри вода потрошил ама не планирам ни да барам од него за влошки или да му давам за пиво.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  6. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Ај не туку пишувај реферати, ако е мајчинството ме влече доле финансискии ми ствара тешкотија мака не ми ни треба дете.

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Договор е тоа, нема правила кој да работи, а кој да седи дома. Единствено договор меѓу партнерите, а ние од страна можеме само да си даваме нерелевантни мислења.

На IRBBB, CameliaMiller, Anyshka и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    21.790
    Океј кажав и пак ќе кажам нека седи дома ако сака.
    Ама имам близок пример ене ја се разведе, цел живот не работеше, никакви скилс а више во години и сега ајде сине ти да ме издржуваш. Ама синот златен ѝ вика ќе се снаоѓаш, јас не планирам да те фермам. И во право е. Па синот лош оти она не работела за него да му се посвети а он ѝ враќа вака. Абе ајде.
    Ако секогаш го викате она - не знаете што ќе се случи утре, да баш оти не знаеш.

Ако некогаш некој трет трпи од тој договор меѓу двајца, во случајов децата, епа не е само "нивна работа"

И домаќинка си и кога работиш.

Последна измена: 4 јануари 2024
    На nextredstyle, Miss666, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  9. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    boss babe>pokorna domakinka koja misli deka e najpametna na svet.

На Tanjamm, Spicy Senorita и Just.do.it им се допаѓа ова.
  10. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Не

11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.764
    Допаѓања:
    24.119
    Моите сите коментари тука се на место или се на шала ама ти навистина ја претеруваш ,почна многу да вреѓаш и сите да ги гледаш од високо.

На Amellie13, emiliana, Anyshka и 6 други им се допаѓа ова.
  12. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Еве пример јас живеам во Словенија не е многу далеку од Мк, ама овде на луѓето да и кажеш дека жената треба да седи дома а мажот да придонесува ке се прекрстат.
    Вработена Жена- Јануар 2024 година. Која тема на омраза

На Tanjamm и Cosmi им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.737
    Допаѓања:
    43.857
    Не ве разбирам стварно, тоа што жената ќе работи дома, ќе чува деца, ќе чисти, пере, пазари, и прави се што прави домаќинка по дефиниција нели е придонес или тоа не се важи? Ако работат и двајцата треба да се поделени и дома двајцата и тогаш ок да делиш, ама ако едниот работи, а другиот работи ама не печали тогаш не се важи и ќе му ја покажеш вртата така?
    Не знам вие какви партнери сте ама во твојот случај јас не би сакала да ре имам за партнер.

На Bezimenka90, mssuniquee, simonka93 и 12 други им се допаѓа ова.
  14. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.180
    Бре жениште, алал да ти е. Ич да не раѓаш порано.

На Bezimenka90, mssuniquee, IRBBB и 17 други им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    21.790
    Да.
    Оти за да зготвам ручек морам прво со нешто да ги купам состојките.
    За да пуштам машина мора струја која се плаќа исто. И тако даље.

И збориме за здрав прав партнер, не вметнувај сега болести.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Јас мислам дека вистинските мажи тражат жени слични на нив кариерно успешни, па ке си дојде дома од работа има што муабет да направат и се, овака ке му здосади со некоја нон стоп се тоа па тоа, предизвик е таква жена.

Мое право, ако е вака како шо опишувате пекол

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.275
    Тешко на твојот партнер со тебе.
    Ете, самите рековте, не дај Боже, се' се случува, нема да може да работи и да придонесува. Што тогаш, ќе го шутнеш на улица?

Не знам како вие функционирате, ама кај нас, сите пари се заеднички, без разлика кој колку заработил или не заработил, нема мое твое. Едно семејство или дом функционира со двајца рамноправни партнери, што не подразбира дека двајцата мора да работат. Едниот може да седи дома, да се грижи за домот и семејството, другиот да работи. Може и двајцата да работат, може и двајцата да не работат и да си седат дома, може имаат пасивни приходи. Тоа е пред се' прашање на договор меѓу партнерите, и не треба ич да им чуе што ти, Косми или Хелосити или па некој четврт мислите за тие што седат дома.
    Тука не прочитав мислење и дискусија, тука прочитав осуди, осуди, осуди. Паразити, ги мрзело да работат, затупавени, исфрустрирани, досадни...
    Треба еднаш засекогаш да сфатите дека тоа е само нивен избор, и вас тоа не ве засега ама баш никако.

На Bezimenka90, theowndemon, mssuniquee и 22 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.338
    Допаѓања:
    182.241
    Е добро, мене и на државава кајшто живеам 9 месеци ни се недоволно. Фала богу погодени сме јас и државата.
    Мајката не мора да ги гледа децата, ама gender pay gap ми го прескокнуваш.

И не памтам да реков подобра работа во струка. Реков можеш да се вратиш на пазар на труд. Ако сум била правник пак ќе бидам правник, не министер за правда. Ако немаш струка исто така. Никогаш не е касно. Знам една што можеше да живее од семејна пензија, ама на старост се најде во нешто сасвим ново, и тоа во Македонија. Некои немаат струка и реално секогаш може да се работат многу работи. А во повеќето градови па освен конфекции и продавачки нема друга работа, независно дали имаш 22 или 42. Ете, не мора да увезуваат непалци, нека платат 2 мајки на пола работно време наместо тоа. Нека субвенционира владата, нека има поволности. Начини за стимулирање има, ама мотивите за робовладетелство се појаки.

На IRBBB, simonka93, Mnik и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    21.790
    А ме прочита кај што реков дека зборам за здрав и прав партнер, не при болести?
    Ако барем малку придонесува, тогаш нема да делам. Ако неќе да придонесува ИЧ, патот под нозе и ајт со здравје. Али фала богу уште одамна си ги имаме расчистено тие работи дека и двајцата ќе работиме колку што се може.
    Неќам мрза маж, како да ви објаснам поинаку. И многу други членки тука се со истиот став, дека сакаат работлив партнер.
    Мислам дека е сосема нормален критериум да сакаш партнерот да работи.
    Ама тешко него било ај жити све.

На nextredstyle и Just.do.it им се допаѓа ова.
  20. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.180
    Не е пекол, за најмилото се работи, мајка си и ќе гинеш ако треба. Тоа што се обидуваат членките да го кажат е дека е тешко. Тешко е да постигнеш и кариера да бркаш и на дете да му се посветиш доволно, тоа е невозможно во исто време. Едно ќе пати, или кариера или дете. Колку и да се поделени обврските со партнерот, тоа е жалната вистина.

На IRBBB, simonka93, Mnik и 6 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.