Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Pa gledam po majka mi de
    Ke odi po prodavnici, ke iskoci so drugarki, cita knigi, dreme na Fb
    Ama toa kolku vreme od denot faka? Ona u 8 stanuva so tatko mi. Znaes kolku den e toa do polnokj?
    Sama vika ne znam vishe sho so sebe.
    Sekoj den ke iskacas po molovi? Po kafinja? Do koga?
    Eve i da gotvis, e eden saat, da cistis isto saat-saat ipol, toa se dva ipol saati, kniga kolku ke citas? Kafe isto kolku vreme ke pies. I pak ostanuva visok vreme
    Ne mi kazuvajte ziti se iam doma primer
    Nie doagame mrtvi umorni i dvajcata
    Ja pogotovo koa rabotev. Abe ne mi se zborese znaci
    Ona ke pocne da prasuva da prasuva. Vikam umorna sum, mi vika ama dosadno mi e cel den sama sedam.
    Epa nemoj da me jebes be

На Just.do.it, TrueToMyself, marsilia и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    2.578
    Жената има право да биде се она што самата таа ќе посака да биде. Па сега ти размисли како твојот став и сличните на него го уназадуваат феминизмот.

На Bezimenka90, theowndemon, Amellie13 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Секако дека не е лесно, имав колешка со бебе ја менев, ја сваќав, ама тие паники кај детето за неа траеја првите година две, сега детето е 5 годинки во градинка, таа си работи по струка. Никој не потценува мајка, мене мајка ме родила секако дека е сулудо да земам да осудувам некој оти седел дома со бебе. Зборуваме за цел живот и модернизирање на старите времиња тоа да се смета како професија.

На nextredstyle, Just.do.it и Viveki им се допаѓа ова.
  4. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    2.578
    Мајка ти не може да биде репрезентативен примерок за сите жени.

На theowndemon, IRBBB, 1209 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.427
    Допаѓања:
    90.773
    И тогаш кога ке избере да биде зависна финансиски од мажот?
    Каква е положбата на една жена во едно друштво наизглед феминистичко кога сите жени би одбрале да не допринесуваат во него?

На Just.do.it и Lella им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    37.063
    Лошо го имаш разбрано феминизмот :^) Феминизмот всушност и овозможува на жената да биде тоа што сака да биде, па било тоа и домќинка, неработничка и слично... Ете, толку е просто.

На elanor, Bezimenka90, Mrs. right и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.427
    Допаѓања:
    90.773
    Да за такви збориме.
    Не привремени додека се бебиња или децата се мали ,година две.
    За доживотно домаќинки или 10-15,20 год +

На nextredstyle и Just.do.it им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.350
    Допаѓања:
    190.235
    Оваа тема можеше и вака фино да ја поставиш и да ја водиш, и многу посреќен тек ќе имаше, наместо да се расправаш со мајки на мали деца кои не работат и останати жени кои работат, дека ама мајката не мора да биде со мало дете, дека порано 4 месеци имало породилно и дека со дупка во сиви сме осудени на пропаст. Некако ми се потроши инспирацијата да објаснувам колку е битно да имаме жени кои работат, не само за тие да имаат пари во џебот, туку оти поинаква димензија добива едно општество во кое жени се вклучени рамноправно. И да, и со обзир кон нивното мајчинство, и со обзир кон останатите женски специфики. Ама ете, се потроши инспирацијата.

На Bezimenka90, Lizi, Thinkerbell. и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    2.578
    Убаво е да бидеш финансиски независен и секој млад човек треба да се стреми да го постигне тоа, ама како што кажав поназад животот е полн со изненадувања и сплет на животни околности може да те доведат во ситуација во која ќе мора да бидеш зависен и да се потприш на некој твој близок - мајка, татко, партнер, дете. Ако во таква ситуација имаш прав човек до тебе, нема да се чувствуваш инфериорно и како да не придонесуваш во општеството.

Еве и за такви да е муабетот, ако така се договориле да функционираат во семејството како тебе тоа те тригернува?

На Bezimenka90, SV1911, Skyler и 7 други им се допаѓа ова.
  10. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Уште се чудам како може да има pay gap од 30%?
    Немам ни чуено, а ни видено тоа.

Јас сум за работа.
    Никогаш нема да го разберам тоа седење дома и чекање друг да донесе пари, безразлика каков и да е договорот меѓу сопружниците.
    И колкава е таа добра плата што мажот може да ја зема за да овозможи на сопругата да седи дома?

На nextredstyle, Miss666, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.361
    За тебе ако не е страшно, за некои е, гледам колку ги чуваат децата.
    Мајката најмногу може да се грижи за детето. И што ќе биде со тие деца кога ќе пораснат? Цел живот ќе им фали мајчинска љубов.
    Мајка ми цел живот работи, ама почна кога сме наполниле по 5-6 години со брат ми, била до нас кога сме биле болни, кога сме имале потреба од нешто, кога почна да работи, ние во забавиште, па во училиште, татко ми беше со нас дека одеше само прва, мајка ми одеше во смени, татко ми ни готвеше, пишуваше домашно со нас, потоа почна и таа само прва и им беа поделени обврските, ама повеќе ни било потребно мајка.

На No Makeup и Viveki им се допаѓа ова.
  12. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.644
    Допаѓања:
    8.781
    Мажот од уста не го извади, толку ли си огорчена од дома?

Не знам стварно, преголем придонес е ако редам роба во Кам на минус температури, и ја трпам Жане да ми се дере што не добила секс синоќа за поместен пакет сок на лева страна (а не морам).
    Не ги осудувам тие што мораат, ги охрабрувам да се погласни кога има неправда на работно место.

Придонес е да однесам облека во Црвен Крст, да помогнам во центар за лица со посебни потреби, бидејќи имам 2 саати од денот да ги одвојам.

Да учествувам во книжевен клуб, да правам што сакам, да бирам дали и што ќе работам, а да не е стравот од маж ми причина за тоа.

Ако маж ми реши дека сака да паузира зошто е несреќен, или зошто сака да се фокусира на друго, ќе го издржувам се додека можам, ако не сум способна ќе бараме решение.

А можеби најголем придонес е да воспитам ќерка да не се однесува искомплексирано по форуми и да навредува жени.

Џабе ти сестро одиш на работа, со 0 емпатија, нечовечен однос и мизерно однесување на кое очигледно не влијае твојот успех и себереализација да бидеш подобра личност.

Патем, работам, студирам дополнително, и често пати жалам зошто не сум ја слушнала ќерка ми како кажала збор прв пат зошто мора да го слушам менаџерот како дрнда 3 саати на состанок за банални работи.

На elanor, Bezimenka90, bittersweet и 25 други им се допаѓа ова.
  13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Пример што го знам, мажот има јак бизнис женаму работе таму како благајна, и што? Отидат некаде на свадби брука ја слика се со пејачки, става и пари у цицките, не фала...

14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.427
    Допаѓања:
    90.773
    Темата е поставена потполно во ист контекст на погоре напишаното.

Не била наменета кон никој конктетно.

Јас немам ни увид нит водам статистика кој има мали деца, кој ќе се налути ако седел дома во моментов и планирал да седи доживотно или дека тебе ке те потресе тоа дупка од 15 год во цв и дека си осудена на пропаст што воедно и не го напишав.
    Туку екстремно тешко е по милионити пат да работиш во струка, а да си надвор од неа 15 год. ниту си стручен во областа веќе ниту конкурентен.
    Можеш само едноставни работи да работиш.
    А ти не е лошо да си ги преслушш сопствените ставови.
    На милион теми до сега пишуваше дека жена треба д аработи,а сега поради подршка на дијаспорски “другарки”,да седат дома е најдобро мајки.
    Додека им пораснат децата.
    |(

15. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.027
    Сте го научиле само овој изговор и како папагали само го повторувате!
    На детето нема да му фали мајчинска љубов ако мајката работи и после тоа му посветува внимание. На дете што почнало во градинка, мајката слободно треба да иде на работа.
    Ама полесно е дома да се дреме.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Да си жена на Камчев и Мијалков, ама и тие работат дури.. срам да им е

17. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.118
    Коа ќе родиш, тогаш ќе делиш памет, едноставно не сфаќаш, сега вака од шупље у празно претураш, без основа и поента

На IRBBB, Mnik, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.927
    Допаѓања:
    203.183
    Па нормално дека за здрав маж збориме, се договараш што и како од старт. Во спротивно нема да останете заедно, не па да стапувате во брак. Ама, животот се случува, не оди се' како подмачкано. Не дај Боже да се случи нешто, партнерот е онеспособен за работа, тотално онеспособен. Што тогаш? Зборам после години и години заеднички живот.

Жими се', некогаш се прашувам на кој јазик пишувам, или дали толку нејасно е напишано, па не можете да разберете?
    Или можеби во вас е проблемот, не знаете од напишаното да ја извлечете поентата кога го читате текстот.

Восхит кон мајки домаќинки богато омажени? Никаде тоа не го прочитав. Само бранење на правото на избор на жената да биде што сака, како што има право и мажот. Е сега, ако вие не разбирате како некој може да седи дома и да се грижи за домот и семејството и тоа да го исполнува, така некој друг вас не може да ве разбере што толку исполнување наоѓате во работа во токсична средина за минималец, под изговор само да се работи и да не се седи дома, оти било срамота жената да не придонесува со пари, бидејќи сме 21 век. Е тој 21ви век не беше замислен да се експлоатира работникот и да му се одземе животната радост, туку да се цени трудот и соодветно да се награди.

На theowndemon, IRBBB, do-re-mi и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    Чуден нешто модерниов феминизам- нема разлика меѓу био жени и транс жени, слобода било да се зависи од мажот за леб...Ајде нека ви биде.

Кога ќе се сретнат непознати мажи, секогаш првиот муабет е за тоа каде работат. Кај жени, секогаш е околу децата. Дали имаат, колку имаат, колку години се, која градинка итн.

Машкото дете кога ќе наполни 18 години, одма од дома му плаќаат часови за возење. Женското дете? Ептен ако инсистира. Чест на исклучоци, секако.

Маж нема да се согласи да почне врска со девојка која е поимотна од него, не па во брак да зависи финансиски од неа.

Жената нека чека на мажот да и даде пари за јадење и да ја префрли до некаде, да не оди пешки по дождот.

Последна измена: 4 јануари 2024
    На Tanjamm, sonuvana, Celltica и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    IMG_2090.jpeg

На Spicy Senorita и Just.do.it им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.