Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.628
    Допаѓања:
    21.771
    Уште нешто.
    Немојте после да се чудите кога во игротека не ги пуштаат татковците, кога не може на детско да лежи татко со дете, кога на ГАК не пуштаат воопшто мажи.
    Оти колку повеќе го храниме тој менталитет дека побитен е таткото па нека работи он, шоќемуе на детето дома, толку повеќе ќе се случуваат вакви работи.

На andromedae, Miss666, nextredstyle и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.251
    Допаѓања:
    46.673
    Па ете, секој има различно искуство. Или твоето е померодавно од моето?

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Јас се "воодушевувам" на жени кои за работата викаат - Абе ќе искочиш од дома, ќе смениш, друго е, па ќе ти здосади дома.
    Сфаќам дека поим немаат што значи здраво и сериозно работење и сериозна кариера или пак не ги доживуваат работите сериозно?!
    И сериозен стрес од работата...
    Многу сакам да знам каде плаќаат за нокти лакирање...

Уште не сум отишла на работа за да искочам од дома да се дотерам, ама сум одела и несредена од цела ноќ работа и стрес...

На elanor, Bezimenka90, mssuniquee и 16 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    269.132
    Значи на дадилката и' тоа работа, така? Излага од дома, го остава своето дете некому, за да оди да чува туѓо, да донесе пари дома и наводно, да се себереализира.

Или збориме само за ултра јаки работни места? Дадилки, чистачки, продавачки и слично, влагаат во математикава?

На Kolache na mama, IRBBB, simonka93 и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    Не знам колку си запознаена со темава, а очигледно не си, за дадилки може да работат и девојки кои немаат свои деца. И најчесто такви работат.
    Или може имаат свои деца кои им се големи или ги носат во градинка и за да заработат плус пари.
    Не знам што е погрешно тука.

Иди во аптека или плати сметка со љубов кон децата.
    Ќе збориме после.

На Tanjamm и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.403
    Допаѓања:
    287.077
    На некој месечната плата му е колку платата на таа дадилка.

На IRBBB, Amellie13, simonka93 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.180
    Ти си паметно девојче, скоро секогаш се слагам со твоите постови. На оваа тема мислам дека ти фали да почуствуваш на своја кожа па да смениш мислење, што е сосема нормално, како што созрева личноста така созреваат и ставовите.
    А едипов комплек инаку е кога ќерката бара маж како таткото, а синот бара жена како мајката. Тоа е како назив за психолошки феномен го земал Фројд од епот Ојдип тиранин (на англиски превод Edip), каде што главниот протагонист се жени за мајка си без да знае дека таа му е мајка.

На azelea, 1209, LiquidLuna и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.761
    Допаѓања:
    24.107
    Си зедов сама од заедничките, не ми даде он.

На Anyshka и Viveki им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Кариеристкиве по колку години имаат и каква кариера имаат?!

На mssuniquee, azelea, IRBBB и 15 други им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.758
    Допаѓања:
    116.823
    Е ова ... работата ја романтизираат како мислиш на корзо одат. А јас еве по мене знам, петок попладнe сум неспособна за живот само лежам, а сабота неретко ја прележувам од што сум ментално исцрпена. Иако си ја сакам работата, и работам во струка.

Последна измена: 4 јануари 2024
    На azelea, moonlight-girl.55, flower30 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Зошто не работеле Нено, затоа... затоа лупетаат.

На Bezimenka90, SV1911, Cka и 3 други им се допаѓа ова.
  13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Немора да значи дека кариерна жена не си го сака детето или домаќинка дека многу си го сака не генерализирајте. Пола од нив седат дома оти мужите не ги пуштат и се посесивно љубоморни, па на други продават приказни како бпжем заради детето а детето 30 години.

На nextredstyle, Tanjamm, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    269.132
    Прашањето е многу јасно: и да имам и да немам деца, дали во Република Северна Македонија, со маж кој заработува доволно барем привремено за двајцата, ќе се самореализирам ако работам било што, а апсолутно не морам? Дека добро ќе влијае на моето ментално здравје некој да се изживува со мене, во некој маркет пример, да работам сабота гратис? Ама битно работам?

Ај риалити чек, можда у Германија и добри пари се земаат за овие работни места и влијаат на семејниот буџет, овде ги работат луѓе што се борат за гол живот, не се стигнати до себереализација, на скалата на Маслов уште негде на 2 скалило се.

На Kolache na mama, azelea, IRBBB и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    И во Германија е сејм шит.

Биолошки сме покомплексни од мажите, тоа само по себе кажува.

Сакам да знам што работат женскиве што скокаат.

На azelea, IRBBB, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.274
    Арно да е петок попладне...во среда веќе дишам на шкрги, одвај чекам петок. Колку само бев ентузијаст, и првите години после факултет и без пари работев, за искуство. Луда сум била, бар да ми се исплатеше.
    Не знам дали овие што романтизираат работа искусиле да работат работа за тројца, а плата ко за еден... Да се тешам дека пензија ќе сум имала...ако ја дочекам, од пензија сигурно нема да живеам, оти како тргнало, одвај за пола месец ќе ми стасува, под услов да не сум на некаква хронична терапија.

Ќе ми речете смени работа. Се јавувам по огласи, ми вика почетна плата 20000. Прашувам, оти барате со искуство за таа плата? Не можеле да обучуваат почетници. Ама од друга страна, не сакаат да платат искуство. Па нормално дека ќе седам дома јбг.

На elanor, Bezimenka90, Kolache na mama и 21 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.403
    Допаѓања:
    287.077
    Во Германија и 3г пензиско даваат за секое дете. Родителите известуваат дали таткото дали мајката треба да ги добие. Не е привилегирано право само на мајката, може и таткото, доколку он тие години повеќе се грижел.

На IRBBB, 1209, Alm. и 11 други им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.758
    Допаѓања:
    116.823
    Во Германија, Скандинавија, Австралија дури, Канада има така добар социјален систем да мајката буквално нема потреба да работи. Ама македонија е друго.. сепак е избор на жена дали ќе работи или не.

На Biljarkata, CameliaMiller и danichap им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Go znam toa
    Ama glej so postirav

me nervirate cel zivot so muabetot deka mora neso da se iskusi. Ne ne mora
    Ne mora da iam dete za da znam deka sakam da rabotam. SAKAM. Ne moram. Ke gi trosam parite na moite sho rintale siroti. I sho so toa?
    Okej e da ne ides na rabota prvite 9 meseci, posle ne e okej poso i toa dete treba da se socijalizira. Majkata e majka, ama ne moze da e drugarce, i da go nauci istoto so i vo gradinka. Ne zezajte
    Zboram ja za ubavinata
    Ne znam, ja sea rabotev nekoe vreme i preubavo mi bese koa ne im zimav pari za iskacanje na moite. A mnogu se karav so niv mnogu bea protiv toa, ne ste svesni. Nemalo potreba demek. IMA, prvo steknuvam rabotna navika, disciplina, odnos rabotodavac-vraboten, rabotis so lugje.
    I mu vikam, abre coek se mi plakas, faks, kola mi kupi, telefon, patuvanja, najmalce so mozam e da ti se otkacam za iskacanje.
    Poso ja nikad ne sum im rekla ej tato daj 500. Nego ke sum pobarala i mi davale kolku mislat. Ama toa ne sekad odgovaralo na moite potrebi, a ne sum imala lice da pobaram poise iako mi se roditeli. Glupo mi e poso ne se dolzni vise posle 18 da me finansiraat. Go praat toa poso sakaat.
    Decko mi sea isto. Moze da mi kupi so saka bukvalno. Ama ne sakam. Ja se raduvam na Milka. Za Nova Godina me prasa sho sakam, pobarav PAKETCE, iam 22 godini inace. Znam deka moze i Cartier alka da mi zeme i da ne go oseti toa na dzeb, ama ne sakam. Ubavo mi e i so Milka paketce poso znam deka e od ljubov, vtoro mnogu ke mi e sram da dobijam tolku skap poklon, posto on raboti pred se za sebe. Nie ne sme vo brak.
    Treba da se ima granici.
    Eve go prasuvam jas nego on sto saka, mi vika nisto dovolna si mi ti. Ama ja ne mozam da go ostaam taka. Ja primer pizhami mu kupiv. Ne sakam nekoj da mi dava a ja samo da ziam
    Mlada, zdrava, prava
    Uspeav sve da polozam, da vezhbam, cistam doma, vrska odrzuvam, i plus fizicka rabota minimum 3-4 pati nedelno za smesni pari. Ama sum stedela za da mozam da mu kupam nesto. A ne od moite doma da baram
    Eve sea ne rabotam
    Znaete kolku mi e dosadno? ke naucam za saat dva, vezbam saat ipol, cistenjeto mi e max 30 min brza sum
    Posle ne znam sho so sebe lugje, knigi serii ama i toa zdosaduva
    Odi na kafe, i toa e saat vreme
    Ne sakam da gi nerviram doma, inace pak bi rabotela. Poso se naviknav prvo na toa tempo, iako umirav nekogas, bev tolku premorena so od umor ne mozev da zaspijam. Ama cuvstvoto na nezavisnost ne moze da se smeni so toa na gotovo. NIKAD

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    Па затоа се пуштаат децата во градинка. Има различни решенија.
    Ама се знае кое е најлесно.
    Дреми дома, додека да пораснат е после не ви се работи, е па не.

На nextredstyle и Feminka22 им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.