Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.092
    Верувам дека првите месец ипол беше ти дома? Или веднаш по пораѓање се врати на работа?
    Законски во суштина не смееш, не само ради бебето, туку и ради себе.
    Нормално дека таткото може се' што може и мајката, ама кога доаѓаме на светов, потребна ни е мајката.
    Не е прашање дали може некој да го чува, може секој. Кој е потребен е прашањето.

На Erika.greeneyes и Anyshka им се допаѓа ова.
  2. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.808
    Допаѓања:
    6.778
    Бев дома една недела.
    Децата ја имаат истата близина со татко им како со мене. И не може секој да ги чува. Ги чуваме јас и мм.

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.616
    Допаѓања:
    21.733
    Врска немаш што сум поминала ради неа и со неа за вака да збориш
    Не е колку време посветила туку како се посветила. Квалитет пред квантитет.;)
    Али не сум јас темата. Секако детето какво ќе израсне најмалку е битно, битно со него си бил. Може ме тепала (нема да зборам детали) ама битно не одела на работа да ми се посвети.

На fana, Lady D ❤️ и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.092
    Не знам каде работиш, во РСМ не можеш да си дома само 1 недела. Како што кажав, месец ипол е задолжително.
    SmartSelect_20240105_134916_Samsung Notes.jpg

На fana, Anyshka и Polyincognito им се допаѓа ова.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.026
    Ако бидеш реална, ова се твои лични комплекси. И ова нај, ама најискрено те советувам (вистински се надевам дека нема да ме сфатиш како да ти мудрувам) прво за твое добро е да работиш на нив и да најдеш начин да ги надмиш и да не ти создаваат чувство на траума, па дури и одбивност кон мајка ти, а исто така и за доброто на твоите деца, секако ако се решиш да имаш. За да не ја пренесуваш во друга форма твојата траума. И пак ќе нагласам, најискрен пријателски совет.

На Bezimenka90, see.emily.play, Annath и 15 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.392
    Допаѓања:
    286.878
    Во темите за право на абортус, за избор да се нема дете, хомосексуалност, им викаш да мислат на општеството како целина или пропагираш право на избор?

На хомосексуален пар кој посвоил дете би му рекла децата исти ќе бидат како него?

На Bezimenka90, bittersweet, simonka93 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.315
    Допаѓања:
    23.361
    И ти немаш врска шо збориш. Начинот на кој што таа ти се посветувала на тебе не е причина за да ги ставаш сите во ист кош и да се понашаш ко што се понашаш. Жал ми е за се што си поминала што очигледно оставило длабоки траги кај тебе ама за тоа има психолог. А не да ги напаѓаш сите други жени што одлучуваат да им се посветат на децата така како што мислат дека е најдобро.

На Annath, Alm., Curious cat и 11 други им се допаѓа ова.
  8. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.808
    Допаѓања:
    6.778
    Ете се е можно.

И како што кажав. Не може секој да чува. Барем кај нас баби, роднини не ни беа од помош.

9. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    68.353
    Жал ми е за ова твое искуство, но не е дефиниција за сите родители што се одлучиле на ваков чекор.

@Lella не, ти дефинитивно не треба да се мешаш во индивидуални одлуки поради општеството како целина.

На Anyshka, flower30, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    А зашо тогаш жените да не работат?

На Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.616
    Допаѓања:
    21.733
    Поентата е дека мајка ми мислела дека за мене така е најдобро. Ама не било. И кој трпи на крај? Јас фала богу.

Не треба да мислиш како е најдобро туку да знаеш. Оти од многу мислење неповратни последици има.

На Feminka22 и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.327
    Допаѓања:
    182.151
    Ме мрзи да враќам назад, мислам дека Косми збореше за докупување стаж од периодот на транзицијата. Пред РСМ постоеше СРМ (социјалистичка Република Македонија) и пошто се е можно, луѓе одеа на работа и за без плата и за без придонеси. Со таа привилегија да после сами си доплатат придонеси, кои работодавачот не им ги исплатил, за да остварат право на пензија.
    РСМ е демократска и правна држава, све е по закон и хумано сега:|.

На see.emily.play, Annath и SummerGirl им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Oh honey ова нема врска со тоа што мајка ти била домаќинка. И да одела на работа веројатно ќе си го имала истото искуство бидејќи социјална анксиозност не настанува од мајка домаќинка.

На Bezimenka90, Emy867, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.026
    Ама сакаш да кажеш дека нејзиното неработење е причината што те третирала на тој одреден начин?

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.616
    Допаѓања:
    21.733
    Значи се согласуваме дека седењето дома и посветувањето на децата абер нема со ПРАВИЛНО посветување на децата? Спротивно на она што се провлекува низ цела тема?

Дека можеш и најдобра мајка да бидеш ако одиш на работа и обратно?

На Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.092
    Се' е можно ама твоето не е според актуелните закони, а и не треба да биде. Ако ти си во таква ситуација од свои причини, не значи дека тоа ги негира фактите за човечкиот род.
    Не станува збор дали некој вас ви помогнал, туку дали може некој друг да го чува детето?

Одговорот е дека може, и мене да ми го дадеш ќе го чувам де. Ама тоа создава фрустрации кај бебето.

Не е феминизам да ги доиме на работа, да измислуваме 160 комбинации за да не ни пострада работата.

Не ти ја знам ситуацијата и не сакам да го сфатиш како осуда, затоа што не е осуда, ама верувам дека оваа организација ја имате затоа што приликите биле такви, нефер, можеби не си имала избор, а не дека ти беше сосема драго да оставиш 7 дневно бебе.

На Erika.greeneyes, see.emily.play, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.392
    Допаѓања:
    286.878
    Оти си вадите муабети дека некој кажал демек некоја мајка што оди на работа не може да биде најдобра за своето дете.

На simonka93, Annath, Alm. и 6 други им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.315
    Допаѓања:
    23.361
    Не, туку поентата е само затоа што ти си живеела така и мајка ти истурала нервози и фрустрации на тебе, не значи дека децата на Дани ( извини @danichap што те ставам у муабет ама ти си ми жено врв и сакам да бидам ко тебе ко ќе пораснам ) ќе пораснат исто.
    Тоа е целата поента. Дека не сите домаќинки се исфрустрирани и не сите деца растат ко тебе.

На emiliana, 1209, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.330
    Допаѓања:
    29.148
    Право на избор си е сосем друга работа, никој тука не вика да се забрани со закон мајките да останат дома. Тоа не значи дека не смеат да се дискутираат последиците од тие избори.

Пропагирам да се мисли на општеството ако одлуките имаат лошо влијание на општеството. Работите кои ги наброја немаат такво влијание, неутрални се.

Ама еве for the sake of the argument, да речеме постојат работи со негативно општествено влијание а сепак ги правиме и оправдуваме бидејќи за нас се convenient. На пример, јадење животински производи и носење хиџаб. Дали тоа ќе го избрише фактот што сепак имаат лошо влијание? Не. Дали треба комплетно да се забрани изборот да се практикуваат? Пак не. Ама треба да сме свесни за тоа и да се стремиме кон нивно одбегнување.

Не имплицирав дека конкретно вашите деца ќе го изберат истото по ваш пример, туку дека ако сите решат дека ова е најдобар начин да се гледаат деца, жените како личности ја губат поентата на постоење надвор од мајчинството. Може ти лично да не се согласуваш со ова, ама историски гледано тоа е реалноста.

На Miss666 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.092
    И мајка ми мислела дека е за мене најдобро финансиски што повеќе да придонесе, материјално што повеќе да имам, ама ете, јас како дете поинаку мислев, а и сега :)

Што нашите мајки некогаш мислеле, и што денес знаеме и ни е на дофат на неколку кликови, не се споредува.

Мајка ми денес со израснати деца жали за времето што не го поминала со нас, првенствено со мене, ама сега е доцна, пројде тој воз.

Немам спомени кои би сакала да ги имав. И беше сосема добра мајка, само што не беше присутна колку што ми беше потребна.

Што е и судбината на речиси сите на Балканов барем, затоа што немаме мини-џобс, парт тајм џобс и слично. Односно или работи најмалку 40 саати неделно, или не работи.

На Amellie13, emiliana, Viveki и 10 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.