Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.134
    Допаѓања:
    67.267
    И да ви кажам, смешно е малку мислењево дека жената сама ќе се врати дома и ќе си ги укине правата.
    Не. Поверојатно сценарио е The handmaids tale за жал.
    Толку, мислам дека само нереални сценарија се на темава и непотребно натегање.

На senjorita-v, Annath, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    21.712
    Тогаш е грд закон ако мене ме обрзува некого по секоја цена да го издржувам без исклучок само зашто иста адреса сме делеле.
    Повеќе од државата испаѓа треба да ми е шубе него од партнер. Да не можеш на раат да живееш, упм

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Не е за тие кои сакаат да живеат во брачна и вонбрачна заедница.
    За останатите, немаат потреба, никој не е присилен да живее во заедница со никого.
    Секој кај себе дома, одете си на гости, кој ви брани?

На LUCI 99, Annath, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    21.712
    Сакам да живеам заедно со некого ама не сакам на мој грб да живее ако остане без работа ко дете да ми е. Ете толку само сакам.
    Да можам слободно да прекинам и заминам при вакви проблеми не да се туфкам оти ќе ме тужел.

5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Живеј, само не се ставајте на иста адреса, оти ако се разделите и сака да ти бара издршка или пола од што било, важат истите закони.
    Или ако купувате имот, купете го двајцата, т.е. на име на двајцата да биде 50/50.
    Ама пак да, ако остане без работа, ќе го издржуваш дур најде нова. Или ако баш не можеш да го поднесеш невработен, ќе се разведуваш, додека се разведуваш и не сте разведени, ќе треба да го издржуваш.

И искрено, ако еве таква е ситуацијата, ќе си купиш за себе шампон, ама он нека не се бања, лешинар еден?

Леле сценаријава :D

На senjorita-v, LUCI 99, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    182.078
    Јас ги викам еднаквост и рамноправност. Ама пошто некому не му е јасна разликата, а некому му одговара да е така, ќе треба да копаш бунар подеднакво со мажот, за да бидеш човек(facepalm)

На see.emily.play, Annath, Anyshka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Па рамноправност не знам дали баш го објаснува поимот. Можеби, ама за да објаснам дека тоа што денес успешна кариера на жена е да работи како маж, во услови создадени за маж, работни места адаптирани за мажи, не е фер, не е ок.
    Не сме мажи, различни сме, работните места треба да се креираат не само според машките специфики, туку и според нашите, а тоа што ќе добиеме иста лопата и јас и мажот, не значи дека треба да добиеме иста лопата, јас сум пониска, па ми треба пократка итн. :)

На Annath, Anyshka и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  8. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    10.167
    @CameliaMiller @Biljarkata џабе се објаснувате. Ќе сфатат кога ќе видат дека едно е теорија, а друго е пракса. Ќе ги сменат ставовите кога ќе станат жени. Сега се уште девојчиња. И ние некогаш сме биле млади и непокорни, сега сме само згодни :D

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    182.078
    Па ги мешаат термините родова еднаквост и рамноправност. Не јас, ете, институции, нво-а. Баш прогуглај. А најјако е ќе дадат наслов рамноправност, па ќе пишат за еднаквост. I wander why?:^)
    Ако Савка вика рамноправност, тогаш тоа е https://m.facebook.com/people/Национален-совет-за-родова-рамноправност-НСРР/100066757511348/

Некои згодни, некои незгодни @Viveki ]:) :D

На Annath, Anyshka, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.530
    Ех, јас различно ја разбрав. За болдираното, ниедно мислење што го споделувам во темава не ми е во смисла дека жените треба да бидат мега-гига кариеристки, дека треба да си тераат свое гајле и на секоја жена најбитно да и е да е најуспешна.

Здрава особа има повеќе „улоги“ во својот живот. На многу жени најбитна им е улогата на мајка и таа, највеќе ги исполнува. И тоа е сосема океј и според мене природно и нормално, да ти е најбитна фамилијата. Но, навистина мислам дека е природно и за една особа во текот на својот живот да има улога со која ќе заработува и ќе си овозможува материјални работи.

На Celltica, Lady D ❤️ и nextredstyle им се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    21.712
    Ќе користи шампонот ама после ќе го врати.
    Ако јас за 50 евра што ги должев пред лудница бев од стресови и плачење месец дена секојдневно, ќе биде и он за шампон.

Иначе да повториме - и немажените се жени.

На senjorita-v и Feminka22 им се допаѓа ова.
  12. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.530
    @Munchmallow20 Извини, ама тоа што не си можела да спиеш затоа што си позајмила 50 евра е твој личен проблем со парите и не е баш нормално, иако се обидуваш да направиш да значи дека имаш најчиста совест на свет. Некои од нас имаат или се обидуваат да имаат нормален однос спрема пари и материјални работи. Ако јас знам дека имам намера еден ден да ги вратам тие пари, нема толку да се стресирам.

Скроз е надвор од реалноста како ти замислуваш дека треба да изгледаат финансии во брак. Немаш никаква емпатија спрема други луѓе, а очигледно најмалку спрема оној кој треба да ти биде доживотен партнер.

На andromedae, Lena0903, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    21.712
    Па тоа со 50те евра кажува каков однос имам и ќе имам со финансии и во брак.
    И затоа ми е глупо други да ми викаат дека ќе видам кога некои работи се индивидуални. Знам дека ќе е 50:50 или барем 60:40 зашто таков ми е карактерот, не треба друг да ми каже дека нема да биде.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    10.167
    Зборев за искуство во животот, а не за мажени или немажени. Ама ќе си увидиш сама, кога ќе дојде време :)

На Lena0903 и Anyshka им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    21.712
    А кое искуство те прави жена?

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.478
    Допаѓања:
    127.149
    Пардон, тетке.
    Ние сме млади жени.

17. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    10.167
    Ќе видиш.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.610
    Допаѓања:
    21.712
    Кое де?
    Ете една немажена кога станала жена?

На nextredstyle и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Шо читам еј..
    Среќа одбрав учење наместо оправање овде.. тешка ви е работата и назад е возот дефинитивно
    Да ли ти се допада како држава пропада…:?:

На Just.do.it, Lady D ❤️ и BlackNight им се допаѓа ова.
  20. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    10.167
    Не, вие сте млади девојки, што воопшто не треба сега да се замарате завакви прашања. Остајте не нас тетките да му ја мислиме. И погоре кажав на една членка, шетајте учете надоградувајте се, па кога ќе дојде време мислете му ја. Работете или немојте, мажете се или немојте, раѓајте или немојте. Ама однапред да зборите шта би било кад би било е малце инфантилно и нереално. Како сакаш сфати ме на крај краева, твој живот твоја работа.

На mssuniquee, Erika.greeneyes, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.