Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    35.890
    А што ако свекрва ми цел живот работела, кога се уште мисли дека мажот не треба да учествува во домашните обврски и кога се меша во се?
    Нели само жени што не работат, ќе им се мешаат на синовите во брак?

Многу убаво го воспитувала, ете среќа тој повеќе живеел во странство па се знае да прави.

Па во други теми пишуваа дека мајка му колку сака нека му зборува за било што, тој ако не е таков нема да ја слуша, а сега мајките немало да ги воспитаат добро децата ако седеле дома.
    Оффф бе.

На Emy867, Yowannty, Viveki и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.314
    Допаѓања:
    182.070
    ЕЈ, знаеш колку амбиции имам, ехее. Да бев на пример Бетанкур, ништо ни од тие 3 саати погоре немаше да правам:D. Ќе плаќав жени за пуштање машини, готвење, прашина бришење(poolparty). Можда ќе пробав и мажи да плаќам, чисто ради докажување на теза. 8) Веројатно ќе бев бизнис ангел и ќе поддржував жени иноватори, исто ради докажување на теза. Ама којзнае, дали ако бев Бетенкур, ќе бев со истите амбиции. :smirk:
    Сдк не ни фалат амбиции, само можностите ни се лимитирани:).

На MacenceEna, Emy867, H.VAGA и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    @Cosmi Иди кажи им на жените во конфекција или фабрика дека е ништо 3 саати домашни обврски после трета смена или ајде нека е прва смена, цел ден на нога. И тоа такво чистење замавни со опашката знам какво е, го гледам кај мајка ми. Двократно работи приватен бизнис 25 години, делумно физичка работа, кревање тешко, како мали ние трчаше накај дома да не пречека од школо, па трчај назад, па пак дома ручек да спреми, па назад на работа, па вечерта дома да уклучи машини нели тие 5 мин работа шо се. И? За што? Да не може да мрда сега, да офка на 55год на секое движење, животот поминал во мачење ама хеј, работела!
    Пред да скокне некој за татко ми, 8 саати во приватна фирма, ручек, па попладне кај нив во фирма. Да се врати назад сигурна сум дека ќе најде некоја лабава работа колку да не е дома и ќе чита книги цел ден.

На Emy867, mal.ecka, Chantal и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.080
    Допаѓања:
    179.151
    Богами интелектуален напор е потребен да се сфати дека здрава врска на релација родител-дете не зависи ниту се дефинира според работата на родителот.

Исто, интелектуален напор е потребен да сфатиш дека ако некој е во мир со себе и среќен со своите одлуки, треба да си најдеш попаметна работа во животот и ти да бидеш среќен.
    Во Македонија е седи мама дома рано ти е, што е тоа од 18 години свој џепарац, цел живот ќе работиш. И после ќе чуеш родителот почнал втора работа.
    Ама за другите секогаш знаеме подобро и од самите нив.

На bittersweet, senjorita-v, MacenceEna и 14 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Озбилно прашање, дали барем живееш сама?
    Пошто и јас и сите мои другарки живееме сами/со дечко, а повеќето само 2 од најблискиве имаат деца, ќе земам во предвид само ние што ни дечко ни дете немаме, значи сами со себе живееме.

Дали можеш да одложиш чистење за утре? Генерално да, ама не секогаш баш. За мене и најблискиве, дневно домаќинлук ни одзема околу 2-3 часа, тоа е дека и готвиме, да не готвиме помалку ќе е. Јас имам машина за садови, другарка ми нема, па мие на раце, а готви секој ден.
    Поназад напишав, со машина за садови, перење и сушење, пак имам обврски секој ден, може некоја е поспособна побрзо од мене се' да направи, ама мене лично најмалку 2 саати секој ден ми поминуваат во домашни обврски, и тоа за една сама возрасна личност.
    Имањето на деца и повеќе од ова усложнува, оти не е само ручекот и прашината, доаѓаат од школо и треба да им се посвети внимание, да се однесат на спорт, хоби, што да е, а и да се остави место за игра, дружба со децата.

Разликата меѓу како нас не' воспитувале и сега што знаеме е, нашите родители не седеа со нас да прават толку активности заеднички. Мајка ми не цртала со мене, пример.

На senjorita-v, MacenceEna, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    35.890
    Ако ти се истури нешто, немој да бришеш, одложи за утре.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Абе ноќеска у 2 ми се откачи цревото од перална, ама ај да не обесувам што правев до 4. И после во 8 на работа отидов :)

На senjorita-v и Anyshka им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.212
    Допаѓања:
    88.997
    Супер ама ти работиш шефице.
    Човек кој е амбициозен не може дома да седи со нозете во вис.

И купи си машина.
    :D
    Жена која се посветила на мајчинство и останува 15+ год дома, нема повеќе амбиции, ги изгубила шуткајки се од една соба во друга, па затоа е истражуван тој housewife синдром па ќе ти рече нема време за факултет да учи или да оди на курс за филигран.
    Многу работа тоа низ дома.
    Јас моите ги учам дека професијата и работата треба да ја сакаат и дека мора да работат.
    Роб на работа можеш да бидеш само ако трчаш и си опседнат со пари.
    Тогаш главен приоритет се парите.
    И можеш да ги имаш многу и пак да трчаш.

@Skyler
    Епа кога жената е вработена и има маж со нормално раб време и тој ке си изработи дел од тие 3 часа.
    Заеднички значи по 1,5 час дневно.
    Ама ако мажот е цел ден на работа,а жената дома нормално таа ќе ги работи тие 3 часа.
    А што требала мајка ти да прави?
    Да не работи?
    Тогаш цел терет би бил на татко ти.
    Зошто на мажите е нормално да им биде тешко?!
    Се можат да издржат епа не можат и тие се луѓе од крв и месо.

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    35.890
    Има ден утре па и ти, што си "дремела" до 4.

На Viveki и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.607
    Допаѓања:
    21.704
    Ахам значи младите се мрзи ако не им се работи од 18 и треба да ги учиме да работат ама повозрасните не мора.

На senjorita-v, Lady D ❤️ и Cosmi им се допаѓа ова.
  11. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Човек може и да е амбициозен и да седи со нозете во вис.
    Не си слушнала за сопствен бизнис и работа од дома?
    А за машина не секој сака.

На LiquidLuna, Skyler и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    @Cosmi Па ете и јас тргам од себе и свое опкружување каде што ниеден маж нема нормално работно време. Лесно е да сме двајцата од 8 до 16, па заедно дома сите на ручек, прошетка, заврши обврски низ дома и легни си, нема што да мислиш на работата газдата нека си мисли.
    Ама ни татко ми, ни свекор ми, ни чичко ми, а еве сега ни маж ми не се задоволиле со таква работа и цел живот градат свое, па од таму и мојата фрустрација за убивање од работа. Можела мајка ми барем одреден период да остане дома, да се разбудам со убав мирис од доручек на маса, а не со листа to do.
    Не потценувам ниедна работа, не осудувам никого ама јас така не би работела. Инаку, не би седела дома кога децата би биле поголеми, да се изјаснам, само затоа што ќе умрам од досада, фала богу имам опции колку да се дотерам и да направам муабет со некој.

Таа сум :D:D:D

Последна измена од модератор: 10 јануари 2024
    На mal.ecka, Annath, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.080
    Допаѓања:
    179.151
    Тоа значи дека ништо не мора да значи. Ама ако сакаш да ти значи онака како ти сакаш да значи, нек ти значи. :)

На senjorita-v, Annath, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.607
    Допаѓања:
    21.704
    Епа не ни смета тогаш ако младите во Мк неќеле од 18 да работат. Или ако воопшто неќеле де

15. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    Сакав да кажам дека нема никаков рок работата дома.
    Ти ништо не разбираш.

16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    23.256
    @Cosmi јас у Македонија работам златна. Пари никад доста, како да ти кажам :D Нема ни за машина, еве :rofl:

Фино што ги учиш така твоите, поштувам. Јас сакам на друг начин. Ваљда може да се согласиме на цивилизиран начин без да се заколеме? :D

На Adidas888, Yowannty, Anyshka и 5 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Младите на 18 обично не се домаќини и домаќинки, обично се деца на мама и тато и тоа посебно важи за Македонија, каде што 90%+ од матурантите се запишуваат на факултет.

Освен тоа, редовен студент не може да е во работен однос на полно работно време, па од таа причина родителите се законски должни да го издржуваат до 24 или 26 години ако студира.

Ама еве ако сакаш и ти, сподели како живееш, со кого, како организираш време, како напредуваш во кариерата, колку те исполнува и колку си задоволна од поволностите на работното место.

На senjorita-v, mal.ecka, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.136
    Допаѓања:
    35.890
    Глупа сум, разјасни ми.
    Се истите членки навредувате и кажувате кој што да прави.
    Што сакаат ќе прават, не земаат од ваш џеб, не знам што се засегнавте со тоа кој работел кој не.
    "Дремеле" дома, па кај вас не дремат.
    Едит: И јас "дремам" дома со нозете во вис, а работам, па и домаќинка сум. Секој е домаќин/ка.

На Pa8la му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.080
    Допаѓања:
    179.151
    Уф и ја како би. :wasntme: Еве некому паднал џек пот само што проверив 120миљони. Не сум ја. ]:) Да ми падне, па како ќе седам со кренати нозе во вис па па па… :D

А вака утре ко и секој смртник ќе треба да се расправам со колегата. Оти е студент и морам да се прилагодувам. Де учел, де полагал, де на предавања. :drunk: Пошо ја дома исто ко да немам друга работа во животов. Живела еднаквост!!
    Или друго беше? :^) :D

На senjorita-v, MacenceEna, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.607
    Допаѓања:
    21.704
    Едноставно прашање прашав.
    Дали младите што не сакаат да работат се мрзи или не? Или па треба и они да избираат дали ќе работат без да им судиме?

А за последното нема да одговорам, фала богу.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.