Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.786
    Ne mi e jasno edna rabota,tolku stranici se ispisaa i toa pa toa se vergla:?:.
    Koj kako saka neka pravi vo zivotot,sto vi e gajle dali nekoja raboti,nekoja ne raboti,dali mazot ili zenata go izdrzava.
    Sekoj so svoj pamet i svoi interesi.
    Na covek ne mozes da mu dades, mozes da mu zemes(facepalm)

На Anyshka, Pa8la и Polyincognito им се допаѓа ова.
  2. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    На работа сите си ја работат својата работа, додека дома работиш многу работи, и да, читаат книга тие што не се ни мажени и немаат деца, оние со 2-3 деца немаат време себе да си посветат внимание, не книга да читаат.
    Многу се влезени во филм, доаѓаш од работа, отвараш винце, и покрај каминче читаш книга.
    Добар филм, а децата што сакаат нека прават, сами нека си направат јадење, сами нека исчистат, сами нека се бањаат.

На Srckata28, ArabellaStarfall и Anyshka им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.529
    Збориме за обврски на домаќинка со пораснати деца пошто тоа е и смислено да се дискутира... Тоа се исти обврски кои ги имам и јас на 22 години живеејќи сама. Во странство. Затоа и знам како е тука.

На Celltica, Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  4. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Sekoja chest za iskrenosta.
    Za ova se zbori stranici nanazad.
    Se nadevam pro domakjinkite ke sfatat.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    2.869
    Поделени помеѓу мажот и жената домашни обврски? Е многу филмови гледате, па во Македонија такви се само 2% мажи кои помагаат за креветот за средување на гардероба за задови.... Се е на терет на жената ич да не се лажеме.

На Viveki, Adidas888, Pa8la и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    Зошто е така?
    Зашто нивните мајки така ги научиле. Да им ги дале обврските кои требало да ги прават, би ги правеле истите обврски кога ќе се оженат.

На SuperGirl24, Peanut Butter, fbaby и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Грешка си, на сите тука мажите им чистат, готват, перат (УПС машината де, ама некој треба да ја наполни и испразни), а тие лакираат нокти. Има такви мажи, да, ама како што пиша се многу ретки, тоа помладата генерација само, постарата генерација се научени се да е на терет на жената (со чест на исклучоци), има и од постарата генерација мажи што се прават по дома па дури иако жената не работи, ама ретки се, повеќето се каде што жената работи, и после работа се прави, а мажот одмара од работа.
    Постојат такви мажи, ама ретки се.

На Anyshka и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  8. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.480
    Во мк жениве ем работаат ем куќата ја носат на грб.
    Секогаш ќе имам став дека машко треба повеќе да е домаќинка низ дома без разлика што работи професионално.
    Каква еднаквост жити се.. општеството не не третира еднакви, а ние уште ќе сме делеле. Како не.

На Emy867, Polyincognito, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    А во други теми пишувавте немало врска дека мајките така ги научиле, се било до карактерот на човекот, во овој случај мажот/синот.

На Anyshka и Curious cat им се допаѓа ова.
  10. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.487
    Допаѓања:
    7.912
    Сигурно си ме измешала со друга членка.
    За извршување на домашните обврски детето се учи од мало. Тоа не е карактер!

На SuperGirl24, fbaby и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    26.546
    Млада си. И јас вака летав. Учење, кариера, еден фАкултет, друг факултет, магистратура...

1. Во Македонија има нормален опсег на работи места и за мажи и за жени. Сите мажи не се камионџии и/или програмери. Има доктори, банкари, адвокати, сметководители, професори, тренери итн.
    2. Жени со високо образование рршаваат свесно дека не сакаат веќе да се надградуваат. Ете ми дипломата од магистерски завршени во странство на топ 10 универзитет во свет. Сакам уште да учам? Можам докторски да завршам. Не ми паѓа на памет.

3. Имам 2 деца. Свесно избирам да проаѓам време со нив и на работа не се тепам да идам на службен пат во странство ко пред да имам деца. Засега не сум во можност, но ако можам, ќе продолжам и породилно. Работата која ја сакам, ме исполнува и е одлично платена може да почека.

4. Во 2024 мажите се повеќе учествуваат во обврските дома, вклучитечно и обврските за децата. Чистење, готвење, пазарење, перење, шетање деца, успивање и бањање деца се еднакви кај двајцата. И тоа замисли маж ми е баш човек 'на функција' и раководи со цел тим вработени, ама дома е татко и сопруг. Домаќинството го сочинуваат двајца домаќин и домаќинка.

Пс. Поголема плата земам од маж ми ;)

На MacenceEna, flower30, mal.ecka и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Komu mu chistat mazhite?!
    Ako nekoj/a mazh/zhena chisti, taa chisti za doma da bide chisto, a ne MU chisti na mazhot ili toj ne I chisti nea.
    Ovie izrazi imaat ogromna razlika. Kako shto ti si go iskoristila tuka: mazhite ke IM chistat, znachi deka chistenjeto e obvrska na zhenata, a mazhot ja zavrshuva nejzinata obvrska.

Последна измена: 10 јануари 2024
    На SuperGirl24, fbaby, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.837
    Допаѓања:
    23.529
    Јао. Не сум воопшто некоја преамбициозна особа, ама не претеруваш малку што ми велиш дека сум млада, демек глупа сум што толку "летам"? Вака треба млади девојки да се учат дека глупо е да летиш по кариера? И после велите дека не сте уназадени, а кажа нешто толку затуцано што не ни очекував дека ќе го прочитам.

Мене ми го велиш ова со моите скромни планови и желби да го работам она што го сакам и да се одделам од своите, а тек на некоја жена што сонува поголеми работи...

На Nausicaa, Munchmallow20, Peanut Butter и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Се сведува на ова:
    Вие што цел живот ден стаж немате како им пренесувате на децата работна навика и работа согласно рокови? Како им пренесувате љубов кон учење, напредок и искористување на менталните капацитети?

На Just.do.it и Srckata28 им се допаѓа ова.
  15. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    2.869
    Дај не туку пишете како за инает, погледнете на тик ток виеда колку мажите во светот ке речам не само на балканов чистат по дома, дај приземјетесе, не дека е правилно тоа но реалноста е таа

На Anyshka, Pa8la и Adidas888 им се допаѓа ова.
  16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Ne pishuvam za inaet, tuku kako shto napishav taka e.
    I da, neuchestvoto na mazhot vo domashnite obvrski e taka zatoa shto roditelite taka gi nauchile.
    Svedok sum na bezbroj mnogu situacii kade majkite im velat na sinovite: nemoj sine ti, mama toa ke go napravi.
    I taka mama napravila invalid i parazit so takvo vospituvanje, mazh kojshto teshko deka nekoja zhena ke go trpi takov da ne uchestvuva vo obvrskite i se da e na nejzin grb.

17. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    2.869
    Пишуваш како треба да биде, да сите го знаеме тоа ,но реалноста е друга.

На Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  18. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Pa ja ne trpam mazh shto e invalid i parazit.
    So mojot partner obrvskite se podeleni, nikogash ne sum pravela se samo jas, nitu on.

19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    Кога се запознавме со мм работев, се зедовме почнаа проблеми со стерилитет, постојано отсуствував од работа операции, интервенции, почнаа проблеми со колеги и газдата и морав да напуштам. Дома бев околу 8 години и потешка работа од домаќинската нема а неплатена, физички не толку, ама психички, утепува начисто. Си ги сакам децата највеке на свет, ама она по цел ден мамооо, мамоо ме доведуваше до степен да се затворам во веце и да плачам.
    Сега работам и одма ми е подруго. Сега ги сфаќам оние што викаа идам на работа да се одморам.
    Работете жени, познавам жени што имаат илјадници евра во банка а работат оти дома седењето е утепувачка. Мене и анксиозноста и паничните напади ми се намалија доста откако работам.

На Cosmi, SuperGirl24, Peanut Butter и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    26.546
    Þ
    Не. Кажувам дека затоа што си млада, така мислиш. И јас бев иста. Ама вистина е дека кога ќе добиеш деца се менуваат приоритетите.

На Bitter-Sweet и mal.ecka им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.