Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Е браво, ова. Мислам цел пост ти е погоден ама ова онака баш опишува колку е трагично човештвото. :D

На Anyshka, Pa8la, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.181
    Какви небулози се изначитав.
    Еве јас сум уметник, цртам.Сакам дома да седам и да си цртам и слики да продавам у галерија. Дали тоа значи дека нема да се реализирам себе зашто не одам да работам за друг?

На Anyshka, theowndemon, Pa8la и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.133
    Не сум тема јас на дискусија.
    На темата.
    Што е тогаш со оние жени кои имаат мажи банкомати, кои можат да си дозволат да бидат доживотно дома,кои имаат пасивни приходи или наследство.

Кои имаат пари за шетање и луксузни реСорти и пак поради лична сатисфакција одат и сакаат да работат?!

Дали во цела таа површност не е јасно дека има жени кои сакаат да работат, а не сакаат да домашарат дома?

Што е со оние жени што вложиле во себе, во образование,станале адвокати,судии,инженери,доктори,врвни стручњаци во својата област и кои не сакаат да бидат домаќинки , и сакаат да работат,а притоа се и одлични мајки?

Ја сведувате жена на жена која секогаш би седела дома ако има пари и не е битно дали и колку работи,ништо не зависи од неа?
    Кој век е ова побогу.
    Што е со слободата која ја губи со губење финансиска независност ?
    Боже сачувај сите би седеле дома кога би имале пари.(facepalm)

@MissChievous
    Хиеархијата на човекови потреби не несозреаност.

Последна измена: 3 јануари 2024
    На Just.do.it и Biljarkata им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.635
    Допаѓања:
    21.825
    Све океј за таков избор ама при развод особено во подоцнежни години, сама нека си се снаоѓа, не децата да ја издржуваат ко што очекуваат некои.
    Оти нејзин избор било, не на децата.

На Just.do.it и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    613
    Што треба да биде со тие жени? Браво за нив што си живеат среќно и исполнето.

На Anyshka, Pa8la, Viveki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    613
    Ако не си домаќинка што раѓа деца тогаш си успеала. А ако си-тогаш да, нема да се реализираш.

На Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    Не знам каква врска има хиерархија со барање валидност од други луѓе. Или си исполнет или не си.

На Anyshka, theowndemon, Pa8la и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Секоја жена има свои животни избори и амбиции. Не може да ја сведеш целата група жени во една стереотипна рамка.

Некои жени сакаат да го инвестираат своето време и енергија во професионални достигнувања, а други можат да одберат да го посветат на домашните обврски.

Кој век е??

Време во кое се поддржува индивидуалната слобода и правото на живеење според сопствените предизвици и среќа.

На Anyshka, theowndemon, Pa8la и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.101
    Уф, многу генерализација има во воведот
    Знам токсични и злобни кариерно остварени жени, со и без семејства, а прекрасни и исполнети домаќинки и обратно. До човекот е дали ќе биде зол и зајадлив.

Лошото во ова е несигурноста на жената во случај на развод или смрт на партнерот.

Но, го сфаќам нивното гледиште. Сакаат да се максимално посветени на дацата/ семејството и тоа е ок.
    Не знам што толку ау бау се тресете и ги вреѓате, не дека и вработените не запаѓаат во тешки животни ситуации.
    И не дека цел ден седат, чистат и пуштаат машини, најголем дел се дружат, искачаат, имаат време за хоби. Им се може.

На Anyshka, Трагедијаупмм, Pa8la и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.248
    Допаѓања:
    13.050
    Џабе се карате. А девојчето што кажа погоре дека слика, и не мора да работи за друг, тоа не е неработник. Денес со интернетот, можеш уметничките дела да ги продаваш и ако ти се посреќи да си заработиш. Ако си формираш круг на клиенти, ќе си ги продаваш и готово. Косми ви вели за жени кои можат да работат, децата се веќе потпораснати, ама не сакаат. Мислам дека тие жени се навикнуваат на пасивност, се навикнуваат во домашна средина, и после не сакаат промени.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.614
    Допаѓања:
    114.752
    Си ги запоставуваме децата и ги оставаме да се несреќни :)

На andrejko82, Just.do.it и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.101
    Па реално, повеќе време се они со децата одколку ние вработените.
    Тоа е факт.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.464
    Допаѓања:
    60.961
    Затупеност и токсичност не е одлика на тоа дали некој работи или не, туку како се однесува со луѓе кои живеат поразлично од особата. Затупен може да си и ако си доктор на науки, не дека тие интелектуално што се оствариле и имаат работа не може да се затупени. Мене лично затупени ми се жени што судат други жени за тоа како си го живеат животот.

Најтоксични луѓе ми се тие што им кажуваат на другите како треба да си го живет животот. Пример зошто работиш или зошто не работиш? Така сакаат или така можат. Секој си знае што си има дома и ние отстрана може само да си претпоставуваме, ама се дури не ги облечеме нечии други чевли нема да знаеме како им е на тие луѓе.

И сите жени сме различни, некои сакаат да се дома по цел ден, други сакаат да идат на работа и да излегуваат од дома, еве на темава има и од едните и од другите, како што уствари треба да биде. Не сме исти и не треба да сме исти. И сите се во право. Нивен избор.

Инаку треба да се олабави тој притисок врз жената дека треба да биде се. Ниеден човек не успеал во животот да биде се, едноставно во 24 часа на ден не можеш да бидеш и работник и чистач и готвач и да пишуваш домашни и да пушташ машини и да е се дома под конец. Мислам можеш, ама здравјето ќе си го изгубиш. Е тек тогаш ништо нема да имаш.

На Harper, Anyshka, winnie02 и 19 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    253.576
    Јас сум изненадена од мислењата на грото жени кои без двоумење да имаат прилика не би работеле.
    Зошто?
    Ок, личен избор и договор, не осудувам, ама нели се боревме за рамноправност, за подобра позиција на жената во општеството, а всушност сите посакуваме мажот финансиски да се грижи за нас, а ние да гледаме дома деца.

Во последно време со Косми не се согласуваме со мислењата, ама суштината и поентата и ја сфаќам. И трендот сериозно зема замав. Јас познавам вакви млади жени, а со оглед на тукашните мислења очигледно е дека да има шанса ниедна жена не би работела.

Премногу се величи улогата на мајката, а се маргинилизира таткото или се сведува на лице кое е задолжено да носи дома пари.
    Мајка не е само дома да готви, добра мајка не се станува со седење дома, имате доста примери од одлични мајки кои работат и немајки кои седат дома и се домаќинки.

Предности и слабости имаат и двете страни, на крај сепак се сведува на личен избор. Ние само може да имаме свое мислење, став за темата кој несомнено се шири меѓу младите.

На Harper, andromedae, Ambitious и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.133
    Не тврди дека се стереотипи Лиана кога Не познаваш ниту една жена која е долгорочна домаќинка.

А кој збори за време?
    И едното и другото можат да бидат во совршен баланс. Зошто не?
    Жената исполнета професионално и децата гледани.
    Прашањето е зошто, што е причината, денес да се враќаме назад,кога мажот заработувал и бил ловец ,а жената мора да е дома посветена само на домашни обврски?
    Може да е само ако не сака да работи или не се труди доволно.
    Се друго се изговори.
    Денес една жена е доволно и образована и способна и да работи и да придонесува во домот и друштвото.
    Каква црна индивидуална слобода кога ја губиш кога ја губиш и финансиската независнот, и зависиш од платата на мажот.

Па да, тој е муабетот.
    само мамичките кои се домаќинки биле посветени мајки.
    И секоја би седела дома ако може.
    Бог да чува, каква површност.

На andrejko82, Just.do.it, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Муабетот дека од седење дома не се отупавува. На друг да му го продавате.
    Мајка ми лично не работи со години, пошто нема потреба. Шо е за мене лудост. Сега веќе е во пензија. Сакала да се фокусира на мене. Пеки, ја средно бев тогаш. Не бев во пелени.
    Знаете колку ѝ е досадно? Не книги, не ќе искочи, пазар, молови, другарки, готвење, (ја чистам), и пак ѝ е досадно.
    Со татко ми кога ќе доеме дома свашта нѐ прашува. Поготово него пошо во истата фирма работеа, и го прашува глупости шо прво он не ги ни запазува.
    Второ, и сама вика, не знам веќе шо со себе. Досадно ѝ е едноставно.
    Не може некој да ме убеди дека прогресираш со седење дома.
    Па дури и да нема потреба едноиот да работи, зашо да не? Работата треба секој да си ја сака и да го исполнува, а не само да глеа као плата да земе. А и плус пари, на секој би му дошле добро.
    Тоа е ко да кажете дека е исто да имаш home schooling, и да идеш у школо, и дека е истото знаење
    Да не зборам за социјализација и интеракција.

На hellocity, Just.do.it, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Порано протестирале буквално пошо не им давале да работат.. сеа не им се работи

порано, поорано, жените не работеле пошо мажите ги сметале за глупи и дека се за репродукција само. И стварно тие жени шо седеле дома биле глупи. Не пргресираш едноставно.
    Да седиш ти цело време со детето, ќе останеш на тоа ниво кај шо си

На andrejko82, hellocity и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.101
    Не, порано работеле ама не им било плаќано.

На Anyshka, Pa8la, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Па сеа е платено и пак не им се работи
    Нит се водат нит се тераат

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.101
    Многу црно-бело гледаш на работите

На Anyshka, Pa8la и Polyincognito им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.