Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Жени домаќинки

Дискусија во 'Брак' започната од Cosmi, 2 јануари 2024.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.404
    Допаѓања:
    114.553
    @SuperGirl24 многу е лесна канцелариска работа. Мозок уклучен на макс, една нула една кула, анализи, ексели, програми се и свашта.. ама седиме де...
    Мене не да не ми е терапија да чистам и да пеглам.. него ми е обавеза. Да ми ја поживее женава горнион инаку најомразена работа ми е. Ама па фала богу имам партнер што кога ќе му речам треба да чистам, ми вика Ајде остави после сега да излезиме/ да гледаме филм/ итн.. куќата не бега ќе не надживее.. и стварно е така. Роб на куќа и на метла и на крпа не планирам да бидам.

На Salome, Tanjamm, Lady D ❤️ и 3 други им се допаѓа ова.
  2. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    И во апсана за пропуштен рок, или грешка честопати ненамерна. И одговорност за секој еден потпис. И чување од местенки.

На Tanjamm, SuperGirl24 и nena2010 им се допаѓа ова.
  3. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    8.284
    Во некој паралелен универзум, на машки форум Маскулинум, некој Космо отворил тема за Мажи и им аплаудира бидејќи секој прави тоа што го сака :*:

Вадење очи - not available :drunk:

На CameliaMiller, ArabellaStarfall, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Nejzinata rabotna obvrska e domot?!
    Ne, vo 21 vek, sekoj treba da gi znae i da gi izvrshuva osnovnite zhivotni veshtini, bez ogled na pol. Toa e bare minimum.
    Rokovi i chistenje?!
    Hm...nespoivi raboti. Da, deteto mora da jade sekoj den, ama i tatkoto mozhe eden den da zgotvi za deteto, nema racete da mu se istroshat.
    Inaku, zborev za rokovi od sleden aspekt: ako ne ti se chisti denes, ne morash, ke go napravish toa utre i nema da ima apsolutno nikakva posledica od taa nezavrshena rabota denes. Nasporti toa, ako na rabota imash obvrska shto mora da se zavrshi ASAP i ne si ja zavrshila, mozhe da ima posledici.
    Vo odnos na stresiranjeto za dobrobitieto na shefot, da, si zamenliv, ama toa ne e prichina da ne raboti nikoj chovek.
    Mazhot e zavisen od rabotata na zhenata vo domot?!?!
    Ova e vrv shto go prochitav sega.
    Kako e zavisen, mozhe da mi kazhesh? Nema race za da ischisti ili da si zgotvi pa mora da cheka se na gotovo?
    Kako e zavisen? Seriozno ne mi e jasno, zatoa shto pri razvod, i tuka sme prochitale chlenki deka nemaat kaj da odat i nemaat svoi pari, pa mora da go trpat mazhot ili da se snaogjaat kaj rodnini i sl. Nasproti toa ne sum prochitala nekoj mazh shto se razveduva da reche deka nema koj da ischisti ili da zgotvi doma, pa za toa ke ja trpi zhenata kakva i da e.
    Vo odnos na toa deka domakjinka mozhe sekogash da se vraboti, ne e bash taka. Za tvoja informacija sekade, bash sekade prashuvaat rabotno iskustvo, pa ne mozhesh da navedesh vo cv deka imash rabotno iskustvo kako domakjinka.
    Druga rabota: decata uchat so povtoruvanje. Gledaat shto pravat vozrasnite vo nivnata okolina i istoto go povtoruvaat. Taka shto, da so se im davame primer na decata kako treba da se odnesuvaat.
    Od druga strana najchesto(od zhivotno iskustvo) majkite koi se domakjinki imaat mnogu razlichen koncept za vospituvanje na decata: najvazhno e da e jadeno, odmoreno deteto i tolku. Ne sum sretnala domakjinka koja raboti so deteto temelno, zatoa shto jadenje i spienje ne e vospitanie.
    I na kraj koga deteto ke porasne i ke si trgne po svoj pat, domakjinkite imaat kriza, kako shto pisha chlenka pogore deka ne napravile materijalno nishto vo zhivotot.
    Zhiveeme vo materijalen svet i treba na deteto da mu pruzhime povekje za da mu e polesen zhivotot.

Imam zabelezhano deka najchesto od odredena grupa lugje kancelairskata rabota deka e sfatena samo kako sedenje i ne pravenje nishto.
    Da, sedenje e, ama kolkava odgovrnost nosi i toa shto mozokot treba da ti e 1000000% pushten na maks, manje bitno.
    Bitno sedime. Toa shto razmisluvash kako da reshish neshto, pravish presmetki, testirash dali ke funkcionira vaka ili taka, i toa manje bitno. Najvazhno e deka sedime.

Последна измена од модератор: 15 јануари 2024
    На nena2010, BlackNight, Just.do.it и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Преточно.
    Се што напиша, од збор до збор, навистина е така.
    Што да се очекува од жени на кои сфаќањата им се дека жените се за дома и го величаат патријархалното општество?

На Peanut Butter и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  6. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    6.005
    Да бидам искрена, не знам ни од каде да почнам да ти го сумирам хаосот на мисли.
    Пред да се впуштам во дискусија, дали воопшто си запознаена како изгледа цел ден на една домаќинка со деца, ако да, дали си 24 часа присутна за да бидеш сигурна дека се ова што го зборуваш има некаква врска?
    И поентите дека домаќинките не може да се вработат се една огромна глупост. Кога населението во Европа старее и има масовна миграција од посиромашни средини кон побогати подрачја, а истовремено има експанзија на пазарот, сега е најлесно да најдеш работа него некогаш. Помина времето кога работодавците бираа, а работниците молеа, сега е обратно. И не е тоа само во Македонија, туку цела Европа. Работници секаде требаат. И масовно се бараат. Така што и една домаќинка да нема ден стаж, многу лесно ќе најде работа. Една домаќинка да нема ни образование, прелесно ќе најде работа.
    И не, на детето не му се битни материјалните работи. Дете може да се заигра и со картон и цедилка. На дете му е најбитна прегратката од родителите и да има безгрижно детство исполнето со игра.
    И да, важи, ти точно знаеш што прават мајките со децата. Кое животно искуство го имаш на 20 години:rofl: Јас не се дрзнувам да коментирам за животно искуство. И додека ти зборуваш на памет и тоа што ти одговара, некој решил да спроведе истражување за ефектите врз децата во домаќинство со родител кој решил да се посвети на децата.
    https://www.indeed.com/career-advice/career-development/benefits-of-stay-at-home-parent-statistics

На LUCI 99, Pocahontas.93, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Постот на членката е многу подобро организиран и формулиран од твојот. Гледам твојот пост многу добра организација на мисли има :rofl:
    Сфатете дека има жени кои многу успешно балансираат дома и на работа.
    Тоа што вие свесно сте се откажале од кариера и работа никако не ве прави подобри мајки од оние кои се многу повеќе амбициозни отколку само чистењето, перењето и пеглањето.
    Домаќинките ако останале 10 години дома, тешко дека некој ќе ги вработи. Какво искуство имаат? Само перење, чистење и пеглање?
    Ова што го постира, прво не е ни истражување, туку текст напишан про домаќинките. За да биде истражување треба да има наведено колку биле испитаници, метод на колекција на податоците, релевантност, релијабилност и валидност. Сигурно нема да веруваме од првата статија што ја најде на интернет :rofl:

На BlackNight и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  8. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Prvo, da, tochno znam kako izgleda den na edna domakjinka, zatoa shto sum bila pristuna 24 chasa.
    I toa izgleda vaka:
    Pravi pojadok za deteto, go nahranuva, pa go zema tel vo race i ne go pushta tel dodeka ja go zanimavam deteto. Se nosi dete vo gradinka, pa domakjinkava ide na kafe. Ako ne ja mrzi ke fati neshto po doma, ako ja mrzi, ima den i utre za toa. Pravi ruchek za deteto i otkako ke go zemat deteto od gradinka so soprugot, niz doma se izlezhavaat, pa pak na kafe.
    I, da, nemam 20 godini, ama ochigledno nemash drug argument, pa se fati za moite godini. Vo odnos na vrabotuvanjeto, ako mozhe tolku lesno da se najde rabota kako shto tvrdish, zoshto nevrabotenosta vo mk e na tolku visoko nivo?

A za obezbeduvanje na materijalni neshto za deteto ne mislev na igrachki i sl, tuku na pr. zashteda na odredena suma paru, ili stanbeno da go obezbedish.

На BlackNight и Just.do.it им се допаѓа ова.
  9. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Од мали децата ги учат на материјални работи, после се чудат зошто децата се такви.

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Pa zhiveeme vo materijalen svet. Mnogu polesno ke mu e na deteto ako ima odredena suma pari koja roditelite mu ja zashtedile ili go obezbedile stanbeno.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Па во други теми пишуваа дека родителите не се должни стан да им обезбедат на децата, требало сами.
    Еееее двојни аршини.

На Adidas888, Emy867 и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  12. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Chitaj do kraj i te molam misli na toa shto go chitash.
    Napishav deka POLESNO BI mu bilo na deteto ako e stanbeno obezbedeno, a ne deka RODITELITE SE DOLZHNI DA GO OBEZBEDAT.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    А зошто родителите?
    Нели треба да ги учиме децата сами да си заработуваат?
    Ова не го кажав јас, туку други членки во друга тема, дека родителите не се должни да им обезбедат на децата ништо, а сега се должни, немам коментар.

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    6.005
    А твоите мисли се поткрепени врз основа на кое истражување? Да напоменам.
    ,,За да биде истражување треба да има наведено колку биле испитаници, метод на колекција на податоците, релевантност, релијабилност и валидност. Сигурно нема да веруваме од првата статија што ја најде на интернет".
    Чекам....

На Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  15. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Ti navistina izgleda ne sfakjash shto chitash.
    NE SE DOLZHNI RODULTELITE, tuku roditel kako roditel go saka najdobroto neshto za deteto, pa na deteto ke mu e mnogu polesno ako roditelite mu dadat materijalna poddrshka, a ne deka se dolzhni.

На H.VAGA, joy1 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  16. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    6.005
    Невработеноста во Македонија е сосема друга тема. Дали знаеш колку работат на црно и не влегуваат во ниедна статистика? Не си загрижена за нивните пензии, туку баш за домаќинките.
    Демек ако некоја работи за минималец ќе заштеди за детето да купи стан? Да, а? Како?
    Тоа што претпоставив дека имаш 20 години, нека те натера да размислиш зошто.
    И ова од кој филм го извади? Секоја чест за посветеноста да доловиш како изгледа животот на една домаќинка. Не си тогаш малку љубоморна на ваков живот. Ем детето друг и го гледа, ем пие само кафиња ем троши од маж и. Навистина, секоја чест.

На Anyshka и Pa8la им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    88.442
    Отече со водењето домаќинство.
    Аман веќе и со чистење и правење ручек и пуштање 1,2 ,10 машини.
    Мамичка е на породилно или нега на дете макс. до 3 год.
    Натаму, секоја здрава права жена не смее да си дозволи да и седи диплома во витрина и да не работи.

И да нема диплома може да се надградува,да учи , да испробува професии каде ќе се пронајде ако не и одговара моменталното раб.место,не мора да е нуклеарна физичар.
    И шнајдерка која шие фустани за свадби е успешна жена зошто тој скриен талент и потенцијал не го затворила во подрум туку го ослободила.

И жена која завршила курс за нокти па се пробала во свој бизнис.
    И жена која работи во Кам, знаејки дека со сопствена работа заработила пари за да си купи чизми, работела за мотив пари.
    А да не зборам какви млади жени има кои бизниси имаат и Домаќинство водат и деца гледаат и тоа успешно.
    И со линковите аман,еве уште еден од Харвард на 100 000 испитаници.
    Да не им ставате терет на мајки кои ке се вратат на работа пред год па бебињата ќе им страдале поради сепарациска анксиозност која пак е нормален дел од развој.

Kids of Working Moms Grow into Happy Adults
    In earlier research, Kathleen McGinnand colleagues discovered that adult kids of working moms are high achievers at work. Now it turns out they are happy, too.

Now the full study has been released, and it brings even more good news for the children of working moms: They wind up just as happy in adulthood as the children of moms who stayed home.

Harvard Business School Professor Kathleen McGinn hopes the findings bring a big sigh of relief for guilt-ridden mothers who either have to hold down a job to make ends meet or simply choose to work outside the home while raising their children.

“People still have this belief that when moms are employed, it’s somehow detrimental to their children,” says McGinn, the Cahners-Rabb Professor of Business Administration. “So our finding that maternal employment doesn’t affect kids’ happiness in adulthood is really important.”

https://hbswk.hbs.edu/item/kids-of-working-moms-grow-into-happy-adults

Последна измена: 12 јануари 2024
    На Just.do.it, H.VAGA, Peanut Butter и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Не коментирам повеќе, толку.
    Уште ова: тоа сите го кажуваа, ама упорни беа дека сами требало да се обезбедат.
    Инаку јас ако не оставам на децата мои, сигурно нема да оставам на комшиите, или па комшиите да им остават на децата мои.
    Расправајте се колку сакате.

На ArabellaStarfall и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Сега изговор ќе биде невработеноста, па затоа домаќинките остануваат дома? Ако некоја работи за минималец, барем ќе има повеќе финансии да му обезбеди на детето отколку ништо. Или ништо е подобро од нешто?
    Од кај знаеш дека од филм е извадено ова? Толку ти е тешко да размислиш дека има домаќинки кои вака "работат" дома?
    Секоја чест за што? За тоа што ни се посветува на детето и троши пари заработени од мажот и? Според мене, ова не е за секоја чест.
    Ти напомена истражување, кое јас ти кажав дека не е релевантно, зошто ништо нема наведено од потребното за да се класифицира во истражување.

На Tanjamm и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  20. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Значи вашите мажи може да работат за минималец, ама вие не.
    Рамноправност и еднаквост во 2024 год.

На Tanjamm, nena2010 и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.