Не би знаела каде да го поставам прашањево, па ја најдов темава, ако не е соодветно слободно преместете го или избришете го. Ние сме 6 години во врска и годинава се преселивме заедно. Имам мала дилема околу славењето божиќ, бадник и ме интересира како прават и другите парови. Дали заедно одите кај фамилијата на дечкото малце па кај вашата или се делите сосема он со неговата вие со вашата? Извинете ако е глупаво прашањето ама не сум искусна се уште во живеењето заедно па добро би ми дошол некој паметен совет.
Кога живеев со бившиот си одевме секој кај своите. Кога почнав да живеам со маж ми, си правевме сами Бадник, за прочка кај двете фамилии, за Божиќ исто... Некако си се осеќавме дека ние си имаме наш празник, наш Бадник, а кај родителите одиме ако не поканат или ако ни се оди. Па кога ме побара... Почнавме и да ги викаме кај нас. Мене ми беше ненормално да одам кај моите, он ми стана семејство од прв ден заедно живеење.
Мене ќе ми биде искрено прв Бадник без моите и сум затоа малку збунета дали да одиме на едниот празник кај моите, на другиот кај неговите или на двата да одиме кај двајцата оти претежно цело време одиме така и на ручеци. Искрено би сакала и јас малку поинтимно да си имаме ние наш Бадник ама што знам... можеби годинава така па следната ќе видиме. Како и да е ти благодарам на мислењето ептен ми значи <3
Каква случка имав... Еднаш за прочка бев на гости кај моите. Ден пред прочка. Вечерта викам ќе си одам за Скопје. Реакција на тетка ми, ауууу како така нема да бидеш ДОМА за прочка. Грев. Си отидов. Вечерта мм спремил изненадување и ме побара за жена. За прочка се јавив да кажам дека сум верена. Прави како осеќаш и како на двајцата ви е убаво. Родителите треба да те сфатат.
Ако отидете оваа година ќе очекуваат и следна. Бадник е за дома, а домот сега сте вие двајца. На Божиќ се оди на ручек, па ќе одите кај твоите или неговите.
Глупости живи хахахха, не е дека нешто сме традиционални со почитувања на празници ама ете... А баш ми е мило што те запросил Фала ти на искрениот одговор и да до некаде се согласувам дека домот сме сега ние двајца и треба да си бидеме сами. Да искоментирам на темава и на тоа дали треба да се живее заедно пред брак. Ние сме дечко и девојка од прва година средно, сега имаме 21 година, и сме заедно 6 години сега во Ноември и пред 6 месеци се преселивме заедно. Апсолутно сметам дека пред брак, па и да не е во блиска иднина треба да се живее заедно, бидејќи само така можеш да го видиш вистинскиот човек а и од млади да се научите на некои навики или да направите некои битни одвики за понатака да не влијаат во вашиот живот. Моментално нас ни е супер, си заработуваме добро, си живееме убав живот, студираме и немам нешто што би можела да кажам дека не ми е прекрасно. Има некаква топлина и хармонија а и најбитно приватност, сам живееш, сносиш свои одговорности, плаќаш сам сметки, стан, облека, храна се и сметам дека сето тоа не само што е важно за самиот себе како човек туку и за здрава врска, па и понатака здрав брак и здрави навики за децата. Ептен е важно според мене сите што имаат доволно финансии и можност да се преселат заедно и да живеат заедно одреден период.
Мислам дека нема правило. Како си се осеќате. Некои си одат меѓусебе за празници и пред да живеат заедно, некои чекаат брак. Така да како осеќате. Ако ви е комфортно заедно да помините - поминете. Ако не ви е - одете си одделно.
Ако живеете заедно Бадник е за дома ,а дома сте вие двајца...Таа вечер поминете си ја вие двајца а на Божиќ ке си одите по фамилии..Јас така мислам дека е правилно... И јас со мојот дечко веќе се одлучивме на таков чекор во Декември,па тие во тој крај не слават Бадник туку Василица... Јас пошто го славам Бадник и е мн посебен за мене ќе си го прославам со нас двајца...нормално ке ги поканиме и неговите ако сакаат да учествуваат во нови обичаи...а утредента ке си одиме на гости по фамилијата...