Форумџика на годината

Живеење заедно пред брак

Дискусија во 'Врски' започната од RainBow, 7 јули 2010.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.153
    Допаѓања:
    144.895
    Нема правила, со првиот почнав после 6 години и после живеењето заедно сфатив дека не е е за мене. Со маж ми по еден месец. Моите се противеа, ама на 27-8 години не можат да ми кажуваат што да правам.
    Исто и ако е самостојна она и не и значи одобрувањето од родителите.
    Татко и повеќе се плаши дека ќе и раскинеш и после нема друг да ја сака оти сте биле многу блиски, ако ме разбираш :) ќе биде и против живеење заедно ако не речеш одма свадба :)

На Dust, Unknown_7, Mumoftwo30 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.630
    Допаѓања:
    41.996
    Се зависи од тоа во кој стадиум на животот сте, какви се условите, и каде се гледате во иднина.

Татко и со право, како секој родител може и треба да биде загрижен, а ти од друга страна да го увериш во својата сериозност.

Секако, како родител не сака од една страна ќерка му да биде избрзана. А, од друга страна со прашањето што ти го поставил да не излезе после нешто друго, т.е. да не завршите во брак од Х причини. Посебно што и ти си млад по години, и сака на некој начин да му дадеш некоја сигурност дека се ќе биде океј, дека си доволно зрел, и дека имате планови за иднина.

Кај вас е добро што имате услови, и имате можност да бирате. Нема никаков друг проблем што ве притиска да побрзате, или пак да одоговлекувате.
    Сега е секако Јануари, учебната година е на средина, и може ова да го оставите бар до почетокот на следната без да се брзате. А, од друга страна и да се споиш повеќе со нејзината фамилија.

Можете за време на распуст, за да бидете блиску, да останува она кај тебе некој краток период од недела дена, кој ќе ви биде на некој начин почетнички тест, пред да премините да живеете скроз заедно.

Иначе, ние со жена ми се решивме да живееме заедно после некои 2 години. Одлуката беше таква што веќе врската стануваше сериозна, немаше никакви други пречки за да не се случи тогаш, имавме заедничка цел за секоја етапа по која се движиме. И се случи сето тоа спонтано.

И да, разговаравме за тоа какви планови имаме и со нашите. Така да, многу веројатно е дека ќе треба и ти да разговараш со нејзините.

Последна измена: 19 јануари 2026
    На Eunoia, Mumoftwo30, Mr.Limonko и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.294
    Допаѓања:
    10.940
    @Mr.Limonko Според мене,

Не дека има правила, секој пар си ја одредува динамиката, но дали сега да започнете да живеете заедно? - Не.

Бидејќи од самиот пост се гледа дека уште пред да почнете, веќе размислуваш за сценарија ако се скарате и раскинете, што е знак дека и самиот не си пресигурен во таа одлука.

Воедно, општо прашуваш за одлуката, што пак значи несигурност.

Also, идејата за тајност е незрела бидејќи го ставаш девојчето во незгодна ситуација да лаже и непотребно да си направи повеќе штета, отколку корист.

Дополнително, имате 20 и 23 години, едвај сте 1 година вo врска, таа е студент, финансиски зависна и ти си и прв дечко и финансиски независен, што значи take it easy for now :D

Најздраво е прво постепено да го зацврстите односот, да созреете како пар и воедно паралелно да изградиш доверба и со нејзиното семејство.

Заедничкиот живот ќе дојде природно, без притисок, don't worry. Може сега засега да преспива од време на време :*:

На BubamaraM, Mumoftwo30, Mr.Limonko и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.042
    Допаѓања:
    16.656
    @Mr.Limonko Мислам дека ни таа не е спремна на заеднички живот, иако можеби мисли дека е, нема факултет завршено, се уште учи, не е спремна на тој дел и на тие сценарија што и сам знаеш дека следат.
    Според мене е рано некако, сепак ваша одлука е на крајот, ама размисли добро дали си спремен на тој чекор, и на тие расправии од страна на нејзините. Тоа да криете неколку месеци, не е добра одлука, таа постапка ич не би ја ни размислувала.

Последна измена: 19 јануари 2026
    На Panda00, Polyincognito и Mr.Limonko им се допаѓа ова.