Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Животот и здравјето по прележување на вирусот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ketchup, 15 октомври 2020.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    После колку време смеам да вежбам?
    Може одма да почнам?Помалце кардио ќе правам.Не сум човек што може да лежи.
    Што пиете после корона?Ќе продолжам со Д, Ц и Цинк како и досега.
    Пијам чај од ѓумбир да чистам бели дробови, и јадам сабајлечки мед со рендан ѓумбир внатре
    Најдов некои вежби за дишење, друго?
    Уште не сум искочила од изолација, кога ќе искочам, да пробам да пешачам да видам на кое дереџе сум?
    И дали е паметно да напраам ехо на срце?Пошто вежбањето мноог ми го зафаќа срцето, имам доста тешки кардио вежби, и страствен пушач сум, не би да умрам на млади години.
    И дали сите после завршување на изолација искачавте одма или?
    Мене треба утре фактички да ми заврши ( се бунам ептен значи), евентуално задутре, пошо на 23ти вечерта јавив симптоми.И ако ги бројам цели денови, утре.
    Ама пред четврток не излегувам секако, ладно е и онака, да не се разболам пак
    Да вежбам секој ден дишење?
    Пратете и вие некои вежби

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.489
    Допаѓања:
    201.410
    Со лесни вежби ќе почнеш, во спротивно нема да можеш да издржиш, дури и кај долгогодишни вежбачи се препорачува пауза. Плус пушач си. Пешачење на трака, рамна линија, не со напор. После вежби за истегнување и загревање, кардио после две недели.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Супер...ќе ти се плукнам на вирусот скапан.
    Фала ти :hug:

4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Ви се има десено да имате секрет после короништево?
    не знам дали сама се заебав.Мајка ми ми викаше да ставам Мералис, као дезинфекција на носот да сум праела.А да напоменам дека не бев затната, само едне ден носов нешто не работеше.
    И сеа од вчера вечер гледам, као ми се слева од носот секрет, и иде надоле, значи ќе фатам да кашлам у блиска иднина.
    Ја ко шо знам ( а не дека сум го прочитала ова негде), преку секрет се вади болеста шо ја иаме.
    Бар кога сум болна (не од корона) секогаш од кога ќе ми пројде температурата и се` тоа почнува течење нос и кашлање.
    Пијам чај од ѓумбир still
    да кажете друго нешто?
    да дувам нос редовно ако не а?
    да не иде надоле, ама вака не ми тече носот, неам шо да дувам.
    И некако, не ме болат градите (не циц), ама ко потешки ми се.Можам да дишам нормално, тестирав можам 20+ секунди без ваздух.Ваљда све е у реду а?Не ме боли вака, ама не се тие као шо беа пред ѓубрево
    нормално е или да паничам?
    пошо не живеам најздраво, а ми требаат белите дробови читави ради спортот
    кажувајте шо да праам

5. wildqueen

wildqueen Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    417
    Лани во јануари после корона со симптоми како температура,болки во тело,без мирис и вкус почнав со вежбање после еден месец,средината на фебруари со најлесните вежби на Памела Реиф.(јас вежбам дома,по видеата на Памела,не значи дека сум во право,само споделувам мое лично искуство)
    Оваа година исто прележав корона со болки во телото и за два дена бев без симптоми,но еве го март и сеуште немам сила да почнам со вежбање..се изморувам и задишувам и по малку пешачење.
    Не пијам ништо,само внесувам повеќе зеленчук и овошје,повеќе течности,по препорака на доктор.

втор пат во јануари оваа година прележав лесно,без симптоми,само два дена болки во тело и толку,но еве март е и уште немам сила за вежбање,а замор ми се јавува по качување на скали и многу малку пешачење

Последна измена од модератор: 2 март 2022
    На elenaklasik и Feminka22 им се допаѓа ова.
  6. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    3.843
    Nemam iskustvo konkretno so korona ama ova istovo mi se slucuvalo posle drugi nastinki gripovi, osekam ko da mi se slivalo ama ne sum pocnuvala da kaslam nikogas. Poveke tecnosti pij, caevi mozes , caj od divo origano e mnogu korisen.

7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Пијам чајче од ѓумбир.Ама чудно ми е што немав секрет деновиве, и од вчера вечер така покасно, почна од нос да ми се слева..
    Малку гадно звучи извинете
    ама чудното е што нит кашлам ,нит ми свири плуќа, нит ми тече носот, а секрет иам..
    ќе и` ѕвонам на матичната, ама да не ми препише некој лек таму.Ич не сакам да пијам непотребно лекови и да трујам црн дроб, ако можам на природна база да пројдам
    да не почнам да кашлам па да бега народ од мене да мислат короносана шетам

8. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    3.843
    Znam, taka i mene mi se slucuvalo, nit tece noz nit zatnat samo ko da mi se slivalo sum osekala, i za nekoe vreme samo od sebe so mnogu tecnosti i topli napitoci mi minuvalo :) ama ako ti e misla prasaj ja sepak maticnata..

9. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    161
    Здраво на сите.

Речиси 3 недели од првиот симптом. Лесно прележав.

Пост ковид симптоми: се уште немам мирис и вкус и се чувствувам зашеметена (Д-димиери околу 700 - па ми дадоа да пијам ентан).

Сакам да прашам, вие што сте прележале - за колку време ЦЕЛОСНО ви се врати вкусот? Ај за мирисот и толку не сум загрижена, ама што правиме со вкусот...

И уште нешто - постои ли нешто што може да се пие/јаде на природна база за ПОБРЗО да се врати вкусот/мирисот?

Поздрав фемини <3

10. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    jas prelezav delta vo avgust,a januar omikronot i seuste nemam vkus na mn raboti ili mi e skroz izmenet taka da neznam ni jas

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Моја препорака да пиеш Неуробион, тоа е комбинација од Б витамини. Јас пиев после првото прележување три месеци (но и ради друга причина ги пиев) и целосно ми се вратија сетилата во нормала.

12. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.487
    @Feminka22
    Лани ова време се соочив со сличен проблем. Со тоа што јас паралелно на тоа што имав назнален секрет, кашлав долго време, некаде околу два месеци.
    Она што вистински ми помогна беше сирупот омнитус. Од лично искуство, со разговор и препорака од други луѓе го земав и значително си олеснив.
    Што се однесува до слегувањето на секретот од носот кон грлото, апсолутно би ти го препорачала и сирупов, но, и вежбање и престој на средно Водно или било кое друго место каде воздухот е чист и разреден. Мене сирупот во комбинација со тренинзите и добриот воздух многу ми помогна.
    И да, батали ги цигарите. Тие моментално ти се најголем непријател.

13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Тенк ју
    Ми пројде само од себе

14. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.487
    Супер, ама многу си паничарче. :D

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Па мислев да не е лонг ковид.Дека тие 7 дена буквално ништо не ми беше освен еден ден.И си викам не е ваљда дека отпосле ме стига сѐ.Не ни забележав кога ми поминало.
    А сум малце да хахаахај

16. Butterfly522

Butterfly522 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    78
    Дали некој се соочува со слаба концентрација и памтење по прележан ковид?

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    40.012
    Да.
    Заборавам, се бунам.
    Заборавам битни работи особено поврзани со работа и сум се нашла во страшно непријатна ситуација.
    Со години сум ја градела работава без грешка, дури ни најмала, а сега само ми се насобираат.
    Немам концентрација и многу заборавам.

На tambelina и Butterfly522 им се допаѓа ова.
  18. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.469
    Допаѓања:
    12.414
    После колку време од прележување на ковид ќе ми се врати гласот во нормала?

19. Caramell

Caramell Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2021
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    378
    Ти се регулира ли и за колку време?? И јас имам проблем со притисокот :(

20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    11.227
    Ти се качува?
    Абе шознам што да кажам. Регулиран е, ама пак го мерам секојдневно. Последено ми се качи пред 2-3 месеци, ама страв ми е да речам дека скроз го немам проблемот сега.