Живот со депресивен партнер

Дискусија во 'Психологија' започната од Maci -Kaci, 29 октомври 2024.

1. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    20
    ❣️

На Шатци- му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.382
    Не знаев каква е помошта кон другата страна.
    Затоа реков, ако е нешто банално тогаш не се исплати да си нарушуваш здравје, но ако е за за здравје или животозагрозувачко за фамилија и некој ептен близок, да.

На Шатци- и Maci -Kaci им се допаѓа ова.
  3. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    940
    јас стварно незнам како ме трпи незнам. дома лом јас неизбајната едвај ме домулува децата да ги прошетаме.ќерка ми секој ден мамо нашминкај се облечи се мисламхаос сум последниве 3 месеци.ниту ми се готви ниту ми се чисти не ми се зборува со никој можам да седам и ништо да не правам.реков од утре ќе вежба ќе се средувам ќе работам на себе… едно приметувам кога има сонце јас сум срекна дека ќе пешачам

На Шатци-, GirlLove, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  4. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    3.080
    Не те трпи, туку те сака и верува во тебе, во твоите способности да успееш, да си се куражиш сама себе да прошеташ кога има сонце. Наскоро ќе шеташ и кога нема сонце, силна си, твојот партнер и децата го знаат тоа и се тука за тебе и покрај тебе.

На Bebence29, Шатци-, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    940
    незнам се мислам дека еден ден ќе пукне тиквата и толку ќе биде.овие напади се многу многуу лоши како да не се сакам веќе себеси воопшто.од утре на теретана и здрава исхрана па потоа ми рече на работа бидејки јас не сум за дома да седам.не сум личност која може да седи дома едвај породилното го издржував…с сега ова ми е најголемата казна мислам децата ба градинка мажот ми шофер јас сама дома и пропаѓам

На Шатци- и Neptun's fog им се допаѓа ова.
  6. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    3.080
    Ќе биде се во ред, пополека, чекор по чекор ќе си задаваш мали и остварливи цели. Нема да ви пукне тиквата уште поцврсти ќе ви бидат релациите и ти ќе си посилна и победничка на крајот. Имаш воља и љубов во себеси штом сакаш да се подобриш, малку по малку ќе се среди се и ќе си дојде на свое место.

На Шатци-, Maci -Kaci и Neptun's fog им се допаѓа ова.
  7. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    251
    штом си свесна за сево ова, колку можеш вложувај и од твоја страна малку труд :) штом те расположува, шетај 2-3км дневно додека е сончево, да имаш подобро расположение

На Шатци-, Bebence29 и Neptun's fog им се допаѓа ова.
  8. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    20
    Чекор по чекор...
    Го имав истиот проблем со бившиот, за жал немаше трпение мојот.
    Чим си свесна и кажуваш значи дека сакаш да се промениш и кренеш!
    И така ќе биде!

На Шатци- и Bebence29 им се допаѓа ова.
  9. Maci -Kaci

Maci -Kaci Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    37
    Го имате вистинскиот човек покрај вас,бидете среќна што е така и поради тоа мора да бидете силна иако е тешко.Морате пред се за себе ,децата партнерот,не сте ни свесни колку ние тешко кога ве гледаме преживувамњ со вас .од една страна ни иде усвет да фатиме и да не се вратиме но не може така ,се враќаме на реалноста и почнуваме да живуркаме со вас.Мислите не сакаме да излеземе безгрижно да прошетаме ,да пиемее кафе но кога имаш дома болен човек дома апсолутно до ништо не ти е.Пријателки ми викаат ајде ваму таму верувај заради него од дома не ми се излегува.или и да отидам не можам да се опуштам.Тљка да морате да се потрудите и вие да возвратите на жртвата штп ја прави за вас вашиот партнер.

На Шатци-, GirlLove, Milobebence и 3 други им се допаѓа ова.
  10. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    965
    Сум била од двете страни,ако несакаш да пиеш терапија и да одиш на психолог ,тогаш не оправдувам никој.Тоа како те трпи има 2 страни може на некој и да му одговара да има отсутен партнер,бракот има друга динамика и да прогледуваш низ прсти на сопруг,и да си прави што сака..Може и вистински да те разбира ако имаш желба да се лечиш и е тазе состојба.Секоја болест каква и да е ,го истоштува семејството и децата и го зема својот данок ,бидејки не си функционална личност и некој треба да го преземе твојот дел.Животот и бракот се носи ,само да поминува.Колку време се бориш со болеста ,3 месеци спомна или ова се најлошите 3 месеци ?

На Шатци-, Maci -Kaci, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.
  11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.259
    Допаѓања:
    16.532
    Бидете среќни ако имате партнер кој ве поддржува.
    Јас на тие што му објаснав... Не ме прифатија.
    Едниот ми рече дека сум дете разгалено, ќе сум завршела в лудница.
    Вториот ми рече не си само ти, сите имаме проблеми, а јас отворено го прашав што го мачи и него.
    Сега, на третиот кога му кажав дека баба ми е при крај, дека е лошо, ме праша колку год има и му кажав 90,на крај ми рече е што сакаш ти од животот.

А, барав само малку поддршка, и емоционална емпатија.

Ќе биде

На Шатци- му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.298
    Допаѓања:
    21.457

Нели пиша дека ти е другар?

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.259
    Допаѓања:
    16.532
    Кажувам за потенцијални партнери. Нели од другар до партнер.

Јас се би дала да помогнам некому а мене кој?

14. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.298
    Допаѓања:
    21.457

Другар, партнер па потенцијален партнер, конфузно ми делува ама мал совет не се зближувај и споделувај одма се, оти луѓето најчесто се плашат... повеќето. :)

На Шатци-, SummerGirl и GirlLove им се допаѓа ова.
  15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    13.975
    Сите ова ќе ти го кажат, баш сите.
    Сакала или не, ама така е. Многу трауматично и ти сфаќаш све.

На Шатци-, Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  16. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Најсетне се гледам со некој навистина добар после разводот, и многу сум исплашена дека колку и да е прекрасен сега, ќе крене раце оти ме запозна во најлош период. Освен кукање друго не слуша од мене најчесто.
    Многу ме разбира, ми дава совети, ми бара психотерапевти , алтернативи што сама не ми текнува да ги барам, а сме заедно само 3/4 месеци.
    Добро, имам и по ок денови и знам и јас да го расположам, ама страв ми е дека почетоков е темел на врската и дека ќе ми ја разниша ако продолжи ова...
    Ако некој мисли дека ни е сеедно нас од другата страна се лаже.
    Нема потешко од ова. Познавам луѓе со најтешки физички болести кои се носат фантастично.
    Ова не е фер. Човекот требаше да биде поштеден барем од овие растројства.

На Шатци-, Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  17. evinaevina8

evinaevina8 Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    145
    Не очекувај некој да те тапша по рамо, со ваков пристап ќе ги уплашиш само потенцијалните партнери, ќе помислат дека не е во ред нешто со тебе. Ако ти треба некаква помош или поддршка обрати се на стручно лице, вака самата себе не се прави болна.

На Шатци-, Trexane и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.380
    Допаѓања:
    10.513

Те имам читано од претходно и знам како помина од прилика со претходниот партнер. Зашто мислиш дека овој партнер сака да е поштеден? Со оглед на тоа дека ти бара психолози и слично, човекот баш сака да ти помогне. Ќе ти кажам за мене, само што почнавме со маж ми, тогаш дечко ми беше, почина татко ми и се деси што се деси, заглавив психички премногу. Маж ми, не се откажа ни ден од мене и стално ми викаше леле барем на ден да го осеќам тоа што го осеќаш, барем ден да можам да ти олеснам. Неговата поддршка беше тоа што ме изгура да денес сум слободна од состојбата. Сакам да ти кажам на сето тоа што го осеќаш и се бориш, не си додавај и вина дека си му товар, баш напротив, гледај го како една светла точка, и нека те води.:l:

На Шатци-, Cosmic Girl, DragonFly22 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Многу ти благодарам на разбирањето и поддршката!
    Многу ми значат!
    И мене ми се испослучија многу стресни настани дома минативе месеци што резултираа со многу лоша психичка состојба, а чувството на вина зошто не можам да си помогнам е еден од симптомите.
    Сакам и јас во иднина да го кажам ова што и ти..
    Те гушкам! ♥️

На Шатци-, GirlLove, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.259
    Допаѓања:
    16.532
    Па види, ние сме длабоко сензитивни особи.
    Е сега, да се ставам на Другарта страна, каде некој е осамен и е под депресија, ќе гледам да го охрабрам, да му дам насоки, нормално ќе му речам ако треба и стручно лице барај.
    А, не да го дотуркам да му речам бегај, ти си за в лудница или да ни речам не плачи, што не ти е погодено, ако ти умрел некој - умрел тоа е.

Не секој е емотивно интелегентен да ја разбери Другата страна.

На Mentalna85 и Шатци- им се допаѓа ова.