Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Discussion in 'Политика и настани' started by Bitter-Sweet, Sep 17, 2016.

1. ivory

ivory Истакнат член

Погледни ги писмата од порано и кажи ми на кој јазик се пишувале. :)

sjdgo likes this.
  2. ivory

ivory Истакнат член

Браво.

sjdgo likes this.
  3. HUNK

HUNK Истакнат член

Македонски,прво глаголица која била упростена во т.н стара кирилица и која ја развиле Св. Климент и Наум а другите народи ја модифицирале.Но заради пропагандите на други соседни држави.. често ги користеле нивните јазици.Прочитај за ликот и ДЕЛОТО на Ѓорѓија Пулевски и Крсте П. Мисирков.Што мислеше,кај мене ќе ти упалат тие Анти-Македонски пропаганди дека не постои Македонски идентитет :)? Знаењето е сила знаењето е моќ! :)

Last edited: Sep 19, 2016
    koritsaki, PaLaVa and baba Rada like this.
  4. ivory

ivory Истакнат член

Не ни очекував друг одговор. Не ни мислам да ти објаснувам, јас тоа што сум го читал е Бугарски. Македонија како држава не постоела во тоа време, дури откако Тито за инает на Бугарите ја зема Македонија во Југославија дури тогаш почнува да постои. Пред тоа била само провинција во Бугарското царство, Османлиското (Румелија) итн..

sjdgo and Gosh like this.
  5. HUNK

HUNK Истакнат член

Се поправив,прочитај го пак мојот одговор бидејќи лошо се изразив првиот пат.Реков,пишувале и на Бугарски и на Српски,но не затоа што Македонците се Срби или Бугари туку затоа што они праќале и отворале свои пропагандни школи тука.Пример Бугарската егзархија,со дозвола на Султанот,отворала свои школи по Мкд.И нормално дека некои Македонци кои биле во тие школи пишувале Бугарски.Но ти реков,прочитај за Пулевски и Мисирков и што они направиле :)
    И да те поправам,тоа со Тито некој те излажал.Од Фашизмот,Македонија ја ослободува Македонската Народноослободителна Војска со 100.000 војници без ниедна странска помош или учество на Југословенските партизани.Македонија ја создаде нејзината армија(Македонците) 1944-1945 а не некој друг.. :)

realGirl, Rama, PaLaVa and 1 other person like this.
  6. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Пишувале на Словенски дијалект, бидејќи пред 1944 не постоел Македонски јазик.
    И Македонскиот и Бугарскиот јазик се јужнословенски јазици, и тие се формирани врз база на одреден дијалект, е сега проблемот е што Бугарија го формирала својот јазик многу порано од Македонија, бидејќи тие формирале своја држава многу порано од нас, а кога формираш свој јазик тогаш останатите дијалекти стануваат дијалекти на тој јазик, а ние штом сме немале држава, сме немале и јазик, па затоа Словенските дијалекти од Македонија, Бугарија си ги сметала и уште ги смета за Бугарски дијалекти, бидејќи неможе да се помири со фактот дека веќе постои Македонски јазик и дека Словенските дијалекти од Македонија од 1944 па наваму се дијалекти на Македонскиот јазик.

7. HUNK

HUNK Истакнат член

(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Сашко Сашко... со историјава си раскрстил скроз на скроз :D Како што раскрстија Екс-Ју државите во 91ва сами со себе :D

8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Кога рекол Заев вака? Го слушнал некој за брзо време како рекол?
    Еднаш има спомнато пред 3 години, а сега нема ништо речено, а овие му ги испревртуваат зборовите и нормално лески како вас одма се фаќаат за збор.
    Бил на натпреварот за Шкендија? Па и Пешевски бил, па никој не го спомнува него...или нема врска дека и тој бил.
    Како може да го величите Груевски после сите тие разговори и докази што се појавија? Ова направил, тоа направил...што направил освен што ја ограби цела држава со братучед му?
    Наместо да им помогне на тие што им треба помош, како на Тамара што и требаше, тој ништо корисно не направи освен споменици што постави на секој чекор.
    Се е под диктатура и стор режим во државава, свесни сте? Од носот подалеку не гледате...
    Наместо побрзо да се смени оваа диктатура, вие уште радувајте се дека земате 200 евра плата.

9. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Јас ја кажувам реалната историја, за разлика од некои ултра националисти кои мислат дека секогаш ние сме во право и дека за се криви другите.

10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Навистина е греота и срамота да се спомнува за политички препукувања девојчето Тамара..стварно немате срце ВИЕ од СДСМ..срамота

11. HUNK

HUNK Истакнат член

Само што фактите во реалноста се во се сосема различни од тоа што го пишуваш...
    Батали ова,историја на КПЈ што е пишувана и каде Тито е врховниот бог на земјата.. :)
    Југословенски Зевс :D Но да не идеме во тоа.. офтопик е..

12. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Ако сакаш нешто да ми кажеш тогаш цитирај ме.
    Јас НЕ СУМ ОД СДСМ, туку сакам само побрзо да се смени оваа диктатура. Јас сум млад студент што знам свесно да гледам на работите како стојат во државата и свесна сум дека по дипломирањето ќе мора да лепам плакати за да најдам работа. Не сакам да дојде до тоа.
    Моментално најјака опозиција е Сдсм на чело за Заев и затоа го поддржувам, значи кој и да беше на негово место ќе го поддржев пошто сакам ПРОМЕНА, А НЕ МИ Е ГАЈЛЕ ДАЛИ СДСМ ЌЕ ЗАСТАНЕ НА ВЛАСТ.
    Не сум за Сдсм, сакам само да се тргне овој психопат.

LollySky and anaja1 like this.
  13. HUNK

HUNK Истакнат член

Од пред неколку дена е.. :)

14. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Подобро не се расправај, остави ги да бидат за кого сакаат, зашто ќе ти реплицираат постојано.
    Инаку до оние што ми велеа дека поддржувам криминал само за да работи мајка ми, мајка ми не беше партиски определена, а беше во списокот за бркање само зашто немала партиска книшка додека тие беа на власт. Татко ми не сакаше никој да го вработи, па мораше да работи во приватна фирма. И нормално дека јас сакам моите да имаат работа, лето ќе помине некако, и малолетни наоѓаат работа тогаш , ама додека трае годината, ќе ми требаат пари. Како што и вашите ги затворија бизнисите додека сегашните беа на власт или ги бркаат од работа и поради тоа не можете да бидете за нив, така не можам ни јас да бидам за тие што ги поддржувате токму поради тоа. И бидете си за кој сакате, воопшто не ме интересира. Ниту ви се мешам, ниту сакам да ми се мешате. Толку.

PaLaVa and baba Rada like this.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Друго е да го гледаш цело интервју, а друго е да видиш исечок од 30 секунди т.е. нецела минута. Како може да дојде човек до залкучок дека ВЕТИЛ НЕШТО при олку малку ако гледаш?
    Дали тој рекол јавно: Јас ВЕТУВАМ дека ќе има двојазичност? Не рекол никаде така.
    ТОј и во друга смисла да го кажал ова, пошто мозокот им е испран на повеќе од пола држава, слушаат поинаку.
    Ете да речеме Заев е брзоплет и глупав, Никола е психопат и крадец, па за кого да гласаме? Еве нека излезе нова пртија, нека се изрекламира некој нов амбициозен човек и ќе гласаме за него.

LollySky, anaja1 and Gosh like this.
  16. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Реалноста и фактите се една работа а желбите се друга, а ова јас што го пишувам е реалност а не мои желби.
    Не сакам да ја нарушам темава па затоа само уште ова ќе го објавам.
    Ова е само еден дел, а можам да објавам и уште, па ти ако сакаш верувај во ова, ако не не мораш.

The modern Macedonian language belongs to the eastern group of the South Slavic branch of Slavic languages in the Info-European language family, together with Bulgarian and the extinct Old Church Slavonic. Macedonian's closest relative is Bulgarian, with which it has a high degree of mutual intelligibility. The next closest relative is Serbo-Croatian. Language contact between Macedonian and Serbo-Croatian reached its height during Yugoslav times, when most Macedonians learned Serbo-Croatian as a compulsory language of education and knew and used Serbian (or "pseudo-Serbian", i.e. a mixture of Serbian and Macedonian).

All South Slavic languages, including Macedonian, form a dialect continuum. Macedonian, along with Bulgarian and Torlakian (transitional varieties of Serbo-Croatian), is also a part of the Balkan sprachbund, a group of languages that share typological, grammatical and lexical features based on geographical convergence, rather than genetic proximity. Its other principal members are Romanian, Greek and Albanian, all of which belong to different genetic branches of the Indo-European family (Romanian is a Romance language, whereas Greek and Albanian comprise separate branches). Macedonian and Bulgarian are sharply divergent from the remaining South Slavic languages, Serbo-Croatian and Slovene, and indeed all other Slavic languages, in that they do not use noun cases (except for the vocative, and apart from some traces of once productive inflections still found scattered throughout the languages) and have lost the infinitive. They are also the only Slavic languages with any definite articles (unlike standard Bulgarian, which uses only one article, standard Macedonian as well as some south-eastern Bulgarian dialects have a set of three based on an external frame of reference: unspecified, proximal and distal definite article). Bulgarian and Macedonian are the only Indo-European languages that make use of the narrative mood.

The "A Dictionary of Three languages" (1875) written by Georgi Pulevski It was a conversational phrasebook composed in "question-and-answer" style in three parallel columns, in Macedonian-Albanian-Turkish, all three spelled in Cyrillic

Prior to the codification of the standard language (Standard Macedonian), Macedonian dialects were described by linguists as being either dialects of Bulgarian or Serbian. Similarly, Torlakian was also widely regarded as Bulgarian. The boundaries between the South Slavic languages had yet to be "conceptualized in modern terms," and codifiers of Serbian even found it necessary to argue that Bulgarian was not a Serbian dialect as late as 1822. On the other hand, many Macedonian intellectuals maintained that their language "was neither a dialect of Serbian nor of Bulgarian, but a language in its own right". Prior to the standardization of Macedonian, a number of linguists, among them Antoine Meillet, André Vaillant, Mieczyslaw Malecki, and Samuil Bernstein, also considered Macedonian dialects as comprising an independent language distinct from both Bulgarian and Serbian. Some linguists, including Otto Kronsteiner and Michael Clyne, especially in Bulgaria, still consider Macedonian a variety or dialect of Bulgarian, but this view is politically controversial:

According to Olga Mišeska–Tomić:

Macedonian is structurally related to Bulgarian more than to any other South Slavic language. But the core of its standard was not formed out of dialects or variants that had ever been covered by the Bulgarian standard. Consequently, its autonomy could not have resulted from a conscious distancing of a variant of a pluricentric language. Like the other South Slavic standards, the Macedonian standard was based on dialects which had never before been covered by a standard.

Modern questions of classification are largely shaped by political and social factors. Structurally, Macedonian, Bulgarian and southeastern forms of Serbo-Croatian (Torlakian) form a dialectical continuum that is a legacy of the linguistic developments during the height of the Preslav and Ohrid literary schools.

Although it has been claimed that Standard Macedonian was codified on the base of those dialects (i.e. the Prilep-Bitola dialect) most unlike Bulgarian, this interpretation stems from the works of Krste Misirkov, who suggested that Standard Macedonian should abstract on those dialects "most distinct from the standards of the other Slavonic languages". Likewise, this view does not take into account the fact that a Macedonian koiné language was already in existence. The codifiers ultimately chose the same dialects, but did so because they were "most widespread and most likely to be adopted by speakers of other dialects."

17. ivory

ivory Истакнат член

Нaвистинa е греoтa и срaмoтa дa се купувaaт кoли oд пoлa милиoн еврa, дијaмaнти oд свaрoвски зa судијките, спoменици, бaрoк, a дa не се дaде 20.000 еврa зa дa се спaси живoт. Никoј не им бaрaше 500.000, туку 20.000. Мoжеби требaше мaјкa и дa ги сoбере тие пaри сo плaтa oд 8000? Бидејќи нели не испoлнувaле услoви зa дa им се пoмoгне.
    Имaте ли бе сoвест? Жaл? Срaм? Знaете ли кoгo пoддржувaте? Требa дa се зaсрaмиш и ти и сите штo јa oдбегнувaте тaa темa. Кaжи ми зoштo фoндoт не им пoмoгнa? Срaмoтa. Бездушници.

eloves, Priroden, Rama and 2 others like this.
  18. LollySky

LollySky Популарен член

Да не се меша смртта на Тамара, да не се мешаат намештаљките во Диво Насеље и Смилковско Езеро, да не се меша одговорност за неизградена инфраструктура со поплавите, да не се меша тоа што нема пари за отштета на поплавените а има пари за милениумско тркало, итн. Значи, да не се меша ништо што не им одговара, што не е тука јасно. (facepalm)
    Уставот вели дека службен јазик на територијата на Република Македонија е македонскиот, а во општини каде над 20 % го зборуваат албанскиот, и тој е службен јазик. И толку. Нема тука лични желби на Заев, Груевски, било кој. Се тоа би паднало на Уставен Суд. Спинот кој се врти моментално секако дека има за цел да дефокусира од други работи што се случуваат во моментот, ситуацијата со поплавените, бегањето на Груевски од СЈО и др. Ако за нешто им оддавам признание на ДПМНЕ тоа е за беспрекорно поставената пропагандна машинерија која функционира турбо, не само на медиумите туку и на социјалните мрежи. Затоа и не ми се навлегува многу во дискусии, затоа што би дебатирала со некој што е платен за тоа и нормално ќе реплицира до бескрај и ќе меша баби и жаби.
    Кога немаат со што друго, секогаш ги вадат од ракав адутите на плашење со Албанците, де со двојазичност, де со меѓуетнички конфликти, де со поделба на Македонија.

19. Priroden

Priroden Популарен член

Јa имaм сaмo дa кaжaм декa прoтoтип зa прaв нoвoкoмпoнирaн вемерoвец е еднa членкa нa темaвa (немa дa јa именувaм), штo нa oстaнaти теми имa прекрaсни килoметaрски пoстoви, aли имa ли темa кaј шo се збoри прoтив сдс/се вoспевa никoлче oнa е тaму.

И не мoжaм дa сфaтaм зoштo? Нa тaквa нaчитaнoст oнa дa гo пишувaш е срaмoтa. Вaљдa не ти ги читaaт мислењaтa нa феминa oд штaб, a не верувaм декa тoa шo гo пишувaш и гo мислиш...сaмo пуст интерес. Дa не се плaшиш декa aкo нaпишеш нештo прoтив ќе пoчнеш и дa гo мислиш тoa.

Темaвa е oнa шo лaтaс и прoтoггер би сaкaле дa се збoрувa, дури лaтaс и сaм си прaвеше тoлкувaњa кaкo тoa у Струмицa ќе требaлo aлбaнци дa врaбoти зa дa му преведувaле :D

Aли oнa шo изјaвувa Зaев е небитнo, всушнoст у мoментoв се е небитнo, се е втoрoстепенo oсвен тoa кaкo ќе зaвршaт oбвиненијaтa нa СЈO и дaли никoлче сo aмбaсaдoриве дoгoвoрил сaмo дa гo снемa oд пoлитикa или ќе се бoри дo крaј.

Зaев не мoже дa дoбие избoри aкo некoј oд слугиве не зaврши у зaтвoр

crimson likes this.
  20. LollySky

LollySky Популарен член

Грешка си дека не ja читаат во штаб, било каква активност на социjaлните мрежи им се евидентира. Обично имаат и листа на клучни зборови што треба да ги употребат, видеа и линкови што треба да ги споделат и сл.

Priroden likes this.