Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Discussion in 'Политика и настани' started by Bitter-Sweet, Sep 17, 2016.

1. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Сакам само да додадам за тер. настани во Куманово, и Езерото, дали се намештаљки или не требаше да утврдат институциите,за да знаеме што и како се десило, кој и зашто, а бидејќ тие немаат капацитет едниот случај е во СЈО, но и од таму нема ништо ,седи во фиока послем тие настани мислам дека сите видовме дека на ниту една партија не и е битен човечкиот живот, едните се скрија во пештера и испратија заедничко соопштение проформа, минист. плачеше ко права глумица од холивуд , а другиот опозиционерот отиде и се сликаше окезен, додека луѓето беа во плач, им се измениа од корен животите, крајно не човечки. Од тогаш ништо не се разреши, а народот, а тоа сме ние чутиме зашто? суверенитетот на државата произлегува од нас ние 25 год. сме го делегирале на копуци, затоа сме на ова ниво е сеа треба да го вратиме назад и да ја опраиме работата, како? па овде на форумот не има бројчано многу, ние сме едно цело движење, сите имаме барем по една добра и паметна продуктивна идеја, само да се организираме, солидаризираме, сложни и да бидеме ние таа нова движечка сила нова опција

Victorian likes this.
  2. ivory

ivory Истакнат член

Секој би изгубил кога нешто е наместено, знам дека ти не веруваш дека биле наместени бидејќи не знам, така ти одговара изгледа. Фарбање институции кои вршеа криминал, некој мораше да почне после тоа луѓето сами си излегуваа на протест, никој не ги влечеше на улица ко што им правеа на некои, тоа ти е борба за правда борба за да утре ни биде подобро, тоа што вие грст неверници не сакате да е подобро е друга работа. Се изнаплука кога е во прашање опозицијата, јак си, биди јак и искритикувај ја власта. Не смееш? Не сакаш?

3. ivory

ivory Истакнат член

Сеуште ни збор ни ништо од патриотите кои се изнаплулаа за една реченица. Сега ги нема никаде да плукаат по пастирот затоа што направил договор, значи договор направил, не кажал реченица која не се знае дали ќе се исполни туку направил договор кој морал во иднина да го исполни. Ова е класичен пример на безмозочњаци, гледаат само едно и тоа го коментираат, кога ќе ги прашаш друго си ќутат и си викаат "Остај го будала овој". Глупаци, неписмени, ботови. Пу. :)

4. ivory

ivory Истакнат член

Ораторот Иванов вчера читаше книга пред Европските пратеници. Човекот не знае ни англиски а е претседател на Македонија, претседател еј. Гркот на англиски збореше и тоа без читање, овој ем се скапа читање ем англиски не знае, јазик кој секој министер/премиер/претседател треба да го знае. Груевски на пример знае и албански, ама добро тој има договор да ја продаде државата затоа знае.

Пак ги повикувам патриотите од претходните страни да напишат нешто, мислење некакво за Грујо и неговиот договор со терористите.

5. Rama

Rama Форумски идол

Ветено-сторено :D Заев изгледа почна да работи на двојазичноста,одекна веста дека во штабот во Чаир има двојазичност...
    Ич,ама ич не сум за двојазичност,поради многу фактори ;)ама па и од друга страна и без и со двојазичност,ионака сме продадена држава и народ,едно големо ништо сме.
    А инаку не сум партиски определена,и паторот е зло и зајко исто :D

Victorian, baba Rada and HUNK like this.
  6. LollySky

LollySky Популарен член

Кои се тие фактори ради кои не си за двоjaзичност?

7. ivory

ivory Истакнат член

Демек во Чаир не беше двојазично па сега Заев го направи тоа. Ко да е ставено во Аеродром па да се дигне галама околу тоа. И во Аеродром да е ставено пак не е ништо бидејќи цело Скопје е двојазично. Во Чаир улици и училишта беа преименувани незаконски од коалициониот партнер на Грујо, а тој не направи ништо. Ама не, Заев е крив сега.

blackwave and LollySky like this.
  8. daylight

daylight Популарен член

Ми се допадна Јанко Јади Бурек кога рече дека апсолутно ја подува двојазичноста - под итно сите македонци да научат покрај мајчиниот, и англиски.

Шега на страна, не ја гледам поентата на двојазичноста со албанскиот, освен што можеби се обидува да им се додвори на албанскитре политички партии. Попрво би требало двојазичност македонски во комбинација со турскиот или грчкиот (поради бизнис можности) ако веќе сакаат двојазичност.

Victorian likes this.
  9. anaja1

anaja1 Популарен член

Не само Чаир,и Градско Собрание е двојазично:(
    Во цело Скопје шалтерите се двојазични,таблите и ознаките на автопатиштата се двојазични:(
    И што сега?(facepalm)

LollySky likes this.
  10. veren

veren Истакнат член

денес многу ми се јаде палачинка полна со крем да претечува :sun::sun::sun:

Bitter-Sweet likes this.
  11. HUNK

HUNK Истакнат член

Уставот на РМ,оној Рамковниот,им дозволува двојазичност и веење на орел во местата каде што ги има над 20%.
    Како и да е,лошо е.Наместо овие Македонски квислинзи да се борат за правата на Македонците во Албанија,каде не ги ни третираат како граѓани од друга националност,да се борат за правата на Македонците во западна Македонија..
    Овие... се борат за правата на Албанците..
    Утре Заев и автономија ќе им вети за западна Мкд.. и така иде тоа...
    Ни Косово не се отцепи преку ноќ.

Victorian and baba Rada like this.
  12. anaja1

anaja1 Популарен член

Жално,ама вистинито:(

HUNK likes this.
  13. baba Rada

baba Rada Популарен член

Дали за тебе е нормално и на место поставено прашање за двојазичноста во РМ од Заев, кога многу убаво тоа прашање е регулирано со законите во уставот на РМ!?
    Дали тебе ти е нормално да ги изедначуваш македонскиот со албанскиот јазик??
    Дали знаеш ти во која држава живееш воопшто?

sjdgo, Victorian, HUNK and 1 other person like this.
  14. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

15. Elissa

Elissa Форумски идол

Овие од сдсм од толку очај ќе ни ја продадат државата само за да добијат гласови и да победат. Тераат инат на вмро и Груевски а нас обичните граѓани дали не праша што сакаме????
    Веќе не знам кај живеам, во Мк или албанија и косово. Срам да им е.

16. LollySky

LollySky Популарен член

Еве мила, jac ке те прашам, што сакаш?

17. Elissa

Elissa Форумски идол

Сакам да имам чувство дека живеам во Македонија а не низ пола земја да се веат туѓи знамиња, да се зборува туѓ јазик и да ти е страв да поминеш од таму. Башка некои да не ги фаќа закон за ништо а нас за све. Е неможе.

18. LollySky

LollySky Популарен член

Се сложувам, законот мора да важи исто за сите. Што се однесува до другото, мене најсериозно ми е многу примитивен етноцентризмот, од било чија страна. Земи ги за пример САД, Канада, Белгија, итн. Во САД шпанскиот јазик е официјален во државите каде живеат луѓе на кои тој им е мајчин јазик, Канада е двојазична, исто и Белгија... Ако на нашите сожители Албанци им е полесно да комуницираат со институциите на албански, не гледам зошто не би го имале тоа право. Значи јас лично не се чувствувам загрозена, ниту пак ми е страв да шетам слободно било каде. Е кога ќе се надмине тој етноцентризам и национализам, за кој Македонците не се ништо покусо од Албанците, ќе може да преминеме на повисоки нивоа, како на пример раст на економија, борба со криминал и сл.

19. Elissa

Elissa Форумски идол

Едно е двојазичност друго се претензии, а во Америка оди збори на друг јазик или извади друго знаме. Од цел свет се доселени ама се кажуваат оти се американци.

20. ivory

ivory Истакнат член

Не е нормално за мене. За тебе дали е нормално да се менуваат незаконски имиња на улици и училишта, а Груевски да не направи ништо за тоа? Нели е патриот? Нели мисли на граѓаните?
    Чија вина е тоа? На Заев?