Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bitter-Sweet, 17 септември 2016.

1. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Кој анален секс ни удираат Шиптарите последните 10 години тоа е страшно. Грујо помилува терористи и стори едно такво понижување што најверојатно требаше кариерата да му ја погребаме, но тоа е. Не само тоа, туку уште многу други работи. А овој лигуш струмички за гласови оди и моли кај шиптарско-планинарската дијаспора во Швајцарија и свесно го понижува овој “народ“ ( жал ми е Македонците да ги наречам народ, затоа што не се), притоа не размислувајќи што ќе се случува во следните 10 години поради неговите постапки.

Кое е следното пушење на планинариве? Веќе ништо не ме изненадува од овој народ. Буквално ништо.

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Што милење сакаш да прочиташ? Човекот е за јавно бесење или директно сместување во лудница ( најмала казна).
    Оваа год ке гласам за Стево муња

На koritsaki и baba Rada им се допаѓа ова.
  3. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Јас се изнапишав на темава и цел бес во мене врз Заев и неговите пресметки да го истурам на форумов на крај ние како народ на избори ќе му покажеме, само се надевам вакво нешто ќе спречат да не се случи уште еднаш. Жива мера не продава.

На Јаневски му/ѝ се допаѓа ова.
  4. pikachy

pikachy Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Во нашава држава веќе постои двојазичност но со официјализирање на Албанскиот јазик Македонскиот јазик комплетно ке се избрише. Било каква пријава или барање во некој орган од владата кога ке земете да напишете таму постои македонски и албански јазик (особено МВР ), постојат средни училишта а и основни каде што македонците учат на македонски а албанците си имаат посебен наставен дел на албански, сите табли за сигнализација по патиштата и слично се на македонск и албански јазик, зарем не е двојазичност тоа ?
    Албанците во државава не знаат МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ми се случувало во некој бутици ( не нивни пр.Зара или слично во СЦМ)да добијам прашање на албански јазик кога ке увидеа дека не разбирам почнуваа на англиски да ми зборат (извини енглез).
    Самите ние им дадовме повеќе права на Албанците ние МАКЕДОНЦИТЕ со испрани мозоци и сега нека направат официјално двојазничност ако ни е и малку ни е, додека они ни го земаа нашето ние ќутевме и седевме со скрстени раце затоа сега ке уживаат во оваа држава и ке си играат мајтап со нас како сакаат.
    Не е крив ни Заев ни Грујо нив им е битно да си седат на висока позиција и да си го полнат џебот, ние самите сме си криви затоа што не се сложуваме како народ и се побуниме против ова с*ање што ни го прават.
    Лесно е да се дискутира по форуми за вакви теми но реалноста надвор од нашите лаптопи и компјутери не уништува.

На Victorian, koritsaki, celineparis и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Заев се гледа одалеку дека е продадена душа, ама овие што го подржуваат и сакаат не ми се јасни !!!
    Разбирам да не го сакате Никола или некој друг, ама Заев не е идеално решение !!!
    Толку е беден и мизерен за власт, што се улижува на алб.,и утре тие ќе ги бараат неговите ветувања !!!
    И сопствената држава и народ си ги продава за моќ и власт.
    Зошто има страв од пораз, зошто не може да не убеди нас Македонците, па се улижува кај алб.
    Заборавивте на војната, заборавивте на тоа дека станавме граѓани од втор ред, заборавивте дека тие ја имаат парата и моќта, а ние сме бедни во сопствена држава.

И оние кои пропагираат, океј е има двојазичност во западните градови, не мора во источните. Па, тие на Запад од каде се, кои се ??? Па, тоа се наши браќа и сестри Македонци !!! Ако јас не трпам, што ми е гајле за другиот ???

Наместо да постои единство, ова е тешко разединство, а убаво се рекло: раздели, па владеј.

На joy1, Jasnabasna, pikachy и 7 други им се допаѓа ова.
  6. biGirl

biGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    2.918
    Luge ne go sakame grujo ni ja unisti drzavava zaev prodadena dusa toa e duelot so da pravime za koj da glasame ... I nie ko amerikancite birame megu 2 zla ama toa e izborot
    jas kako i da e ke odam ke glasam i veke znam za kogo

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Во мојот град нема двојазичност а ми стигна писмо од македонски пошти и во него се пипува на два јазика.
    Да не има веке победено Заев а јас не знам?

На pikachy, blackwave, ph.orhideja и 5 други им се допаѓа ова.
  8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Од кога постои двојазичност во државава, вие свесни сте? :)
    Прошетајте низ западна мкд и ќе видите по сите ознаки, назнаки, улици, веќе 100 години си пишува на два јазика, само што никој не спомнал.
    Значи двојазичност веќе ПОСТОИ, само што зајко често го спомнува за да добие гласови од Албанците.

На pikachy, galapce, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Значи да нема забуни, за да се воведе двојазичност потребно е да се смени уставот, а за да се смени уставот треба да гласаат најмалку 83 пратеника, под претпоставка дека Албанските партии ќе освојат околу 25, тогаш СДСМ минимум ќе треба да има 57 пратеника за да може да се смени уставот.
    Според мене СДСМ нема сигурно да освои повеќе од 45 пратеника и нема да биде победник на изборите, така да џабе се сите овие муабети.
    Иако СДСМ ќе има од 40-45 пратеника, тие не заслужуваат ниту еден глас од Македонците бидејќи извршија предавство во 2004 година со тоа што го направија Скопје двојазично и создадоа услови во Струга и Кичево да бидат Албанци градоначалници.

На MilaP, Abeja, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    138
    Предавството на државните и националните интереси го направија и двете најголеми македонски партии ако се сака да се каже реалноста односно да се согледа вистината, правата вистина. овој опозиционерот у швицарска а и тука кажуе дека сака грагански концепт, а нема поима што тоа значи и како да го направи тоа, двојазичност на цела тер. значи бинационална држава, што не го направи влашкиот јазик службен на цела територија или турскиот јазик или можда српскиот, бошњачки, па сите тие народи се полојални на оваа држава, нема поима од водење политика, а камоли да му дадеш држава да води, а овој другиов исто со свој камен по глава направи амнестија за злосторства против човештво на сопствениот народ(дела кои според сите важечки мегународни правила не подлежат на амнестија и не застаруваат никогаш).Сергеј Лавров министер за надв. работи на Русија, главен на руската дипломатија, човек што цел свој живот е во дипломатија и политика отворено ни кажа јавно на пресконференција дека во меѓународни кругови се разговара за тоа што ќе се прави со Македонија, одредени кругови лобирале да се растури државата и да се подели на Бугарија и алб. а други да се редефинира во федерација или конфедерација. Само одреден(мал) број но сепак битни и реални пријателски земји се залагаат да остане Македонија унитарна држава, тоа мене ми укажува дека нешто се спрема, сега што ќе биде ќе видиме и на крај секој нека си гласа според сопствено мислење и убедување.

11. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    138
    Постои двојазичност во оние места во државата каде што повеќе од 20% од населението кое живее во тоа нас. место, село, град зборува јазик кој е различен од единствениот службен јазик на целата територија на Македонија а тоа е македонскиот јазик и кирилското писмо. Значи на цела територија на Р.М. официјален службен јазик е македонскиот, а во одредени градови на пр. Скопје, Тетово, Гостивар, Струга службени се македонскиот и албанскиот, во Шутка на пример покрај македонскиот јазик се употребува и службен е и ромскиот јазик и може покрај македонското знаме да го истакнуваат и знамето кое го користат ромите. Сите народи во државава имаат загарантирано право на образување на свој мајчин јазик, на пример во општина Чучер Сандево се користи и се учи и на срспки јазик, има места и училишта во Скопје каде што се учи на бошњачки јазик, турски, сметам дека најмалку е посветено внимание и неправедно е запоставен влашкиот народ и јазик кој од секогаш бил лојален народ во Македонија. Значи не треба да се меша двојазичност на локално ниво со двојазичност на цела територија.

На Victorian, MilaP и LivingGlam им се допаѓа ова.
  12. Catnight

Catnight Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2016
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    724
    Заев може слободно да им го лиже гзо на Албанците само за да ги земе изборите, али пред се нека научат македонски да зборат после нека воведуваат албански како втор јазик. Поради Заев и Грујо ние сме „скарани“ со Македонија како шо изјавуваат на ТВ. Македонија како држава е сосема океј, али тие шо ја представуват ја уништија и Македонија и македонскио народ, и затоа ќе се одселуват љуѓето, оти сме нула.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Точно е, и ако се прошеташ низ многу села, ќе видиш како македонското (по кирилица) е ишкртано, или со пипс е уништено, а останато е само она по албански (посебно во сите алб.села е ова) и како жител на Македонија боли да го гледаш тоа во своја држава !!!
    Бараа двојазичност ??? Зошто сега го злоупотребуваат тоа ??? Па, што ли ќе прават ако добијат уште права ???

Убаво имаше кажано некој градоначалник во некој град во Канада, кога му побарала некоја група муслимани да им се исклучи свинското од мензите на училиштето: Вие сте дошле овде бидејќи ви е убаво овде и ја сакате нашата култура и традиција. Прилагодете се на неа. Не можеме ние мнозинство да се прилагодуваме на вас придојдени. Ако не ви одговара среќно повелете во некоја друга држава. Го имаше и на вести, може да си го побарате.

На Victorian, koritsaki и Catnight им се допаѓа ова.
  14. Anon

Anon Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.792
    Не знам со кој памет можеше Заев да излезе со ваква идеја. Дури ни самите албански партии не го бараа ова. Значи не можам да поверувам колку глупав потег направи човеков. За мене после ова Заев не постои на политичката сцена.
    Јас не знам како членовиве на СДСМ, обичните луѓе, можат да го проголтаат ова. А сериозно треба да земам сега на фб да ги прашувам луѓево што се членови: дали поддржуваат двојазичност.

Сериозно сум разочаран од него.

Сега не знам за кого да гласам. :)
    ВМРО не, СДСМ не, албанска партија секако не, Левица немаат кандидат во 6та изборна единица....
    Ми останува само Коалиција за промени и правда (Демократски сојуз и компанија).... :/

15. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.311
    Можеби се обидува да стане македонскиот Доналд Трамп на овој начин :lol:... и тој даваше шокантни изјави во текот на кампањата па му се посреќи.

16. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.805
    Тоа е така, затоа што дитекторот на Македонски пошти е албанец, и што сака си прави(facepalm)

На galapce и MilaP им се допаѓа ова.
  17. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Кое ВМРО не?

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Двојазичноста де факто постои во државава години наназад. Вас ви смета двојазичноста што ја најавува Заев, а тоа што дефакто се случува не ви пречи?! Во мвр (мтв) никој македонски не зборува - не дај боже документ да ти треба, не можеш да се разбереш што ти треба. А да, командант на УЧК беше министер за одбрана. И вас сериозно побитно ви е што некој зборува од тоа што некој го "остварува"?!

На Victorian, КикиМаус, blackwave и 6 други им се допаѓа ова.
  19. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.201
    Цела кампања на вмро се состои во... ова, а ова е нешто за кое не треба ни да стане збор, и така нема шанси да се случи во поблиска иднина.

20. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524