Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Discussion in 'Политика и настани' started by Bitter-Sweet, Sep 17, 2016.

1. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Ако ја сакаш Македонија, тогаш сакај ја како што ги сакаш своите најблиски. Зарем ако некој ги нападне твоите најблиски, ти нема да ги браниш. Значи некој ако проба да ти влезе дома ти нема да застанеш во одбрана на твојот дом.

Не ти викам јас да сакаш војна, ни јас не сакам војна. Но нема да дозволам да се оди под некои граници и по цена на војна. Ако некој не ги почитува тие граници, тие одбираат војна, а не ние. Тоа е пропагандата што сакаат да ти ја протурат со цел да ја прифати народот двојазичноста.

Не мора да си за грујо, за да бидеш против двојазичност. Има луѓе и во сдс што се против двојазичност, само ги плашат со војна.

Пропагандата гласи: „Ако нема двојазичност ќе има војна“. Ова едноставно не е вистина, и најмајку ќе е вистина доколку цел Македонски народ застане против двојазичност. Како што стојат сега работите за Шитпарите е преголем ризик да влезат во отворен конфликт.

PaLaVa likes this.
  2. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Сега имаше шанса тоа да се заборави и да се направи Македонска коалиција со 100 пратеници. Суетата и на едниот и на другиот направи да ја пропуштаме оваа шанса која ни се даде како народ. И жал ми е што сеуште и покрај све гледам луѓе заслепени со двете наши партии кои не донесоа до ова дереџе.

koritsaki, PaLaVa and crimson like this.
  3. crimson

crimson Форумски идол

Епа тоа е клучниот проблем.
    Ама како да натераш толку народ да се освести?
    Народ што е научен да трча по две партии и да нема осет за свое мислење, без влијание на Грујо, Заев или кој и да е.

koritsaki likes this.
  4. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Како да се направи коалиција само со македонски пратеници? :o
    Во кој свет живеете?
    Војна за џабе водеа Албанците?
    Мора да има и Албанци во собрание... Мора коалиција со Албанци... Инаку Америка одма ќе не збрише.

Обичниот народ НЕ Е крив за ништо... Криви се политичарите што не доведоа до ова дереџе за очи да си вадиме меѓусебно.
    Наместо да земаме плата од 2000 евра и да не не замараат со политика, тие ете што ни направија.

Едвај преживуваме ама знаеме очи да си вадиме.

5. crimson

crimson Форумски идол

Мора да има Албанци, ама вака ко што е ситуацијава, не е добро.
    Тешко ми е дури да ја читам темава...

koritsaki likes this.
  6. Оленка*

Оленка* Популарен член

Америка ќе не збришеше да беше Клинтон на чело, сеа страв им е на шиптариве да рипнат оти америка нема да застане позади нив така ко шо би застанала Америка со Клинтон оти отидоа јабана

Него со рамковен секако е предвидено во делови со над 20% шиптарско население да се употребува друг јазик, ама проблемот е сега што сакаат секоја одлика на македонија да ја поништат, чиниш 3 држави имаме со доминантно македонско население

Тие шо кажувате татковците дека биле у 2001 и дека ви загинале роднини, попрајте си го истиов муабет со нив и истиве ставови приложете ги, ве молам споделете импресии

mariatim likes this.
  7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Епа не е добро ама НЕ МОЖЕ заедно да се Заев и Груевски... Што ќе биде тоа?
    Само Македонци во собрание, на власт... а кој ќе биде опозиција?
    Не може едноставно не е изводливо нештото.

И мене убаво ми звучи ама тоа е.

8. LollySky

LollySky Популарен член

Не сте ми јасни. Сега сте запнале дека победникот на избори мора да биде на власт. Па побогу, Грујо ПРВ ја доби шансата за влада. Кој му е крив што не успеа?
    Во моментите дури тој преговараше со ДУИ, каде бевте со овие патетики и сентиментални квазипатриотски бладања? Каде бевте? Уствари па и јас. Чекавте насоки од штаб, ете каде бевте.... (facepalm)
    Да зборува за достоинство некој како вас што потпишал пристапница за да добие вработување и што на секои избори прави список од 20 сигурни гласачи е многу лицемерно. Појма немате од достоинство и патриотизам.

9. crimson

crimson Форумски идол

Не, јас скроз се согласувам со тебе, само не ми се допаѓа начинот.

JollyGirl likes this.
  10. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Јас уште еднаш ќе нагласам дека за сите овие права што ги добија Албанците, само Никола е крив и никој друг.
    Наместо да си дадеше оставка кога излегоа разговорите, тој се правеше маж и одеше против Америка.

Ако си прифатеше тогаш да падне владата, само ќе се заменеа СДСМ и ВМРО, а Албаниците ќе си останеа на исто ниво ко и досега.
    И пак Заев е крив? Тој е во тесно фатен... Тој само МОРА да сноси последици од грешките на Грујо.

Само треба малку мозок да имаш за ова да го сфатиш... Само луѓе што појма си немаат од животот викаат дека Заев е крив.
    Искрено мило ми е што повеќе млади се освестени... И на форумов и во реален свет.

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Сега или за 4 години, или за 8 години, овие барања ќе се стават на маса. Работата е МАКЕДОНЕЦОТ ДА НЕ ПРОДАВА, ТУКУ ДА КУПУВА ИМОТИ ОД АЛБАНЦИТЕ, ЗАТОА ШТО ОВА Е НАША ЗЕМЈА. А КАКО Е НАША КОГА ВО ЗАПАДНА НЕ СНЕМУВА?КОЛКУ БИЗНИСМЕНИ ИМАМЕ, МОЌНИ ЛУЃЕ КОИ МОЖАТ ДА КУПУВААТ ИМОТИ ВО ЗАПАДНА, ДА ОТВОРАТ КАПАЦИТЕТИ ТАМУ ЗА ДА МАКЕДОНЧЕТО НЕ ГО ЗАФРКАВААТ ШИПТАРИ ЗА КОРКА ЛЕБ. НИЕ НЕМАМЕ СВЕСТ. НА ИЗБОРИ ДА СЕ ГЛАСА И ТОА МАСОВНО. КОГА СЕ КУПУВА, ПАЗАРУВА, ДА СЕ КУПУВА ОД МАКЕДОНЕЦ. НА МАКЕДОНЕЦОТ ДРУГ МАКЕДОНЕЦ ДА МУ БИДЕ НА ПРВО МЕСТО. ЗАТОА НИ СЕ СЛУЧИ И 2001 И ДИВО НАСЕЉЕ И УШТЕ МНОГУ ХОРОРИ, ЗАТОА ШТО МАКЕДОНЦИТЕ ПРОДАВААТ ИМОТИ. КОГА ЌЕ ОСТАНЕШ САМ ВО ГЕТО, ЏАБЕ ТИ Е, НЕМА ДА ГЛУМИШ ГОЛЕМ МАКЕДОНЕЦ, ТУКУ ЌЕ ТРПИШ ТЕРОР ДА ТЕ ИСТЕРААТ. АКО ВАКА ПРОДОЛЖИМЕ, ЕДЕН ДЕН ЌЕ НИ КАЖАТ - КАКВА МАКЕДОНИЈА Е ЗАПАДНА МАКЕДОНИЈА КОГА ВО НЕА ИМА МАЛ ПРОЦЕНТ НА МАКЕДОНЦИ?Кога ние сме излегле сложно да протестираме и да кренеме глас?Многу е просто, ама кој да сфати.

12. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

На тема двојазичност!

16998072_10155074683456912_8308164867506223290_n.jpg

13. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Точно е прашањето кое си го поставила, во кој свет живееш?
    Рамковниот договор е направен баш за случаи ако се формира влада од „чисто“ Македонски партии да се гарантираат правата на Албанците. А друг е моментот што нема во Македонија чисто Македонски партии кои имаат некаква моќ.

Никаде во уставот не пишува дека владата мора да содржи Албанци, а тоа не е ставено во устав, затоа што тоа се коси со основните правила на демократијата. Кој е тој демократски механизам во светот кој што кажува дека владата мора да содржи партија од некаква етничка структура? Ниту во Швајцарија, ниту во Канада, ниту во една западна држава (кои се нели пример за демократија) нема таков пример, а ниту на исток. Па уште најмалце може да се најде пример во светот којшто што демократски може да инсталира етнички ентитет во влада.

Најлегитимен и неоспорен демократски чекор ќе беше да се создадеше влада од СДСМ и ДПМНЕ уште повеќе што и во СДСМ и во ДПМНЕ имаше дел пратеници Албанци, а уште повеќе што така би имало и претставници од сите етнички заедници.

14. Liu

Liu Популарен член

Ниκаде се спомнав деκа сум со поддρшκа за Гρуевсκи или Заев... и двајцата на најподмолен начин си плуκаат вρз земјата и очеκуваат од наρодот да ги голта нивните г***а. Се надевам деκа κазната ќе ги стигни....само неκа не гине наρод, неκа гинат тие.

Оленка* and tajnazelba like this.
  15. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Не разбираат они како е да си против двете страни, пошто ако си против нивната страна автоматски си за другите....
    За тоа и маршот на тврдокорните му го препишаа на грујо иако на маршот имаше луѓе кои учествуваа на протестите против грујо :D

Страшна работа...

Оленка* and Liu like this.
  16. LollySky

LollySky Популарен член

Да бе да, сега неутрални ке глумите. Да бевте неутрални, ке бевте против криминалите на дпмне, никоj не вика да бидете против нивната идеологиja туку исклучиво против криминалите. Чисто ради морални причини.
    @tajnazelba, jac лично препознав активисти на дпмне од моjaта населба. "Тврдокорни" не се од дпмне колку што не беа и оние што ja бранеа црквана пред арм и оние што протестираа пред општина Центар.

crimson, theowndemon and doubleg like this.
  17. Liu

Liu Популарен член

Па сме пρотив κρиминал...јас κолκу што сум запознаена добρо му е полн џебот и на гρујо и на зајκо чесно поштено со ρабота заρаботено :)

18. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Јас би била најсрекна да ги има што повеќе оние другите кои не се ниту за едниот ниту за другиот, но на избри се покажува нешто сосема спротивно дека сме или за едниот или за другиот, да бидам попрецизна против едниот или против другиот.

Сето ова што се случува е сосема природна и нормална политичка игра помегу двете најголеми партии, разлиата е во тоа што ги закрвуваат лугето до степен на агресија преставувајки му на народт дека ако не се они на власт готово е со Македонија.
    Мене ми е жал само за оние кои за да си го зачуваат работното место ќе морат да дремат по улици а оние кои наводно се во кавга пак ќе си се гушкаат и дружат внатре на топло со по 1000 евра плата во џеб плус десетина дваесет илјади евра за превоз како да возат џамбо џет и доагаат од Париз на работа во Ск а не од Струмица. Гевгелија....

LollySky likes this.
  19. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Исто јас препознав луѓе кои беа најгласни на протестите на опозицијата во 2015 година.

Тоа значи рамо до рамо луѓе кои биле и во дпмне и во сдсм свесни дека се распродаваат националните интереси на Македонија излегоа да протестираат против тоа. Се надевам дека овој протест беше првата ластовичка како навестување на пролетта и дека конечно ќе успееме да се освестиме.

Cka likes this.
  20. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Така е тоа кога на луѓето не им даваш избор. Тогаш се приморани да го изберат помалото зло, но набргу следуваше разочарување и од едните и од другите. Верувај на голем дел од народот му е преку глава од оваа шарада што ни се случува. На секое кревање глава ни се закануваат со војна...... И едните и другите.... и све прават само за да дојдат во фотеља. Веќе е доста еднаш за секогаш.

Liu likes this.