Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Discussion in 'Политика и настани' started by Bitter-Sweet, Sep 17, 2016.

1. Frose Nose

Frose Nose Активен член

@tajnazelba Не се они криви што народот им е таков плашлив а тие тоа максимално го користат. Инаку оваа твоја теза е точна, деновиве се изнаслушав како ќе било пропаст ако Заев дошол на власт, ќе имало војна, ќе им укинеле пензии... Ма глупост до глупост, ама што и да очеуваш кога Сител е нејгледана телевизија.

2. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Значи не смее никој да го криви народот. Не сме ни свесни каква пропаганда јадеме. Ова овде што се случува ќе биде познато под името FYROM.

Но имај во предвид дека пропагандите од двете страни содржат воглавном вистина, само драматиката на која се искажува таа вистина е различна. Како што дпмне ги дочекаа бомбите со смкнати гаќи, исто и сдсм ќе ја дочека двојазичноста со смкнати гаќи. Заев ќе биде најголемиот трагичар на Македонија во 21 век, доколку го прифати пакетот на Албанците за да седне на фотеља. (јазикот е само еден аспект од сето ова)

Liu likes this.
  3. Frose Nose

Frose Nose Активен член

@tajnazelba За каква двојазичност зборуваш, двојазичнста веќе постои 15 години. И ти да не веруваш во манипулацијата дека албанскиот ке се учи во училиштата задолжително?
    Или дека кога одиш на шалтер во тетово или некој друг град ќе мора да зборуваш албански?
    А дали мислиш дека ќе останевме како држава да не го прифатевме Фиром?
    Најголемиот трагичар ќе биде макердонсиот народ а заев ке биде само употребен за дигање на рејтингот на ВМРО и ДУИ. Јас се обложувам дека ништо значајно нема да се смени и дека по година дена вмро и дуи пак ке бидат во власт.

4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

500-600 evra plata nikoj nema da dava.toa bidi sigurna.so godini bea na vlast.koga davaa?a?
    Gruevski kolku saka neka kradel.Pak ke go podrzuvam.Ama za nekoj sto pravi planovi da ne smeni od koren,nikogas nema da bidam.Si pravat planovi za voveduvanje na dvojazicnost,Zaev treba da se zasrami zatoa sto zaborava koj e.

Outlook likes this.
  5. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Јазикот е само еден аспект од платформата на Албанците. И највеќе се експозува затоа што е најлесен за инструментализација и канализирање на расправата. Доказ за тоа е ова што го збориш. Се пуштаат разни небулози и нелогичности, за да после „месијата“ излезе дека тие истите работи се само „манипулација на криминалците“.

Да те подсетам дека ниедно предавство не смее да биде оправдување за уште едно предавство.

Liu likes this.
  6. doubleg

doubleg Популарен член

Двојазичноста не е никаков проблем, посебно на цела територија. Тоа гарантира унитарност на државата (нема линија на разграничување).
    Инаку, да не мешаме баби и жаби. Патриот е тој што си ја сака татковината и мисли за сите граѓани подеднакво (биле тие Македонци, Албанци или било што друго). Најголем не-патриот е тој што 10 години го дели македонското ткиво на ВМРО на една страна и се останато на друга. Башка си тера матни бизниси и затвара едно чудо ситни фирми (бидејќи не им се гласачко тело), а на сите ѕвона бие дека донел фабрики (за масовна контрола врз гласачкото тело, како главни целни групи, пензионери, администрација и големи фабрики).

crimson and LollySky like this.
  7. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Боже какви небулози све не ќе слушнеме, следно што ќе не убедуваат е да се откажеме од Македонскиот јазик ради унитарноста на државата....

8. Frose Nose

Frose Nose Активен член

@tajnazelba Кога велиш предавство, свесен ли си дека употребуваш прејак збор?
    Дали мислиш дека е предавство да им го олеснишивотот на граганите или предавство е до Групчин вие од Групчин ние? Или победник со подебни што е дефакто федерализација?
    Зошто не е предаство ако пишува на таблите англски а е предавство ако пишува албански што е јазик на твоите соседи? Што ми е гајле ако англискиот е мегународен и дали некој странец ќе се снајде или не, ама многу ми е битно какви ми се односите со соседите.

LollySky likes this.
  9. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Све ова што го наброја е предавство. Предавство е све она што го попуштаме, а за што се бореле нашите дедовци.....

Само едни соседи ли имаме ?

Outlook likes this.
  10. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Ќе не збрише лоповлукот а не тоа што некој ќе има право да се обраќа на државните институции на својот јазик.

doubleg likes this.
  11. doubleg

doubleg Популарен член

Проблем се Албанците што сакаат да ја чувстуваат Македонија како своја, исто како и ти што ја чувствуваш? Не, проблем се криминалците што не даваат еднакви можности за сите. Не очекувам секој да го разбере ова, затоа и има толку изманипулирани “патриоти“ што свесно или несвесно застануваат во одбрана на криминалци.

12. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Абе, космополити... Ако имам хрватско потекло, дали ми следува право во мкд институции да ми се обраќаат на хрватски?

13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Bozee uste za cuvsta zboruvas.kakvi cuvstva?Vojna se vodese.Gi ispotepaa nasite braniteli.Kade ovde vide cuvstva?

14. LollySky

LollySky Популарен член

Ама се изнаправивте муабет што се Заев ке направи, хорор филмови, а тоj caмиот сеуште нема дадено официjaлна изjaва. Ништо нема ни потпишано, ни изгласано, едноставно и гноj да е, само да не е Заев. Баба Ванги, однапред знаете како ке било. Ете му шанса, нека се покаже, ако не го бива ке го смениме.

15. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Ти дали си салам што збориш. Па Албанците покажаа и докажаа од 2001 па навака, дека Македонија никогаш нема да ја чувствуваат како своја држава.

Неможеш овој факт да го буткаш со инпутот дека бранам криминалци. Јас грујо не го бранам. Он во најмала рака го фатија со смкнати гаќи и треба да се тргне од политичката сцена по секоја сцена или да оди во затвор.

Или не е внесен во твојата програма ваков став ?

koritsaki likes this.
  16. doubleg

doubleg Популарен член

Војна? Чекај, чекај, војната е завршена одамна, а тие што војуваа се 10 години во коалиција со БМРО.
    Дали воопшто ја разбирате поентата? Не верувам.

LollySky likes this.
  17. doubleg

doubleg Популарен член

Будали има секаде. 99% од Албанците се најнормални како што сме и ние. А ти во две реченици што ги размени со мене успеа да ме прашаш дали сум салам?!

18. tajnazelba

tajnazelba Истакнат член

Види јас нензнам ти каде живееш и колку имаш пристап со Албанци, ама јас живеев во Чаир и можам да ти кажам дека 99% од Албанците ќутат кога ќе истепаат некое Македонско дете во Чаир, а со тоа и преќутно го одобруваат егзодусот на Македонците што се случи во Чаир во псоледните 20тина години. Кога бев дете таму беа 80% Македонци, сега не се ни 10%

piglet1 and koritsaki like this.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Албанците се чувствуваат како во своја држава? Грешка сте , на секој чекор провоцираат , се знае која им е целта на нив оддамна. А и кога ќе ми речат дека треба да имаме соживот со нив косата ми се крева.. со нив неможе да се има соживот , да се разбереме. Ние македонците од секогаш сме биле такви раздвоени и после така ни прават сите , е ако ни е.
    5000 евра казна да плаќам ако не зборам албански? А 80% од албанците што не знаат македонски во Македонија не требаше да платат до сега некоја казна? Кога ќе им прозбориш нешто те гледаат како теле во шарена врата.
    Во врска со Заев и Груевски и двајцата се тешки криминалци. Толку

PaLaVa, christinnn, jasbi and 3 others like this.
  20. doubleg

doubleg Популарен член

Друже, не можеме да генерализираме така. Нас ни треба промена од корен во општеството и луѓе што се спремни да расчистат со криминалот во своите редови. Најлесно е да го видиш криминалот кај другиот. ВМРО во моментов нема капацитет да расчисти со сопствениот криминал, што е жално.
    Јас сум неоппределен, имам гласано и за едните и за другите. Добар дел од животот имам работено со албанци, 2 години работев во етнички чисто албанско село. Најголем дел од луѓето се како нас. Они си имаат проблем со нивните криминалци. Ги малтретираат, им бараат рекет. Има голем криминал, не викам не, но тоа е тоа со што треба да се расчисти, криминалот.