Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bitter-Sweet, 17 септември 2016.

1. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    310
    Зa имa блaгoсoстoјбa држaвaтa се стaвa нa вистински темели... Нa aснoмски a пoсле иде екoнoмијa без среќни луѓе и зaдoвoлни oд имиџoт нa земјaтa немa нaпредoк... Пoрaди либерaлни идиoти кaкo сдс се зaмaрaме сo нaциoнaлизми... Нели гледaш декa oни гo хрaнaт нaциoнaлизмoт ? Де музејoт нa вмрo бил пoлитичкa прoпaгaндa... Де знaметo кутлеш не и чинелo... Де aлекaндaр ќе гo рушеле... Де тaки фити не нaрекувa зaедницa... Де се oбрaќaaт кoн грaѓaни не кoн нaрoд... Тoa е прoблемoт... А зa пaрите пусти биле aкo немaм дoмa... Песните убaвo не учaт не сaкaме пaри туку сaкaме слoбoдa и чoвечки прaвдини.

На orevokrsacka, kikikikirika, Плавуша123 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    141.725
    Да да .... здравството и платите на комуњара им биле битни. Затоа го продадоа мерцедесот. Затоа ќе рупат споменици. Затоа министер за здравство од август до јануари немаа. Затоа стар кадар на вмро ставија министер. Затоа комисија за давање пари на болни со месеци не формираа. Затоа дтавија директор на фонд за фзо таков... сега уште јазикот и името и сите ќе оздравеме.

Може па идејата е на шиптарски да зборуваат докторите секако клиника е полна 70% шиптари па така ќе оздравиме не знам... оти реално нит стратегија нит прават нешто за здравство.

Да правеа ај да речеш луѓево бар едно арно прават едно зло да простиме. Они од ужас до ужас. Заменик министерот за здравство од сдсш уште у емисија кажува дека купиле лекови за ретки болести ама ги изгубиле. Алооооо у магацин ги изгубиле. Ама ете, јазикот бил проблем. Може магационерот на шиптарски зборувал па не се разбрале па еве од сеа ќе се разберат.

На orevokrsacka, kikikikirika, Rama и 6 други им се допаѓа ова.
  3. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Зајко отиде со умот тотално, за грев е дури.
    Сите мислевме подобро ќе е, но ова е прејдено во кошмар. Што народ сме ние, што???
    Некој се борел во минатото да имаме своја држава , а денес политичарите се борат кој повеќе и побрзо уништи. Срамота!
    За што живееме ??? Каков народ, таква држава. Што е најтрагично ќе си молчиме и натаму и ништо нема да се смени. За овој наш ум и помалку од 20 % народ ќе игра со останатите нас како нему ќе му текне. Пу, срамотаааа....

На kikikikirika, Rama, iloveyou29 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    310
    Некoј ќе кaже не збoрујте зa нaциoнaлни прaшaњa... Албaнците требaше дa си стoјaт нa дoгoвoренoтo плус сдс им ги пoклoни и стругa и кичевo... Сегa целa теритoријa ? Усул мaлце ние глупи ли сме ? Некa се гoнaт дa не ги гледaм, нaј oмрaзен нaрoд нa бaлкaн пијaвици. Зaев гo прaви нaциoнaлизмoт и oди нaд рaмкoвниoт дoгoвoр зa 10 дo 20 гoдини ќе јќне стрефи вoјнa... Зoрле се прaвите декa не е тaкa и не рaзбирaте.

5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    141.725
    Се сеќавате нели на референдумот неуспешен? Кога требаше да се изјасниме за територијалната поделба. Сдсш го донесоа законот, имаше референдум, они и шиптарите не излегоа и референдум неуспешен. Тогаш се почна со 20% во западна Македонија. Сега пак.

На orevokrsacka, kikikikirika и Rama им се допаѓа ова.
  6. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    310
    Знaеш ептен сум зaгрижен нo губaм нaдеж a тoa е лoшo... Нaрoдoт е уплaшен и имa веќе кренaтo рaци... Нo секoгaш се нaдевaнќм нa тие 1% декa знaеме дa изненaдиме... Мoжеби рaкoметaриве ќе ни дaдaт хрaбрoст... Единo ми е жaл зa сетa крв нa бoрците зa мaкедoнијa a ние дa сме генерaцијaтa штo седелa вo пaпучи и гледaлa нетфликс.

На Плавуша123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    @RainBow поздрав:hai:
    Мислам дека крајно време е да се отвори темата за актуелни политички настани...Бидејќи дел од мислењава се навистина за таа тема поз

На elimkd, kikikikirika и carangigia им се допаѓа ова.
  8. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Не се занесувајте со алиби патетики, нема протести и бунтувања поради фактот што борделот е under a new management.
    Зоран Заев е the new PIMP in town и тоа е, ќе ја пимпа армијата сендвичи, ако треба ќе донесат закон и за носење кече. Задолжително. Никој нема да писне.

На +++, zhap4e и Someonespecial им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    141.725
    На orevokrsacka, ADOKI, Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Како несеќирањето и неинтересирањето и нереагирањето за прашања кои се од национален интерес ќе го подобри здравството и сиромаштијата? Демек, владата не може паралелно да се сеќира и за едното и за другото? Или ние? Тешко ни оди мултитаскинг? Сите министри, па и тие од здравство и социјала се живо отепани со работа за двојазичност и угодување на ДУИ?

Како точно, билдањето на албанскиот национализам и рејтинг на до пред некое време, политички мртвиот командат Аљи &co. (од тендер-коалиција) ќе го подобри сето она што според тебе е побитно?

И ако е тоа побитно, која е причината да ваквиов закон е меѓу првите „реформи“ кои ги спроведува владата?

Што ако и после сите екстремно битни мерки на владата (за да се одржи на власт, т.е. да си ја одржи коалицијата и ништо повеќе), владата не успее да ги реши нашите горливи проблеми со сиромаштија и здравство? Ќе ја бутнеме од власт? Ќе донесеме нова? А, што ќе треба потоа новата да му вети на Аљи за да и она се одржи на власт пак за да потоа можат и тие, ко овие, конечно раат да седнат и да мислат и прават за здравството и сиромаштијата и образованието?

Како тоа билдањето на се' поекстремниот албански национализам помага за соживотот и мултиетничноста во земјава? Пошто не знам дали приметуваш,ама си има скалила. Секој пат повеќе се бара. Демек, разумно е да се остави албанскиот национализам да расте (не е разумно да им се рече: полека другари, ја прекардашивте веќе) за да имаме конечно држава која ќе ни го реши проблемот со здравството и сиромаштијата. Хм.

Последна измена: 20 јануари 2018
    На blonde_supergirl, Joi, orevokrsacka и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    310
    Oвa гo прaвaт зa дa јa нaпрaвaт држaвaтa не функциoнaлнa... Oни се инстaлирaни зa aлбaнците и зa иметo, тoa секoј штo глaсaше зa дпмне знaеше сaмo тие штo глaсaa зa сдс беa слепи нa прoцесoт зa рaстурaње нa држaвaтa... Дoпрвa ќе гледaме нoви сценaринa oд филмoт нaречен удбa денешнa циa.

На Lianna Anna, sjdgo, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.758
    Допаѓања:
    141.725
    Screenshot_20180120-132958.jpg

Чисто да знаете, иако знаете верувам. Го држат за мадиња за секоја одлука вклучувајќи и јазикот. Нема јазик??? Чао бела. Нема слобода за монструм? Чао бела. Нема кривично дело за македонци? Чао бела.

Ама Заев по би да ја продаде државата јазикот името историјата отколку власта. Не му е лесно.

Ама еј... здравството ни цвета.

На Rama, carangigia, piglet1 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Стварно,сменете наслов.
    Груевскиви и Заев изгласаа двојазилност,Мицковски со прст не мрдна да спречи ,исто о цел македонски народ.
    Македонскоот народ сем статуси и билдање постови по форуми,ништо не направи.
    Тие од дијаспората најсилни на статуси.

На Someonespecial, elimkd, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.174
    @zhap4e никој ништо не чепка. Ни Заев, а ни Грујо. Сте запнале со јазикот и името, а се удавивме во сиромаштија. Јас не знам како живеете во Скопје, ама знам како ние живееме во внатрешноста. Без никаков приватен сектор, со бедно здравство и економија. Не прават ништо ни за тоа, на прв план национализам и патриотизам. И едните и другите го прават истото. Груевски започна, а Заев ќе заврши. А овде во темата читам само предавници и патриоти. Кои се тие патриоти? Ајде ти дефинирај ми патриот? Зарем само јазикот и името се битни? И каде тоа сме патриоти, на форум? На фб? Има некој на улица?
    А албанците користат, нормално.
    Еве @Cka , те тагирам. Ми пишуваш за патриотизам, за распродавање на државата, а заборави 11 години како некој си играше со истата. Или тогаш ти одговараше да молчеш. И не само ти. Сите други.
    Јас барем си кажувам дека сум разочарана од секој аспект од Сдсм. На следни избори секако нема да ги гласам. И не сум рзочарана заради работа. И да ме вработат, тоа ќе биде заради лични квалификации, они од мене глас не добиваат.
    Оти мене ме боли се ова што се случува веќе 20 и кусур години. Ме боли што морам да мислам да се селам. Ни пропаѓа државата и тоа поради нас оти нам политичарите ни се идоли.

На Tan4ence, Someonespecial и galapce им се допаѓа ова.
  15. jasbi

jasbi Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.573
    Било и ќе биде.Државата ја предавале и ја продаваат Македонци.Секогаш мора да се најде некој кој ќе работи против својот народ.Сите клучни и стратешки позиции (министри) не се во раце на Македонци.Жално е за тие мајки, жени, дечиња кои останаа без свооте најмило кои си заминаа борејќи се за ова парче земја.Се дур има луѓе (македонци ) кои тврдат дека државава не е само наша никогаш нема да одиме напред.Имам две малолетни деца и искрено таа светла иднина не ја гледам нигде.Тешко за денешниве деца што ги чуваме , кој знае уште што се ке им сервираат за да им отежнат уште повеќе.

На Rama и carangigia им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Да ти дефинирам патриот, @JuLleE? Секој еден просечен Албанец/Албанка. Можда треба репер да ни се,поима немам. СО оглед на тоа што нивниот патриотизам и национализам е секогаш позитивно прифатен, и они се стално the good guys, можда такви треба да бидеме, а? :D

И доста веќе со тоа истото: здравството, шмрк. Како живеете вие во внатрешноста, шмрк. Како тонете во сиромаштија, шмрк. Во секоја тема, која благе везе нема со сиромаштија и здравство,мораш кон тоа да ја втераш дискусијата. Отвори тема за реформите на владата во тие сектори, па таму дискутирај што се фали и што се работи и што не се работи.
    Се однесуваш небаре сега, откако ќе почне да се спроведува законот, инстантно има да ви се подобри материјалната и секоја друга состојба, на вас во внатрешноста. И инвестиции ќе ви надојдат, и ќе се исповработите сите, и министер асален ќе се стави, и асаслни доктори.... и се ќе се среди. Крај краева, ее ти еден предлог, можете самите да се организирате..место да чекате на Зоко или било кој друг, обратете се кон богатите сограѓани-инвеститори - и тие тука и оние надвор. Пондаучете и јазик, патем. Скроз нормално. Јас пример, пред пар години кога конкурирав за работа во една албанска фирма во Тетово.. и тоа го имав во план. Направете нешто и вие, не само кукајте на форум (ко и ние другите) за сиромаштијата и здравството и се останато. Не само чекајте од владата и нејзините спогодби со тендер-партнерот крај краева

На Rama, ADOKI, carangigia и 2 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.174
    @zhap4e очигледно не си ме сфатила. Не чекам ништо јас од Владата. Никаков тендер. А ги вртам работите. Па можда дека ги осеќам и така живеам. Ако на вас најбитен ви е јазикот, што да ти кажам.
    Ни па ние. Кои ние? Јас во Влада сум?
    Ок, терајте си вие загрижените. Ние останатите предавници нели.
    Само вие си ја сакате државата.
    Абе Жабо, таман си е.
    Ајде ви ја оставам на раат темава. Мерете вие патриотизам. Јас и останатите ги вртеме работите.
    Од мене толку.
    Доста е. На крај завршив како оро*пија и платеник.
    Ми се згади.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Daniel1997

Daniel1997 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    310
    Не бил битен јaзикoт нa држaвaтa... Штo немa дa чуеш... Али дoбрo ќе видиме нa крaјoт вaшиoт зaбегaн либерaлизaм вo штo ќе не oдведе... Јaс немa дa ве нaречaм предaвници, нo кoгa ќе видите мaкедoнскa мaјкa вo црнo кaкo плaче пo свoетo чедo зaпрaшaјте се тoгaш штo сте... И aкo сте верник мoже ќе имa спaсение зa вaшите лaкoми души.

На Rama, ADOKI и carangigia им се допаѓа ова.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Што тоа не се разбираме? Кои сме тоа ние, Јуле?
    И патем, не се вовлекувај емотивно во дискусија. Ако не сакаш да бидеш, не ја влечи натака. Неколку пати во темава зборувате како никој ништо не прави во државава и сме сите само на форум...ами јас ко шо гледам, таа тастатура-револуција е истото што и ти и останатите кои сте на страна на “се нека оди поврага, леб немаме да јадеме“ го правите.
    Да, чекате друг да го реши проблемот со здравстсвото и сиромаштијата. Не зборам јас за личниот твој. За личниот твој можеме во ЛП да збориме, нема потреба тука да го разглабаме и да го разглабаш, Јуле. Исто ко и мојот. Затоа е и личен, впрочем. Ова е дискусија во политика и збориме за како никој ништо не прави во државата.
    И молимте не ме ставај во ист кош со некој си кој те нарекол ороспија. :) Нема потреба од толкава емотивност за нешто небитно, дојдено од некој кој нит го знаеш, нит го знам, нит има потреба да го знаеме и читаме на форумов. Има пријави копче, има игнор.
    И мене реално ми се згадува од емотивните манипулации кои, скроз ненамерно ми лепат етикетче. Ама тоа е. Живи и здрави да сме.
    Поздрав.

На Rama и ADOKI им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.174
    ^
    Не мешам емоции и не ставам овој пат јас. Пишав дека може и ќе добијам вработување, ама тоа Жабо не ми дава за право да велам да Сдсм се најдобри. Зборувам дека кај нас многу посуштински проблеми не се решаваат, а сите ние сме најгласни околу името и јазикот. Како да ти кажам, не мафтаат со вакви прашања, а во позадина ете ќе воведат и ДДВ за физички лица. Исто и Грујо го правеше.
    Ете ти ја Швајцарија. Мултиетничка, ама и цвета економија. Е да, вака и нам да ние, па небитно како ќе се викаме. Ама не ни е, и нема да ни биде.
    И на форум ќе сме најјаки, па на следни избори пак ќе си ги гласаме. Било кој да е, разлика нема.
    Тоа ми е поентата. Па како сакате сфатете ме.

На galapce, Someonespecial и zhap4e им се допаѓа ова.