Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bitter-Sweet, 17 септември 2016.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    Документите ке се пишуваат и на македонски и на Албански завиви за што е намената.

2. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    А зошто да се пишуваат документите на двата јазика кога реално не се 20% албанците?Нека има прво попис,да се преброиме колку сме, и што сме сите,па после ќе видиме што бараат,а што реално треба да добијат(иако се имаат)

Едит: каде што се 20% албанците одлучува локалната самоуправа.И сега е така (Гостивар,Тетово,Струга,Дебар...)

На Rama и zuto им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Заев не вети ништо тој го направи за тоа што му е кажано со договор од Албанските партии,ако нема двојазичност нема влада и тој сиротиот тој беше фатен во тесно и мораше да им даде двојазичност,и не само тоа туку све даде за жал.

4. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Двојазичност одамна постои но сега со законов некако се проширува и не се прецизира убаво. Посебно проблем што на памет се вадат % и нема казна за неупотреба на МК јазик. Законов треба да се доработи.

5. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    2.214
    Два документа ке имаат например Албанците за нешто ако треба да извадат , за нас не.

На Viki693 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Не ме терај да ти постирам документи на македонци од ГВ кои им се двојазични. Ти убаво викаш,ама дали е така....?

На Ursi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.524
    Допаѓања:
    55.233
    Претераа веќе и едните и другите,реално немаше потреба од двојазичност ни во време на ВМРО ни пак сега во време на СДСМ,ни попис ни бутур,оп за да тендерисуваат читај крадат се живо и диво багрите им ја дадоа на изволте цела држава топтан сосе јазик сосе,а прашање е и дали се 20%.
    Не ширам говор на омраза,доколку некој се обиде да ми го шлепне тоа,ни пак бранам некого,уште порано пишував дека не треба да се воведува двојазичност,и велев дека Албанците не зборуваат македонски,и тоа голем дел,а сите ми велеа знаат да зборуват ама не сакаат,знаат жими стојко,знаат може постарите генерации,а сега новите кој како,а уште поновиве што идат-ИЧ нема да знаат...и кажете дали е праведно во една вукојебина од милион и кусур луѓе да има двојазичност?
    НЕ Е ИЧ ФЕР!!! И порано го кажав ова и реков кај го има ова,па бев удостоена дека го имало во Швајцарија и Америка,која смешна компарација само....
    Никој не им брани дома,по гости,по настани меѓусебе сами да си зборуваат на мајчин јазик,ама на државно и општинско ниво,срамота и арам животот треба да им е да изедначат официјален и службен македонски јазик со јазик на едно малцинство кое со години не тероризира и притоа си тера и траги-комични сеири со нас...
    А во меѓувреме денес во владата на прес,еден големец не зборуваше на македонски оти пази немало преведувач,туку само на албански..и никому ништо...
    ЕХ МОЈА МАКЕДОНИЈО,МАЛКУ ТИ Е,НЕ СИ СТРАДАШ ТИ САМО ОД ПРЕДАВНИЦИТЕ,ТУКУ И ОД НАС ПАТРИОТИТЕ ТАСТАТУРСКИ...
    Море и име нека ти сменат,и нека те кантонизираат и федерализираат,оти ваков гнаса народ од народ не ни заслужува држава!!

Последна измена: 23 јануари 2019
    На tinka-mace, candy.cane, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Заев ветува двојазичност за сите градови во Македонија - и шо?

9. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.524
    Допаѓања:
    55.233
    И шо? Шо не е јасно тука Вајлдке?

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Мене ми е јасно.
    Шо не ви е вам јасно?

11. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.524
    Допаѓања:
    55.233
    Мене лично се шо не ми е јасно,напишав погоре,да не се повторвам пак за исто..
    А како ти е јасно? Во позитивна смисла или негативна,де објасни.

12. makedon81

makedon81 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    430
    Мислам дека темава треба да носи наслов:
    Заев ја донесе двојазичноста на цела територија на Р.Македонија ;(

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Јас мислам дека треба да има двојазичност на цела територија.
    Зошто мислам така.....па, бидејќи години наназад цела западна Македонија е двојазична и зошто тие македонци да живеат во двојазичност (а, албанци се одвај 15%), кога можат тие да трпат, а на другиве не им е гајле, нека биде за сите македонци исто. Не е убаво да има дискриминирани македонци.
    Кога на некој македонец во Прилеп не му е гајле за македонецот во Тетово, нека живее и тој исто. За сите треба да биде исто.
    А, башка што Заев одеше по Швајцарија и ветуваше двојазичност за поддршка да добие од албанците, сега мора да им го оствари тоа, а сите кои го поддржаа Заев беа свесни за тоа. Па баравте, гледајте.

На Miss666 и makedon81 им се допаѓа ова.
  14. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Ќе научам Албански тогаш кога Заев ќе се смени во Зелдин Зајко.

На Vitaly и honey.11 им се допаѓа ова.
  15. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Screenshot_20201103-141402_Chrome.jpg Воопшто не е во наш прилог да има двојазичност на цела трериторија.

НИКОГАШ повеќе нема да има попис во државава, затоа шо нема 20 или 25% албанци колку што се труби дека има, а за да го постигнат тоа можат многу лесно да успеат.

Имаше еден документ не знам кој го објави на ФБ, дали Палчо, Трета Политика или Зоки буревесник, каде госпоѓа од Основен Суд Скопје, се потпишала во полето националност албанско.

Хартијата трпи сè, така да тоа е мнооогу лесно да се наштима.

Во прилог, погледнете ОВА го пишува на Википедија. Screenshot_20201103-141402_Chrome.jpg