1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Заедничко родителство и старателство врз децата по развод

Дискусија во 'Брак' започната од ♡BuBaLe♡, 7 февруари 2018.

1. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286
    sto pisuvav minatite godini? Deka mi e sovrseno? Deka sme zaedno? Deka mi pomaga? Deka mi pruzase pomos? Sto pisuvav?
    Ili celi minati godini baram pomos ?

2. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    5.430
    Мене целото ова ми делува како и двајцата да се трудат за детето од инает еден кон друг и сакаат да изгледа како другиот да не се труди и двајцата го влечат детето и сакаат да го свртат против едниот родител..
    Не знам како би се решило ако не со разговор..
    Детето не е виновно за ништо, ниту што се родило, ниту што вие сте му родители, ниту што сте разведени и не треба да трпи се ова..

На JoyJoy и zuto им се допаѓа ова.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Фрустрациите не се лечат на сопственото дете. А по зборовите на мајката што ги пишува тука, би било добро да се чуе и другата страна. Како и да е, каков и да бил со неа, родител е на тоа дете исто колку и она.

На JoyJoy, Cka, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286
    Zemav da ti odgovoram, pa si pomisliv barav pomos a ne ismejuvanje pa izbrisav toa so sakav da kazam

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.391
    Допаѓања:
    137.871
    Имав соученик со вакви родители. Он велеше дека едвај чекал да наполни 18 години за трајно да прекине контакт со нив. И детето на членкава може да ја донесе истава одлука.
    Двајцата мора да престанат со себичноста.

На JoyJoy, Mr.Limonko и zuto им се допаѓа ова.
  6. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    54.096
    Точно но некој што го запоставил сопственото дете толку време и го оставил само во најсензитивниот период од животот не заслужува ништо камоли да му организира родендени.
    А све дур другата страна не напраи акаунт на фемина ќе веруваме на пишаното од оваа страна.

На CameliaMiller, JoyJoy, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.438
    Допаѓања:
    33.452
    Истите ги имав и јас. Татко ми не даваше со мајка ми да славам од инат, он ми правеше роденден со школските, па мајка ми доаѓаше на роденденот и почнуваа да се тепаат. Не да се караат, туку да се тепаат. Да си помисли човек, греота, мајката сакала да го прослави роденденот на детето па затоа дошла. А после кога се преселив кај неа, ниту еднаш торта не направи или да порача за моите родендени а не па нешто друго, и така си сфатив дека само војна воделе преку мене.
    Исто и јас, чекав 18г да полнам и да избегам.

Детето се гледа, и приметува.

На LadyR, dromka, Gosh и 6 други им се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Јас сум паталец од ваков тип на мајка. Сум пишувала и порано, брат ми си замина на 12, јас на 14 од неа. Колку и да се обидувам на ваквите родители да им укажам дека децата не се нивна сопственост и дека еден ден самите ќе им пресудат, џабе е.
    Јас како паталец сочувствувам со моите деца и со сите кои се наоѓаат во ваква ситуација и затоа не им ускратувам родител. А не е дека не сум поминала лошо... Мене пробаа да ме елиминираат од нивниот живот, јас нема да го направам тоа.
    @John Snow а од каде си сигурен дека така било? Не ја знаеш другата страна. Дури и да било така, потребата на детето од татко не треба да му биде ускратена, макар и подоцна во животот.

На JoyJoy, IRBBB, tambelina и 3 други им се допаѓа ова.
  9. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    10.308
    Колку сте кул и чил кога се работи за друг живот. Малтене самохрана мајка и тоа како смее да биде ЈАС, ЈАС, ЈАС. Затоа што некој друг не дозволил да биде поинаку.

Јас би советувала, знам дека ти е тешко. Особено кога треба егото да го тргнеш. Но, размисли. Дозволи барем еднаш, до година може и да не му текне. Зачувај ги тие пари што ги планираше за роденденот и одете некаде кога ќе имате продолжен викенд, или купи некоја облека што ја обожава. Не го гледај ова како казна, гледај на предност. Те разбирам од друг аспект и јас не сум сакала да потклекнам на некои работи во животот, но кога во мозокот ќе ги зацртам како нешто што ќе ми послужи да направам и подобро за себе, нека биде. Објасни му искрено на детето дека годинава татко му/и ќе прави роденден, ама затоа со мама ќе има супер забавен ден/денови (по твој избор).

Секоја мајка е ,,посесивна" за своето дете и би гризела и би тепала и би уништувала се пред неа за да биде заедно. Како зборот посесивност да е со лошо значење во мајчинска љубов. Особено кога детето е мало и зависно.

На flower30, JoyJoy и tambelina им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.391
    Допаѓања:
    137.871
    Точно, но родителите не мислат на тоа. Или им текнува кога е веќе доцно.

На JoyJoy, Mr.Limonko, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    5.430
    И ги прочитав старите мислења и сама го земала детето и заминала, а се разделиле поради мешање на родителите.. И таткото се борел да го земе старателството, така што сигурно не му било баш гајле за детето..
    Имам колега кој со бившата сопруга заедно си го чуваат детето, двајцата и не се поднесуваат баш, ама заедно слават роденден, одат на пикниг и пред детето не си лечат фрустрации.. Знам еднаш дојде на работа и нешто се пожали дека мајка му не му дозволувала и не го искористи моментот да ја нападне туку му кажа нешто во смисла "мајка ти е знае како треба". И баш ми е мило што нашле здрав начин да си го гледаат детето и покрај нивните проблеми.. И мислам дека децата не треба да се мешаат..

На dromka, JoyJoy, Cka и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286
    Zatoa sto ve ima sekakvi ovde, koj so razbiranje koj so navreda, koj nikad je poninal vakvo koj pominal pomalku ili poveke. Ne pisuvam i ne baram pomos od cista mira, ne pisuvam i ne baram pomos zatoa sro zivotot mi e rozev. Jas taa boja ne ja znam za razlika od vas.
    Ke se obidam nakratko..
    Me imase eden period ovde ko povetnik za razbod za dete i slicno. Toj sto me sledel del znae.. svasta pretrpev i edvaj se razvedov ne deka jas EKSKLUZIVNO sakav ko so kaza clenkata sakam se da e ekskluzivno tuku deka zivotot me natera na toa.
    Bev izbrkana od doma,
    Mi zemase stan sto ne e negov, ne go barase deteto so denovi, posle nekoe vreme nekoj mu kaza deka ima dete pa od nikaden nekaden vo 22h spremaj deteto idam. Vo 22h dete od togas 2 godini? Prijavuvana deka ne go davam deteto a ne pocitvase resenie i slicno.
    Zakani, provociranja, tuzenja..
    Vo socijalnite ustanovi nemozes da se dojazes bidejki osven narkoman se drugo vazeako.( isto ko so ivana ne se objasnala za katja.. i red drugi)
    Prijaven i opomenat vo pokicija da ne mi se doblizuva i tolku ovde me snema na forumot.
    Arno amaaa instituciite ne si ja rabotata rabotata mu davat do pravo so vrski zakbi pofalbi i op tatkoto stanuva tatko se rodi tatkoto odnovo a do tigas se izvinuvam na clenkata JAS… SAMAAA za se. I povtorno se pojavuvam na forumot. Ne od sreka.. od maka…
    Ne deka i toj e roditel..moras vaka moras onaka../ tuku kako toa e roditel koga ke mu tekne???
    Sega e rodendenot sledno ke e drugo i bog znae uste sto…

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286

14. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    54.096
    Океј чим е така по оваа логика секој што ќе побара совет низ темиве ќе мора да ја викне и другата страна за да ја слушнеме и таа прича.
    Ја сум екстремен по ова прашање, не значи ако го брцнеш курот дека си татко,све друго после тоа те прави татко и родител а според членката овој не бил ништо од тоа. Затоа некогаш можеби е подобро некои деца да бидат "ускратени" од такви родители.

На Gosh, CameliaMiller, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286
    I deka koga deteto ode tamu mu ja polnat glavata so gluposti. A jas sum taa sto ke rece ne, mozda drugo sakale da kazat no taka si svatila.. deka deteto ima placeno dve godini pred vrata deka ne saka da odi tamu? Deka koga go zdma za vikend go odtaval deteto so babata i dedoto a izleguval.. ojej e izlezi nondeteto e vikend kaj tebe toj vikend sedi doma…
    Deka mu kazuva ma deteto da i izbegame na majka ti?
    I posle seto ova zasto se cukam u gradi JAS I SAMA.. zatoa sto sakam da go spasam deteto../.

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Сега 6 години го немало таткото или неколку дена?

На nextredstyle, Mr.Limonko и Adidas888 им се допаѓа ова.
  17. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    10.308
    А прв совет кога пишуваат во снаи и свекрви е разведи се. Ако не го послушаат советот они се безобразни, конфликтни, не знаат што сакаат. Кога па ќе се разведат, пак не чини.

Ќе победи ли некогаш некоја жена?

Жими се некогаш сакам да сум машко. Да побара совет на машки форум, одговорот ќе биде ,,тури и кур брат" и сите среќни и весели.

Жена кога си, мора низ ренде, па скенирање кој што како и ако денес на лево некој станал, што и да каже, крива е.

18. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    5.430
    Па и треба развод ако дозволат да им се мешаат други во бракот никаде не реков дека не треба да се разведат, само и двајцата се виновни што детето го користат како оружје..

На JoyJoy, zuto, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.438
    Допаѓања:
    33.452
    Јас колку шо ја разбрав иако не беше напишано како шо треба, таткото секоја година му славел роденден на детето 1 или 2 недели предвреме.
    Така да, не гледам зошто детето да не оди еднаш да слави кај таткото со другарчињата.

На JoyJoy и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Ајде вака, повеќето ѝ дадовме совет да го остави таткото да го организира роденденот, ама нејзините очекувања очигледно беа поинакви. Ако бараше совет, доби. Ако бараше тапкање по рамо и зборови кои сакаше да ги чуе, а не ги чу, не треба да се лути.

Што и да одлучи, најважно е детето убаво да си помине на роденденот и да не е сведок на нивните препукувања.

На JoyJoy, Cka, tambelina и 3 други им се допаѓа ова.