1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Заедничко родителство и старателство врз децата по развод

Дискусија во 'Брак' започната од ♡BuBaLe♡, 7 февруари 2018.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.561
    Допаѓања:
    69.497
    @Leo-nora не си јасна во пишувањето.
    Форумот има правила за пишување на мислење баш за да можат другите да те разберат и да одговорат на она што си го напишала.
    Пишувај на кирилица, поправи ги правописните грешки да е читливо. Ако си вознемирена, смири се па напиши јасен пост за да добиеш поконкретни совети. Не е јасна воопшто ситуацијата, па затоа се и такви одговорите.

На JoyJoy, Adidas888, bookslover и 4 други им се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Убаво беше напишано, таткото славел само со луѓе од негова страна, не и со деца од градинка. Сега наводно ѝ се мешал нејзе оти сакал да го организира роденденот со децата од училиште.
    Не, не ѝ се меша нејзе лично, туку се меша во животот на своето дете на кое има право. Како ќе се организираат тоа е нивно, возрасни се. Егото настрана, се седнува и се разговара и договара.

На LadyR, JoyJoy, Cka и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.438
    Допаѓања:
    33.451
    Па нормално дека ќе слави таткото сам со негови луѓе кога мајката не дава детето да слави роденден со него.
    Абее, какви татковци има, забораваат и дека деца имаат а не па нивните родендени. Не го бранам татково, знам дека лошо и направил на членкава, ама мислам само на детенцето. Чим таткото има желба, мислам дека не треба да му брани.

На LadyR, Cka, Mr.Limonko и 3 други им се допаѓа ова.
  4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Не знаеме кој што направил и тоа не е битно во ситуацијава. Сигурно не се развеле од убавини. Ама штом покажува интерес и се грижи, тоа е во ред. Така и треба да биде. Обврските и одговорноста се на двајцата родители.
    Јас, според тоа што ми направи мене таткото на децава наши, требаше да го убијам, а не деца да му дадам да гледа. Така излегува работава според некои.

На JoyJoy, Cka, Mr.Limonko и 5 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    38.901
    Ти пишав и погоре, читни и ги мислењава на членката, пред да ја браниш |( Таа не му дозволува на таткото да се доближи до детето, од инает, лутина.... води војна преку него :puke:

Последна измена: 6 април 2026
    На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.411
    Допаѓања:
    42.866
    Во фамилија имам случај кај што таткото славеше ВТОР роденден на детето во игротека, а не мајката и тоа не ја направи немајка воопшто, можеби дома си прославила не знам. Децата имаат двајца родители, доколку едниот не сака да ги гледа децата, тоа е друго и нема потреба да му се наметнуваат некои работи. Ама доколку сака да ги гледа, да им славе родендени, да минува празници со нив, мајката нема што да не дозволува од инает, затоа што не се нејзина сопственост. Децата имаат потреба од двајца родители и во случај на развод тие најмногу патат и се најмногу збунети.

На JoyJoy, H.VAGA, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  7. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.785
    Допаѓања:
    18.271
    Имавме ваков ист случај во одделение. Пуштија две покани една од таткото друга од мајката. Прво не беше логично за ниедно дете зошто детево слави два родендена друго не секој има средства за тие родендени. Поради збунка во главата на повеќето родители и деца поголем број не отидоа на роденден. Е следната година стигна една покана.
    Се што правите, правите на штета на детето а два саати може да ги издржите заедно па мајка Јана да е. И не заборавајте вие сте го избрале вашиот партнер а не вашето дете.

На LadyR, dromka, anggell и 8 други им се допаѓа ова.
  8. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    10.305
    Ако ја читате членката ќе сфатите дека таа е и мајка и татко. А тој што сака да прави роденден само донатор на својот биолошки материјал.

Што знам, татко се вика личноста што те брка од дома со се дете?
    Од кога?

9. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.785
    Допаѓања:
    18.271
    Имаме ваков човек во фамилија и од блиску можам да видам како е, заборави дека има деца, додека он носеше оригинални маици и патики и им се фалеше на децата, тие носеа стари чизми од дедо им што останале. Но... И покрај сето тоа он е таткото биолошки и правата не ги губи врз тие деца. На крајот саммо она ќе остане без нерви а детето оштетено. Не добива никој освен он што си го истерал инатот. И децата растат па брзо ќе сфатат кој колку се вложил во животот негов. Се ќе си дојде на место.

На Milkiway и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  10. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    2.633
    Ја препрочитав уназад и тешко разбирливо е што точно се случувало. Постојано повторува дека бел ден не видела и не престанала да плаче, дека е вознемирена од неговата појава ,нотификации кога треба да го види детето. Толку е хаотична што не се разбира напишаното. Јас многу добро знам што е траума и стрес, ама ако не најде начин да се избави од тој хаос ќе ја проголта. Не знам на каков поинаков начин да и кажам. А пробав.

@Leo-nora дали сега со детето живееш во станот кој сте го купиле со помош на твоите родители?

И на крај штом не ти се прифатливи други предлози, правете два родендени. А да го спречиш него да не прави пред тебе не гледам како би.
    Целиот стрес од вашите несогласувања ќе падне врз детето. Детето на таа возраст нема емоционална зрелост за да се справи со таков стрес. Нема да ужива во ниту еден од двата родендени. :(

Последна измена: 6 април 2026
    На JoyJoy, Mother of 2boys, Polyincognito и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286
    Da ziveam vo stanot i mi pobara pari da mu dadam za da se odkaze. I da mu dadov pari 5000 evra. Odnosno tatko mi mu dade ne jas. A ne razmisluvase deka detego go kratam od tie pari.
    So parite se oblece od glava do peti brendovi, si zema kreditce si kupi kola brend. A ne prasa kolku pari treba i dali treba da se kupe pribor za skolo.
    Dali ima deteto patiki cizmi za skolo.
    I da, ovde se JAS , SAMA… zatoa sto i te kako sum jas SAMA..

12. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    1.286
    Seedno, fala vi na site sto me razbravte
    I sto ne me razbravte. Ne se lutam i da ne me razberete, zasto normalno e da imame razlicni gledista, razlicni ocekuvanja kako i da e..
    Jas najmalku sakam da gubam nervi, ama i najmalku sakam nekoj da se pojavuva od vreme na vreme da mi “pomaga” u rodenden u odmor u kroasana, smoki ili nesnam sto..
    Ili te ima u pomos non stop za deteto( ne za mene) ili uopste ne rusi raat na nekoj..

13. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    2.633
    Наназад читав,пишуваше ,ве исфрлил од дома. Супер што си успеала да го задржиш домот.
    Стави ги нервите под контрола, најдобронамерен совет.

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.815
    Допаѓања:
    39.604
    @Leo-nora многу си вознемирена и не знам што очекуваш како одговор на прашањето за роденденот. Ако таткото има право да го гледа детето и ако реши да викне другарчиња од школо тогаш веројатно некако ги не родителите. Ако ги викне децата тогаш тоа е тоа. Ти не можеш тука ништо да смениш. Ако немате отворена комуникација нема како да го одвратиш од идејата. Најлогично е детето да има еден роденден со другарчињата.
    Е во односно на тоа дали сама го гледаш детето или не, не можеме да заклучиме. Еднаш викаш сама се, еднаш викаш инсистира да го гледа детето. Ако имате договор веројатно е обврзан да плаќа и алиментација. Ако плаќа алиментација тогаш не го гледаш финансиски сама детето. Ако не плаќа алиментација тогаш имаш начин да го натераш да плаќа. Системот може да ти помогне во тоа, аме не може и нема начин да помогне околу тоа кој ќе организира прослава на роденден. Ако има право родителот да го гледа детето без надзор (а во случајов има) тогаш има право да прави што сака во периодот кога се заедно.
    Знам дека одговоров не ти одговара ама таа ти е реалноста.

На SummerGirl, Mr.Limonko, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.944
    Допаѓања:
    28.877
    Тоа за алиментацијата и мене ми текна, сакав да спомнам, ама викам ај да не се напнува уште толку членката, а и да не ја расплинуваме темата (иако соодветствува ова со насловот на темата која пишуваме).
    Гарант таткото плаќа алиментација, ваквиот тип на мајки прво тоа го гледаат, да извлечат што повеќе пари за алиментација, детето најчесто не го даваат или ги опструираат средбите. Сѐ они се вознемирувани од таткото и нивната заслуга за децата е една и единствена. Дури неретко се декларираат и како самохрани мајки.

На SummerGirl, JoyJoy, Cka и 2 други им се допаѓа ова.
  16. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    2.633
    @Leo-nora како го поминавте роденденот? Најдовте ли решение?

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.