Закон за забрана на пушењето на јавни места

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Dijana, 25 ноември 2009.

?

Дали го одобрувате Законот за забрана на пушењето на јавни места, кој стапи во сила на 1 јануари?

1. Да

215 глас(а)
    51,1%
  2. Не

206 глас(а)
    48,9%
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    122.264
    Токму тоа и го кажувам, зашто бре само кај нас молчи народов за све. Овој закон го подржувам ( мое право) но некои не и се нервирам зашто општо како народ сме тупи, и не реагираме. Да не забаегувам офф топик , сакав само тоа да појаснам. ОК е што ти не го подржуваш тоа право и што се осеќаш дека ти се ускратени права на слободен живот, но не се реагира од после кога закон ќе е донесен. Се реагира ПРЕД!!! А за опции сум, и треба да има, побогу во Амстердам има кафичи кај што слободно се продава марихуана, па зашто и кај нас да нема клубови, кафичи , дискотеки каде што ќе се пуши??? Ама ме иритирало од секогаш кога на пример во амбуланта или болница во ходник ќе видев со цигара. Еј во БОЛНИЦА!!! Е за тоа сум подржувач на овој закон.

2. Dafnee

Dafnee Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.928
    Па тоа Нена НЕ е овој закон. Овој закон не дава опции. Тој закон кој ти би го поддржала би квалифицирал дела како - пушење во јавни УСТАНОВИ, здравствени установи и слични, а ЛОКАЛИТЕ да се поделат на пушачки и непушачи, или барем просторно да се одвојат. Ваков закон и јас би поддржала.
    Овој сега, не е таков.

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    122.264
    Тоа ти е кога само сегласа закон и се крева рака без да се види асолно, ама што е тука е можеби во некое време ќе биде поинау.

4. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Phyramide погрешно ме разбра.
    Не реков дека не ми е гајле за тебе, туку за ПРИЧИНАТА ПОРАДИ КОЈА ДРЖАВАТА ГО ДОНЕЛА ОВОЈ ЗАКОН(конкретно: плус парички во буџетот, т.е. во нечиј политички џеб)
    Зошто?
    Ко смееше да се пуши цигари секаде, нас НЕпушачите кој не прашуваше дали ни смета или не?
    Имав и порано напишано ситуација некој да боледува од астма и ти му чадиш под нос?
    Не е лицемерно бидејќи викам дека цигарите се штетни зошто НАВИСТИНА СЕ.
    Ако ме убедиш во спротивното, ќе го отфрлам законот од листата на неколку добри закони во Македонија, кои им користат на луѓето.
    Друго, сама си напрај една огромна контрадикторност.
    Мене ми зборуваш за лицемерие, а потоа кажуваш дека не те интересира дали бил некаде во сила ваков закон или не.
    Само знаеш која е разликата меѓу пушач и непушач?
    Што пушачот си има плус причина за загрозување на здравјето, плус причина негативно да влијае на здравјето на другите, а непушачот нема.
    Преку 4000 хемикалии има во цигарине, незнам колку отрови.
    Не зборувам од памет, прочитај каде сакаш.

Дупка во секој закон постои и ќе постои допрва.
    Исто како што некои не даваат фискални сметки,а други мораат.
    Но, од хартија до цигара многу има.

5. Angel4e123

Angel4e123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    86
    И не само на јавни места туку и насекаде!

6. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Ашлинг, без навреда, ама досадно ми е веќе да ти реплицирам и да се дообјаснувам. Пред се гледам дека аргументирање и конструктивна дискусија не ти се силни страни, а мене тоа и не ме инспирира за билокаква понатамошна дискусија :|

Ајде ако си заинтересирана препрочитај ти се молам се што сум пишала досега на темата па ќе разбереш. Ваљда! :?:

Никој не ве прашуваше, за тоа и напишав.
    Ако боледуваш од астма нема да се осмелиш ни да трчаш. Јас имам на пролет алергија па не сум будала да одам на џогинг, не сум будала да пушам и да одам во зачадени простории! Самата си штетам, и немам право да ги кривам Станко, Петко и Марија за мојот нагон за ризикување. Така да тоа ти е многу слаб аргумент.
    Дали некаде гледаш дека сум рекла дека не се штетни цигарите?!
    Сега ме стави во мисла дали разбираш што значи зборот лицемерие? Ми мешаш баби и жаби.

Не стварно, препрочитај уште еднаш што сум напишала, ако сакаш, ако не сакаш - ај создравје. Немам намера во ништо да те убедувам а уште помалку во нешто што не сум ни кажала.

Крај краева секој и онака ќе си го тера својот поглед на законот и нема ништо да решиме, јас досега повеќе пати наведов, дека сум ЗА заедничко решение за општо задоволство и од двете страни. Кој не ме разбрал, жал ми е.

На Bokicka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    ^
    Очекувана реплика.
    Не си мери на кој му е поголем, не е битно зошто секој си ја брани својата страна нормално.
    А за заедничко решение како прво треба да се тргне од сите дискотеки или кафичи и да оди на 50 метри квадратни една вентилација, бидејќи никој не сака да ти дува цело време ладно.
    Знаеш каде е проблемот? Во профитот.
    Секоја дискотека сака што повеќе пари да направи,а то значи луѓе во дискотеката над лимитот и 50 вентилации да стават џабе кога на 1 метар квадратен каде и да одиш стојат 3ца луѓе.
    Така да не постои заедничко решение или ќе се пуши или нема да се пуши.
    А, јас сум за да не се пуши од горнонаведените причини.
    sue me

8. macaaaaa

macaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    268
    Moe мислење - ако веќе важи законот за непушење - нека важи секаде, а не само од едната страна на Вардар (во Скопје) каде што пушачите на -10 мрзнат надвор, а од Камени мост па натаму удобно си седат во кафиќите и кафаните со чашката во една и цигарата во друга рака, а да не се споменуваат градовите каде што Македонците се малцинство и од законот нема ни З.
    Најдобра варијанта - газдите на локалите да можат сами да одлучат дали локалот ќе биде пушачки или не, па непушачите нека излегуваат во локали каде што им одговара. Ем пушачите задоволни, ем прометот во кафиќите ќе се врати како што беше пред законот, и волкот сит, и овчичките на број.

На Bokicka и Phyramide им се допаѓа ова.
  9. unique.lady

unique.lady Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    69
    од 1 Јануари стапува на сила законот за непушење
    казната за непочитување на законот изнесува од 150 до 400 евра за физички лица...за правни лица од 2000 до 4000 евра [​IMG]
    случајно го видов на идивиди па стварно е [​IMG]

10. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Od 01.01.2011 ovoj zakon stapi vo sila i vo Spanija.
    Dobro e, pred niv sme vo nesto :)
    (cisto informativno)

11. Bokicka

Bokicka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2010
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    690
    Уште на почеток да најавам, не алудирам на никого и никому не реплицирам!

Дискусијава почнува да ми нема смисла...

Пушачите држат една, а непушачите друга страна! Единствена разлика е тоа што ние пушачите сме флексибилни и се прилагодуваме на непушачките барања, а тие не сакаат да се прилагодат на ничие барање, освен на нивното...

Па сега вие видете што е фер!

12. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Bokicka дали ќе се прилагодеше на законов ако казната беше 10 денари?

13. Bokicka

Bokicka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2010
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    690
    Не е до парите! Се работи за право на избор...

Тоа требаше и да ни го понудат со Законов, право на избор. Нека биде флексибилен, пушачки и непушачки кафичи, 30% за пушачи, 70% за непушачи, посебни простории за пушачите и.т.н.

Има начини многу, меѓутоа ја одбраа најригорозната опција и види чудо! Пак сите пушат, а непушачите дремат сами во кафичите. Од цело мое друштво само еден другар не пуши... Тој го пцуе најмногу Законов, затоа што иако е непушач, за да не седи сам цела вечер (затоа што ние сме сите надвор со пијачките и алкохолот), тој излегува со нас и се мрзне исто колку нас (а, нели тој е од оние добрите кои не треба да бидат третирани лошо).

А, па да не зборувам за важење на Законот од едната и од другата страна на Вардар.

Што значи, Законот е тотална утка!

Нечовечно е некого да го третираш како куче заради неговата лоша навика. Обезбеди му помизерни услови за да ја задоволува никотинската потреба, како што набројав погоре, но не му го ускратувај правото да се чувствува како човек.

На Alanna, Phyramide, dan1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Buttterfly

Buttterfly Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    789
    И да и не !

Секако,тоа би било поизведливо кога ние би биле освестена и културна држава,а не газолижачи на сите земји - и кога барем едно нешто што ќе направиме биде оригинално и добро спроведено !

Сега да го објаснам моето мислење - зошто да зошто не :)

Порано :

Влегуваш во кафана/кафуле и што гледаш - има 5 маси една до друга и на едната пишува '' Простор за пушачи '' , и кобајаги не е очигледно дека чадот од цигарите нема да го привлекува некоја машина за тој да испарува нагоре туку дека тој чад оди во оние луѓе кои седат на другите 4 маси ! И зошто оние непушачи да се трујат и себе,и своите штотуку испеглани и намирисани алишта ? :)

Сега:

Ако веќе е донесен тој закон објаснете како да се спроведува ! А не само '' еве ти казна,мрзни,плачи,кукај - важно да пушиш надвор ! Знаеш ние сме освестени и ние пробуваме да го заштитиме животот на граѓаните ( |-) ) ... '' ( да,а јас сум од вчера )
    Зарем не можеш човек,наместо да правиш свакакви споменици кои ствараат гужви да одвоиш малку пари за тој проект за забрана на пушење на јавни места кога веќе си го донел !
    Ако веќе толку се грижиш,направи (читај:одобри) бе човек ( да си најдат јавните простории ) посебни места за пушачите .. Си слушнал за тоа дека во некои земји си има посебно место за тоа кај да се фрлаат петарди ? Па најди и ти едно решение за тие пушачи,ако веќе си на власт најди некое економско решение,дај им на луѓето право слободно да ја извршуваат таа нивна потреба ! :)

15. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Bokicka прочитав се' освен одговор на моето прашање.
    Значи дали ќе се прилагодеше на законов ако казната беше 10 денари?

16. smiley-94

smiley-94 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    321
    јас не сум пушач а сепак сум на страна на пушачите :D ...не пушам а и не ми смета чадот :) сум против законов затоа што стално кога одиме на кафе пушачиве(кои се многу бројни ) на секои 5 мин се надвор и од нашето излегување ништо нема... тие се повеќе надвор него внатре... ;)

17. smiley-94

smiley-94 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    321
    ...и ако има посебни места само за пушачи ,остатите ке се претежно празни :)

18. Bokicka

Bokicka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2010
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    690
    Значи немаше да се прилагодам, во никој случај... Тоа е одговорот меѓу редови (не знам како не го прочита ;) )

19. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    Со оглед на тоа дека во многу европски земји ваквиот закон веќе е донесен, решение за пушачите е веќе осмислено, така што нема потреба ние да измислуваме топла вода, само треба да го примениме (но да не навлегувам во понатамошна дискусија во друга насока). Зборот ми беше, во склоп на кафичите, ресторантите има тераса која е опколена со воздушни завеси, а во тој простој има ставено греење. И јас сум се чудела како може на отворено во сред зима да јадам на ладно, ама кога седнав во Прага требаше да си ја соблечам јакната инаку ќе се сварев. Така што не е дека нема решение, но потребна е иницијативна и пред се финансии сето тоа да се реализира. Во секој закон има дупки па и во овој, а тоа е нормално кога се донесува по брза постапка и не се размислува за сите страни кои се засегаат со законот.

На Ashling му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Дискусијава не води никаде. Едните ја бранат едната страна другите другата. Факт е дека пред да се донесе законов требаше да се исполнат некои други критериуми за да функционира како што треба и да биде и волкот сит и овците на број. Но не се исполнија тие критериуми и го плеснаа наеднаш законов. Друго е тоа што некаде се почитува - некаде не.