1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закон за забрана на пушењето на јавни места

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Dijana, 25 ноември 2009.

?

Дали го одобрувате Законот за забрана на пушењето на јавни места, кој стапи во сила на 1 јануари?

1. Да

215 глас(а)
    51,1%
  2. Не

206 глас(а)
    48,9%
  1. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.555
    Владата очигледно пробува да си ја покаже „силата“, па спроведе серија банални закони, меѓу кој е и овој, ама барем на време им текна да го изменат и да може да се пуши на летните тераси. За демократија пари требаат, а у ефтина држава тоа е луксуз.

До подобри времиња. ]:)

На Bokicka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukli4ka2

kukli4ka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    21
    Мое мислење е дека овој закон е одличен, јас не пушам и затоа јас како и другите луѓе што не пушат не треба се казнуваат со страста на пушачите да уживаат во своето кафе со цигара. Друго е дека во просторија каде што сите пушат и ние што не пушиме мирисаме на чадот од цигарите, го вдишуваме .....
    Но, сепак мислам дека треба да се задоволи желбата на пушачите и тие да уживаат, со тоа што ќе им се обезбеди затворен дел или пак места каде што е целосно дозволено пушењето. Спореед мене добро функционира овој закон и има позитивни страни. :)

3. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    Да! Да! Да! И уште милијарда ДА!
    Јас не сум пушач и лично ПРЕМНОГУ ми сметаат цигарите. Во затворени простории каде што се пуши, секогаш ми солзат очите, ме пече носот и грлото, се гушам.
    Немам ништо против пушачите, нека си пушат, надвор на улица, дома, само не на јавни затворени места. Ако на нив не им смета димот, на други им смета. :worried:

4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.660
    Допаѓања:
    161.771
    Па што знам,него некако повеќе го погоди.Мене помалку ме боли вилицата.

На JoxyTheFreak му/ѝ се допаѓа ова.
  5. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    во принцип не сум ни за ниту против овој закон.и за двата табора има оправдувања.јас лично не сум пушач и секако дека ми е убаво кога ќе седнам во кафич на кафе,или во ресторан на јадење да не се задушувам од чад и притоа облеката да ми мириса се уште на парфемот ставен од дома,но проблем е и што е целосно забрането пушењето.на пример си излезена со дечкото и сега на него му се припушува и што прави те остава 5 минути да седиш сама на маса додека он надвор ако е зима мрзне само за да си ја задоволи никотинската потреба,а во меѓувреме тебе ќе ти биде незгодно да седиш сама и некој да зјапа у тебе па и да се случи да ти се пушта а ти сама и назаштитена едвај чекаш да дојде па да го строиш шо те оставил сам,и ете ти караници и неверства,гледате што ни прави владава не раздвојува од најмилите :D ,се шалам малку ама има вистина и во ова,често сум седела сама на маса оваа година одкако се почитува законов само заради тоа што маж ми си пуши надвор.барем да има простор и за пушачи и непушачи и секој да си одбере кај ќе седи.
    п.с.само не ми е јасно ни велат дека е штетно пушењето и го забрануваат а ги потикнуваат ваму луѓево да садат тутун па плус и субвенции им спомнуваат.

6. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    ^^Епа тоа е тоа лицемерие за кое што говорев порано.

Да им беше до здравјето на луѓето, со закон ќе ги забранеа цигарите.
    Пу јаз’к која пара се заработува од нив, инаку ќе мислеа мноооогу повеќе на нашето здравје.

За тутунот и субвенциите - истото. Лицемерие да пукнеш!

;)

7. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270

Исто мислам и јас... Ги тераат да садат тутун за да имаат тие повеќе пари. Да им стало до нашето здравје - мноооогу одамна ќе направеа закон комплетно да се забранети цигарите. А ова за непушење на јавни места - лице колку да покажат, демек некој закон вовеле... |(

8. gossip-girl

gossip-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2010
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    218
    Порано бев пушач и потполно ги разбирам пушачите :)
    Но сега не пушам и се согласувам со законов, порано кај и да отидеш дома се враќаш со смрдлива облека и коса, очите ужасно те печат :worried:
    Колку фино сега си доаѓаш дома и сеуште си мирисаш на парфем :) Не коментирам на што се мириса во просторијата додека сте излезени (сапун вода и 10 минути се доволни бре нацијо смрдлива (со чест на исклучоци))

Одвратна беше идејата со преполовена просторија за пушачи и анти, го имаше истиот ефект пак цела просторија е зачадена :worried: не можев да ја разберам логиката на некои кафичи да доле се пуши, а горе не! Газдите биле со оштетен мозок или што ... многу логично дека чадот се движи нагоре.. али битно они се газди (без мозок).

9. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
    Јас го одобрувам законот и тоа многу.....како прво сум непушач си имам проблеми со носот и ми пречат мн јаки мириси меѓу кои и цигарите.....не сме должни ние непушачите да го трпиме чадот од цигарите....јас ни кај мене дома не давам да се пуши...ако некој сака да пуши му ја покажам терасата и нека пуши колку сака таму не му забранувам :)

На snegulka21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Јас сум пушач 11-12 год. и дома не пушам, (освен со првото утринско кафе), ниту јас ниту моите, сите надвор , понекогаш се осеќам како пингвин, ама никој не е должен да го голта димот од МОЈАТА цигара. И да, го подржувам законот против пушење, сега комотно можеш да одиш во ресторан без да се секораш дека децата ќе се угушат, облеката и косата не ти трујат..Се сеќавам кога ќе дојдевме од дискотека со сестра ми остај тоа што цела вечер стоиш и пазиш да не те залепат, алиштата директно на тераса на луфтирање а потоа на перење. Исто кога одиме на гости ја почитувам нивната одлука да не се пуши во домот.

На sparklie, esperanca и snegulka21 им се допаѓа ова.
  11. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Јас многу го подржувам законов...затоа што сум непушач и секако дека нејќам да се трујам со чадот од цигарите на другите кои сакаат да се трујат
    ...но многу сум изреволтирана што законов не се почитува секаде...пример на концертот вчера во метрополис ( Балкан хип-хоп) и покрај сите предупредувања дека е забрането да се пуши внатре...после саат време сите си запалија цигара и око не им трепнува на обезбедувањето или полицијата што ја имаше внатре...јас буквално се угушив..очите многу ме печеа..дури и порано си отидов баш заради тоа :@ ...и кога се вратив дома татко ми ме прашува да не пушам..заради миризбата што ја внесов дома |(

На Lora07 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Значи до некаде го подржувам законот од причина што постојат непушачи на кои димот им пречи или им пак предизвикува некакви здравствени проблеми. Но каде се овде активните пушачи на кои убаво им е да си запалат цигара додека пијат алкохол, или немора алкохол еве сеа зимно време мора да бирам каде ќе го испијам утринското кафе а да не ми дува од сите страни. :devil:
    Пушачи и непушачи постоеле и ќе постојат, финтата не е-да го забраниме пушењето и решен проблем, тие што им се пуши надвор нека си пушат. И ти одиш во дискотека и гледаш надвор гужва неможеш да влезеш, сите излегле надвор на цигара а внатре да не речам полу празно затоа што поголемиот дел се пушачи. Ќе влезеш и ќе се сместиш, нарачуваш пијачка но не иде сакаш цигара и ајде пак надвор и уште неколку пати така додека не ти скисне и ќе си ги собереш парталите патот под нозе и право дома. Уште потрагично е кога додека сеуште уживаш во вкусот на штотуку изгасната цигара доаѓа чичко полицаец и ти вели : Девојко ај те молам земи го одпушокот и фрли го на соодветно место или да ти пишам казна...Го гледаш него, и фрлаш поглед кон кантата за одпадоци која ја окупирале колегите-пушачи, полека се наведнуваш го земаш одпушокот и одиш да го ставиш на соодветно место, небитно што наоколу има уште 100тина такви одпушоци.
    Па алооо Влада на Р.М. како што донесовте закон така и прилагодете го, дај допишете некое амандманче со кое ќе се вели дека треба да постојат локали каде е дозволено пушење и такви каде не е...Па така фино лепо младинава кој пушачи кои непушачи ќе има каде да оди и да прави што сака а не да мрзне надвор на -10 или да изиграва Комуналец... :devil:

13. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    206
    Ако се поделат кафичите на кафичи за пушачи и кафичи за непушачи, верувај ми тие за непушачи ќе бидат празни, зашто скоро во секое друштвото има по некој пушач. Еве на пример, дали ако си ти пушач, би инсистирала твоето друштво да оди во кафич за пушачи? Претпоставувам, да...Немој да ме сфатиш погрешно, ама таа поделба ми нема логика...

И јас додека немав деца размислував како тебе, ама сега ми е многу убаво кога можам да си испијам кафе во кафич со друштво, и да не мислам дали чадот му смета на децата. Зборувам за денска шема, се разбира, и од мој аспект.

BTW, и јас сум пушач скоро 15 години, и добро ја сфаќам потребата да се запали цигара со кафе...Ако е за утеха, доаѓа лето, па ќе биде поопуштено на летните тераси...

14. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.272
    Допаѓања:
    6.769
    алал да му е на тој што го стави законов...без вакви закони тешко дека ќе влезиме во еу...
    јас сум непушач и нормално дека не сакам да се трујам со чадот на цигарите на другите.Не ги оправдувам пушачите, незнам со кој ум излегуваат надвор на температура која е под нулата за едно ситно задоволство .

На esperanca му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NelChe

NelChe Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    277
    ^^Чисто информативно, речиси во ниедна земја во ЕУ не постои ваков закон, така да, нема врска дека браво, супер, сега влегуваме во ЕУ, донесовме закон за непушење на јавни места, WOW!! |( Друго, дека пушењето е, како што велиш, "ситно задоволство", никогаш нема да дознаеш зошто си непушач. За некои луѓе тоа е потреба, исто како потребата за храна.

На Phyramide му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nightwalker

Nightwalker Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    4.447
    *Поправено. :lol:

17. silvice

silvice Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    25
    se soglasuvam so zakonot iako ponekogas zapaluvam po nekoja cigara,ne se smetam za pusac,no me iritira toa sto ne se pocituva zakonot najprvo od poltickiot vrv.vo kaficot na SASO MIJALKOV,se pusi kako da e klub za pusaci tamu zakon ne vazi izgleda,i vo nekoj drugi se pusi ama po skrisno.zatoa mislam deka sve e gola propaganda :tmi:

18. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Ситни задоволства постојат еден куп. Забранија лапање на улица - или да бидам културна, забранија јавно бакнување со закон, забранија и пушење.

На влезот од еден клуб во Скопје пишува - одовде па натаму не важат скопските закони.
    Има едно мое омилено рокерско дувло во Скопје каде не е потребен никаков натпис, но јасно е - одовде па натаму не важат државните закони. Се пуши на раат, у велико.

Здраво, ма здраво за законов! :)

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.432
    Допаѓања:
    120.680
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans

еве ти за европа

http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2006/02/16/smoking-bans-in-europe-115875-16708283/

I rest my case :x

На cecilia, MSkorpionka и Ashling им се допаѓа ова.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Задоволството да отидеш во ресторант или во бар и да не се вратиш умирисан како пепелник не би го менувала за ништо на свет. Плус и да си излезеш со деца да ти е мерак да дишеш. И секако дека овој закон на некого не му одговара но е за доброто на сите (ако не дирекно за вас тогаш за вашите дечиња). Јасно е дека порано или подоцна сите цивилизирани земји ќе го имплечентираат овој закон.