Закон за забрана на пушењето на јавни места

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Dijana, 25 ноември 2009.

?

Дали го одобрувате Законот за забрана на пушењето на јавни места, кој стапи во сила на 1 јануари?

1. Да

215 глас(а)
    51,1%
  2. Не

206 глас(а)
    48,9%
  1. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Да бидам објективна - јас го подржувам овој закон...Не сум пушач веќе подолго време и ми смета чадот од цигарите...Не сум јас должна кога ќе седам во некој локал, да смрдам целата на цигари или ако јадам нешто, чадот да се лепи на храната..Ми смета едноставно...Е сега и пушачите треба да имаат некои права, нели? Затоа подобро ќе беше поголемите локали да имаат одвоен, посебен дел каде што ќе се пуши(ама просторно одвоен од останатиот дел )...Иако е ептен ригорозен законов , го подржувам...
    Инаку во поелитните вмровски локали во Скопје, се пуши на големо - лично јас сум била сведок на тоа...

2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Законов го поздравував и поддржував со сето мое срце и душа :$ уште кога почна процедурата за негово носење, макар што да бидам искрена мрчев ко луда додека се спроведуваше, бидејќи по кафичите прво едно време направија, како поделени местенца за пушачи, а тие беа до прозорите на кафичот околу, а цела средина пуна со маси за пушачи. Па цел чад од средина, мислам дека нај се осеќаше кај пушачиве.
    Тогаш мислам дека повеќе ми мирисаше облеката и косата, одошто претходно, кога се пушеше секаде.
    Но сега, вака како што е, за мене е топ, бидејќи не пушам де. И среќа најблискиве луѓе што ми се со кои излегуваме се исто непушачи па не мораат да излегуваат за секоја цигара надвор. Ги жалам озбилно зимно време овие што искачаат, ама како не пушач велам :!: белким ќе се свестите помалку да пушите :rofl: мада џабе. Оние страстните пушачи што ги познавам се немаат поместено од 2те кутии на ден, макар они искачале на секои пет минутки надвор. Е тоа богами не е искачање, а измачување, ако излезам со некој таков... а веројатно и за него... но стоп за пушачите :!: (без навреда за нив) :rofl:
    Тоа што знам е дека не само во некои кафичи, ко што вели Милки, тоа не го знам, не сум го видела, но по канцеларииве :lol: нели не смее да се пуши, треба да има посебна просторија :wasntme: аууууу се чури!!! Се чури ли се чури!! Само сега, наместо ко претходно секаде, сега пушат во една од канцелариите и кога отвараш врата треба да се размавташ со рацете за да го разцепиш тоа облакот и да видиш кои среќници се се собрани таму :D

На oceangirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Јас сум за овој закон како што си имам кажано и нека не се обидуваат да го сменат. Било кој и да дојде на власт оти тешко нив, ајде и нешто салам да остане од нив за спомен. :lol:

4. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    непотребен закон кој ми забранува да се чуствувам како мајмун :$ :$ :D :D :D васил зафирчев :rofl: :rofl:

5. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Конечно летооо па можеме на мира да испиеме едно кафе, но мислам дека со падот на владата ќе падне и овој закон :lol:

6. oceangirl

oceangirl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    70
    Законов е супер...по терк на европските закони...кој кажа дека сакаме во европа?
    епа повелете,во европа тоа е реалноста...

кој сака сам да си се труе може слободно дома да се затвори и да си прави пушална или што сака друго,никој не може да му забрани,а на јавни места нема право да ги труе другите...

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. plawa

plawa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    131
    ^^
    Ок јас како пушач немам право да те трујам у кафич.
    А кај се нашите права кога на -10 стоиме ко мрднати пред кафич и ја пушиме цигарата во рекордни 3 минути за да влеземе што побрзо на топло.
    Златна средина... Газдата на кафичот си одлучува дали во неговиот кафич се пуши или не.... :!:

8. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Па ако е така само неговиот кафич ќе биде профитен.
    Ако треба некој да одлучи и да не е пушач сопственикот ќе се согласи на тоа.
    Која е тука логиката?

9. Moja

Moja Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    17
    Владата нема да падне!! Па така и овој закон :)
    Just to let you know

Денешниот 31 мај е светски ден против пушењето. Според Светската здравствена организација, станува евидентно дека законите за контрола на пушењето придонесуваат за спасувањето животи и го подобруваат здравјето на луѓето.
    Во Република Македонија, според Светската здравствена организација, речиси 21 процент од сите смртни случаи на возраст меѓу 35 и 69 години се поради пушење.
    Во светски рамки, тутунот е еден од причинителите на смрт, кој најлесно може да се елиминира. За жал и оваа година тутунот ќе убие речиси шест милиони луѓе на глобално ниво – повеќе од туберкулозата, ХИВ/СИДА и маларијата заедно.

На крајот, и јас сум пушач :( .. во моментот апстинирам но тешко ми оди се воздржувам на една до две на ден (бремена сум). И како пушач јас сум ЗА законот!!! :clap:

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.604
    Допаѓања:
    121.654
    Е морав да напишам нешто за ова. Аман бре луѓе, бајачки и гарачки да не има на форумов па прогнозираат што ќе биде и како ќе биде после 5 ти јуни. Па дај ако толку ве бива да се видиме да ми кажете и мене што ме чека во иднина. Мислам стварно. :fubar: :fubar: :fubar:

Ај да не сум оф топик и јас сум ЗА овој закон, само може малку да се преформулира во угостителството.

11. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    Cакам Cдсм да победи кога би ги ставила VS со вмро од причина што рекоа дека ќе го сменат законов!
    Aјде баш да видиме!
    A јас сум против против против 1000 пати против законов!
    и сум пушач, а и кога не сум била, не ми сметале пушачите!
    се знае, пола кафич нека биде за непушачи пола за пушачи!
    што е ова ? дискриминација
    диктатура :lol: :lol:

12. Moja

Moja Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    17
    Што да ти кажам девојче едноставно верувам во својата партија и подолго време ја следам нашава ни политика.. а за бајачки гатачки имаш други теми

13. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Да си строго определена за ВМРО-ДПМНЕ и да си кажеш дека ТИ ќе ги гласаш е едно а да ТВРДИШ со толкава сигурност дека ќе победат нешто сесема друго.
    Не е ова ко на претходните избори кога беа сигурни сите во нивната победа, се помал е бројот на граѓани кои можат да се поткупат, и на кои им е доста од тоа.

14. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Мене лично како непушач многу ми одговара, малце дома дишам чад од цигари, па уште и по кафичи и затворени простории ко ќе излезам да се пролуфтирам. Иначе за среќа на пушачите дојде лето па надвор ќе се седи :lol:

На zhap4e, baguf4e и babyblond им се допаѓа ова.
  15. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Jас сум целосно за овој закон , бидејќи конечно не се враќам смрдена навечер, после луда журка во кафич , навистина беше не убо порано ,кога излегував со перени чисти алишта, кои мирисаа прекрасно, а се враќав смрдена!

На zhap4e и Chocoholic им се допаѓа ова.
  16. Chocoholic

Chocoholic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2011
    Пораки:
    747
    Допаѓања:
    988
    Јас сум ЗА овој закон, непушач сум и се чудам како досега издржував во тие зачадени простории. Ние непушачите не дишеме веќе чад, облеката и косата не ни труе на цигари а еве топло е времето па има летни тераси каде пушачите слободно можат да си пушат. Кој си пуши, негово право, ок нека си пуши, но не мораме сите да ги трпиме пследиците, сепак се работи за нашето здравје

На zhap4e и babyblond им се допаѓа ова.
  17. Blanca

Blanca Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    505
    Јас сум за преформулација на законот, т.е да се направи така што нема да ги дискриминира пушачите и секој да си има право на избор. Зборувам за угостителство а за останатите јавни места да си остане забраната.
    Ај што го воведоа го воведоа - барем фер да го спроведеа, а не вака кај едни оди инспекција, кај тие што имаат некој близок до власта - не оди :fubar:
    Во Бугарија е вака ''Сопствениците на ресторани и на кафулиња помали од сто квадратни метри сами ќе одлучат дали ќе дозволат пушење во своите локали, додека од сопствениците на објекти со поголема квадратура ќе се бара да имаат посебна просторија за пушење."

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mishulence

mishulence Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    16
    Купете си електрични цигари и ќе немате гајле,кај сакате ќе си пушите,ем нема да се труете зависно дали со никотин или без,а и нема да ни пречате на нас непушачите :)
    А да, сум ЗА законов,делумно.

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. EleMental

EleMental Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    4.243
    Не сум пушач и од аспект на некој што се гушел милион пати во кафич бидејќи некоја дебилчина позади мене си пафка и не го боли дали ме отрул, тогаш ДА, 110% го поддржувам законот против пушење. Според мене, не може да ти биде задоволство ако му пречи на некој друг. Преку глава ми е од враќање дома засмрден и целата гардероба право во перална.

Од друга страна, законот не е за да не заштитат нас пушачите, туку уште еден дел од програмата за ограбување и контрола на населението. Гледано од овој агол, сметам и дека ние непушачите треба да бидеме против законот, затоа што сите, како народ сме на мета на моменталната и сите идни (без сомнеж) ретардирани и неписмени владини гарнитури.

На mims-89 и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.100
    Непушач сум но претходно бев и затоа ги разбирам пушачите. Мене овој закон сега ми одговара но...да се потсетам:...Седната на шанк, прекрстени нозе, долги налакирани нокти, пијачка во едната а цигара во другата рака, еротско повлекување и испуштање на дим и мистериозни погледи во задимена просторија...па колку сака нека смрдам после тоа...