Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закон за родова еднаквост- кој што добива, кој што губи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Biljarkata, 28 јуни 2023.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Нема да најдат други решенија.
    Ова е агенда од НВо платен сектор и ќе биде така како што го читаме и ќе се надогради.
    Купусарник.
    Кој сака ќе си менува М/Ж и обратно согласно моменталните чувства.

На Peanut Butter, Cvekarka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Бре ама заклучи дека ЌЕ БИДЕ.

Види, знам дека е (Германија е супер пример за колку е отиден возот, на пример), каде што на ВЦ цел ферман има за кој се' род е вцто.

Ама мислам дека пошто во нашиот случај малце забегале па помешале пол и род, ќе се јави научната заедница и ќе се побуни. Посебно од МАНУ очекувам реакција.

Ако политичари немаат познавање од биологија и генетика, некој има.

Законот како што е вака, не верувам да пројде. За да пројде прво мораат да најдат начин да одделат пол од род, вака е конфузно и никому (ни на транс лицата) не им е од полза.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    У Америка у задњи 10 години убиени се 300 транс особи, 20 и нешо минатата година, од кои 80 посто транс жени. Најчесто се убивани од емоционален партнер, па во затвор.

Шо ја напраивте Америка бе, ко да ги масакрираат на улици, со снајпер некој дреме, на смени работат.

Прикаски за мали деца, машината врти.

Последна измена: 29 јуни 2023
    На Peanut Butter, Agness, _beautyy_ и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Многу си бре Каме наивно за политика.
    Абе ако им е кажано законов вака ќе го донесете ,така ќе биде.
    Од МАНУ чекала реакција,ќе се јавела научна фела,ке се префркнат.

На Peanut Butter, Agness, _beautyy_ и 4 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Тогаш ќе протестираме де.
    Жените. Ако остана жена во куЧата.
    Ако МАНУ го испушат овој к*р да си скинат се' што ги прави академици и научници, пошо не се.

Америка е приказна за себе, не им треба некој повод да се поубијат.
    Ниту ми се релевантни што се однесува до насилство кон било кого, до тој степен се дрогирана нација со + вооружени цивили.

Повеќе гледам по ЕУ тенденции, а конкретно Германците си ги пишуваат сите родови секаде, ама, очигледно можат да разликуваат пол од род. Не зборувам германски, нека кажат тие што зборуваат.
    Овде во овој јазик ја немаме таа можност, поради едноставно непостоење на збор со кој би разграничиле.

6. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Кој ќе протрстира, Камелијо... Глеаш само ние од странство бубрези тука јадеме, младиве мозоците испрани, другиве те стари биле, те машината не им испрала. Македонштина.Најарно метеорот, и ајт у курац.

На Peanut Butter, Agness, _beautyy_ и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Кој ќе протестира,кои жени?
    Јас и ти ,Биљарката и Нена,Гош ?
    Овие “главниве” нво феминистки
    им продаваат басни на омладинава преку Маргини,Медуза и слични и сите се за законов, модерен бил и здраво за готово.
    Гледаш дека сме старомодни и не разбираме.

На Peanut Butter, Frosty!, Agness и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    :D
    Тажно е, ама па и смешно е.

Ете, се јавила Катица, одма и скокнала Бужаровска(facepalm). Протестирање против законов, било протест против жените.
    https://makfax.com.mk/makedonija/бужаровска-ја-нападна-ќулавкова-први/
    Не, не е Румено, писмени сме, знаеме што е род а што пол.А и Катица знае богами.

Абе колективно бунило нешто владее таму, од воздухот загаден ли, од жешко ли, што е проблемот?:^)

На Nausicaa, jacqueline.s, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Абе реков, Германија е добар пример како не треба. Еве како жители на Германија, не знам кои се' се таму, @Gosh @Bridget @Lianna Anna дајте разјаснете ни на нас што не разбираме јазик. Како мед. професионалци би знаеле дали е биолошки маж или жена пациентот.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Transgender_rights_in_Germany

Овде отиден им е возот, ќе си гледаме реперкусии за некоја декада, ама ајде можеби грешам јас.

Шведска не се далеку зад нив, со тоа што уште немаат трет род.
    Мислам дека си во Германија, пошо се најнапредни на оваа тема, де како знае џандар или доктор што пол е личноста?

Озбилно прашувам. Не знам германски, сама ќе гуглав иначе.
    Баш фатив да читам. Дефинитивно е жена, ХУ е. Има мутација на гени. За да се натпреварува и' бараат да и' биде намалено нивото на тестостерон во рамки на нормала, за што се буни.

Ако е биолошки жена, нивото на тестостерон иако не го внесува намерно, ја прави поснажна во однос на конкуренција, затоа мене ми е ок барањето кон неа.

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    КамЕ, овоа е закон за самоидентификација што го збориш во Германија, и уште не е донесен. Посоодветна тема е
    https://forum.femina.mk/threads/Правно-признавање-на-родот.32694/

Мене проблемот ми е, што никој, никаде, не одзема стекнати права на жени, како овие уберамбициозниве овде. Одземање на стекнати права на жени, укинување на цел закон, заради еднаквост на жените со трансжените. Абее алоо:headbang:

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.470
    Допаѓања:
    114.832
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Абе таман си е линкот, права на трансџендер во Германија. Ете правно ќе смени џендер, доаѓаме до 2 прашање, како знаат тие што е битно да знаат?

Мене не ми мења дали имам комшика или комшија, апсолутно никако, ме интересира како стојат онаму каде што е битен полот, а не родот. Рецимо во спорт. Како решаваат кој во која категорија иде?

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    113.105
    Најобично. Маж си оди со мажите. Жена кај жените.
    Чувства (за тоа дали се осеќеаат ко маж жена среден род цис транс и слични куритресини) ќе си имаат на друго место, таму не може.

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SigmaMan

SigmaMan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2022
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    689
    Нема да пројде законот во собрание а и доколку го изгласаат ќе наиде на остра критика и отпор кај граѓаните.

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Не знам како ама изгледа во другата тема те цитирав.

Како знаат, кој документ го имаат, за да знаат што е по пол личноста?
    По род може да биде и среден род, пошто заклучивме дека е индивидуално чувство, ама, онаму каде што нема простор за индивидуални чувства и природата е сурова, не ѝ е баш гајле како се чувствуваме, како знаат лицата кои треба да знаат?

На Feminka22 и Cvekarka им се допаѓа ова.
  16. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Ау што збориш.
    Ти сериозно мислиш дека мене и тебе ќе не прашаат? Ако решиле Американците и ЕУ да се донесе ќе го донесат и не смеат А да писнат.
    Они име на државава сменија а не па закон да донесат.

На Peanut Butter, _beautyy_, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.795
    Нека го донесат и народов треба бунт да крене, да го запали Собранието ако треба. Не може да го потценуваат народов и да си прават како сакаат тие, не е државава нивна сопственост.

На Cvekarka, Feminka22 и fbaby им се допаѓа ова.
  18. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.093
    Допаѓања:
    55.828
    Не сум за законов. Сметам дека има многу побитни и поприоритетни проблеми во државава кои треба да се решаваат, наместо ознака за род во лични документи, небаре животот ни зависи од тоа сега. А што опфаќа всушност род? Род како маж и жена само? Во модерно време има колку сакаш родови идентитети. :^)
    А и што му фали на моменталниот закон кој е за пол? Сметам дека тој е сосема легитимен.

Не сум ни со црквата како институција, сметам дека не ни е баш пријател и таа на нас жените. Ниту овие новиве идеологии. Не знам, деновиве низ повеќето теми во кои се дискутира ова прочитав многу екстремни левичарски и десничарски мислења, многу малку што не одат во екстреми и повеќе сум збунета.
    Некако испаѓа кон што и да се оди е во штета на жената.

Лудост е да се негираат биолошките разлики, жена не те прави само чувство, ffs. Сето ова нѐ враќа назад од сѐ кое сме го постигнале досега ко жени во општеството. Ама играме како што ни свири западот и тоа ќе е пропаст за државава еден ден (не дека без нив е супер, само вака побрзо ќе оди).

На Peanut Butter, Cvekarka, _beautyy_ и 4 други им се допаѓа ова.
  19. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Па тоа го направија на 27ми Април и како заврши? Луѓе завршија во затвор и никому ништо.
    Ко што кажав сменија име, донесоа двојазичност на се мама ебаа а не па за закон.
    И јас сум против овој закон но одамна државава ни е срање.

На Peanut Butter, Feminka22 и IRBBB им се допаѓа ова.
  20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.795
    Треба да излеземе и да протестираме и бојкотираме се' додека не се смени оваа Влада. Без страв. Тие треба да се плашат од народот, не народот од нив. Крајно време е. Ама Македонче, нека ќути и нека гледа како го дупат во здрав мозок.

На Peanut Butter и Feminka22 им се допаѓа ова.