Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зајакнување на имунитетот во време на коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од jacqueline.s, 26 март 2020.

1. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Amen sister. Прееска се објаснував за ова со другарка. Значи, витаминот Ц НЕ СЕ СКЛАДИРА ВО ТЕЛОТО. Витамин Ц е растворлив во вода што значи телото може да ви апсорбира само одредена количина на витамин Ц. Што му е вишок, како да ви кажам, ќе си го измочате. Не се клукајте со големи количини витамин Ц, во било која форма, дали суплементи, дали лимони. И олабавете со лимоните, пиперки имаат многу повеќе од лимони витамин Ц. Ќе си направите проблеми со желудник, посебно и на мали дечиња многу ако им давате.

Дополнително, само витамин Ц не ви гради имунитет. Треба избаланзиран внес на витамини и минерали кој како што веќе рекоа, треба време да се изгради. Клукање со суплементи сега како да нема утре, посебно ако не сте упатени во тоа што ви треба може лошо да ви направи.

На Alisa22, Mr. Right, duffi и 10 други им се допаѓа ова.
  2. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Јас си јадам нормално со витамините што си ги клукате незнам колку е добро,трееба на природен начин преку исхрана.

3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Јајцето го викаат мултивитамин на природата, и не за џабе. Жолчката содржи се' што му е потребно на имунитетот за да биде во ,,најдобра форма''.
    Секој ден по две до три жолчки. Идеално е ако е варено јајцето, нормално. И онака оди со се', можете да ги додавате во салатите.

Црвеното месо е богато со цинк (клучен за имунитетот) и железо. Растителните извори на железо не ве спасуваат (на пример, грав, леќа). Потешко се апсорбираат.

Б-12 имате само во производи од животинско потекло. Витамин Д исто така (освен во печурките). Затоа не се согласувам со @buba4e89 за вегетаријанството. Ај тоа и ќе помине некако, ако консумирате јајца, сирење итн. Ама веганство никако.

Избегнувајте растителни масла и користете путер или свинска маст за готвење.

@Doozy, и мене не ми е јасна манијата по лимоните. Пиперката, зелката и јагодите (за кои, за жал е уште рано) се шампиони за витамин Ц.

На cresa-jagoda, Mr. Right, sanjaeva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Точно.... Ете колку витамин ц содржат 100 грама пиперки:
    Capture.PNG

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Сирење не можам тука да најдам. Има ама не е тоа тоа, не е кравјо она што јас си го јадам. Јадам се освен месо,некогаш ако ме фати криза отворам туна конзерва. Веќе месеци наназад сум вегетаријанец. Веганството е убава работа, јадеш здраво,се храниш здраво. Исто не пијам чисто млеко,пијам од соја.

Прво и немав намера да станам вегетаријанец се почна од кога купував месо и имаш рок една недела да го зготвиш а јас и немав време да зготвам и така престанав да купувам.

Ќе напоменам никого не терам нешто да станува.

Сега да речам мајка ми да ми стави на маса кокошка јас ем од жал ќе се мислам дали да ја јадам од почит кон животното,ем ќе ја изедам сигурно. Ама друго ми е кога знам дека татко ми правилно ја избрал во продаавница во ек на пандемија,а друго е кога јас овде ќе ја купам од Лидл со потекло од Италија.

6. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Не го разбирам феноменот да се клукаш со "витамини" кои веројатно имаат солена цена кога со истите пари ќе изнакупиш витамини и ќе си ги конзумираш како храна.

На SnowWhite8 и Cka им се допаѓа ова.
  7. makedon81

makedon81 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    430
    Најисправно е кој има чист мед дома или ако може да набави од некој пчелар што го познава да си земе некоја тегла.Медот е најздравото нешѕо во него има се витамини минерали се што е потребно за добар имунитет ;

8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.400
    се сложувам мед маџун цедени портокали лимони се идеални за имунизација. Од синтетички витамини всушност јас консумирам минерали. Магнезиумот Селенот и цинкот се клучни за здравјето.

На Alisa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. makedon81

makedon81 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    430
    Да можеш од есен или од пролет да измешаш тазе коприви и мед една тегла и да отседат.После доволно е по една лажица на ден да јадеш и имунитет многу јак ;)

Последна измена: 28 март 2020
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.902
    Допаѓања:
    132.729
    Чорби скоро секој ден. Вчера правев од телешка коска, со сите зеленчуци и повеќе лук. Н амалата толку и се бендиса што и за вечера слапа една чинија плус.
    Секој ден смути - една банана еден портокал едно јаболко, лажица мед.
    Пред спиење компот од сливи и вишни со мед и линекс.
    Појадок јајца, варени, пржени... со многу краставица, патлиџан, маслинка, сирење.
    Д3 пред спиење.
    За ужинка по едно јаболко зелено. Или портокал.
    Секако месено, брашно 5 кила, мора да се троши, скоро секој ден месам, па се трудам да е со месо и тоа и зеленчук. Или десерт со овошје.
    За вит Ц само зелка. Пиперот е прескап, лимонот исто, макар цедам сокче повремено од пола лимон.

Вештачко ништо. Само мнооогу е лошо сонце што немаме :( тоа крева имунитет многу.

Теоријата за вештачките имуно стимулатори и витамини ми е следна - телото не ги прима витамините повеќе од што му требаат, а телото не создава клетки за борба и не создава имунитет оти си има вештачки. После без нив... тешко на телото, нема извежбан имунитет.

Лошо... дома сме цело време и ќе се здебелиме. Затоа симнав видео и вежаме по 15тина минути заедно... да не станеме слонови у јули... ако одиме на плажа и преживееме.

На Doozy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.121
    Мие секое сабајле пиеме свежо цеден сок, портокал, лимон, мандарина, киви, компот пд кајсија ими праска. Во сокот ставаме мед, и пиеме вит Ц. Се храниме строго дома, и свежо зготвено. Јадиме супа, сезонска салата. Вака е веќе со години, не само овој период.

12. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.491
    Допаѓања:
    165.911
    Здрава исхрана + витамини. Ние дома зимски период пиеме или Олигосел, или Бета глукан ќесички од Натура велт + витамин Ц настрана, или сите наеднаш јбг некогаш се мора. Така да ви препорачувам барем Олигосел да земате (микс од антиоксиданси е), и нормално ќе се согласам со @Doozy - зеленчук. Сега одма можи и нема да фати ама према мене подобро е да земате него да не земате воопшто макар и покасно ако е. Зимно време се осеќам како стара жена со ќесе апчиња кога ќе излезам ама па сериозно за добро е.

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.400
    за таков начин на комбинација мед со коприва исто имам слушнато за семе од коприва со мед. Семе има во билни аптеки.
    Ние и чај пиеме. Зимно време многу добро ни користи.
    Денес читав дека седењето во затворена просторија го намалува имунитетот. Значи излегување во двор-тераса е многу препорачливо

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Прво и основно, колку сакаш имај јак имунитет, за короната-немаш, пошто е нов вирус... а и ништо поврзано од фамилијата САРС немаме прележано.
    Што значи, конкретните леукоцити кои се потребни, ги немаме.

Од друга страна, проблемот со белите дробови е што кога телото пушта наплив од бели крвни клетки, со нив и вода се полнат авеолите.
    Тоа е она што ги колабрира плуќата, па после има потреба од респиратори.

Добар имунитет ќе ти помогне да не се искомплицира проблемот со други инфекции, кои би се развиле паралелно, а за самата корона, додека си заразен телото 'ќе учи' РНК-код и ќе прави тогаш соодветни леукоцити.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  15. makedon81

makedon81 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    430
    Најдобро е сега да се соберат коприби по што почнати се да излегуваат тазе млади..Само треба да се соберат од некое чисто место каде што нема загаденост...;)

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Јас пијам секој ден
    -Витамин Ц од 1000
    -Детрикал 2000
    -Вит Ц и Цинк заедно во прашак
    -Б12
    Некогаш ако ме фати параноја пијам плус уште некој Витамин Ц.
    Овошје зеленчук секој ден обавезно, надвор тазе бањата не искачам, убаво се облекувам, пазам ни да не настинам буквално.
    На тераса цигара пушам заблиндирана.
    Пазам да не пијам многу ладно.
    И тоа..

17. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    511
    Како го пиеш маслото од оригано и по колку?

18. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    5.180
    Месото се распаѓа во огранизмот и не се вари, а тоа е увод за многу понатамошни болести, како може да се зајакне имунитет со тоа?

19. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    :rofl::rofl::rofl: се јави веганската секта.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    5.180
    Се е јасно, таков одговор и очекував, поздрав