За кого ќе гласате?

Discussion in 'Политика и настани' started by Gosh, Dec 9, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Сте ја погледнале програмата на Левица? Они од помалите партии ми стојат интересни и баш би сакал Димитар Апасиев и Мариглен Демири да влезат у парламент. Со нив ќе биде доста конструктивно и интересно. Убаво е да имаш гласна опозиција и во самото собрание.
    Башка Мариглен е бивш кајганџија и јаки дискусии сме имале со него таму :)

2. hermosa

hermosa Популарен член

Jas sum neopredelena,samo sto od se sto vidov i zakluchiv vmro so kradenjeto i lazenje preteraa,realno napredok vo zemjata nema.sum i protiv dvojazicnost,ama za promeni vo zemjata moze e poarno sdsm da pobedi,bar na izborive nikoj ne se obide da me potkupi i laze od sdsm ,kako sto go pravat ova vmro,so kartata za protiv dvojazicnosta.Inaku sum od Strumica,Zaev licno go znam onaka po nekoi humanitarni organizacii,vreme e da se opravat rabotite po moe ubeduvanje i dvete partii sakaat samo da dojdat na vlast i go vrtkat kutriov makedonski narod,koga ke pocnat vistinski da se posvetat na narodot i drzavata ,togas ke glasam obavezno

EvAngelos, biGirl and LollySky like this.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

VMRO-DPMNE

4. anichka94

anichka94 Популарен член

ubistvo.jpg

Убаво размислете :)

5. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Не можев да редактирам,па затоа се самоцитирам. Овде ќе речам да се заклучи темава зашто очи се вадат тука. Реално никој не можете да убедите кој за кого да гласа.

girl-miri and LollySky like this.
  6. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Гласајте си за пастирот пак, па кога ќе дојде време да се вратат сите овие кредити ќе ви мафне и ќе ве поздрави тој некаде од Бахамите.

7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Ќе гласам за бр.4
    Не се поарни, ама барем надеж даваат дека може подобро, поинакво.
    Досегашниве го достигнаа врвот, доста е.

8. biGirl

biGirl Истакнат член

Jas si kazav :D na 1va ili na 2ra strana e postot :D

LadyC and EvAngelos like this.
  9. InWonderland

InWonderland Истакнат член

Вчера ги сонував рекламиве по телевизија за Вмро и Сдсм и кога станав се прашувам цел ден дали да се убијам или самоубијам

elimkd, LollySky and biGirl like this.
  10. biGirl

biGirl Истакнат член

Hahahahaha :rofl:
    jas sabajle se uspav trebase rano da stanam da ucam i takva ripam i vikam lele ke go propustam glasanjeto se potresov hahahaha :D ne mi bese gajle sto imav 50 strani da naucam nego da glasam :D

InWonderland likes this.
  11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

ВМРО ги опседна сите телевизиски медиуми, ама за нивна несреќа се појави експанзија на Фејсбук и твитер. Нив не можат да ги контролираат и цензураат. Младите преку нив можат да ја дознаат и другата страна на вестите. Но пензионерите за жал не. До пред некое време младите ги мрзеше да излезат да гласаат, ама тоа се промени. Сега и младите гласаат. Јас сум оптимист.

12. LollySky

LollySky Популарен член

Против Д(Р)ПМНЕ а за кого сеуште не одлучив, веројатно за СДСМ.

13. LanaSGirl

LanaSGirl Популарен член

Нема да гласам..Политиката ми е најглупавото нешто што постои во мојот "нашиот" живот!

14. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се мислам помеѓу опозициската и Левица.
    Точно е дека опозициската немаше многу светли денови во периодот на своето време. Но, од друга страна, ДПМНЕ беше доволно долго на власт за да сведочиме за некадарноста, дупките во здравството, образованието, администрацијата, судството итн.

Мнозината се на страна на двете најдоминантни партии. Коментиравте и претходно, и се согласувам, потребно е многу време дур народот сфати дека не мора се да биде обоено во црвено - син спектар. Таа колективна свест ќе се менува постепено, генерациски. Кога сме веќе кај потенцијалот, факт е дека ЛЕВИЦА е една од партиите која дефинитивно ИМА потенцијал! Чув неколку нивни интервјуа, и дојдов до заклучок дека дечките се устав! Умеат концизно да ги приложат и аргументираат своите ставови, а тогаш кога дебатата станува жестока да се повлечат на културен начин, оставајќи простор на соговорникот да се изјасни. :)

Но ретроспективно гледано, стартот им беше лизгав. Тие, пред да се формираат и обединат под ова име, парадираа со шарените по улиците, подржувајќи идентична идеологија со опозицијата. Можеа да изнајдат поинакви стратегии за туркање на режимот, а не да стојат рамо до рамо со опозицијата или сорос, за потоа да се декларираат како ,,независна" партија, а во суштина да бидат луѓе кои само не биле прифатени онаму каде првенствено целеле. Јасно е дека се бараше единство против режимот, но од овде народот може да добие погрешна слика за нивната агенда, иако повторувам - ги имаат сите нишани бар за да добијат неколку пратенички места, ако не може повеќе.

И единствено поради оваа причина мислам дека овој пат мојот глас ќе оди за СДСМ, иако не ми е сеедно доколку се спроведе планот за двојазичност, бидејќи тоа со себе ќе повлече многу реперкусии и незадоволства, но се тешам дека е подобар избор од двете зла поради ветувањето за подобра економска формација.

Бај д уеј, Заев вети дека случајот со Смилковското езеро ќе го расветли независно или зависно од резултатите на овие избори?

Читател, anaja1, Rama and 5 others like this.
  15. Monna.Monna

Он топик, не гласам ни за СДСМ зашто искрено не верувам дека ќе променат нешто значајно во државава, секој ветува дур не седне на фотеља.Мојот глас најверојатно ќе оди за Левица (и мајка ми ја убедив да ми се придружи:rofl:)

16. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Срцка денес на никого не може да му се верува. Моите еднаш кога беа на гласање имаше еден брачен пар со мало дете и двајцата се договориле да гласаат за СДСМ,арно ама мажов бил за ВМРО и детево ги гледало за кого гласаат и татково не си го испочитувал договорот,а детево извикало на цел глас:„ТАТО НЕ ГЛАСАЛ ЗА ТОЈ ШТО СЕ ДОГОВОРИВМЕ!“:lol::D

17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Штом се мислиш помеѓу левица и сдсм тогаш размисли на кому повеќе ќе му помогне гласот.
    Зависи во која изборна единица гласаш. Ако во твојата изборна единица слаби се шансите за левица, тогаш барем рационално искористи го гласот за сдсм.

Најмногу шанси левица имаат во прва изборна единица (барем еден пратеник да влезе и тоа под знак прашалник) инаку не баш...

18. Monna.Monna

Нема зошто да ме лаже, пошто е изгорена и од едните и од другите, евентуално може да поништи ливче.
    Инаку, како е поделбава со изборни единици, што спаѓа во која?

19. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

@Gosh, ме натера да си го прекршам ветувањето за предизборен молк. :D

Во другана тема веќе реков дека ќе гласам за Левица - и тоа, не гласам толку за партијата, колку за човекот - Димитар Апасиев ми е сигурен и проверен дечко, чиј стручен бекграунд и мотивација се добро познати, да не го фалам пак и овде. :D Иако, и Левица како партија реално ми се најсолидни на овие избори, конечно нешто ново на нашава трула и бајата политичка сцена.

Со должна почит до СДСМ и луѓето кои решиле да гласаат за нив, мене лично ми се нешто „веќе видено“ - без некои нови и интересни ликови и без јасни идеи и насоки за тоа што понатаму. Главниот адут за победа им е што „не се ВМРО“ - е, простете, ама мене тоа не ми е доволно за да ви го дадам гласот. :)

Макар што не се надевам на некое чудо со Левица, мислам дека ќе е доволно ако у мојава изборна единица добијат и само едно пратеничко место. Ни требаат поише луѓе како Апасиев у собранието - а не само ликови кои ќе тепаат дневници, копаат нос, подместуваат ѕиври, играат на мобилен и сл. и само да гласаат како што ќе им се нареди од партијата. Потребни се луѓе кои знаат како да дискутираат и имаат аргументи за тоа.

Накратко, гласајте за некој што стварно мислите дека ќе го застапува вашиот глас и мислење во собранието - впрочем, за тоа се и платени. :D

П.С.
    Да, лесна е за читање, пошто има само 32 страници. Мене многу ме интересира дали постои некој кој ја прочитал целата програма на ВМРО, од 500 и кусур страни? :D

20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

За Tooting Popular Front и Wolfie Smith.:D

Левица, of course.

Thread Status:
Not open for further replies.