Зголемување на цените на основните прехранбени производи, гориво и слично

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Luciferka, 21 јули 2022.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.734
    Допаѓања:
    129.079
    Малку влијае.
    Да, Владата треба да преземе мерки, поточно една.Да се распушти. :wasntme::D

На RockinIt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.294
    Нема некој од вас шо бил доволно голем, да памти пред и по распадот на СФРЈ како беше со хиперинфлацијата?

Collapse of the Yugoslav economy
    1.png

Between 1992 and 1994, the Federal Republic of Yugoslavia (FRY) experienced the second-longest period of hyperinflation in world economic history. This period spanned 22 months, from March 1992 to January 1994. Inflation peaked at a monthly rate of 313 million percent in January 1994. Daily inflation was 62%, with an inflation rate of 2.03% in 1 hour being higher than the annual inflation rate of many developed countries. The inflation rate in January 1994, converted to annual levels, reached 116,545,906,563,330 percent

Последна измена: 23 јули 2022
  3. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.272
    Допаѓања:
    6.769
    Што е со млекото луѓе мои, одам во продавница млекото 84 денари.Молам?! Пред 2 недели беше 64.. е беше.
    Допрва ќе си гледаме вештачки раст на цени јер нема кој да ги запре копилињава. Народецот ќе си трпи оти ние така сме учени, ќути и трпи.Арно ни прават и малку ни е.

На Waverly Raven, supergirlmb, Ева33 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Од месецов нови цени на струја. Тоа ќе ги зголеми цените на храната. Допрва следи шок.

5. Osogovski.

Osogovski. Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    126
    Јас мислам дека зимава кој преживее ќе преживее па ќе раскажува...
    А сеуште сакат да одвлекуваат внимание со Ковид 19.

Доволно е само нафтата што е скапа.
    Производството на храна со механизацијата бара нафта, на земјоделците им е скапа нафтата и затоа морат да стават повисока цена на зрното пченица. Бидејки струјата и зрното е поскапено, мелниците за жито стават поголема цена на брашното. Пекарите со тоа ја качуваат цената на лебот поради покачените цени на брашно и струја заради печењето. Бидејки производството на лебот е основна суровина се оди нагоре со цените.
    Мислам дека младите девојчиња треба пополека да се учат да месат леб дома и момчињата да учат што е фурна на село и како да ја припремаат за печење на леб.

На Bebce1 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Еве јас знам да месам домашен леб и да го испечам на шпорет на дрва. Корија имам од баби, дедовци, ама тоа нема да ме спаси од општата скапотија. И на Запад има инфлација, но проблемот со нас е што сме вечно сиромашни, а сега ќе се дотепаме. Се чудев кога некој ќе ми кажеше како штеди дрва, па гледа на шпорет и да зготви и да се згрее. Е сега бетер ќе биде.

На Osogovski. и Maca Macka им се допаѓа ова.
  7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Мајка ми баш пред недела дена ми вика ненормално покачена е цената на павлаките, па дури и на киселото млеко. Со други зборови нема нешто што не е поскапено :@

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.734
    Допаѓања:
    129.079
    Претеризам.
    Ова не е за ќутење.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Јас ја памтам убаво. Купишта пари, а не можеш џваки со нив да си купиш.

Ниту е оваа прва, ниту ќе биде последна.

Гледам ги споредувате цените, тоа е гледање во пракса како паѓа вредноста на валутата.
    Не се секирајте, нема без леб да останеме, само без некои луксузи.

На Tanjamm и WildMk им се допаѓа ова.
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    А шо е луксуз? Павлаката?

На christinnn и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Не. Ти банкротира од купување павлака?

Различно е за секој.

Некој нема на фризери да оди, некој на одмори, некој по кафани, ресторани, и така.

12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    Да факт е дека на тоа се крати а не на храна, но тоа не е луксуз.
    Одмор, одење во ресторан или излегување во кино, основни козметички услуги како потшишување на пр. не се луксуз! Зарем се што е надвор од сметките за храна и домаќинството е луксуз?

На Lalalupsi, Nane2356, M.B. и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Веќе реков дека за секој е различно, од кај да знам јас за сите. Еве ти кажи си за тебе.

Потшишување не е луксуз ама и не нешто без што не се преживува, ама фарбање, прамени, правење нокти, кубење веѓи, разни третмани се апсолутно луксузи и глупо трошење пари дури и кога нема инфлација. За мене, секако.
    Една сезона без одмор на кој си се навикнал, без одење на кино, и сл. нема да се умре :D

На Tanjamm и supergirlmb им се допаѓа ова.
  14. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.836
    За огромен дел од народот е луксуз да, за жал. Особено во помалите градови каде нема можност за напредок и поубави плати. Само не знам зошто уште молчиме за се.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Aаааа што било луксуз. Јас мислев крстарења по океаните се луксуз... тоа одење на стрижење да ти било луксуз. ОК!!!

На Lalalupsi и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  16. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Банкротира ли ти од купување павлака?

17. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Се дури нормални животни работи ги сметате за луксуз, ќе не ебаваат вака. Се дури носење на детето 1 недела во Охрид или на море е за вас луксуз, или седнување во слаткарница на сладолед е луксуз, да ти се м**** во животот... и затоа ќе ни идат вакви политичари што ќе ни фрлаат корки за да сме среќни оти "друго се е луксуз". Штом имам за павлака, супер.... да се радуваме, ќе не биде. Пу јазк, арно ни се прави. Луксуз било фризер, ресторан... ве убедија така оние што со ваши пари јадат во најскапи ресторани по 20000 оброк шо го плаќаат, ве убедија дека ако имате павлака треба да сте среќни, само да не се луксузирате павлаката во ресторан да ја јадете.

На Lalalupsi, Ева33, M.B. и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    Те разбирам што сакаш да кажеш, има услуги кои се чисто за ќеф а не за потреба.
    За мене можеби е маникир, за некоја друга е нешто друго непотребно. Небитно.

Битното е дека не е само тоа за една сезона, не скокнуваш одење во кино или фризер само еден месец, не купуваш кај што е поефтино само од двете последни плати..
    Ова не е од вчера и не се решава така брзо.

19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Не ги рачунам јас за луксуз воопшто, но во време на инфлација, или хиперинфлација, поентата ми е нема да се умре без нив некое време.
    Овде се шири паника дека ќе се умре од глад, не од неодење за Охрид и по кафани.
    Добро може за тебе така е :D, како што веќе пишав.

На Ahoy, Lianna Anna, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Нормално дека не е од вчера, ама тука се мешаат основни поими и само се прави тензија. Еднаш се пишува дека ќе се остане без корка леб, другпат дека не бива без шетање и кафани.

Не ми се релативизира во секој случај за ситници и за кој што значи маникир и други глупости, веќе пишав ЗА СЕКОЈ Е РАЗЛИЧНО, пак ќе повторам: инфлација е, не е ниту прва, ниту последна. Ќе помине, ќе се стабилизира циркулацијата пак. Не е за дотолку паника.
    Светот пак ќе се врти, без разлика дали нас ни е удобно или не.