Здравствениот систем за време на пандемија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од VDT2906, 29 септември 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не.
    Кај нас е традиција, дел од културата, општествените норми се такви.

Услугичка, кафенце, ручече, другар ми е, роднина ми е, чоек од партија е...

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.980
    Eгзекли.
    А за мојава платичка, мозок не умарам да оправам систем, кога тој што треба да го оправи зема 10 пати повеќе од мене и си ги лади.

Моето ќе си го сработам, ама да оправам... јок :D

А колку сум била теле, на почеток стварно се трудев да сменам нешто.

Сега... повеќе себе се ценам, не се трошам за џабе.

На nena2010, candy.cane, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Еве @Biljarkata

Глеаш?
    Оштествени норми.
    Од сите еднакво прифатени

Тие горе се излезени од овие доле.. не пораснаа на дрво.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.980
    Како не бе, сигурно :D

Еве јас злоупотребувам што знам кога пуштаат МТ па фаќам, не пикам без упат преку ред.

Ама дека мајка ми ќе ја остаам да чека кај матичен, лути си се слободно ти, ни ти нема родена мајка да одбиеш.

На candy.cane и fana им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Ти не си, ама ќутиш.
    Сто други се такви.

Како ќе се смени нешто?

Никако...

Зошто кукање тогаш?

6. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.608
    Оти многу тоа е многу основана причина. Нат.
    И затоа денес имаме вакво здравство. Одиш во болница и по пат бараш контакти за да барем малку од малку се осигураш дека ќе те прегледа некој компетентен, со правилно развиена општествана одговорсност и свест. Последново по можност, оти ако е маст хев мислам дека треба сам пациентот да се саоѓа.

На BloodElf и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.145
    Не да се грижиш за некого помалку, туку на пример да не оставиш некој да чека со месеци.Семејство најчесто.
    И ова е веќе друга тема...

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не.

Ќе се борам за систем во кој за секого има еднаков третман.
    Исто како и сега.

9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Нема што на тебе да се остави дали ќе ја протнеш мајка ти преку ред или не. Треба да те наклеветат сестри кај кои си пробала да ја протнеш, докторот ако има увид, пациенти што биле сведоци...ако кажам една случка на која бев сведок овде како углед се сруши на позната личност за вакви работи, нема да ми верувате.
    И после зошто е државата таква каква што е. Очигледно е.

На g8lQQk, Biljarkata и WildMk им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.980
    Зашто ми е мило да си дојдам дома смирена, да направам ручече, да си каснеме со саканиот, да си ги изгушкам мачките и да се прошетам некаде, можеби филм да гледам, а не нервозата од работа и приватниот живот да ми го ебе.

А ми го ебаваше порано, затоа ставив точка.

Мојот приватен живот не смеам да дозволам да трпи ради работата, и нема да дозволам да трпи.

Мрзи колеги и тотално неспособни имам, тие верувај мене повеќе ми сметаат него тебе, ама јас не можам да го сменам цел систем и нема, можам себе да се менувам и да постапувам со пациентите како што мислам дека исправно.

Ама никому, никому нема да дозволам да ме малтретира, твоите соушл џастис нервози нема да ти дозволам на мене да ги истураш.

Како што нема да дозволам на ни еден доктор да ми се издерава, нема ни тебе. Оти се сакам себе и ќе се штитам себе.

Толку е просто.

На LadyR, Doozy, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Тоа е маката... што не можат ни да концепираат дека може нешто да функционира поинаку.

Тоа што ти имаш да кажиш е дел од научна фантастика, недостижно е во нивните умови.
    Од 'некој горе' зависи тоа... не од нив.

Од директор, газда, пратеник, доктор, Господ... од сите и се', само од нив не.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.145
    Теоретски само.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.980
    Недостижно за нашите умови велиш, о ти, единствено умствено развиена личност на поднебјево :D

Знаеме, знаеме, ама не сме интернет борци, срањцето реално го доживуваме, не виртуелно.
    Нема што мајка ми да ја жртвувам за некакви идеали, ама не оти умО ми е туп златна, него оти немам време да се замарам со соушл џастис.

Ај сега да си прилегнам, после ќе продолжиме.
    Чус :*

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Овие селф хелп мотивациски фрази не се во склоп со темата. Ти си нашла начин да се претопиш во толпата затоа што промените стрес ти предизвикуваат, што е сосем во ред за тебе и твоето ментално здравје, ама ние тука за друго збориме, за поширока слика, и твојот мир со дечко ти и мачките дома многу многу не не' занима. Не си едина, впрочем најголем број се како тебе затоа и е така како што е.
    Тука спаѓаме и ние што си заминавме пошто немавме нерви да оправаме држава туку полесно беше да си дојдеме на готово.

На g8lQQk, Biljarkata и WildMk им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.980
    И за тебе чус Бригито :*

Не знаев дека треба тебе да те занима, ќе прашав да знаев.

Ај стварно, ми предат пуфките на уво.

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Да... 'теоретски'...
    20 години активистичка работа се 'теоретски'.

Јас кога протестирав и организирав, вие под маса кошарка игравте

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.304
    Допаѓања:
    189.917
    Како поинаку да биде кога премиерот од нива го црпнале:tmi:
    Има едно нешто, се викало его. Немој да ги лажеш дека е толку лесно во систем на готово, да бидеш еднаков, да чекаш ред според бројче, и ти фина госпоѓа со диплома и истакнат сопруг, заедно со некоја продавачка у супермаркет...и таа да влезе пред тебе, пошто пред тебе дошла и едно бројче понапред добила|( Не е тоа прифатливо за секого, после од его може да не заспиеш навечер ;(

Последна измена: 30 септември 2020
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.254
    Допаѓања:
    118.925
    Заради тие протести имаме ваква убава и функционална држава. Кјут.
    Колку сме среќни што те имаме :inlove:

На Ева33, Bubce38, KateKane и 2 други им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.257
    Допаѓања:
    124.649
    А бе @WildMk симни тоа розевите наочари..

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    63.025
    Јас ќе ти се приклучам кај да е. Најискрено ова. И јас сум пробувала овде најкултурно и најпрофесионално да си ја работам работата, ај што е никаква платата, колку мобинг и стрес имам преживеано е сосема друга тема. Имам зборено дека во Март добив отказ заради тоа што газдата кај мене на работа не веруваше во корона, вируФче било, си правеше пресмешки, никако не не заштити, купи едвај маски кога се разбра дека ќе се казнува ако не носиме во затворен простор. Ако ме фатело корона дома да сум седела, да не сум кажувала пошто ќе му затвореле фирма. Е да ама јас немам фамилија за гледање, сама себе се издржувам, плус сепак се осврнав на родителите за да ми помогнат 3 месеци финансиски крај со крај да скрпам. Го отерав у пичку матер.

И сеа да зависат деца од мене, да трпам таков мобинг, таква тортура, никако да не сум заштитена, да не отидам на друго место со повисока плата пошто им смета на луѓе што не допринесуваат никако во финансискиот синџир туку кажуваат како требало да биде. Да и јас како студент бев едно гласно, филозофски настроено човече што беше спремна за гуша да се фати со сите. После откако се вработив и сфатив дека сама треба да си платам кирија, струја, вода а воедно и храна да си купам сфатив дека не е се црно или бело, туку дека морам да ја најдам таа сива зона која толку ја мразев и да се адаптирам кон истата.

А и искрено друг човек си ако имаш добар квалитет на живот. Едно е да не ме боли главата како ќе преживеам до крај на месец и да можам да се концентрирам на работата, да ме чеша само професионалното, друго е јадовите од приватниот живот кои директно се последица од истата работа да ги проектирам таму и да не успевам ниту квалитетно да работам, ниту пак да се унапредувам.

Крај краева да не забегувам со муабетов многу, навистина сметам дека треба храброст за да заминеш од тука. И ич не мислам дека е полесно да почнеш негде од 0. Не знам во која конотација ти беше муабетов оти во нерв ме погоди темава и веќе не резонирам правилно, ама јас секогаш се восхитувам на човек кој излегол од живава кал наречена северна и си овозможил пристоен и убав живот.

На IRBBB, SandStorm, Doozy и 7 други им се допаѓа ова.