Земјата е рамна плоча или топка која се врти околу својата оска?

Discussion in 'Канта' started by Vitaly, Jun 21, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

@Vitaly Зошто ако земјата е рамна не можеш да видиш каде завршува океанот на другата страна?

kikkki, Feminka22, Antolinaa and 3 others like this.
  2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Линеарна перспектива.

3. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Мхм, значи како што се заоблува земјата, така се губи видикот.
    upload_2018-2-22_17-49-7.png
    upload_2018-2-22_17-49-27.png

Attached Files:

4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Хахахахахха и јас имам такви слики ама на нив се гледа рамен хоризонт.

5. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Обликот на Земјата според Библијата - да или не? :?:

Antolinaa, Tan4ence, Lella and 3 others like this.
  6. Kurosawa

Kurosawa Истакнат член

FB_IMG_1519051952862.jpg

Vitaly likes this.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

@x.Daisy.x џабе се мачиш. Јас постирав и лично направени фотографии што ги направив минатото лето од хотел Десарет во Пештани (близу плажата Градиште на Охридско езеро). Од терасата на хотел Десарет се гледа Струга, а кога ќе се симнеш доле на плажата не се гледа, иако се сликани со истиот зум. Подобар доказ здравје.
    Еве го постот на 4-та страна од темава.

8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Има вакви слики направени на поголемо растојание но објектите се гледаат. Објектите се губат од видикот поради атмосферата, испарувањето на водата и перспективата. Ако велиш дека е топка Земјата според твоите слики тоест според тоа закривување на Земјата од тие слики по логика би требало само Македонија да е топка а не целата Земја бидејќи тоа е мало растојание а има толку големо ''закривување''.

9. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

https://en.wikipedia.org/wiki/Horizon#Exact_formula_for_a_spherical_Earth

А и да е Земјата рамна хипотетички, не сфаќам која е поентата да се крие тој факт од луѓето? Онака интересно им е на Наса или?

10. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се би паднало во вода, теорија за хелиоцентричен систем, теорија за еволуција, Биг Бенг, наса. По сето тоа луѓето сигурно би се свртеле на страната на Библијата а на владетелите од сенката тоа не им се допаѓа.
    Ваква рефлексија на вода не би била можна ако Земјата е топка.

11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

хахаха ја мајката, а како тоа милиони христијани си се свртени на страната на Библијата без да ја веруваат оваа пародија за „рамна земја“?

12. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

А сонцево каде иде кога е ноќ? Се крие зад Земјата така?

Читател and Tan4ence like this.
  13. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

@Vitaly
    Друго нешто, знаеме дека на екваторот е најтопло и како што се оди кон север и кон југ станува се поладно стигајќи до северен и јужен пол каде е најладно. Ако Земјата беше рамна и обиколена со мраз по краевите, како може Сонцето да биде толку блиску и да не го топи мразот? Знаеш дека Сонцето е мнооогу поголемо од Земјата нели? Да беше рамна ќе ја спржеше. И како тоа гравитацијата не постои? Ако е така тој што ќе скокни од крајот на Земјата ќе паѓа во бездна? Нема ич смисла. Немаше ни начин како рамната Земја да стои во вселената. Патем, во сончевиот систем сите тела, кои се кружни како и Земјата се вртат околу Сонцето поради неговата гравитација. А и зошто паѓаат метеори на Земјата? - Тоа што дошле доволно блиску и се привлечени од нејзината гравитација, потоа ако се мали согоруваат во воздухот и не доаѓаат до површината. И не, нема начин да има годишни времиња на рамна земја. Еве ти и слика:
    1280px-Годишни_времиња.svg.png
    Пред да речиш дека за "мојата теорија" и јас наоѓам слики од Интернет, како несигурен извор на докази, ова се учи по географија уште во петто одделение. Немам учебник, ќе ти сликав. Или сепак системот не лаже и образованието кое го стекнуваме е една голема лага.

http://www.fakulteti.mk/mobile/news/13-03-11/zoshto_postojat_godishnite_vreminja

14. Читател

Читател Истакнат член

Абе само еден рамноземец има на форумов ? :?:

Жими се интересна е темава за у моменти кога животот ти е срање. :rofl:

kim.k, Antolinaa, crimson and 5 others like this.
  15. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Според нашата теорија сонцето не е 150 милиони километри одалечено туку е близу доказ за тоа има слики на кои се гледа како зраците паѓаат под различен агол а не паралелно како што учи вашата теорија. Над земјата има свод, како што е опишано во Библијата, така да незнам како ќе скокни некој а и плус не е можно да отиде некој на Јужниот пол бидејќи е строго чуван од Американската армија. Премногу докази има дeка не сме излегле ние од нашата Земја а ти за вселена зборуваш.
    Ете како функционираат годишните времиња.. Ти препорачувам кога ќе биде ведро да го набљудуваш изгрејсонцето и да ми кажеш зошто неговата големина се менува за многу кратко време...
    Да вашата теорија се учи уште од мали нозе бидејќи мозок најлесно се пере на рана возраст тоа е факт, дури на децата не им се дава ниту можност да се учи другата или истражува. Што ќе рече големиот брат тоа, се друго е ненормално. :)
    Милиони христијани ама колку ја прочитале и одреден дел од нив механички ја прочитале.. Штом се спомнува свод, одвојување на водите од водите како да го толкуваме тоа? Како може свод врз топка да има, дали воопшто знаеш што е свод? Инаку има и други милиони верници кои ја веруваат теоријава, воглавно христијани. Сличен случај и за создавањето на човекот, сите механички читаат. Колку начини за создавање на човек се спомнати во Библијата знаеш ли? Освен Адам и Ева.
    Кружи врз Земјата, назад има ставено и анимации и слики. Инаку не ми одговори на прашањето. :)

16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Ахам значи според тебе Сонцето треба да биде многу помало од Земјата, за да биде блиску а не 150 милиони километри оддалечено. Инаку немаше живот да има воопшто ако е толку блиску со големината што ја знаеме.
    Тоа со годишните времиња ти нема воопшто смисла, па уште хемисфера напишале, знаеш воопшто што е хемисфера, сфера?:D
    Sphere: a round solid figure, or its surface, with every point on its surface equidistant from its centre.
    Hemisphere: a half of a sphere.
    Ова ти е исто ко онаа позната глупост Flat Earth Society has members all around the globe.
    Што е со другите планети од Сончевиот систем, или не постојат? Т.е. не знам ни дали вселената постои за тебе воопшто, или само рајот е таму.
    Не сме ние центар на светот, на универзумот.
    Тоа е, испрани ни се мозоците нас што не веруваме во оваа теорија на заговор.

17. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

:D:D:D леле рамноземциве се надминаа по број на гафови у светов.

18. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Па и ти мене не ми кажа кога е ноќ каде иде? Се гаси на копче, прегорува?
    На сликата што ја стави јасно се гледа дека е зајдисонце, и дека ќе се скрие зад Земјата, односно на другата страна на земјата ќе биде ДЕН, а тука НОЌ.
    Инаку не знам како би било ноќ на една страна а на друга ден?
    Сијалица знаеш како работи? Ќе ја уклучиш, од горе свети и цела соба ти е осветлена. Не ти е пола соба светло а пола соба темно -.-

И аман веќе со тој Јужен пол. Кај прочита дека е забрането? Во групата за flat earth?
    http://traveltips.usatoday.com/travel-south-pole-34859.html
    https://www.polar-quest.com/trips/antarctica/fly-to-the-south-pole

Еве букирај си патување, и добиј едно просветлување коа ќе отидеш.

19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

NASA у соработка со Стоби Флипс ги лажат македонците дека Земјата е сферична :D

kikkki, Rebecca_R, Feminka22 and 10 others like this.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Сигурно е ставено и претходно ама на ова ме потсети, морав :D :rofl:

Thread Status:
Not open for further replies.