Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зошто жените остануваат во лоши врски или брак?

Дискусија во 'Врски' започната од Bitter-Sweet, 8 јануари 2021.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Можеби си во право... можеби најголем проблем е корелацијата осуда од околината - чувство на вина поради истото.

Ама за тоа да се смени треба време.

Еве и по форумов гледаме, колку млади има кои се спремни да си го (и си го) жртвуваат интегритетот заради други луѓе.

Едукација ваљда? :?:

Ама како да биде достапна за општата народна маса?

На eliesaab и violetblue им се допаѓа ова.
  2. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Колку пати сме збореле на една од наше друштво, ем убава работа сме и нашле, исто и засолниште, парична помош сме нуделе додека сама не застанеше на свои нозе, ем се мачеше, ем не сакаше да го напушти а имаше излез, се свести кога заврши втор пат во болница претепана од ќотек.
    Од институциите не очекувам одамна.
    Убаво е да се има подршка, тоа е плус во борбата.
    Секој прв чекор е тежок, после е се полесно.
    Ама кога навистина имаш подршка и не мрдаш со прст сам да направиш нешто не е океј а, си свесен за проблем.
    Треба да се прифати и она малку што ти се нуди, како за почеток.

Не знам, јас кога бев малтретирана во врска уште прв удар заминав, не чекав да се продлабочи.
    Но веројатно овде игра улога и храброста и што велиш и истрошеноста кај жртвите.

Јас и во брак би постапила исто.
    Импулсивна личност сум.
    Не размислувам два пати.
    Што биде нека биде, веднаш раскрстувам.

Не ме родила мајка мене да ми се изживува некој.

На Alishan30, julie77, hermosa и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.144
    Допаѓања:
    180.991
    Ама никако. Пуштете уште турски и не знам какви серии, со бацирака на свекрва и пропагирање слични вредности и таман ќе биде. Иначе напамет зборам, само претпоставувам дека такви се турските серии, не сум гледала за да тврдам.
    Грешно се учат од дома, мажи да бидат бараби а жени да трпат све, и така тоа со векови. На маж му личело да вика, на женско не личело да се прави многу умна. Сите мажи биле неверни, таква им била природата. Тој учебникот за психологија на факултет, шо пишеше?
    Џабе се учи факултет, кога мајндсетот ист останува.

На Nausicaa, mode-kristina, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Само да донираме во невладини здруженија и да си ги воспитуваме ќерките да препознаваат насилство и синовите да не креваат прст на девојче, друго не можеме.
    Лично бев сведок на пријавување во полиција и дојдоја и само го предупредија.
    Жената не се осуди уште еднаш да пријави.
    И можеби и јас не би се осудила да пријавувам насилство во комшии ако знам дека утре може да ме начека в лифт, а не вредело пошто ништо нема да се деси со него.

На Alishan30, LadyLollypop, Nausicaa и 8 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Абе си во право, ама не се сите ментално јаки како тебе можеби.. и не се за секого баш условите исти.
    Може ти не си била воопшто заљубена во типот, може си имала други приоритети во моментот, можеби си била поискусна, може попаметна.

Не е наше да судиме зошто жртвата е жртва.

Насилникот е за осуда.

На жртвата и' треба и психолошка помош, кога не може да ги согледа последиците од своите одлуки.
    А ние и со тоа имаме проблем кај нас, ма колку и да се правиме напредни, сеуште постои стигма за менталното здравје.

На H.VAGA, eliesaab и bicycle им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Анонимни се пријавите.
    Сум пријавувала.

7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.785
    Допаѓања:
    169.657
    Така се пораснати. Не земаат од мали и не учат шо се очекува од нас. Од нас се очекува да бидиме со еден маж, да бидиме домаќинки, да служиме само за приплод. Еве, барем мене ова ме учеле како дете, и сите овие работи кога сум растела и сум се оформувала како возрасна индивидуа - ми претставувало проблем. Исто е и ова, така не учеле и некои потешко бегаат од тоа учење од други. Жената оди кај мажот. Мажот ја штити. Тој носи пари. Та чисти. За децата се потребни двајца родители. Се ова се констатации. Субјективни гледишта и многу трпат шо ради комшиите шо ќе речат мислејќи дека држат некое достоинство зошто нели, никој не ги оговара, или пак за децата зошто сметаат дека токсична и несреќна средина е подобра само зошто детето има двајца родители.

Лош секс? Ајде то е, сум го одбрала, имаме дечиња.
    Изневерува? Маж е ајде ... то е ... плусто децата без татко не ќе ги оставам.
    Психичко насилство? Сигурно јас сум крива.
    Физичко насилство? Ете му се греши понекогаш, инаку ептен е добар.
    Лошо пијанство? Пијан е, кога не е пијан океј е.

И не само шо од дома не учат каква е нашата улога во општеството и семејниот систем, многу е полесно да одржиме некоја ситуација место да ја смениме. Промената е страшна. Промената е неизвесна. Несигурна. А, ако се држиме до тоа што го знајме, можиме да научиме да боли помалку. И зато многу луѓе сфаќаат дека имаат проблем, дали било то ете во семејството со сопругот кој е лош сопруг и имаат лоша врска или брак, или пак и проблем по ментално здравје ако има некој, секогаш се одолговлекува зошто неизвесноста е пострашна и се бара помош или се бега кога е веќе многу развиен проблемот и симптомот. Кога веќе нема каде. Кога е неизбежно. И жално е дека е така.

Само ми е мило дека со онлајн глобализација имаме можност да збораме сите, жени пред се, да споделваме искуства и да сме поддршка една на друга и ако некоја се плаши да напрај чекор или мисли дека е се во ред и дека секој брак е таков - да види дека има и поинакви и посреќни и недисфункционални. И така да се мотивираат да сменат нешто стремејќи се да добијат нешто подобро. Некогаш некои не се способни да видат дека врската му е лоша, па симптомите кои ги развиваат не знат дека идат баш од таму. Ех ама колку често ... Ова до сега беше од психолшки аспект, нормализација да не речам. Инаку многу често финансиите не дозволуваат одделување ако е веќе брак во прашање. Многу често и страв.

На senjorita-v, black-angel, SexiLy и 13 други им се допаѓа ова.
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Ооо колку го сакав :D
    Ама кога ќе се сетам ми иде да си влепам 2 3 шамари кај ми биле очите. :D
    Инаку народот секогаш суди, за жал. :/

На Осе и WildMk им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Најголем проблем се парите.
    Да можевме со минимална плата да плаќаме кирија, да плаќаме сметки и да имаме за здрава исхрана цел месец, а не леб и маргарин за доручек, ручек и вечера, многу жени ќе се разведуваа од насилници.
    А вака или зависиш од него или зависиш од родители, а тие или за кого побрзо пензијата или му пречиш на брат ти со снаата или можеби починати.
    Значи минималната плата да беше доволна за достоинствен живот.
    Секаде има насилство, ама во побогати држави помалку одколку посиромашни држави во развој.

На mode-kristina, noteforself, Veta и 5 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    И јас така се чувствувам.
    Ужасно глупаво.
    Секоја глупост што сум ја направила можам да ја разберам, ама тоа не.
    Како да не ја ни знам таа Вајлд, како да била некоја сосема друга.

Моето, рачунај, се одвиваше 3 години и кусур.

На hermosa, Осе и bicycle им се допаѓа ова.
  11. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434

Љубовта е слепа.
    Барем си се спасила. :hug:

Само што чудно ми е, често знаеме да даваме совети како да се постапи а самите не ги практикуваме.

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А бе има луѓе што пријавиле и другиот ден кажувале дека тој што го пријавиле знаел.
    Мене не ми се случило, ама се случило на други.
    Можеби има пријател во полиција па ќе дознае.
    Безбедност да ризикувам своја и на семејството за нешто кое нема да има резултат, не ризикувам.

На Осе, violetblue и WildMk им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.144
    Допаѓања:
    180.991
    Со минимална плата ни во мое село не се плаќа кирија и храна. Ама...има социјален систем. Социјален додаток, за сите што треба, без партиски врски, детски додаток, алиментација, полиција. Држава има зад тебе.
    И не им е лесно, на пример, да немаат да платат ручек за дете во школо...ама и без тоа се живее. И со стара облека се растат деца, и без луксузи. И нема срамота од работа.

На WildMk и Mantub им се допаѓа ова.
  14. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Мене ме интересира само едно нешто. Дали постоеле знаци кај мажот дека нешто не е во ред, пред да се стапи во брак?
    Полесно е да скратиш врска, него да се разведеш во брак, притоа имаш деца.
    Дали воопшто нешто навестувало дека личноста е токсична?

На Bojana890, noteforself и WildMk им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Епа друго е.
    Овде со 14 500 едвај за храна да поминеш и тоа за сам зборувам, со дете/деца нема теоретска шанса, алиментациите се смешни или воопшто не се плаќаат пошто работат на црно за да не се пријавени, социјален додаток е уште поголема смешка, и нормално дека ќе остануваат, што да прават.

На KateKane, Осе и WildMk им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.785
    Допаѓања:
    169.657
    Многу е полесно да видиш одредени знаци кога живееш заедно него кога се гледаш со некој само неколку часа на ден, па некогаш не и секој ден. Некои работи можи да се забележат и пак се игнорират зошто се смета дека или ќе се попрат или дека е само некој лош момент/ црвена точка или пак не се сметаат за доволно важни па прераснуват во поголем проблем покасно.

На Nausicaa, mode-kristina, Bojana890 и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Има најчесто. Ама не знаеме да препознаваме.
    Многу работи ни нормални, а не се.
    Не е нормално да не ти дозволува да облечеш кратко или да мораш да му дадеш пасворди од сите социјални мрежи ама ќе паднеш во несвест да знаеш колку многу девојчиња се во врска со вакви дечковци и влегуваат во брак и раѓаат деца.

На Nausicaa, mode-kristina, noteforself и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    1.799
    Тие што биле долги години во врска пред брак, мислам дека горе долу имаат некаква претстава со кого ќе влезат во брак. Не верувам дека една личност може да се претставува нешто што не е, 4-5 години на пример, и тотално да се смени за 1 месец во брак. Се разбира дека нема баш се' да приметиме дури не живееме заедно, ама на пример ако е некој посесивно љубоморен не верувам дека тоа туку така ќе го прикрива толку долго време. Најчесто има мали знаци но самите не сакаме да ги забележиме.

На Bojana890, sweet-cherry, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    12.825
    Какво удирање. На прва кавга која не сум ја поттикнала, на прва индиректна навреда, која е кажана со цел мене да ми „текне“ дека ме потценува, го оставам. Ова за врски, во брак не сум била за да знам, но не верувам дека импусливноста ќе ја сменам.

На Veta, Осе и bicycle им се допаѓа ова.
  20. i...ja

i...ja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    181
    Тие жени не ги научиле од мали да препознаат саглам човек, кој вреди, а кој не. Подоцна кога конечно ќе сфатат со каков акмак имаат работа, се уште го трпат и му ја одржуваат лажната слика дека се е во ред со него и дека да се биде акмак не повлекува лоши последици и дека секогаш ќе има некоја покрај него каков и да е. И така ова е општество полно co акмаци vecna da je.

На BeLLaDona23, hermosa, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.