Жал ми е што имаш таква фамилија. Мене и мајка и татко, и баби и дедовци, ме учеле да бидам своја и самостојна. А бабите домаќинки и земјоделки беа.
Ова го зборувале тетките. Малку по малку се оддалечив од нив. Сфатија дека се досадни. Но, слични муабети сум чула и од сосетки, така што моите тетки не се изолиран случај, многу такви има.
Затоа што немаат храброст за нов чекор, до толку им е спуштена самодовербата што мислат дека самите се криви за се..
Ама знаеш што- не ми чуе за тетки, за комшики па ич Какво влијание врз твојот развој на личност би можеле да имаат небитни луѓе Ако мајка и татко ти дадат правец и поддршка, ни свети тетка не може да ти влијае на самодовербата и одлуките.
Затоа што научиле да живеат на тој начин и тоа веќе им е комфорна зона. Тешко е да излезат од маѓепсаниот круг.
Vo denesno vreme brakovite se se poveke film, a partnerite glumci. Se' poveke mazi manipulanti, so golemo Ego (strav), zavisni od svoite devojki, zenicki, poveke im se uziva nego da pridonesuvaat, sebicni, a baraat od zenickata da go obezbeduva za se' ... Navodno pozitivni, romanticari, ljubov do extrem, a dlaboko vo sebe nasilni, emotivno osakateni, licemeri, koristoljupci, a za drugari zrtva idat itn. itn. Za pred narod eve kolku sum "uspeal" sam, a nisto ne napravil sam, tuku so pomos na nejzinite pari so koi taa go kupuva celo vreme nego i negovata potesna i posiroka familija, prijateli so materijalni dobra, za da ne go izgubi. I zatoa si naogjaat zeni koi ke zaslepat od ljubov po "lepotanot" za nea normalno, ona e pokraj nego ispod prosek, ke im bidat bankata, ke im ugoduvaat, ke im bidat zrtva na ovoj ili onoj nacin, ke trcaat po niv, a ovoj ke trca po drugi ili bivsata koja za nego e premija u sekoj smisol, a mu pomognala, ama koja na vreme se svesnala i mu go znae profilot i namerite i mu go ukazala toa. Se trgnala znaejki deka u glava si napravil plan kako da najde nova zrtva. Za zal vakvite mazi uspevaat do nekade da si gi ostvarat namerite ... ama kolku dobro da glumat ili probuvaat da se "fini", zaljubeni Don Zuani tabietot i vnatresnite demoni koga togas im izleguvaat na povrsina. E sega osven gore kako napomenavte ako i taa ne e mazohistka, pa i po sekoja cena posto e povozrasna od nego dosta ( prosecno ubava, poneprimetna od nego, toj samobendisan, a ne go znae koj e vsusnost vistinski),se uplasila da ne ostane sama pa na sekoj nacin se opsednuva, go kontrolira i sl. bidejki e od onaa "gadnata" rasa kade ako kiksnes, glava secat ili sl. Pa neka mu e so srekja, koga si gi saka parite najmnogu, saka da pokazuva kako on uspeal (sam navodno) luksuzno da zivee vrz grbot na nejzinata familija koja pere pari ... Znaci i balkanskive mazi znaat da se maski k***i. Izvinjavam se, ama i toa kolku ima takvi "mazi", ohoo
Не знам за кај зборуваш, ама во македонија и на балкан воопшто не е точно дека повеќето жени имаат пари па мажите се залетуваат во парите и дека мажите се зависни финансиски од жените. Можеби изолирани случаи, ама повеќето не. Баш напротив, тоа зборуваме цело време дека жените се во понезавидна позиција кога станува збор за пари и баш затоа трпат се и сешто, од што немаат каде.
Se zboruva za doticna koja ne e od Balkanov. Iako, ima i tuka zeni koi se situirani, pa se dobra prilika za mazi koi toa baraat bidejki ne se sposobni da stvorat, da se odgovorni ni za pari, ni za sebe, a ne pa za drugi, ednostavno nezreli vo nivni skoro 40ina god.Nauceni da koristat na sekoj nacin, taka im odgovaralo u zivotot. Znaci ima i mazi materijalisti, zavisni od drugi i na nasiov ni Balkan ... bidi sigurna.
Значи мажите што ги користат жените се материјалисти, незрели, неспособни, а жените кои тоа им го дозволуваат се жртви? Никој не може да ти ти земе парите ако не му ги даваш. Освен да те ограби. А ако си свесно во брак со некој кој те користи, значи дека си или мутав или така ти одговара поради нешто. А жртва не може да си. Колку безвезен двоен стандард. Ако ги нарекуваш мажите кои не заработуваат неспособни, незрели и искористувачи, и за жените кои не работат истото го мислиш? Значи според тебе сите жени кои не работат се неспособни и гледаат да го исцицаат мажот? Или не ти одговара кога е во обратна насока?
Ne gi potcenuvam zenite, naprotiv. Zenite gi poddrzuvam. Si me sfatila pogresno. Samo kazav deka ima i primeroci od maski pol koi se takvi, "snaodlivi".
Не те сфатив погрешно. Не може да ги поддржуваш жените ако мажите кои не работат за тебе се неспособни и разгалени, а жените кои не работат да ги поддфжуваш, не е тоа поддршка, тоа се вика двојни стандарди. И ко што реков, богати жени не може никој да ги искористува ако тие не сакаат, не може жените да се мутави па мажите ги искористуваат, а овие не сфаќаат дека се искористени.
Во Македонија голем дел од населението оформува семејство без да има приходи, и психичка зрелост. Луѓето добиваат по две деца, за да влезат во некој општествен шаблон. Машкото го форсираат многу често, а на женското се гледа како на вишок, ќе се омажи и готово. Дури често пати се врши притисок кога се дели имот, женското дете да не земе ништо, а кога старите, родителите ќе се поболат, а тогаш ќерките ги влечкаат по лекари, а синовите се „зафатени“. Навистина нефер. Се сложувате ли со ова? Сте виделе ли вакви примери? И како таа жена утре да си замине од кај мажот ако ја третира лошо?
Остануваат од многу причини, а доста од нив сте ги опфатиле во вашите постови. Во брак повеќето влегуваат на помпезен начин, со еден куп очекувања, врз кои влијаат традицијата, но и масовната култура. Некои влегуваат под притисок на околината, за да не останат „стари моми“, под притисок на семејството, затоа што родителите сметаат дека „добрата прилика“ не треба да се испушти, особено ако партнерот има добро педигре или финансиски е добро поткован, некои влегуваат заради ненамерна бременост, на која и претходела нестабилна врска, некои заради моментално чувство на заљубеност, кое понатаму исчезнува...Штом бракот веќе е склопен, си добиле парче хартија кои повеќето го доживуваат како „имотен лист“ и мислат дека тој документ им гарантира сигурност за навек, па повеќе не вложуваат во надградување и негување на брачниот однос. Некои жени, стануваат жртви на својот сопруг, врз кои истиот ги лечи своите фрустрации и на тој начин со постојано обезвреднување на нивната личност, потреби, желби, дејствија, мислења, успева да ги убеди дека тие не вредат и дека не заслужуваат подобро. Жената е таа која се надева дека ќе успее да го промени неговото однесување и не свртува внимание на фактот дека има избор, туку целосно се насочува да го убеди партнерот дека таа не е таква како што тој ја доживува, дека е многу подобра од тоа и сама си го наметнува процесот на самодокажување, во кој освен што губи време, нерви и здравје, најмногу го губи своето достоинство, притоа не сфаќајќи дека ако самата себе не се почитува, не може да очекува дека ќе ја почитува некој друг. Некои жени остануваат и поради својот амбивалентен однос кон сопругот, го сакаат и мразат истовремено. Имало случаи кога жената останува во лош брак, бидејќи несвесно со текот на времето, а како производ на лош брак, кај неа се развива Стокхолмскиот синдром, поточно се развиваат силни чувства кон својот „киднапер“ кој во многу случаи може да биде и насилен. Најчесто остануваат поради својата емоционална незрелост, која не може да се развива во нездрава средина. Ако некој постојано те убедува дека за ништо не те бива, тогаш се ставаш во позиција да веруваш во тоа тврдење, па оттука произлегуваат сите оние фактори и потточки кои ги наведовте како причина за останување во лош брак: економската независност (бидејќи некој ги убедил дека тие не се способни сами да заработуваат, страв од статусот „разведен/а“ и прифаќање на истиот од потесната и пошироката околина, уверувањето дека децата треба да се одгледуваат со двајца родители (што според мене е многу погрешно, бидејќи секое дете е огледало на својот родител и ако децата раснат во нездрава средина, постои голема шанса тие да ги имитираат своите родители кога тие ќе стапат во брак, плус моментот дека подобро е децата да раснат во разведен брак каде ќе примаат љубов од родителите без да присуствуваат на секојдневни кавги, сцени и стресови, отколку во со сила одржана заедница која најмалку личи на семејство). Многу приказни, многу фактори, различен сплет на околности, а зацементиран балкански менталитет.
Fala Bogu jas nemam takov do mene. Vidi sekogas ima od dvete strani opasni manipulatori, ama pak ke kazam poveke od maskiot pol. A zena ko zena, emotivna, empaticna, uplasena da ne izgubi "glumec" , zasto go SAKA .... Dali dozvoluva ili ne, ona si znae. Od strav da ne i letne kaj druga( a sekogas imaat druga bivsa,nova, itn. itn.) Takvite sekogas baraat partnerki potocno zrtvi. Emotivno nezreli potocno osakateni mazi. Se' i sesto ima srcka ... pogledni podobro okolu sebe. Ti posakuvam ubav den
Еве јас сум во брак до со некого кога не го сакам . Што да правам? Ништо не е така дури не го пробаш на себе. Ама не е се така лесно. Јас си имам сопствен начин како се "справувам" со тоа . Тоа што до сега не победнав од дома и да се тужиме по судови или што уште не тоа не значи дека немам самодоверба или храброст . Да го преживуваш воа и да останиш ментално јак тоа е нешто . Се си има време и место на крај има како што ме зема така да ме оставе , друг начин нема не се откажува
Што зема производ не ми е јасна последната реченица? На се има начин само некогаш не мрзи да размислуваме.