Зошто жените секогаш добиваат старателство над децата?

Дискусија во 'Брак' започната од Ostaven85, 10 февруари 2016.

1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    136.652
    Јас зборев за она што го гледам околу мене, и во најголем дел од случаевите е така како што кажав. АКо околу тебе живее друг народ блазесе ти. А татковците ако више сакаат да бидат рамноправни со мајките ке се борат пред да се додели старателството, а не да плукаат од коа веке и е доделено на мајката.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Prvo, borbite pred csr se neramnopravni, zenata pobeduva sekogas. Zatoa i zenite ja prefrlaat borbata tamu i ne sakaat dogovor. Vtoro, tie borbi se glavniot problem na segasniot sistem. Roditelite se borat ko gladijatori za dete koe e nivno podednakvo. Vreme e tie glupi borbi da prestanat.

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  3. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Дека се водат борби се водат. А дека мажот можи секако да се покажи како поспособен од жената за да одгледува едно дете - и таму можи. А не да застани да им пцуе и мајка и све по список на вработени таму. Или не дај боже- друг да пушти да ``му ја сврши набрзина работата``. Со аргументи нека застани ко чоек и нека речи - јас сум постпособен од бившата, имам толку и толку пари, детето ќе го гледам и ќе бдеам над него и ден и ноќ, имам и помош дома - дајте ми го детето мене. Па ако е сериозен и озбилен чоек, нека ја сменат одлуката. Ама тука има една финта мацо, ОД ТАКОВ МАЖ НИКОЈА НЕ БИ СЕ РАЗВЕЛА. Завршен цитат. Ако има чоек со совест и со одговорност и со културност, зошто некоја би се развела од него? Ако си сака деца, поточно неговите, ако си е фин и добар по дома, поштен - најмногу ова го велам само заради тоа што ТОЈ Е ПРИМЕР ЗА НЕГОВИТЕ ДЕЦА

На okcenzi, theowndemon и Sesil им се допаѓа ова.
  4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    @Mudrec уба ти е темата, ама по се изгледа си требало да мислиш - порано. Ама нема назад.

5. snezan4e

snezan4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.203
    Мора да има вистински спремни стручни лица,цели тимови,кои сериозно би работеле во проценка на кого ќе го дадат старателството и дали е можно 50-50,бидејќи сите имаме слични,но сепак различни животни приказни.
    Вака зборат материјалистите,парите им се пред децата,тие и во брак гледаат ако може друг да купи,верувај од искуство.Вака збори и таткото на моите деца,ама пред други,и ете го гледам,се што треба им купува,како не.

6. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Eve ke ti odgovoram so mojot licen primer. Jas ne sum posposoben od bivsata za gledanje deca, ednakvo sposobni sme. Toa sto imam povekje pari ne go smetam za argument, decata nema da gi kupuvam so pari. Pomos doma imame i jas i bivsata. Ozbilni lugje sme i jas i bivsata. I tocno e maco, ne sakase ona da se razvede. Sakav jas. Samo od nea, ne od decata. Odgovorot nejzin - mi gi trgna decata. Odgovorot moj - ke si gi vratam decata. I jas i site drugi so istiot problem .

На jakap му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Nema nazad. Samo napred, kon nov zakon i novi pravila.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не ги читам постовиве наназад и не зборувам конкретно, само ќе кажам дека и тоа како има тешки манипулаторки кои манипулираат и уценуваат преку децата за да го добијат тоа што го сакаат.

На zuto и Mudrec им се допаѓа ова.
  9. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    20.073
    И тука лежи зајакот :) Тие пари не одат само на патики, моливи и чоколади туку се плаќаат сметки, се купува храна, се уплаќа рата за курс. Алиментацијата станува дел од домашниот буџет па со тие (измешани) пари детето поправа заби, оди да се шиша, учествува во купување подароци за другарчиња итн. Со тие пари мајката ја поправа правосмукалката за детето да биде на чисто. Со тие пари се купува детергент, тоалетна хартија, паста за заби, линекс. И не е дека оние кои јадат бурек против алиментација не се свесни за ова, свесни се и тоа како ама многу е полесно е да се мрчи дека бившата парите им ги троши на облека и шминки. А дека некој татко ќе купува и ќе носи прашок и омекнувач во домот на поранешната сопруга, зошто нели, неговото дете таму се пере (базирано на оние што ги знам) некако не ми се верува. Или па тоалетна, аха важи :D:D:D

На Monik999, eloves, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  10. snezan4e

snezan4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.203
    Би додала и манипулатори.Не викам не дека има такви жени,но и тоа како има и такви мажи.Затоа кажав стручни тимови,кои сериозно ќе работат,проценат,па ако треба на одреден период едно,па ако некој злоупотребува,нека променат старателство,битно да биде најдоброто за децата.Ако се сака,се може,ама треба да се работи.

На firequeenn, Gosh и LollySky им се допаѓа ова.
  11. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Зајакот лежи на скроз друго место :)

Мајките едвај постигаат со тие неколку илјади алиментација што ги добиваат. Ќе се заинати мајката да не го дава детето, на таткото единствен можен контра инат му е да ја заебава со алиментацијата. На крај трпи детето.

Вистинското прашање е кое дете добива повеќе од разведен татко - тоа што не го гледа таткото кој плаќа фиксна алиментација или тоа што има слободен пристап до таткото и може да му побара што сака. Гледањето на децата не е само задоволство, и трошок е.

Заедничко родителство значи дека на некој роденден ќе го носиш ти, на некој таткото. Нема да го переш детето само ти, кога е кај таткото таму ќе се пере. На шишење ќе оди и со тебе и со него итн.

Една работа не ми е јасна. Сакаме рамноправност со мажите, а менталниот склоп ни е дека ние сме поодговорни за децата. Едно со друго не оди. Никогаш нема да бидеме рамноправни ако сами си го преземаме целосниот товар на чување деца бидејќи нема да имаме време за образование, контакти, кариера итн. И кога самите мажи викаат дај да бидеме рамноправни родители (а со тоа и да не растеретат бидејќи нели многу ни е тешко), ние викаме не може. Смешки :)

На LollySky и Mudrec им се допаѓа ова.
  12. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Не ми е јасен муабетот за стручните тимови. Како се сега тимовите стручни да го доделат детето на само еден родител, а не се стручни да им го остават на двајцата? Некако по логика сега имаат многу потешка работа да проценат кој е помалку добар или кој е помалку лош родител. При заедничко родителство нема што многу да мислат. Ако едниот родител докажано не чини (насилство итн.), си остануваат рамноправни.

Инаку, точно е дека мора да има контрола и корекции ако заедничкото родителство се злоупотребува.

На Mudrec му/ѝ се допаѓа ова.
  13. snezan4e

snezan4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.203
    Бидејќи мотивот кај некои е неплаќање алиментација,ја сфаќаат дека бившата ја финансираат,а не грижата и љубовта кон децата.Бидејќи си нов член само на оваа тема,ме интересира имаш дечиња?Немора да ми одговориш ако не сакаш.

На okcenzi и rose60 им се допаѓа ова.
  14. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Алиментацијата ли е грижа и љубов кон децата?

Да, имам едно дете.

15. snezan4e

snezan4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.203
    Па ете таткото на моите деца би сакал 50-50,само поради алиментацијата,а не дека нешто посебно се грижи за нив,врати се назад и прочитај што сум напишала.Некако лошо сфаќаш,50-50 не плаќа алиментација и на мажот доволен мотив за заедничко старателство,а колку квалитетно ќе се чуваат децата,е тоа е друго

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мене пак не ми е јасно како кога ќе ги отворам темине како: „Колку сте задоволни од вашиот партнер?“ или „Колку сопругот ви помага околу домот?“ ќе се изначитам за мажи кои многу помагаат во обврските особено околу децата: пресоблекување, хранење, шетање, бањање... Како после истите не чинат? Или по тие теми пишуваат само исклучоците?
    Па еве и Мудрецов е можеби од тие мажи-исклучоци кои знаат да ги обавуваат обвските спрема домот и децата. И да не е, за почит е што со толкава љубов се бори и покажува интерес за своите деца. Наместо да го поддржуваме малцинството такви мажи, како што велите, вие ги критикувате, па и навредувате.

На детето не му треба само машина за извршување обврски или банкомат. На детето му треба и мајчина и таткова љубов. Кога е некој способен и спремен да ја даде, жалосно е детето да се лиши од неа.

Пак ќе речам, како дете на разведени родители од една страна, и мајка на две деца која со месеци дење и ноќе сама ги гледа, тврдам дека детето има потреба од двајца родители. И јас сум имала и имам потреба, и моите деца имаат.

И на крај, јас сум за рамноправно родителство, а маж ми не толку многу. Едноставно, јас имам доверба кон него како родител, а тој во мене повеќе отколку во себе. Тоа ми покажува дека е грижлив родител.

На drugarka, JuLleE, do-re-mi и 10 други им се допаѓа ова.
  17. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Ако сака да ги гледа децата еднакво, дај му ги. Ако ги гледа, ќе троши на нив многу повеќе отколку што би ти платил алиментација.

18. snezan4e

snezan4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.203
    Ама јас сакам да ги гледа и не за финансии,бидејќи сум свесна дека и таткото им е потребен,јас сум повеќе иницијатор за нивните средби отколку тој самиот.Ете ќе се цитирам самата што сум напишала

На joy1 и Nausicaa им се допаѓа ова.
  19. smb asr

smb asr Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    9.578
    Никој маж нема право на старателство. Луѓе дрвари кога носат дрва во фабрика за мебел дали му кажуваат на шефот што мебел да направи? -Не. Само ги земаат парите за дрвата и си заминуваат. Така да мажите само ни даваат материјал, и немаат право да се мешаат. Кога не бил вистински маж за жена си, како ке биде татко за децата?

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Nekoj moze da bide los za soprugata a da bide dobar roditel.
    Vsusnost sto praime ako ona ima drug?I toj bara razvod?
    Koj e ovde los roditel on ili taa?
    Koj go prokockal brakot?

Ima mazi sto gledaat podobro deca,i pelena mEnuvaat i banjaat i hranat.
    I ima majki koi bas im e briga za deteto.

Snaa u familija na sud se otkaza od dvete deca.Mu gi ostavi dobrovolno nemu?Toa ja pravi nea dobar roditel a nego los?

На JuLleE, zalosna и theowndemon им се допаѓа ова.