Зошто жените секогаш добиваат старателство над децата?

Дискусија во 'Брак' започната од Ostaven85, 10 февруари 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.601
    Допаѓања:
    76.832
    Posle razvodot na majka mi i tatko, tatko mi dobi staratelstvo. Postabilna licnost od majka mi e... i so stalna drzavna rabota... A majka mi ne... Jas 16 imav, sestra mi pomala od mene, sakase kaj majka mi da odi ona, no nemozese od mene pa da se razdvoi i si ostana so mene :)

На zuto и Winter Lady им се допаѓа ова.
  2. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Дури сега го прочитав постов па морам да одговорам.
    Ако маж изневери, по автомтизам му нанесува зло на детето, а тоа е дека тој прави нервозна, разочарана и понижена мајка. И додека тој си го празнел на некоја малда и забегана, мама дома се секирала за температурата или забчето или какањето, или перела или пеглала или пеела приспивни песни.
    И дај ти се молам, пролистај го форумов па зборувај ми за родителство. 90% живеат во заеднца со свекор, свекрва ( најчесто алапача), девер, јатрва золва итн цело племе со еден главатар -СВЕКРВА. Платите кај нас се ужасни, ( добро освен твојата пошто нели ти даваш 40000 ден алиментација), посебно за жена. Жена ако остане бремена лета од работа, па по автоматизам мора да остане во племето заробена. Да ги врши сите обврски, да чува деца, да трпи жалопојки од маминиот син, да извршува наредби од главатарот-свекрва, за на крај мажот да ја изневери по изговор дека таа е изморена, запуштена или многу нервозна. И ке глуми родител.

Не знам ти човече кај живиш ама овде кај нас се знае како е. Епа коа на жената ке и прекипе од племето, ке собере парталите и детето и ке оди. Е тогаш соц, слжби прашуваат што се лучувало во бракот ( целото племе, пошто кај нас не се мажиш само за мажот, туку и за целото негово семејство) и кога ке почне жената да кажува што истрпела и поминалаа, повеке од логично е дека детето ке и го дадат нејзе. Не дека некој друг се грижел за тоа дете предходно освен неа, ама тогаш главатарите-свекрви ги подбуцнуваат синовите за децата и овие притрчуваат пред соц. работници дека жената е ненормална и со слаби нерви. Арно ама и соц. работници имаат вакви примери фо нивни семејства и фамилија, па си ги знаат горе доле тие рабти и за тоа децата им ги доделуваат на жените.

Секоја чест на исклучоците.

За вториот болд: ЖИТИ СЕ А ПО ШТО СЕ МЕРИ ВНИМАНИЕТО НА ДЕТЕТО? СЕРИОЗЕН СИ ЗА ОВА СО МЕНУВАЊЕВО ПЕЛЕНИ? Еден куп мажи знам кои бегаат од какана пелена, зошто немој ти се молам, нив им се превртувал желудникот. А на мајките не? Ние леб не јадеме, ние каки јадеме и тоа е во ред така? Епа пошто кој на што ги научил и колку време им посветил е единица мерка за родител, тогаш и ние мајките да ги оставиме децата какани, гладни, неизбањати и само да гледаме цртани со нив и да ги однесеме во кафич на пиво за време на утакмица. МОЖЕ ТАКА? Или мажите ко по обичај ако не е жената тука, ке го тупнат детето на баба, за да може истата таа баба да и преговара на снајката дека И го чувала детето, пошто нели тоа не е од синот, туку само од сната. Ко баба ми.

пак ке речам, секоја чест на исклучоците.

Пак ке ти речам, пролистај го форумов и види што се жените трпат од мажите, од работодавците, од заедницата.
    Едно прашање за крај. Кога последен пат си слушнал дека некој зет има замерки дури и за ситници од таткото на неговата жена? Кога последен пат си слушнал дека братот на невестата се меша во воспитувањето на детето и водењето на семејството, како што прават многу золви?

За тоа молчи те молам.
    Кога ке се искоренат ваквите примитивни форми на семејство, тогаш зборувај за пола или целосно старателство. А до тогаш помогни им на жениве на форумов да ги решат проблемите со мажите балканци и свекрвите монструми. За да го убрзаш просецот.

На крај ке речам фала му на Бога што јас немам вакви маки. Фала му

На DoubleK, donna.17, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Ne e opstestvoto tolku primitivno kolku sto se tvoite stavovi ednostrani. Komentiras od aspekt na masko-zenski odnosi, a ne od aspekt sto e dobro za deteto. Eve gi moite odgovori:

1. Nema potreba bilo sto drugo da se smeni za da se vovede ramnopravno roditelstvo. Naprotiv, ramnopravnoto roditelstvo ke bide inicijator na site drugi promeni.

2. Ne izneveruvaat samo mazite, neli? Se sto kaza za nervoznata i napustena zena vazi i za izneveren maz, plus gubis pristap do decata.

3. Znaci svekrvite se mesaat vo odgleduvanjeto dete, a semejstvoto na zenata ne? Ova e ocigledno jadenje kakani peleni mesto leb :)

4. Iskustvoto pokazuva deka pogolemi problemi so gledanje na decata nastanuvaat ne koga maminata lesi kuchka ke posaka da se vrati kuchi, tuku koga mazot resava deka mu e dosta od trpenje nerealizirana zena pod izgovor deka mnogu i e tesko sto e majka.

5. Pak ke kazam, postojat i mnogu majki sto glumat dobar roditel, a decata gi cuvaat babata i dedoto. Iako imaat zdravi-pravi tatkovci sto sakaat i mozat da gi cuvaat. Ama ne, bitno e da se skrati kontaktot so decata.

6. Sto e bitno sto pravis za decata ako im go skratis drugiot roditel? Ako im napravis psiholoski traumi, dzabe se i peleni i sve.

7. Zenskite prava i problemi se druga tema. Ne moze zenskite frustracii da se lecat vrz decata i bivsiot partner.

I za kraj, koga ke vovedeme ramnopravno roditelstvo po razvod ke vidime dali tatkovcite sto sakaat da se so decata se isklucok ili pravilo. A i da sme redok isklucok (sto ne e taka), na toj sto saka da bide ramnopraven roditel po razvod mora da mu bide dozvoleno. Vo interes na decata.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Hahah mudrec moram i jas da se pridodadam sto bi se reklo. Ako sakas ramnopravno staratelstvo - togas odnesuvaj se i sprema deteto kako sprema ramnopraven clen. Ma nemoj. Ne bile bitni pelenite. Ajde ok toa. Posle nema da bidat bitni ocenkite na deteto, drustvoto, izlegvanjeto, nivniot partner i taka natamu. Sto e potraumaticno - da ima deteto majka koja e psihiscki tormozena pred negovi oci ili tepana ili plus i omalovazuvana od sekoj od plemeto, ili da ima dvajca roditeli koi ziveat oddelno, no doma nema raspravii nema vikotnici i cikanje tuku ednostavno ne im odelo na dvata i sega se prijateli i si pomagaat vo odgleduvanjeto na decata? Jas doma imav majka koja ogromna psihicka tortura trpese cel zivot i nekogas si velev oti ne se razvedat barem nema da slusam raspravii po cel den. I ne mora da ja izneveruva, ili bilo sto. A ako si bil tatko kako sto treba - bidejki ovde namirisuvam covek koj se kae sto se pletkal so sekakvi namesto so zenamu da go gleda deteto - nemalo taa ni da se razvedi od tebe nitu da bara celostno staratelstvo. Tipicen makedonski maz. Duri trpi zenata - koj ja ....a koga si soberi stvarite i sose dete zamini - lele sho naprajv. Eeeee nema nazad. Ke si go gledas deteto ednas mesecno vo socijalna sluzba. Ti i sekako tolku i go imas gledano i ko ti bilo doma. Bla bla na mazi koi se bunat za decata socijalnoto ima gledano gledano eheeee ne si svesen. Zatoa mu go davaat deteto na majkata. Oti bivsiot moj - ednas go nema videno deteto od ko se rodi ni da plati nesto za nego. Se bunese vo socijalnoto edno vreme ama svati deka nema korist i ne izbrisa. I mene i deteto. I koga ke sakam zakonski da se razvedam - ke mu dam polovicno staratelstvo?? Ja majkata, nema problem kako ne - ko ke si go vidam tilot. Prevod - malo morgen. Ko ne mislese na glupostite sho mi gi iznapraj i uste ocekuvase da ne si zaminam, sega ic da ne mu ja misli. Koj kako sprema mene - taka jas sprema nego. A deteto moe i bez tatko e mn veselo i vrckasto dete, takvo so tatko mu nemase da bidi. A deka nema da ima tatko - nema. Ene i na edna prijatelka deteto nema tatko - pa si zivej i rasti zdravo i pravo. Vas na mazite vi se odzema ulogata na tatko samo po zasluga.

На cresa-jagoda, kjukli, okcenzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    292
    @okcenzi Алал да ти е, точно од збор до збор

На cresa-jagoda, eloves, Jasminkabibibi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Imas nekoi dobri poenti, kako deka obvrskite mora da se ramnopravni okolu decata (sto ne znaci broenje koj kolku peleni smenil) i deka podobro e razvod otkolku decata da trpat karanici.

Na deteto tvoe ne mu treba tatko? Ma nemoj! Od kaj ti tebe pravo da go sakatish emotivno svoeto dete? Toa sto si go prezivuvala doma ne e opravdanie. Posledicite ke dojdat koga ke porasne deteto, ama nema da bidat posledici samo po tebe. Isto kako toa sto si go prezivuvala ti sega se odrazuva vrz tvoeto dete.

Ne razbiram zosto e bitno koj kogo napustil. Imam deca, gi sakam, me sakaat, sakame da sme zaedno povekje. Drzavata momentalno stoi na patot i im pomaga na nesovesni majki so niska roditelska svest. Toa ke se smeni naskoro bidejki ne se majkite se sto im treba na decata, nitu pa se majkite tie sto treba da dadat ili odzemat roditelsko pravo na tatkoto. Si ima drzavni organi, tamu e glavnata borba, ne po forumi. A tamu se bitni argumentite.

7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.366
    Допаѓања:
    41.703
    @Mudrec

1. Зашто се разведе со жена ти?
    2. Како се однесуваше кон децата додека бевте во заедница?
    3. Колку пати си ги гледаш децата?
    4. Зашто жена ти те спречува да ги гледаш повеќе од тоа?
    5. Зашто во твојот случај сметаш дека старателството не е праведно доделено?

На okcenzi, cresa-jagoda, kjukli и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    1. Zosto e bitno zosto sum se razvel? Eve da te zadovolam, se razvedov oti ne mozev da trpam zenata da me ponizuva sekojdnevno. Ne sakam da ziveam zo zena koja ima tenedencija da dominira. Pricinite za razvod nemaat vrska so decata.

2. Jas sum tatko sto sekogas si gi gledal decata. Sum menuval peleni, gi banjav, gi setav itn. Ama ako ja prasas bivsata zena, neodgovoren tatko sum :).

3. Sekoj vtor vikend i 2 saati pomegju.

4. Zatoasto saka da mi se odmazdi sto ja ostaviv.

5. Zatoasto decata pripagjaat i na majkata i na tatkoto. Toa ne smee da se smeni zaradi razvod. So razvodot prekinuva bracnata vrska, ne roditelskata.

На LollySky, zuto и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.366
    Допаѓања:
    41.703
    Најбитно е зашто сте се развеле, оти нема да жалам некој/а ако млател/а се по дома и не се грижел/а за децата додека биле во заедница.

Претпоставувам дека сакаш заедничко старателство, што според мене ( како дете на разведени родители ) е лошо за децата, оти ќе немаат постојан дом и ќе ги ашкате како партал меѓусебно.
    Најдобро е децата да имаат постојан дом ( кај оној родител кај кој тие најубаво би се чуствувале ), а со договор помеѓу родителите, плус децата за викенди и празници да одат кај другиот родител, да ги зема од училиште понекогаш, да ги шета ,да ги носи на одмор и.т.н.

И околу она дека партнерот ви се одмаздува преку децата, или пак дека не можете да се договорите со него како со возрасна личност, можам само да кажам - што не мислевте пред деца да правите...

Последна измена: 13 август 2016
    На eloves, LollySky, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  10. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Мудрецу за почеток да те замолам да ишуваш кирилица, зошто очи ми испаднаа читајки те. Фала однапред.
    И да почнеме со ред.

1. Ти се молам. Како тоа не е битно било што друго да се смени. Ти дадов и предходно пример, каде таткото треба да си го гледа секој втор викенд детето, а тој го зема секој викен иго остава кај бабата на чување за да тој родолжи со ергенскиот живот. Значи ти си ги правдаш ваквите мажи, а овде збориш за рамноправност.

2. Ајде те молам не ми тропај овде. Точно е дека изневеруваат и жени, ама маживе сеуште се нумеро уно. И да сум слушала од мажи, како жена им се здебелимла после пораѓај, се запуштила, не вежбала, била нервозна. Немој да ме живцираш ти се молам. Вие МАЖИШТАТА додека жената е бремена јадете токму со неа, се здебелувате ко прасињата од баба ми, поголеми стомаци од жената имате, не знам кога последен пат лицето освен со сапун сте го измиле ( зборам за тие мажи кои ги слушнав со свои уши). Кога тебе ке ти се менуваат хормони, кога ти ке имаш вртоглавици, зголемен апетит и повракања, а секако кога ке извадат од тебе дете, тогаш кажувај која се се запуштила и која има стии и која болшебно за 2 дена неможе да ослабе како бијонсе на пример. Лигуши мажи. За вас само поголеми огледала.

3. Да семејството на мажот штом дома ке дојде невеста мисли дека имаат право над нејзиниот живот, одлуки, дури и избор на облека, храна, воспитување на детето итн. И не е точно дека фамилијата на жената се меша до тој степен. Сум слушнала како свекорот му вика на синот, кај оди твојава кава облечеа ( а жената се спрема за свадба нашминкана и облечена во фустан до над колена) е до толку оди ова нашево малоумство. Свекор ке ми кажува што да облечам и мажот како заебан многу ке рече облечи друго. Јас уште немам чуено да мајката на невестата прокоментира така за зетот.

4.Викаш леси-жената кучка коа ке реши да се врати дома кај мама,а мажот пошто никогаш не се врака дома, зошто тој секогаш е кај мама, ке реши дека му е доста. Како што гледам во овој изнесениов случај, жената кажала кога е доста од племето и големото дете со исфрустрирана сезнајка мама. И не е изговор дека е тешко да си мајка, туку тоа е вистина. Ретко многу ретко кој маж ја одменил жената на еден ден за да знае коа е тежината на мајчинствотот. И додека жената сеуште има последици во кичмата, стомакот и нозете од бременоста, некое бебе плаче да биде нахрането, пресоблечено, прошетано, успано, додека големото дете наречено тато се лути на мама дека не му обрнува внимание и дека многу се запуштила, па ке појде во другата соба кај цицето од мама- пошто неговата мама нормално е тука-главатарот.

5. Точно.

6. СЕРИОЗЕН СИ БРЕ? Кои психолошки трауми им прави мајката, ако им го крати времето на децата со таткото. Па ако бил саглам татко ке ги гледал децата дур бил во брак во нивната мајка, а не трчал по цицето на неговата мајка. И што добро би научиле децата од такво лигле и вампир свекрва а секако и коментатор свекор. Абе на некои мажи треба да им се забрани и да им го спомнат името на децата.

7. Женските фрустрации не се друга тема, а тие настануваат поради вакви лугуши мажи. И не секоја жена лечи фрустрации преку децата, ко што мајката на мажот лечи фрустрации на сната и внуците.

И ЗА КРАЈ не се сите мажи како тебе што сакаат да си ги гледаат децата и да се грижат за нив. Ај пребројсте се сите вие 100 мажи и да ви дадеме посебни права, а не да менуваме закон кој важи за сите мажи. Еве вие добијте посебни права, ама вие вкупано 100 мажи, во споредба со останатиот милион кој око не му трепнува и кој не е свесен дека е татко и маж, па сеуште живеат ко тинејџери.
    Колку си само не фер. За да го добиеш ти тоа што го сакаш, односно она што мислиш дека си го заслужил, ке изгазиш се пред себе. И после кажуваш жените биле себични и не се битни нивните проблеми. Епа за тоа работите се такви какви што се и за тоа толку ке си ги гледате децата.
    ФАЛА МНОГУ ПРИЈАТНО

На cresa-jagoda, macencef, Kom.pot и 6 други им се допаѓа ова.
  11. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Јас сум слушнала мааж кој вика бившата жена и бивжото дете, а сеуште не сум слушнала обратен случај.

1. Битно е сошто си се развел и тоа многу. А понижувањава од женати беа и пред бракот? Тогаш зошто ја ожени? Ако почнаа во бракот, тогаш треба да се преиспиташ ТИ каде си погрешил, а сигурна сум дека бајги си згрешил.

2. Знам дека си неодгоорен, според одговориве кои ми ги даде за посветување на детето. Сам си се издаваш
    Значи според тебе, мајката да ги врши најтешките работи, а таткото како ерген само ке ги прошета и тие нормално ке трчаат по него, зоштп тој не ги тера да јадат, не ги тера да се избањаат, не ги тера да учат итн..

3.ОК доволно

4. За одмаздава се вракаме на точка број 1.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    I jas se prasuvam sto ne mislele tvoite pred da napravat dete :).

Konceptot na eden dom e zastaren. Site sovremeni psiholoski istrazuvanja pokazuvaat deka na decata od razvedeni brakovi im e pobiten sloboden pristap do dvata roditela otkolku da gi vrzes za edna lokacija. Sekako mora da se vodat decata na edna adresa zaradi uciliste itn, no toa ne znaci deka treba da se stalno na taa adresa.

13. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Nesto se iznervira :). Jas sto sakam ramnopravno roditelstvo ne sum fer, a ti sto go trgas deteto od tatkoto si fer?

Tocno, ke zgazime se pred sebe za da bideme so nasite deca. Ne barame nisto tugjo, si gi sakame svoite deca. Zenskite frustracii nema da ne sprecat. Zatoasto frustracii ne se argumenti.

14. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Ne si slusnala zena sto vika bivsiot maz? :)

Odnosite so mojata bivsa zena, koj sto zgresil i koj sto pravel vo brak ne se tema na koja treba ti da komentiras. Toa sto mislis deka me znaes vrz osnova na dopisuvanjevo povekje zbori za tebe otkolku za mene.

15. Arien

Arien Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    476
    Ne e vistina deka sekogas majkata dobiva staratelstvo za decata. Jas svoite deca svesno od X pricini gi ostaviv so nivniot tatko. Toa ne znaci deka Jas sum bila neodgovorna majka ili los roditel. Da ne navleguvam vo detali za se sto mi se slicuvase dve godini sakam samo da kazam moe mislenje. Razvodot bese uzas najmnogu pretrpea nasite deca. Toj kako tatko pod pritisok psihicki gi stavi decata da izjavat deka ne me sakaat i nikogas ne sakaat da bidat vo kontakt so mene sto toa bese vo negova koristi da go dobie staratelstvoto nad decata. Jas dobiv dozvola koga sakam da mozam da bidam vo kontakt so decata, no eve dve godini nema pozitivno nisto. Sekako pokusav i nisto. Zatoa nemoj da bides tolku ubeden deka zenata dobiva cesto retki slucai se tie ili koga mozat i dvete strani da SE dogovorat e togas e vo red dali ke dobie tatkoto ili majkata. Vo mojot slucaj nemase nikakva sansa da se napravi dogovor zatoa sto toj bese povreden sto go napustiv posle se sto pominav so nego i sansa dobi na bezobrazen neodgovoren nacin preku decata da mi se odmazdi. Ima mnogu da SE pisuva,no podobro da precutam.
    Samo edno ke kazam so tek na vreme poleka kockite SE slozuvaat i veruvam i znam deka pravdata ke si dojde na svoe mesto. Da se razbereme dali za majkata ili tatkoto. Vazno e pred se da bides covek site sme od krv i meso.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Sekoj roditel koj pravi napori da go ottrgne deteto od drugiot roditel e los roditel. Na sekoe dete mu trebaat i tatko i majka (osven vo isklucitelni situacii koga edniot roditel ne e podoben i so svoeto odnesuvanje im steti na decata).

So promenite na koi rabotime slucaite kako tvojot ke se iskorenat. Ne e prirodno decata da se dodeluvaat na eden roditel i roditelite da se tepaat eden so drug za roditelsko pravo koe im pripagja na dvajcata.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Не ми ги превртувај зборовите. Јас не реков дека не сум слушнала жена да вели бивш маж, тоа е нормално, како што е нормално маж да рече бивша жена, ама не да рече и БИВШО ДЕТЕ.

Сега појасно ти е?

Јас немам слушнато жена да рече бившо дете.

И чабе овде се препотуваш нас да ни објасниш колку не сме фер или сме исфрустрирано. ЈАС не сум, ама гледам што се случува во околинава и за тоа стојам зад жените.
    Што фино америка си има закон, иако жената нема 5 ден по наше кажано заработено ( а домакинка знаеме што знали и колку се плакаат домашните работи кога би имале помошничка или слугинка), ако мажот изневери, жената си ја задржува куќата,децата а волот ке ринта цел живот за алиментација, па пак нека си го клати по млади швалерки, или нека ја навредува жената или нека крева рака на неа.
    Е овој закон треба кај нас да се донесе. Да мажот плака алиментација, издршка за жената и да мора да им обезбеди станбено прашање, па нека се мислам после фраериве наши, дали ке ги отвараат устите за дебелината на жената, храната која ја подготвила и нека мислат на швалерките и мама се разбира,

Е тогаш ке збориме за тоаа статарелство, да може да си ги гледате децата кога сакате.

18. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Bas vo Amerika postoi ramnopravno roditelstvo.

Okolu alimentacijata, vulgarno e da baras pari za deteto. Kolku cini edno gledanje na tatkoto so tvoeto dete? Zosto tatkoto da plati a svaler ti da go gleda besplatno?

Izglea bivsiot ti maz bajagi svrljal. Kako poveke pisuvas, sfakjam i zosto :)

На Мики4 Маус му/ѝ се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Искрено маж ми знам дека беше со една, па со друга е сега, ми го остаи мене децата, ме бркаат од дома неговите кога сакаат, а додека живеев тамо секој ден ме малтретираа. И зошто сега тие сакаат да ги гледаат моите деца кога тој ни 5 денари не дал за децата? И додека бевме во брак се понашаше ко ерген да е. Или седеше на компјутер или со неговите во соба или беше излезен со другарите и швалерката. Золва ми секој ден беше кај нас и за се нешто мана ми најдруваа. Свекрва ми го кодошеше свекор ми и тој коа ке дојдеше од работа ке почнеше да фучи низ дома и да треска врати. Моите не смееа да дојдат да ми видат, а јас често не смеев раат ни до продавница да излезам. Откако се породив немам ништо купено за мене и цело време сум во стари трењерки, а маж ми е секогаш дотеран. Свекрва ми секогаш ми пререкува дека јадењето не чинело, а таа никогаш не ни готви. Никој не ми помагаше за децата, а се чекаа од мене. И за таа една соба што ја имавме со маж ми и децата, стално ни беше преговорено и никогаш не смеевме врата да заклучиме, за да се пресоблечеме, а не за секс. И за тоа маж ми си фати швалерка. Золва ми можеше кога сака да влезе во соба кај нас и да си се опслужи во моите сминки и гардероба која јас не смеам да ја носам. Свекрва ми знае да преговори ако креветот не го наместам или ако станам подоцна од 8.

и кажи ми што сум виновна јас, пошто рече дека го разбираш маж ми?

. А ти мене објасни ми зошто е вулгарно да се бараат пари за алиментација? И зошто е во ред швалерката на мажот да ги гледа бесплатно,а мајката да плака?

На Monik999, Jas! и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    @Mudrec тебе те прашувам за што сум јас виновна? Зошто ти рече дека го разбираш маж ми за се што ми правел. А да заборавив да кажам дека јас не сакав второ дете ама маж ми сакал и го направи. И да кажам дека кога дозна газдата за првата бременост ме извади од работа, а зошто две деца едно по друго, сега никој и не ме вработува така лесно. Јас немам примања и зошто маж ми не треба да ми плака издршка?
    Зошто золва ми да ги расте децата кај нас, а за моите нема ништо?
    Зошто свекрва ми не ме остави сама да му направам роденденска торта на маж ми, туку морала таа две да направи. Ме праша дали ке му правам торта за роденден и јас му кажав да а таа ме праша која. И сабајлето станувам таа две торти и мојата ја направила и нејзината. И се прчеше дека таа направила, а јас испаднав спанка неспособна.

Свекрва ми го терала маж ми прво да ме забремени па после да ме земел, зошто да не останела без внуци и да провереле дали сум била јалова.

А маж ми во врска беше душичка, а после венчавката се се смени.