Зошто жените секогаш добиваат старателство над децата?

Дискусија во 'Брак' започната од Ostaven85, 10 февруари 2016.

1. smb asr

smb asr Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    9.578
    Mislam deka so zavrsuvanje na ragjanje deca ( ne saka poveke da ragja) ne zavrsuva i seksualniot zivot. Zenata ima potreba od sex isto kolku i mazot. Ne se sudat zenite po toa sto posle razvod si imale partneri, kako sto ne im se sudi na mazite.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Dvajca ili 20 iljadi ne e bitno. Pravda mora da ima za site.

3. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Generalno, toa e muabetot na site razvedeni zeni.

4. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Точно правда за сите а највеке за децата. Ако се водиме по тој принцип да има правда за децата, тогаш ке станеме ко Тајланд и секое дете ке припадне само на мајката.
    Баш ми се свиѓа што дојдовме до делот Тајланд, овај правда де.

2. Кога е можно според тебе ( и пак мора да се даде пример исто од вашата грпа Голем дел од мажите ке се борат за ова старателство 50/50 и откако ке им биде овозможено често нема да можат да најдат време за своето дете, па пак ли одново треба по судови и цср да се влечат а?)
    Значи едно дете една недела е кај тато една кај мама. Со ова претпоставувам нема никој да плака алиментација ОДГОВОРИ НА ОВА. А кога никој не плака алиментација, детето кај вработениот родител оној добро ситуираниот ( во случајов ти) ке биде како цар, а кај другиот ко просјак. Не дека другиот родител не си го сака детето, туку не може да му овозможи. ТОА Е МАКАТА?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. smb asr

smb asr Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    9.578
    Steta sto ne si niz evropa, imase niz nos da ti dojt roditelstvoto, koga ke izlagase so kolickata i pampersite, i uste deteto da ti kvicit, da ne znajs so da mu prajs. A na zenati da ne smejs poraka da i pises kamoli da i se javes. E togas da te videv dali ke barase pravda:rofl::rofl:

На cresa-jagoda, okcenzi и Sesil им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    136.688
    Еве јас не сум разведена, ама немам деца. Маж ми совршено знае да се снајде со дете, често внукот негов е кај нас на чување. Мења памперс, го храни, го има бањато, пресоблекувано... ама он е у 1% за кои ти збориш. Јас ти кажувам за другите 99%. А секогаш одлуки се донесуваат врз основа на барање или однесување на мнозинството, а не на исклучоците.

На felisitas, Nausicaa, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Ама тој мисли дека се мнозинство од што е премногу огорчен од бившата. И се уште иако многу пати му спомнав, не признал дека има кретени мажи. Најдобра одбрана му е, абе има секакви жени. Абе има да, ама најголем процент на татковците се дебили.
    За тоа и влегов во конфликт со него, дека не е фер и тој ограничено гледа. За тоа преска и ја напришав онаа приказна,а тој ми одговори дека го заболело што таа жена поминала, иако нагласив дека мажот не се грижел за детето. Колку само ми е жал кога феминки пишуваат за таков проблем. Тоа е. Одсекогаш сум мрзела двојни аршини и секогаш ке бидам против таквите. СЕКОГАШ.

На Nausicaa, cresa-jagoda, H.VAGA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Zosto bas pravda ko na tajland, a ne ko vo saudiska arabija na primer? :). Eve ti na kratko. Toa deka tatkovcite ke gi ostavat decata na drugi i ke setaat e stereotip. Mnogu majki i sega go pravat toa. Celta na zakonot ne e da roditelite stanat posovesni oti toa ne se postignuva so zakon. Celta e da sovesnite roditeli imaat pristap do svoite deca.

Za alimentacijata, nas toa ama ic ne ni e vo fokusot. Ako saka neka ostane i segasniot sistem za alimentacija, samo da si gi gledame decata.

Praksata vo zemjite kade ima zaednicko roditelstvo pokazuva deka izdrskata gubi na znacenje bidejki sekoj gi podmiruva trosocite na decata koga se so nego. Pravedno bi bilo da se opredelat kolku se realnite trosoci na decata i roditelite da gi podmiruvaat srazmerno na primanjata.

Ama pak ke kazam, naseto edinstveno baranje se viduvanjata. Za izdrskata nemame nikakvi baranja.

Mislam deka ako ne si roditel, ne si bas relevantna da komentiras.

Ako maz ti e dobar so deca, koj ne e dobar? Tatko ti mozebi?
    Za koj crn zapad zboris? Kaj sto ima zaednicko roditelstvo i kaj sto se odnosite na bivsite sopruznici mnogu porelaksirani otkolku kaj nas?

9. smb asr

smb asr Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    9.578
    Pa valjda mene pred oci mi se. Sekoj den gleda mazi so kolicki, deteto si kvicit, tie samo si mu zborat. I nekojpat potprasuva kade e majkata, nekoj soliden odgovor bas i nema. Da ziveat evropskite zeni:D im e*aa mameto na mazite.

На cresa-jagoda, rose60 и okcenzi им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    136.688
    според тоа и никој кој не е разведен нема право да збори, ами овие ни мажени ни со деца што си земаа за право да кажат нешто??? шУ прајме со нив? ко никој да не перципира шо се дешава у негово опкружување и само ако си бил вклучен у нешто тогаш имаш право да кажиш
    татко ми не е лош, ама не е ни доволно добар за 24/7 да се грижи за дете...
    лоши примери имам од пријатели, роднини, познајници, луѓе што сум ги срекавала некаде. Пример мајката чека на ред на доктор, детето вришти, она го смирува, она се расправа со докторот, слуша шо треба да му се даде, господинот татко седи у кола и ги преметка клучевите ;) убива досада

На Nausicaa, cresa-jagoda, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Hmm, znaci maz ti e samo dobar, a? Ako imate deca i se razvedes, znaci nema on da ima problem so gledanjeto na decata, taka?

12. smb asr

smb asr Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    9.578
    Tesi se ti deka se nepostoecki. Postoecki se, najmnogu patat mazite (beli) sto se vo brak so zeni od crna rasa.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    136.688
    нема да има... немам да имам ни јас... така да има право да си бара 50-50 грижа за децата. Значи не само да ги гледа туку и да се грижи ко што треба.

На cresa-jagoda и okcenzi им се допаѓа ова.
  14. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Го читам разговорот и не можам да сфатам. Мажи бараат да преземат рамноправна грижа за своите деца, нешто што нашите мајки и баби можеле само да сонуваат. А ние се спротивставуваме затоашто таму некои мажи не чинеле. Не тие мажи што ги имаме дома, туку тие што си отишле или што сме слушале муабети.

Не заебавајте, ова што го бараат со рамноправното родителство после развод е показател дека општеството ни оди напред. Искрено се надевам дека ќе успеат, ќе биде добро за сите.

На SuperGirl24, Mudrec и Bridget им се допаѓа ова.
  15. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.368
    Допаѓања:
    41.777
    Ајде да го увидиме всушност главниот проблем, неспособноста и незаинтересаноста на социјалните служби кај нас.

Не се навредувајте, ама 90 % од тие што се запишаа Социјално од моја генерација, беше оти сите влегоа во државна квота, и оти е лесен факултетот.
    При развод, прво треба да се сослушаат децата ( ако не се малечки ) , потоа родителите, и на крај сите они со кои живеат или би живееле во заедницата, затоа што не влијаат само родителите врз децата, туку и оние со кои го делат домот.
    Потоа треба да се увидат условите за живот и финансиите, и врз основа на сите овие фактори да се види каде и со кого ќе живеат децата.
    Исто така, и по разводот родителите би требало да посетуваат ( по можност заеднички , во зависност од причините за разводот ) советувалиште или психолог, за да ја подобрат комуникацијата и да можат совесно да размислуваат и донесуваат одлуки за децата.
    Исто така и децата треба да одат на психолог, за да го отфрлат чуството на вина за разводот, и различноста во однос на децата чии родители не се разведени.

И пак ќе кажам, сум против заедничко старателство, оти децата ќе се селат ваму - таму. Единствено ако не е законски обврзано да мора да поминуваат одредено време и во двата дома ( т.е. да се селат ), туку и другиот родител да смее да ги гледа кога сака, и колку сака.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Едни со разводот сакаат комплетно да го отпишат партнерот т.е. да заборават на нивниот претходен живот со него што значи би ги убедиле и своите деца дека немаат татко/мајка или биле не знам колку лоши луѓе што не вредат ни да се спомнат не па да ги имаат во животот. Други со забраните за гледање се одмаздуваат на партнерот или ги имаат децата како заложници, ако сакаш да го гледаш нашето дете -ќе ми се вратиш и ќе бидеш добар со мене. Во овие примери не се мисли на децата туку тие се колатерална штета.
    Вистина мислите дека една мајка не дава детето бившиот сопруг (кој пример настрана нивните несогласувања е ок човек) да го гледа оти нема да може тој да се снајде при бањање, хранење, учење?
    Па тие што не сакаат да се замараат за своите деца и гладни би ги оставиле додека не знам...скитаат, се пијанчат и слично, воопшто нема ни да бараат 50 - 50 старателство. Другите ќе се снајдат. Не претерувајте не е научна фантастика гледање дете. И велите вашите мажи не се такви какви што некои од вас ги опишуваат тука веќе страни и страни наназад, ама 99 посто се, бре мајката. Значи вашиот сопруг е добар и затоа заслужува да го гледате детето заеднички ама останатото од мажи се' е на скала од пропалица до ѓубре. @Sesil ова за тебе е. Не бива така. Ниту мајките се светици ниту татковците олоши, а ако веќе велиме така тогаш ќе треба да сме сигурни дека и нашите сопрузи се такви, и дека и нашите татковци не заслужиле да не гледаат доколку дошло до развод. Или ние исклучоци сме, ова за некои таму е за кого гајле ни е, така?

На JuLleE, eloves, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  17. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Све ова што го кажа држи вода, ама само ако се сменат правилата на игра. Кога ќе заиграат емоциите, оди ти колку сакаш по советувалишта, ако можеш да го уништиш бившиот партнер ќе го направиш тоа. Матрица на жените кои се разведуваат кај нас (особено на тие што се оставени) е да си ги собереш децата и да му ставиш рампа на таткото. Тоа мора да престане, нездраво е за сите, пред се за децата.

Мислам дека тој концепт на еден дом е повеќе теоретски. Зошто да ги оставаме децата да преспијат кај бабите, а да не може да спијат кај другиот родител? Плус. како ќе ги гледа другиот родител? Во домот на мајката е ризик (ако можеле да живеат заедно, немале да се разведат), а па и зошто да ги шетка наваму-натаму а да не може дома да ги однесе?

Заедничкото родителство јас повеќе го гледам како слобода на децата да бидат со кој родител кога сакаат и каде сакаат. Не може да збориме за рамноправно родителство ако ги ограничиме децата дека мора да седат на едно место.

На Bridget и Mudrec им се допаѓа ова.
  18. Mudrec

Mudrec Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    26
    Se raduvam sto se javija i svesnite i sovremeni zeni :)

19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    20.078
    Истово го имам пишувано и порано, на некоја слична тема (се извинувам за повторувањето)- јас сум дете на разведени родители па конциденција или не, голем дел од луѓево околу мене се исто деца на разведени родители (веројатно гравитиравме едни кон други, којзнае :) ). Освен една другарка, чијшто татко на парчиња би се растрнал за неа, останатите наши татковци едноставно ги нема! Буквално Ашшш од животот на децата после разводот. Дел ни алиментација не плаќале додека останатите плаќале само и единствено бидејќи биле тужени па морале. Мојот не беше тужен па нема платено денар а земаше двојно поголема плата од мајка ми. А најкрш момент е што дел од овие татковци повторно се женети и имаат други деца на кои им даваат и љубов и внимание и нежност и пари додека децата од претходните бракови коj ги врти- „бивша жена, бившо дете“ ама буквално! Да нагласам, никој ама баш никој не им забранувал да си ги гледаат децата, напротив, биле молени да бидат дел од животот на нивните синови и ќерки- џабе!

Некој ќе рече дека татковците на мојата генерација (родени 50ти, 60ти) биле од стар ков, растени во патријахалност (не знам каква врска има тоа ама ајде), затуцани, со менталитет од турско ама модерниве татковци што се моја генерација? Истата песна! Алиментација плаќање јок, децата ако воопшто ги земат на посета ќе и ги тутнат на бабата да ги чува, а да не правиме муабет за носење дете на одмор- научна фантастика. Ама битно ќе го видиш татица седнат некаде на кафе како збори дека мајката е вештерка и како поради неа не е близок со децата. Јеа рајт...

И да не бидам скроз оф-топик
    Знам многу деца каде примарниот старател е таткото така да- не, не секогаш жените го добиваат старателството.

Последна измена: 16 август 2016
    На JuLleE, okcenzi, eloves и 7 други им се допаѓа ова.
  20. jakap

jakap Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    11
    Ок, секакви ги има и секој збори од своја перспектива. Јас па тие што ги знам разведени татковци не знаат што попрво да направат за децата во тоа кратко време што го имаат.

А за алиментација сите мрчат оти ја доживуваат како казна. Викаат ќе купам се што треба за детето, зошто да префрлам пари на сметка и друг да решава како ќе се трошат место јас да изберам што да му купам на детето? Мене ова ми има смисла. Ако се парите за детето, што е битно дали ќе дојдат на сметка или ќе ги потроши во продавница? Дури и подобро да го фати детето за рака и заедно да одат по супермаркети, продавници за облека итн. Обврска помалку за нас (пошто сме нели преоптоварени :) ).

Како што разбрав од разговорот погоре, заедничкото родителство ќе биде опција за тие што сакаат и така треба да биде. Тие што не сакаат да си ги гледаат децата нема начин како да ги натераш. Ама сум цврсто убедена дека се тие малцинство оти да не заборавиме дека родителството е и нагон. Не е во ред да пати мнозинството заради малцинството. А од друга страна, па и еден да е таков што сака, зошто да не му биде дозволено?

На zuto, Sesil и Mudrec им се допаѓа ова.