Идеална возраст да се стане мајка

Дискусија во 'Брак' започната од Sesil, 29 јуни 2017.

1. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Цело време се изнакажавме стории кој како станал мајка, и зошто вака а не така. Темава е
    Која според вас е идеалната возраст да се стане мајка?- Се бара цифра а јас мислам таа е од 20 до 30 години.

На elimkd, mira.mira и natemila им се допаѓа ова.
  2. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    400
    Toa не значи дека ако нема кој да крева прсти, дека треба да престанеме да учиме и да си правиме деца на 17,18 па и 20 години. Има многумина што не учат факултет, но секоја нормална особа иако не учи, треба да си има обврски и со што да се занимава. Ако тренира и има физичка или економска корист од некој спорт во тоа вложуваат, па можеби е тешко 2 работи истовремено,

Познаник мој еден се откажа од факултетот во втора година по музика поради финансиски причини, но зема книги од адобе за графика и се преориентира на таа работа. Вложил многу време додека да го научи тоа што денес го работи. Денес работи во фирма за графика и спотови со корел, адобе премиер итн.
    Прави спотови и реклами и вели покрај адобето и учењето на факултет за музиката му се нашло па го применува и тоа во неговата работа.
    Човекот нема врска со партии туку смета дека тоа е губење време, па и без факултет заработува одлично продавајќи ги своите креации на интернет. Слободното време го користи за шетање по дестинации низ Европа, а сега време има и тоа многу. Она што не шеташе по дискотеки низ Скопје на 16-17 години денес си го надополнува со шетање низ Европа. Според мене Влог во себе треба, дали порано или подоцна тоа треба да се направи.

На crimson, Joi и mira.mira им се допаѓа ова.
  3. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.867
    Допаѓања:
    58.979
    Сите што се родители под 18 години, бременостите ви беа намерни и испланирани?
    Прашањето ќе ви ги даде сите одговори. Позз и убава вечер

На CameliaMiller, blackwave, Rama и 5 други им се допаѓа ова.
  4. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    7.407
    Deca ne se pravat so planiranje , deca se pravat so uzivanje i ljubov. So ragjaneto na deteto zivotot dobiva druga dimenzija.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.829
    Уживање и љубов нема под 20 години, да не се лажеме. Над тоа, можеби.

На CameliaMiller, blackwave, LiliBoz и 17 други им се допаѓа ова.
  6. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.867
    Допаѓања:
    58.979
    Да и во средно додека се сеуште деца и се школуваат сигурно размислуваат дека сакаат дете. Секој сам треба да осети кога е време да биде родител, годините не секогаш ја прават таа разлика но и повеќето што останале бремени под 18 не биле намерни за да може да кажат дека биле спремни за родители додека сеуште седеле во училишните клупи.

На CameliaMiller, blackwave, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Abe sega gore-dole site znaeme kako otprilika se pravat deca..ama pa i da ne se lazeme deka deca Se rastat samo od ljubov,od ljubov prazen stomak ne se polni...
    ili drug gajleto treba da im go bere (babi,dedovci )..

На CameliaMiller, zalosna, SuperGirl24 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Pepi1106

Pepi1106 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Ne deka ne e moderno ili slicno. Kje zemam primer na mojata sopruga tetkai na 40 i kusur gi rodi dve neka se zivi i zdravi. Pa eve ja sega nema zivci gubi i trpenie i se........ kako vikame. Pishman.kje bidesh i ako napravish neshto. A.pishman kje bidesh i ako ne napravish nishto....

На natemila и Justicija им се допаѓа ова.
  9. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Сте се запрашале ли колкумина на таа возраст не се во работен однос, не се стамбено обезбедени и како да се решат да стапат во брак, а камо ли да создадат потомство? Кој е тој што несака да стане млад родител? Не навлегувам што е по струка, но ако не е компетентна, како си зема за право, па мене лично Докторка Гинеколог во Систина ми има кажано дека, имало статистика најмладата и најстарата родилка во Р. Македонија. Најмладата била 14 годишна Ромка, а најстарата родила на 52 год. 20 години се лечела од стерилитет. Лесно е да коментираме од страна. Ама, тоа сме ние луѓето, само знаеме да судиме, и да солиме мозок.

На cresa-jagoda и AURUA им се допаѓа ова.
  10. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Секоја да може да си роди кога се осеќа најспремна за тој чин, а не се случило па ајт раѓај има кој да чува мајка или свекрва. Така да индивидуална е возраста. Тоа што јас сметам за идеално некој друг ќе искоментира не чини. Иако уште како помала сум сметала дека треба жената да достигне прво емоционална зрелост па и финансиска па после да одлучи дали сака да раѓа. Значи јас не сум имала фантазии да бидам млада мајка.

На la-chicka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Од 29/30.

На Purelove92 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.348
    Допаѓања:
    90.125
    Ајде уште еднаш повторување кога НЕ читате добро!
    Темата е за жени кои не биле болни и се лечеле од стерилитет туку ги имале сите услови и не родиле до 40 чисто да не го нарушат комодитетот.

Што се однесува за раѓање на 52 години,не го одобрувам заради интересот на детето,имаше и во Србија родилка на 60!
    Кога тоа дете ќе има 15 ќе треба да се грижи за 70 год.родител.
    Постои и опција посвојување дете ,родител е тој што ке го гледа дететето !

На Lolipop23 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  13. Sv. Nikolka

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    А, си се запрашала ли што по однос на тие што не по своја воља си останале сами? Ете немажена сум, иако сум 39. Според тебе тоа во превод е дека сум себична? Без оглед значи, по било која околност, не се реализирале како родители за жал. Па ти знаеш ли колку е тешка процедурата за посвојување? Прво, иако Законот за Семејство, претрпе измени во тој дел, ни под разно нема да ми дозволат да посвојам дете - немажена сум.

Како да само тоа е врвот во животот. Па дете и на улица..... ај да не кажам што.

Последна измена од модератор: 7 ноември 2017
    На cresa-jagoda, Glasna и AURUA им се допаѓа ова.
  14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
    Идеална возраст не можам да одредам, битно да не е под 25. Не мора да значи дека направиле голема грешка тие што раѓаат и помлади, само мислам дека и најпаметните индивидуи не се подготвени и зрели под 25 да воспитуваат дете, што останува за другите.

На blonde_supergirl и theowndemon им се допаѓа ова.
  15. Sv. Nikolka

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Колкумина од возрасните самите се воспитно запоставени, а камо ли свое дете да воспитуваат, ама важно е да се стане родител, по било која цена. Но тоа е веќе друга тема.

На AURUA, Glasna и babygirl77 им се допаѓа ова.
  16. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Iskrajno stanav majka na 21god... Se omaziv na 20,moze e i prerano nz sega Imam 28god i sum presrekna sto sega sum gorda majka na 3sincinja:D:)

На piglet1, Lolipop23, carangigia и 3 други им се допаѓа ова.
  17. zaguben

zaguben Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    170
    Искрено паметна работа си направила секоја чест

18. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Najmnogu od se oni mi go dopunuvaat denot... :) a sto e najvazno, znaeme so soprugot za kogo rabotime, za kogo se zivee.. :):)

19. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Прв пат на 24, втор на 31, и да можам да бирам за второто ќе одберам помлада. Но поради спонтани и слично, се оддолжи. Кој што сака нека кажува, кариери, работа незнам што, дете се гледа помлад. А и утре кога најмногу ќе им треба и финансиска и морална поддршка за гледање внучиња сакам да сум си млада и на нога а не да ми се мислат секој ден да не приумрам и да ми носат лекови.

На Rabbit, Lolipop23, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  20. zaguben

zaguben Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    170
    Toчно така џабе е се џабе се пари, камиони, авиони ако на крајот на денот легне човек сам и му е празна куќата , џабе се пријателите со нив ќе поминес 2 , 3 саати во текот на денот на кафе или на ручек но тоа не е тоа ако нема човек свое семејство оформено . Ќе кажат некои абе да прошетам уште малце . Кога си во брак можеш да шеташ и да ти биде убаво и исполнително

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.