Идеална возраст да се стане мајка

Discussion in 'Брак' started by Sesil, Jun 29, 2017.

1. lilo

lilo Популарен член

Цело време се изнакажавме стории кој како станал мајка, и зошто вака а не така. Темава е
    Која според вас е идеалната возраст да се стане мајка?- Се бара цифра а јас мислам таа е од 20 до 30 години.

elimkd, mira.mira and natemila like this.
  2. Albertos

Albertos Истакнат член

Toa не значи дека ако нема кој да крева прсти, дека треба да престанеме да учиме и да си правиме деца на 17,18 па и 20 години. Има многумина што не учат факултет, но секоја нормална особа иако не учи, треба да си има обврски и со што да се занимава. Ако тренира и има физичка или економска корист од некој спорт во тоа вложуваат, па можеби е тешко 2 работи истовремено,

Познаник мој еден се откажа од факултетот во втора година по музика поради финансиски причини, но зема книги од адобе за графика и се преориентира на таа работа. Вложил многу време додека да го научи тоа што денес го работи. Денес работи во фирма за графика и спотови со корел, адобе премиер итн.
    Прави спотови и реклами и вели покрај адобето и учењето на факултет за музиката му се нашло па го применува и тоа во неговата работа.
    Човекот нема врска со партии туку смета дека тоа е губење време, па и без факултет заработува одлично продавајќи ги своите креации на интернет. Слободното време го користи за шетање по дестинации низ Европа, а сега време има и тоа многу. Она што не шеташе по дискотеки низ Скопје на 16-17 години денес си го надополнува со шетање низ Европа. Според мене Влог во себе треба, дали порано или подоцна тоа треба да се направи.

crimson, Joi and mira.mira like this.
  3. lost123

lost123 Форумски идол

Сите што се родители под 18 години, бременостите ви беа намерни и испланирани?
    Прашањето ќе ви ги даде сите одговори. Позз и убава вечер

4. mira.mira

mira.mira Популарен член

Deca ne se pravat so planiranje , deca se pravat so uzivanje i ljubov. So ragjaneto na deteto zivotot dobiva druga dimenzija.

5. Annath

Annath Форумски идол

Уживање и љубов нема под 20 години, да не се лажеме. Над тоа, можеби.

6. lost123

lost123 Форумски идол

Да и во средно додека се сеуште деца и се школуваат сигурно размислуваат дека сакаат дете. Секој сам треба да осети кога е време да биде родител, годините не секогаш ја прават таа разлика но и повеќето што останале бремени под 18 не биле намерни за да може да кажат дека биле спремни за родители додека сеуште седеле во училишните клупи.

7. Glasna

Glasna Популарен член

Abe sega gore-dole site znaeme kako otprilika se pravat deca..ama pa i da ne se lazeme deka deca Se rastat samo od ljubov,od ljubov prazen stomak ne se polni...
    ili drug gajleto treba da im go bere (babi,dedovci )..

8. Pepi1106

Pepi1106 Активен член

Ne deka ne e moderno ili slicno. Kje zemam primer na mojata sopruga tetkai na 40 i kusur gi rodi dve neka se zivi i zdravi. Pa eve ja sega nema zivci gubi i trpenie i se........ kako vikame. Pishman.kje bidesh i ako napravish neshto. A.pishman kje bidesh i ako ne napravish nishto....

natemila and Justicija like this.
  9. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Сте се запрашале ли колкумина на таа возраст не се во работен однос, не се стамбено обезбедени и како да се решат да стапат во брак, а камо ли да создадат потомство? Кој е тој што несака да стане млад родител? Не навлегувам што е по струка, но ако не е компетентна, како си зема за право, па мене лично Докторка Гинеколог во Систина ми има кажано дека, имало статистика најмладата и најстарата родилка во Р. Македонија. Најмладата била 14 годишна Ромка, а најстарата родила на 52 год. 20 години се лечела од стерилитет. Лесно е да коментираме од страна. Ама, тоа сме ние луѓето, само знаеме да судиме, и да солиме мозок.

cresa-jagoda and AURUA like this.
  10. AURUA

AURUA Истакнат член

Секоја да може да си роди кога се осеќа најспремна за тој чин, а не се случило па ајт раѓај има кој да чува мајка или свекрва. Така да индивидуална е возраста. Тоа што јас сметам за идеално некој друг ќе искоментира не чини. Иако уште како помала сум сметала дека треба жената да достигне прво емоционална зрелост па и финансиска па после да одлучи дали сака да раѓа. Значи јас не сум имала фантазии да бидам млада мајка.

la-chicka likes this.
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Од 29/30.

Purelove92 likes this.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ајде уште еднаш повторување кога НЕ читате добро!
    Темата е за жени кои не биле болни и се лечеле од стерилитет туку ги имале сите услови и не родиле до 40 чисто да не го нарушат комодитетот.

Што се однесува за раѓање на 52 години,не го одобрувам заради интересот на детето,имаше и во Србија родилка на 60!
    Кога тоа дете ќе има 15 ќе треба да се грижи за 70 год.родител.
    Постои и опција посвојување дете ,родител е тој што ке го гледа дететето !

Lolipop23 and LiliBoz like this.
  13. Sv. Nikolka

А, си се запрашала ли што по однос на тие што не по своја воља си останале сами? Ете немажена сум, иако сум 39. Според тебе тоа во превод е дека сум себична? Без оглед значи, по било која околност, не се реализирале како родители за жал. Па ти знаеш ли колку е тешка процедурата за посвојување? Прво, иако Законот за Семејство, претрпе измени во тој дел, ни под разно нема да ми дозволат да посвојам дете - немажена сум.

Како да само тоа е врвот во животот. Па дете и на улица..... ај да не кажам што.

Last edited by a moderator: Nov 7, 2017
    cresa-jagoda, Glasna and AURUA like this.
  14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Идеална возраст не можам да одредам, битно да не е под 25. Не мора да значи дека направиле голема грешка тие што раѓаат и помлади, само мислам дека и најпаметните индивидуи не се подготвени и зрели под 25 да воспитуваат дете, што останува за другите.

blonde_supergirl and theowndemon like this.
  15. Sv. Nikolka

Колкумина од возрасните самите се воспитно запоставени, а камо ли свое дете да воспитуваат, ама важно е да се стане родител, по било која цена. Но тоа е веќе друга тема.

AURUA, Glasna and babygirl77 like this.
  16. *Ane*

*Ane* Популарен член

Iskrajno stanav majka na 21god... Se omaziv na 20,moze e i prerano nz sega Imam 28god i sum presrekna sto sega sum gorda majka na 3sincinja:D:)

17. zaguben

zaguben Истакнат член

Искрено паметна работа си направила секоја чест

18. *Ane*

*Ane* Популарен член

Najmnogu od se oni mi go dopunuvaat denot... :) a sto e najvazno, znaeme so soprugot za kogo rabotime, za kogo se zivee.. :):)

19. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Прв пат на 24, втор на 31, и да можам да бирам за второто ќе одберам помлада. Но поради спонтани и слично, се оддолжи. Кој што сака нека кажува, кариери, работа незнам што, дете се гледа помлад. А и утре кога најмногу ќе им треба и финансиска и морална поддршка за гледање внучиња сакам да сум си млада и на нога а не да ми се мислат секој ден да не приумрам и да ми носат лекови.

Rabbit, Lolipop23, mira.mira and 2 others like this.
  20. zaguben

zaguben Истакнат член

Toчно така џабе е се џабе се пари, камиони, авиони ако на крајот на денот легне човек сам и му е празна куќата , џабе се пријателите со нив ќе поминес 2 , 3 саати во текот на денот на кафе или на ручек но тоа не е тоа ако нема човек свое семејство оформено . Ќе кажат некои абе да прошетам уште малце . Кога си во брак можеш да шеташ и да ти биде убаво и исполнително

carangigia likes this.