Цело време се изнакажавме стории кој како станал мајка, и зошто вака а не така. Темава е Која според вас е идеалната возраст да се стане мајка?- Се бара цифра а јас мислам таа е од 20 до 30 години.
Toa не значи дека ако нема кој да крева прсти, дека треба да престанеме да учиме и да си правиме деца на 17,18 па и 20 години. Има многумина што не учат факултет, но секоја нормална особа иако не учи, треба да си има обврски и со што да се занимава. Ако тренира и има физичка или економска корист од некој спорт во тоа вложуваат, па можеби е тешко 2 работи истовремено, Познаник мој еден се откажа од факултетот во втора година по музика поради финансиски причини, но зема книги од адобе за графика и се преориентира на таа работа. Вложил многу време додека да го научи тоа што денес го работи. Денес работи во фирма за графика и спотови со корел, адобе премиер итн. Прави спотови и реклами и вели покрај адобето и учењето на факултет за музиката му се нашло па го применува и тоа во неговата работа. Човекот нема врска со партии туку смета дека тоа е губење време, па и без факултет заработува одлично продавајќи ги своите креации на интернет. Слободното време го користи за шетање по дестинации низ Европа, а сега време има и тоа многу. Она што не шеташе по дискотеки низ Скопје на 16-17 години денес си го надополнува со шетање низ Европа. Според мене Влог во себе треба, дали порано или подоцна тоа треба да се направи.
Сите што се родители под 18 години, бременостите ви беа намерни и испланирани? Прашањето ќе ви ги даде сите одговори. Позз и убава вечер
Deca ne se pravat so planiranje , deca se pravat so uzivanje i ljubov. So ragjaneto na deteto zivotot dobiva druga dimenzija.
Да и во средно додека се сеуште деца и се школуваат сигурно размислуваат дека сакаат дете. Секој сам треба да осети кога е време да биде родител, годините не секогаш ја прават таа разлика но и повеќето што останале бремени под 18 не биле намерни за да може да кажат дека биле спремни за родители додека сеуште седеле во училишните клупи.
Abe sega gore-dole site znaeme kako otprilika se pravat deca..ama pa i da ne se lazeme deka deca Se rastat samo od ljubov,od ljubov prazen stomak ne se polni... ili drug gajleto treba da im go bere (babi,dedovci )..
Ne deka ne e moderno ili slicno. Kje zemam primer na mojata sopruga tetkai na 40 i kusur gi rodi dve neka se zivi i zdravi. Pa eve ja sega nema zivci gubi i trpenie i se........ kako vikame. Pishman.kje bidesh i ako napravish neshto. A.pishman kje bidesh i ako ne napravish nishto....
Сте се запрашале ли колкумина на таа возраст не се во работен однос, не се стамбено обезбедени и како да се решат да стапат во брак, а камо ли да создадат потомство? Кој е тој што несака да стане млад родител? Не навлегувам што е по струка, но ако не е компетентна, како си зема за право, па мене лично Докторка Гинеколог во Систина ми има кажано дека, имало статистика најмладата и најстарата родилка во Р. Македонија. Најмладата била 14 годишна Ромка, а најстарата родила на 52 год. 20 години се лечела од стерилитет. Лесно е да коментираме од страна. Ама, тоа сме ние луѓето, само знаеме да судиме, и да солиме мозок.
Секоја да може да си роди кога се осеќа најспремна за тој чин, а не се случило па ајт раѓај има кој да чува мајка или свекрва. Така да индивидуална е возраста. Тоа што јас сметам за идеално некој друг ќе искоментира не чини. Иако уште како помала сум сметала дека треба жената да достигне прво емоционална зрелост па и финансиска па после да одлучи дали сака да раѓа. Значи јас не сум имала фантазии да бидам млада мајка.
Ајде уште еднаш повторување кога НЕ читате добро! Темата е за жени кои не биле болни и се лечеле од стерилитет туку ги имале сите услови и не родиле до 40 чисто да не го нарушат комодитетот. Што се однесува за раѓање на 52 години,не го одобрувам заради интересот на детето,имаше и во Србија родилка на 60! Кога тоа дете ќе има 15 ќе треба да се грижи за 70 год.родител. Постои и опција посвојување дете ,родител е тој што ке го гледа дететето !
А, си се запрашала ли што по однос на тие што не по своја воља си останале сами? Ете немажена сум, иако сум 39. Според тебе тоа во превод е дека сум себична? Без оглед значи, по било која околност, не се реализирале како родители за жал. Па ти знаеш ли колку е тешка процедурата за посвојување? Прво, иако Законот за Семејство, претрпе измени во тој дел, ни под разно нема да ми дозволат да посвојам дете - немажена сум. Како да само тоа е врвот во животот. Па дете и на улица..... ај да не кажам што.
Идеална возраст не можам да одредам, битно да не е под 25. Не мора да значи дека направиле голема грешка тие што раѓаат и помлади, само мислам дека и најпаметните индивидуи не се подготвени и зрели под 25 да воспитуваат дете, што останува за другите.
Колкумина од возрасните самите се воспитно запоставени, а камо ли свое дете да воспитуваат, ама важно е да се стане родител, по било која цена. Но тоа е веќе друга тема.
Iskrajno stanav majka na 21god... Se omaziv na 20,moze e i prerano nz sega Imam 28god i sum presrekna sto sega sum gorda majka na 3sincinja
Najmnogu od se oni mi go dopunuvaat denot... a sto e najvazno, znaeme so soprugot za kogo rabotime, za kogo se zivee..
Прв пат на 24, втор на 31, и да можам да бирам за второто ќе одберам помлада. Но поради спонтани и слично, се оддолжи. Кој што сака нека кажува, кариери, работа незнам што, дете се гледа помлад. А и утре кога најмногу ќе им треба и финансиска и морална поддршка за гледање внучиња сакам да сум си млада и на нога а не да ми се мислат секој ден да не приумрам и да ми носат лекови.
Toчно така џабе е се џабе се пари, камиони, авиони ако на крајот на денот легне човек сам и му е празна куќата , џабе се пријателите со нив ќе поминес 2 , 3 саати во текот на денот на кафе или на ручек но тоа не е тоа ако нема човек свое семејство оформено . Ќе кажат некои абе да прошетам уште малце . Кога си во брак можеш да шеташ и да ти биде убаво и исполнително