Mnogu gi poznavam sto me pravat nenormalna deka vo najubabite godini sum se vrzala, i deka sum si go upropastila zivotot.. Pa ne me cudi sto uste se sami a mi se vrsnicki se mi e jasno deka finansiski e tesko... ALI KOA SE SAKA SE SE MOZE
Остави ги тие што те прават ненормална ти не си свесна колку тие посакуваат да се на твое место. Но знаеш во нив е проблемот што не знаат што сакаат во животот, сакаат се да им биде под конец се НАЈ НАЈ е тоа го нема нигде. Така да ти можеш да бидеш горда со право. А твоите другарки кога ќе ти спомнат такво нешто као како си можела да се омажиш толку рано не се замарај многу. Тие сега да можат да го вратат времето ќе го направат истото што и ти верувај
Секогаш се наоѓа некое машко што кажува што е најдобро за женското: кога да роди, дали смее да абортира, колку да трае породилното Секој треба да стане мајка кога сака, кога се чувствува спремен за тоа и кога има можности. Нема идеална возраст, а и да има, тоа сигурно не е кога ќе каже некој што нема никогаш да роди
Во некои делови од постот се согласувам со тебе но не е исто да родиш на 20 и на 30 . На 20 е многу полесно и без никакви проблеми по здравјето на жената и плодот.
Ne da ne e isto... Kolku si postar tolku se pomali sansite da se rodi, zavisi do zenata, a i zivcite ne se isti na 20 i 30...taka?
Ќе збориме кога ќе родиш Не се исти живците. На 20 години 90% од жените се уште избувливи, нестабилни, неспособни ни за себе да се грижат.
Kolku si posamostalen dodeka si kaj mama i tato tolku si po zrel, a se dodeka Tato nosi mama mesi... Si nezrel, nesiguren, ne samostalen.,i sl
Мене не ми беше празна куќата Си живеев со мајка ми и татко ми, и супер ми беше. Нити осеќав потреба да трчам по деца, нити да ми трчаат низ дома. Некои луѓе викаат- све во свое време-, а своето време до некаде го одредуваме сами. Ако некој сака да стане родител на 20 негово право, а ако некој сака да студира и да шета е исто негово право и неможеш да кажеш дека овие вториве им завидуваат на првиве. А зрелоста доаѓа со годините и искуството, а не со седењето кај мама и тато
Сфатив, но и јас убаво не сум се изразила. Сакав да кажам дека не доаѓа зрелоста со тоа ако се одвоиш од мама и тато. Ќе бидеш посамостален, но позрел не.
Од 20 па се додека може да роди. Иако на 20 не сме зрели доволно, мајчинството мислам прави да созрее жена побрзо. Но денес е поместено... Чекај факултет, чекај мастер, чекај докторат, чекај кариера, чекај да прошетаме, чекај куќа иии оп, климакс пред врата. Можеби себично, но има вакви грешки. Спремни никогаш нема да бидеме, приметувам по себе и околку мене некаов страв. Па како ќе биде, што ќе биде... Така да кој кога мисли дека е време, само да не се пролонгира.
Ако треба да дојде до спонтан или некои компликации ќе дојде и на 20 и на 30 и на 40. Никој не е поштеден и сигурен. И не се исти живците бидејќи зависат од толку многу фактори, не возраста. Дали и колку е мајката исполннета и задоволна со сама себе, со остварување на своите планови и соништа, до каде е со реализација на планевите за заеднички дом и стабилна иднина, дали детето е планирано или едноставно биднало, дали има да му приушти основна нега, памперс и храна без да се мисли уште колку денови има до плата....и нели дали има стабилен партнер покрај себе а не битанга кој ја јаде со се партали.
Ама затоа пак незнаеш како е да си стара мајка, така да неможеш да споредиш и да знаеш точно што е подобро
Mislam deka koga majkata e spremna za majka zavisi od partnerot , negovata ljubov, stabilnost, i odgovor na emociite od zenata.
Мислам дека се претерува со предрасудиве за мајка на 20+ и мајка околу 40. Значи јас не сум за над 35 + но секој за себе нели. А и не ви чини тоа жените на 20 биле избувливи вакви такви. Значи кој како. НЕзнам зошто владее мислење дека ако си мајка на 20 и нешто си незрела и неодговорна. И јас завршив факс на 21 се вработив на 22, родив на 24. Шетав, шетам и ќе шетам. И ќе работам пак. И тој што сака да си роди покасно си има свои причини. Но, сите велат, требаше порано, јас што да речам на 36 37, само не признаваат сите.Само, најнајискрено колку ми се убави сликите со првото синче бебе, помлада, без брчки, со второво некако ко стара се осеќам ) А имам 32.