А кој не се чувствува убаво како мајка? Не верувам дека тие што родиле повозрасни биле спречени да уживаат во мајчинството поради годините.
Демек оние што родиле на 30 немаат нерви за чување дете? Баш оние на 20 им лета паметот повеќе. Во околината што ги знам што родиле на 18,20 мислат дека се што лета се јаде и се поизбувливи.
Идеална возраст не постои..идеално време е да станеш мајка кога ќе бидеш психички ифизички спремна да се носиш со мајчинството, без разлика на финансиска состојба, стамбена, каков е партнерот и ред други причини..значи она време кога најваѓно нешто ќе ти биде преокупацијата како да бидеш права мајка, кога ќе се бориш лавовски за своето дете и .. ме разбирате што сакам да каѓам, значи да не си наоѓате исприки.. Јас останав бремена а немав завршено средно училиште, немав работа ниту јас ниту мојот сегашен сопруг, немавме стан, немавме ништо..но ИМАВМЕ ДЕТЕ...има ли нешто поубаво и вредно
Има да, ама има и 18 и 20-годишни незрели и затоа не можеш да тврдиш дека тие се со повеќе нерви зашто се помлади од оние на 30 години. А за спонтаните исто немаат врска годините. Другарка моја на 21 година имаше два спонтани.
Па и како не би биле, тие пред сè уште се деца. До 19 се тинејџери, а тинејџер или адолесцент да биде родител - не навлегувам во тоа, но секако не го поддржувам. Дете треба да биде дете, има време кога да стане родител, а тоа со немањето нерви ми е виц на годината. Мајка ми роди второ дете доста повозрасна, јас не памтам еднаш да викнала или "да немала нерви" со нас или со било кого. Дваесеттите се години на младоста, а таа не се враќа никогаш повторно. Сè во свое време, сите ќе станат мајки, ама дека е подобро да се има дете на 20 - не се согласувам ниту јас.
Не го заборавајте и моментот дека неможат сите кога сакаат да имаат деца Јас кога првпат останав трудна имав 26 и мислам оти ми беше идеално. Родив на 32 и сега може ќе имав второ. Со 32 год дури пркне малото второ би имала подоцна и мислам дека ќе останеме само на ова. За живци мислам дека тоа си е до карактер-јас не сум трпелива по природа па и на 20 да родев , би било исто. Сепак за мене тоа е мн рано, зошто тоа се години кога сеуште лета памет по малку и години кога ми било најубаво ( во смисла дружење, шетање, искачање ...). Не дека и на 30 и кусур неможеш ама со друг памет поинтересно е на 20 И заклучок- кој кога е спремен нека раѓа. А клише ми е веќе муабетот се немало живци на 30. На 18 се има? Уште си "дете" што се вели.
Од секогаш се замислував како млада мајка,читај:во моите фантазии јас бев омажена на 24 години,а на 25 веќе го имав првото дете. Амаааа,еве по игра на судбината не излезе ништо од желбите. Сега,со овој памет што го имам,сфаќам дека ни сега не сум подготвена да бидам мајка сеуште,а камоли на 24 Не осудувам никој,само реално,малку се претерува со она дека колку си постар помалку имаш живци и нерви за деца,како да оние што родиле на 18 или 20 се совршени мајки. Сума сумарум,по некои мои пресметки(лично за мене)нај спремна би се осеќала на 30 до 32 и пак овие години спаѓаат во млада мајка,нели
Тоа е веќе друга тема за дискусија, но никогаш до ден денес не се покајав што сум родила на млади години. Секој си е индивидуа за себе, со свој ум и свои способности, со своја околина, родители, сфаќања..така да, поентата на сето ова ми е дека не може некои работи да ги правиме црни или бели, едноставно си доаѓаат и кога не ги планираме..но АКО имаме ум и храброст. ќе се средат нештата. пс потоа дојде и второ дете..па и внуче...убавини..кој сака нека верува а кој сака нека мисли дека лажам.
E imas greska, ne postoi takvo nesto, ostanuva sam samo onoj koj taka saka svesno ili podsvesno,ne se ni sudbinata ni horoskopot krivi za toa,premnogu idealiziranje i cekanje na idealniot vistinski, idealni uslovi, doveduva covekot da ostane sam,a najmnogu od se trazenjeto vina sekade samo ne vo sebe,imam takov blizok slucaj, trazenje pricini sekakvi,a dlaboko vo sebe beganje od vrzuvanje, obvrski i sl.Ti posakuvam da go smenis stavot, a so toa i zivotot. Ne e sekoj za dete i ne treba sekoj da ima dete, a osobeno onoj koj ne smeta deka toa e vrvot na zivotot! Posvojuvanje na deca od nemazeni i nezeneti jas bi dozvolila, no toa e druga Tema. Inaku imam 39 I dve deca,14 I 11
После 18 се сѐ нијанси и личен избор, но до завршување на задолжително образование – треба да се знае дека не е во ред. Не за џабе малолетнички бракови и бремености во секое нормално општество се претставуваат како негативна појава.
Вистината е дека во мое време се мажеа млади поради несаканата бременост..немаше тогаш толку можности за брз абортус..требаше да се чека повеќе недели.... Моабетот ми беше, ете пак ке повторам, мајчинството ги победи годините, љубовта кон детето не натера на брак, на натера во потрага по работа..да, шивеев со свекрва, свекор идр...но ништо не ја помати убавината..тоа сакам да ти го кажам душо..бадијала барате идеална возрст, делите и множите..... Кога ќе бидеш ти мајка пиши на форумов, можеби ќе бидам жива за да те прочитам и да ти честитам.
Смешно е како убедувате на форумов други луѓе како е супер да родиш на 20, кога и самите не сте родиле.. Или пак друга категорија на жени - родиле на 20 па ме убедуваат како е супер да си млада мајка а не е убаво да родиш на 33+ ... епа оди роди на 33 па направи споредба, тогаш само ќе можеш да си земеш за право да споредиш и да кажеш дека не е убаво, дека жените над 35 не се способни да бидат мајки како што се способни на 20.. Други жени, кои родиле во 20тите ама родиле и после 35 ... е само од нив да прифатите мислење. Го искусиле и тоа и тоа и ја знаат разликата ... во контекст на муабетов - @referentka до земја Здравствени причини .. Спомнувате спонтан абортус и слично .. другарка моја со маж гинеколог на 24 год имаше спонтан во 6ти месец.. Ниту мажот и успеа да си го спаси детето, ниту ќе успееше друг доктор.. Едноставно така требаше да се случи. Да го носи 6 месеци и да умре.. Не е до годините! Комшивка моја на 43 роди, лесна бременост уште полесно породување.. Сите знаеме вакви примери, ги има околу нас. Доста ги убедувате другите кога е убаво да се роди. Се додека не посакате да ви трчка некое малечко човече по дома, не сте спремни. Да, никој не е спремен 100% ама кај некои мајчинскиот инстикт ете го нема ни на 20 ни на 27. Нема желба да има дете во моментот и треба да го прифатите тоа како сосема нормално. Исто како што го прифаќате за нормално тоа на 20 да роди.. Патем, другарка моја роди во 4та средно. Вика - најлошата одлука ми беше таа да не абортирам. Додека сите уживаа и спремаа матура, јас одев на ехо и 300 проверки..и раѓав.. па следните 6 год ми поминаа со пелени, млеко, кашички и ете тргна во школо.. Па се запиша на факултет и се прероди девојкава. Просто кажано - не беше спремна да биде мајка, не го ни сакаше своето дете. Не во смисла да го мрази, туку не и беше посакувано.. Најубаво е да се гледа само во својот двор..
На 43 лесна бременост,малку морген,имам во фамилија на 45 ,илјада и една анализа ,стара прворотка според лекарите,последните 3 месеци цел во болница. Имам гинеколог тетка,многу добро знам што зборувам! здравствено не е оправдано место на 25 да се роди на 40+ бидејки секоја жена од 40 натаму па и малку порано е во перименопауза,која си носи свои симптоми и проблеми ,а вие убедувајте се и понатаму што подоцна тоа поубаво бидејки комшивката имала лесна бртеменост на 43
Не е една што родила на 40+ БЕЗ компликации. Оди прочитај колку жени имаат ризична бременост и во 20тите, па дури и на форумов ги имавме. Цела бременост ја прележуваат дома.. Било до годините, како не.. Годините имаат удел, ама не се пресудни. Барем во оној распон од 33 до 43.. Такво нешто како здравствено неоправдано НЕМА. Тие што се омажиле на 39 неоправдано се бремени на 41? .
Колку е интересно кога на форумов се јавуваат со аргумент а ла „се повикува на авторитет“ - роднина, дечко, случај во фамилија.
Моја прва братучетка имаше баш лесна бременост на 40 години. Баш никакви испитувања не правеше. Се беше во ред на ехо. Не знам што се чудиш дека имаат лесни бремености некои