Патолошка бременост или спонтан може да настане и во телото на најфит 20 годишна и во телото на нефит 40 годишна. Тоа го кажуваме.
Благодарам што ми разјасна Темата е идеална возраст, таа на 20 и да има спонтан или компликации сепак годините се пред неа. Колку и да има примери, секогаш бременост во 40 ќе се смета за ризична
Значи жени според елимкд мажете се и раѓајте на 20 години, па макар и да немате што да јадете. Зашто ако се мажите покасно може ќе немате шанса да се остварите како мајка дека телото на 20 и 40 годишна не е исто де
Следен пат тагни ме да знам дека мене ми се обраќаш, не преувеличувај и не ми препишувај заклучоци, такво нешто не сум пишала, не е мое да судам за нечиј живот, а уште помалце да кажувам што е исправно а што не, секој си знае за себе Едит: јас уште не сум слушнала да некоја родила на 20 и умрела од глад
Јас не сум била спремна за дете на 20 години. Студирав и бев посветена на тоа. Ама имав два спонтани и комплицирана бременост со мирување и испитувања , а немам се уште 30 години. Значи, годините немаат врска. И секоја жена си има различна бременост била на 20,била на 35 години. Тоа е тоа.
Епа така е бе мила моја, па нели јас убаво кажав дека не постои точна прогноза временска да се утврди, дека само кога си психо физички способна...ама ти сакаш само да ми контраш без да размислиш дали оваа баба можеби говори реално. Поздрав.
Ни на крај памет не ми беше да се контрам. Баш убаво што ете ти толку млада си се снашла во улогата мајка. Јас не би можела на тие години. Поздрав и до тебе.
Итекако е до годините,во 4 деценија телото се спрема за климакс не за раѓање,тоа е биологија,после 35 година расте ризикот од хромозомски заболувања кај детето,на 25-30 не ти прават амниоцентеза на 35+ е обавезна,зошто? А инаку еве ви водич и од систина бремености после 35, http://acibademsistinababy.mk/bebe/11-bremenost/bezbedna-bremenost/5-sigurna-bremenost-po-35-godina
Листата која набројува кога се е потребна или се препорачува амниоцинтезата е прилично голема и не се ограничува само на возраста. Една 18 годишна девојка може не го исполнува условот возраст, ама може сосема други, па пак да е потребна истата. Така да прават и на 25-30 годишни поради причини кои немаат врска со возраста. Со разлика што кај плус 35 би било превентивно, а кај другиве веќе постои причина за истата.
Линков во најмала рака можам да го наречам смешен.. Фолна, витамини, здрави заби, здрава исхрсна, телесна тежина? Сериозно? Тоа се препорачува за секој нормален човек, без оглед дали е бремена или не. И без оглед дали е 20 или 40 год.. Гестациски дијабетис? Во кој век живееш? Најди ја темата на форумов и прочитај ја.. Висок притисок? Што правиме што и небремени на 25 имаат?
Мене требаше да ми прават амнио, а имам помалку од 30 години. Така што... Ете и @danichap убаво објаснила
Пошто погоре пиша пример еве ти и од мене за да видиш дека не е се црно и бело Колешка моја прворотка на 42 никакви компликации до последен ден на работа и секоја недела на службен пат. На 26 и 27 имав два спонтани. На 31 имав гестациски.. Значи, бременоста не е ко порано и разберете дека компликации се случуваат ма на колку и да е.
Зарем има ''одредено'' идеална возраст да се стане мајка? Како што кажа членката над мене, компликации се случуваат без разлика на години. Мене мајками на неполни 18 ме родила права здрава а ќе речеме дете била не била спремна ова она организмот не и бил спремен. Како па да не, нема врска тоа.. Кога жената си се чувствува спремна нека си роди, компликации можат да се случат без разлика на години само што во постари години ризикот е поголем, зборувам за накај 40...
На 25 останав бремена на 26 еден абортус на 28 уште еден. Сакам да успеам до 30 да родам за да до 34 родам уште едно ако даде бог. Жив пример имам братучетка после 3 спонтани на 36 роди едвај од кревет неможеше да стане а на 40 второ по дупли скали качуваше и до последно одеше на работа. Јас се плашам за раѓање после 35 та година бидејки генетски имаме ран климакс. Затоа и зборам на сестра ми цело време барем едно и после здравје.
Ajde vie i doktorive gi zavrknafte,sekoj doktor ginekolog ke vi kaze deka bremenost na 40 e rizicna,moze da pomine super no rizikot od komplikacii po bebeto e mnogu pogolem. Ajde od sistina se smesni eve uste edna statija za vo Hrvatska . https://zena.rtl.hr/clanak/trudnoca/majka_nakon_35_godine_zivota_2_dio/3515 Mogućnost pobačaja u prva tri mjeseca povećava se sa starošću trudnice. I dok 10-tak posto žena u dvadesetima i ranim tridesetim ima spontani pobačaj u prvom tromjesečju, taj postotak nakon 35. godine života raste na 20 posto, nakon 40. godine na 35 posto, a nakon 45. godine života na 50 posto. Potrebno je spomenuti da su ti pobačaji često povezani sa genetskim abnormalnostima kod fetusa, te je trudnoća često i zbog toga neodrživa. Mrtvorođenčad – Na žalost broj mrtvorođene djece (nakon 20 tjedana trudnoće) kod žena iznad 35. godine života je dva do tri puta veća, nego kod mlađih žena. Problemi s placentom (posteljicom) –Studije su pokazale da žene nakon 35 godine života imaju tri puta veće šanse za ovaj oblik komplikacije. Zbog toga može doći do jakog krvarenja za vrijeme poroda, što pak može ugroziti i majku i dijete, pa se zbog toga najčešće izvodi carski rez. I uste edna statisticka studija, Rizik za pojavom gestacijskog dijabetesa raste s godinama, ali uz pomoć pravovremenih savjeta ginekologa i uvođenja određene dijete u prehranu, mogu se spriječiti ozbiljniji problemi. Kod starijih trudnica postoje veće šanse za pojavu Downovog sindroma. One rastu s godinama, tako da kod dvadesetogodišnje žene iznose 1:2000, a kod četrdesetogodišnjakinje 1:100. Nemaat vrska godinite i ludjeto sto se posvetile na istražuvanja,
@Cosmi . Како зборуваш за бременост толку генерално, а демек читаш истражувања, постираш. Џабе изгледа. На крај краеви, ти си станала 'млада' мајка, за останатите жени не се секирај, на секоја кога ќе и дојде ред, тогаш ќе се оствари како мајка ако сака. Не знам само како не ти е јасно дека ЖЕЛБАТА е само еден од низата фактори за една жена да роди. А има многу други фактори и околности кои се надоплнуваат еден со друг, додека таа желба биде реалност. Имај обзири, на форумов има девојки/жени од секакви возрасти и со различни проблеми (неплодност, спонтани, машки фактор, финансиски фактор итн.) заради кои не родиле до ТВОИТЕ ИДЕАЛНИ ВОЗРАСНИ ГРАНИЦИ, затоа внимавај малку што пишуваш и како пишуваш.
Mnogu e cest raniot klimaks sega,taka mi kaya ginekologot , јас не пишувам за проблеми,стерилитети ,болести туку за збеслук и комодитет! Има огромна разлика меѓу жена која се бори да роди и жена која намерно не раѓа за да поужива без обврски до 40.
НИКОГАШ ама баш НИКОГАШ (да потенцирам да не не ме разбереш )нема да бидеш 100% сигурна дали е од комодитет!!!!!